travelBug

Ahol a madár sem jár...

2020. június 18. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

A mesebeli cím, amit választottam, kissé átértékelődik a vírus okozta önként vállalt bezárkózásunk idején. Jártunkban-keltünkben akadtunk bele az alábbi látnivalókba, igaz, hogy nem ezekhez a célpontokhoz tartottunk (hanem pl. Monowiba, Nebraska egyetlen lakosú településére.) Azokon a helyeken, településeken, ahol "a madár sem jár" felértékelődnek az olyan emberi tulajdonságok, mint a segítőkészség, az önzetlenség, a tenni akarás, az összetartás, az egymásra való odafigyelés. Kis dolgok jelentik az örömöt és kis dolgok is értéket képviselnek. Mindegyik helyen találtunk példát erre.

Ezek nem tömegturizmusra épülő tizenkettő egy tucat látványosságok. Nem világhírűek, de talán többet adnak. Tartsanak velünk!

 DSC 9078

Balaton, Minnesota

Csak egyetlen Balaton van ... tartja a helyiek kedvenc mondása, nos valóban, az óceán mindkét oldalán csak egyetlenegy van. Egy olyan utunk során akadtunk rá, amit Miklós a legjobban szeretne csinálni általában mindig: beülni a kocsiba, kicsit felpakolva (hogy ne kaja után kelljen járni, ha semmi nem jön szembe) és csak az első úticélt belőni, aztán pedig menni az orrunk után.

DSC 9070

Ezen az úton Monowi volt az első célpont, s utána még csalinkáztunk nem túl nagy területen, de összesen négy államban, Dél-Dakotában, Iowában, Nebraskában és Minnesotában. Balaton ez utóbbi állam délnyugati részén van. A településen elterülő Yankton-tó partján állva még nem is tudtuk, hogy Minnesota - a tízezer tó állama - dakota nyelven éggel színezett vizet jelent. 

DSC 9086

Yankton-tó

DSC 9141

DSC 9166

A ma kb. 600 lakosú városka 1892-ben került fel a térképre azaz kapott irányítószámot, természetesen a vasútépítésnek köszönhetően. Mi persze nem vasúton érkeztünk, hanem Sioux Falls vízeséseit megnézve kinyitottuk a térképet a Na, akkor merre tovább? kérdéssel, ekkor láttam meg a Balaton nevet. Ezzel el is dőlt merre megyünk tovább.

DSC 9108

DSC 9155

DSC 9124

DSC 9172

DSC 9143

DSC09595

Hogy a mi Balatonunkról kapta volna a nevét, az nem 100%-ban biztos. Még legalább három sztorit olvastam a név eredetéről. Mivel vasárnap jártunk ott, nem sok minden volt nyitva, igazi álmos középnyugati kisváros. A templom nyitva volt, így oda be is kukkantottunk.

DSC 9113

DSC09587

Kiskönyvtár a templomban

Még könyvtárat is találtunk, bár nem a köztulajdonút (az a művházban volt). Körbeautózva pedig takaros portákat, kisebb üzleteket és magyar nevet is láttunk. A tóparti park igazi piknikező-kirándulóhely, ha nem lett volna viharos szél biztosan táboroztunk volna egy kicsit. Csak egyvalaki dacolt a széllel: Granny vidáman gurult az utcákon és küldte fémvigyorát a tónak. Ja és egy feltűnő színeket viselő polgárt is többször viszontláttunk.

DSC 9112

Lakóház Balatonban

DSC 9090

Bár Minnesotában még nem jártunk előzőleg, az megfogta a szívünket, hogy van Balaton és nagyon szép a vidék! Biztosan visszamegyünk majd. 

Sioux Falls, Dél-Dakota

Dél-Dakota legnépesebb városában nem először fordultunk már meg, nevét a központjában található vízesésekről kapta. A Big Sioux folyó által tört utat, illetve a környékét lakták be a keletről érkező telepesek az 1800-as években. Ma itt is autópálya-kereszteződés szürkíti már a környezetet.

DSC 8996

DSC 9006

A vízesés az utolsó jégkorszakban alakult ki és látványosabbnak akkor mondható, amikor a folyó árad. Legutóbbi ottjártunkkor is ez történt, ilyenkor nem lehet mászkálni, sétálni a sziklákon és sok hordalékot mosott végig a víz a városon. Az indiánok által adott név pontosan leírja / kifejezi a körülményeket: Kőtörő város. Több törzs megfordult errefelé vándorlásai során, a legnagyobb telepet a lakotáknak tulajdonítják ma. Sírhalmaik még megnézhetőek a város körüli dombok között.

DSC 9011

DSC 9024

A vízesést karácsonykor kivilágítják, így a Midwestiek szokásos zarándokhelye az akkorra legtöbbször jéggé fagyott zuhatag és környéke. 

War Eagle-emlékmű, Sioux City, Iowa

DSC 9270

A Big Sioux és a Missouri összefolyása

Iowa negyedik legnagyobb városa lehetne egy álmos mezőváros két folyó és három állam találkozásánál. De nemcsak ez. A Little Chicago névvel illetett,  80000 lakosú Sioux City inkább hírhedt, mint híres a történelme során látottak alapján.

DSC 9291

Forgalmas vasúti, kereskedelmi és áruforgalmi csomópont lévén vonzotta a szerencsevadászokat, aranyásókat, szőrmekereskedőket, vadászokat és a sziúkat is. Valamennyiük leszármazottai megtalálhatóak ma is a városban. Az alkoholtilalom ideje alatt Chicago kistestvére lett a csempészetben és az ahhoz kapcsolódó bűnügyekben. Ma Iowa legveszélyesebb települései közé tartozik. Ahol mi megálltunk ennek nem látszott nyoma - igaz, nem vetettük bele magunkat az éjszakai életbe vagy a kaszinónegyedbe. 

DSC 9281

A War Eagle Park a Big Sioux folyó és a Missouri egybefolyásánál található és a benne felállított szobor Kis Sasnak (Little Eagle) állít emléket. A yankton sziú főnök, bár egész életében a békés megoldások híve volt, a neki fehérek által adott War Eagle néven lett ismert.

DSC 9289

A törzs néhány tagja a mai park területén alakított ki állandó szállást, ahová Kis Sas maga is többször visszatért. A néhány fakunyhót tartják ma számon Sioux City első telepesházaiként. Az emlékmű egy kisebb domb tetején áll, ahonnan rálátni a két folyó összeömlésére. Persze ma már autópálya húzódik mellettük, de ha ettől eltekintünk a környezet valóban szép.

DSC 9297

A park dombjai között találjuk több sziú sírhelyét, köztük Kis Sasét és két lányáét is. Az egyébként egyszerű műalkotás törzsfőnöki fejdíszben és békepipával a kezében ábrázolja az indiánt. 
DSC 1070

Pleasantville, Iowa

Na ez az a hely, ahol tényleg a madár sem jár. Mi úgy keveredtünk Pleasantville-be, hogy a húgom szokta mondani: pont olyan helyen lakunk, mint a sorozatbeli amerikai városka, csupa egyforma kertvárosi ház, egyforma kertekkel, egyforma lakókkal, egyforma mindennel. Magam a sorozatot nem ismerem, de ha már szembejön, akkor nézzük meg milyen Pleasantville Iowában. (Nem hinném, hogy a filmnek van köze ehhez a városkához, csak a poén kedvéért.) Des Moines-ből hazafelé Knoxville-t útbaejtve egy nyári délelőttön álltunk meg itt. 

DSC 1079

Városháza

DSC 1111

Étterem

DSC 1071

Templom

Az egy óra, amit eltöltöttünk Pleasantville-ben nem várt felfedezéseket hozott: két híres szülötte van, a Smokey Row kávé és Earl Wagner, autóversenyző. Előbbit az álmos vasárnap délelőtt is nyitva tartó, főutcán fekvő kis üzlethelyiségben, utóbbit egy graffiti révén ismerhettük meg. A kávét csak volna - utazásaink során ebben a témában általában biztosra megyünk és veszünk pár pohár Starbuckst, mint most is, hiszen vidéken, a Középnyugaton egyáltalán nem biztos, hogy találunk koffeinutánpótlást amikor szükségünk van rá. Persze arra is volt már példa, hogy pedig ha nem tankolunk fel Amerika legnépszerűbb márkájából, akkor a véletlen sokkal finomabb és ízlésesebben felszolgált feketével jutalmaz meg minket (Tout De Suite Cafe, New Orleans; Java Ranch Cafe, Fredericksburg; The Sagebrush Inn, Taos; Lighthouse Grocery Store, Karnack). Szóval Smokey Row kávé legközelebb!

DSC 1095

Kávézó

Earl Wagner autóversenyző volt, meglehetősen hosszú pályafutása során elsősorban sprint- és salakpályás versenyeken indult. Mindezt a knoxville-i autómúzeumban tudtuk meg, illetve ő mosolygott ránk egy graffitiről Pleasantville-ben, ahol született és ahol a versenyzői karriert a közéletre cserélte, rövid ideig polgármester is volt.

DSC 1091

Kirakat 

DSC 1100

Graffiti

Hawkeye Point, Sibley, Iowa

Iowa Sólyomszem-kilátópontja nem vicc, tényleg létezik! Az autópálya mellett Miklós szúrta ki a táblát és fordította meg Grannyt, mivel épp a másik oldalon volt. A Nebraskát évek óta tönkreverő Hawkeyes futballcsapatáról, kukoricaföldjeiről és amis közösségeiről ismert kis állam legmagasabb pontja 509 m-en található.

DSC 9230

Az államhatárt elhagyva alig pár mérföldet autóztunk csak, amikor szembejött a tábla. Ki az, aki a préri közepén kitűzi a legmagasabb pont jelzést? Persze, hogy farmerek itt, Amerikában. Miért is ne lehetne megjelölni és párhuzamot vonni más magaslatokkal? Magam is vágyakozva néztem a coloradói Elbert-csúcsot jelző táblát - bárcsak eljuthatnánk oda egyszer! 

DSC 9205

Az erre fogékony szemnek igenis lenyűgöző a kilátás Északnyugat-Iowa, Minnesota és Dél-Dakota termékeny földjeire, legelőire és rétjeire. Mi sokáig nem tudtunk betelni a látvánnyal, Minnesotában már az otthonihoz nagyon hasonlító feketeföldet láttunk és hát nem titok, hogy mindketten vidéken születtünk és ha tehetnénk nem városi környezetben telepednénk le véglegesen. (Írtam már erről, találtunk ilyen helyet Texasban, bár itt a Középnyugaton még nem.)

DSC 9220

DSC 9215

A kilátóponton kívül körbesétálható a régi mezőgazdasági gépek, járművek és eszközök szabadtéri kiállítása, megnézhető egy kis agrártörténeti gyűjtemény a csűrben és egy rendszámtábla-kollekció. A tárgyak nagy részét a környező földeket évtizedek óta birtokló és művelő Sterler-család adományozta Iowának.

DSC 9202

Összefoglalva: bár az ebben a posztban említett látnivalók nem szerepelnek útikönyvek címoldalán, szerintünk igenis érdemes időt szánni rájuk vagy kitérőt tenni miattuk. A cím sem teljesen igaz, mert madarak éppen hogy szép számban járnak arrafelé és az emberi léleknek van szüksége a végeken meglelhető csendre, szélzúgásra, vízcsobogásra, kéklő-zöldellő távlatokra és magányra. Köszönjük, hogy velünk tartottak!

 

Ha a kommentmezőkön túl szeretnél velünk kapcsolatba kerülni (bármi kérdésed van vagy csak szeretnél velünk megosztani egy történetet) akár írhatsz is nekünk a hellotravelbughu@gmail.com email címre!

Ha pedig követnél minket, megtalálsz minket facebookon, instagramon és néha youtube-on is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr2715608898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rednek 2020.06.21. 21:33:17

Csak érdekességként Mo-n két Balaton van. A másik egy Heves megyei község. A név szláv eredetét tekintve lehet még szláv nyelvterületen is ilyen nevű földrajzi név vagy település.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2020.06.22. 18:51:02

@rednek: Koszonom szepen az eszrevetelet! Nem tudtam a Heves megyei Balaton nevu telepulesrol, igy orulok, hogy most megtudtam!
süti beállítások módosítása