travelBug

Energetizáló feltöltődés Omaha botanikus kertjében

2021. február 18. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Kinek is ne lenne szüksége a tél végén feltöltődésre, energia-megújításra, az immunrendszere megerősítésére? Ebben a hónapban ahogyan hosszabbodnak a nappalok, emelkedik a hőmérséklet és vizet áraszt a tavaszi szél, egyre többünknek van kedve friss levegőt szívni, hosszabb-rövidebb, társas-magányos sétákat tenni és sokszor az égre nézni. A következő hetekben elárasztják majd a fiókjainkat, hírfolyamunkat a legjobb méregtelenítő receptek, a legújabb edzésmódszerek, léböjtkúrák és baráti javaslatok. Mi inkább egy léleksimogató és frissítő posztot javaslunk jelenlegi városunk botanikus kertjében tett látogatásainkat összegezve. Tartsanak, frissüljenek, töltekezzenek velünk!

DSC 8537

Omaha legnépszerűbb látványossága minden kétséget kizáróan az állatkert, viszont szerintünk a legszebb bármely évszakban a Lauritzen Gardens. A Középnyugaton turistacsalogató, vonzó és érdekes látnivalót teremteni mindig embert próbáló feladat - gondolnánk laikusként. Pedig nem kell hozzá más csak elhivatottság és a vidék ismerete, szeretete - ebből errefelé nincs hiány, az biztos. Aki ezen a tájon született meg sem lepődik azon, hogy a kertek parkolójának alaptémája a középnyugati síkság (préri) fűfajtáinak bemutatása, hiszen annyi van belőlük!

DSC 8600

Ha az ember hegyvidékkel, tengerparttal megáldott államban született, sokszor úgy véli errefelé nem érdemes kirándulni, autóstúrát tenni, mert nincs itt semmi. Mekkora tévedés! Aranyló naplemente, ezüsthidak a hullámzó vetés felett, végeláthatatlan horizont, azaz léleksimogató, idegnyugtató csodálatos természeti környezet igencsak jellemzi ezeket a kis államokat, köztük Nebraskát. Nem is említve a barátságos embereket és a friss, helyi alapanyagokból készült vendégváró fogásokat! Akinek ezidáig nem jött meg a kedve Omahához vagy Nebraskához, az ne olvasson tovább! Mindenki más igen!

DSC 8699 vm 01

A Lauritzen-kertek Omaha zöld oázisa, a városlakók menekülőzónája, művészek, zenészek ihlető-merítő varázsparkja. Ha csak egy rövid sétára  van időnk, vagy andalogni szeretnénk a kedvesünkkel egy nyári alkonyon, érdemes felkeresni a Missouri partján megépített botanikus kerteket. Rengetegen használják aktívabb sétákra, gyerekfárasztó-szülőfeltöltő gyaloglásokra: a lurkók biztosan találnak nézni-keresni-felfedezni-rácsodálkozni-befutni-valót minden évszakban. Programokkal is kecsegtetik a betérőket: kamarakoncerteket, kisebb kiállításokat, madárleseket, workshopokat, kézműves délutánokat szerveznek és persze családi rendezvényeket is tarthatunk bizonyos részekben.

DSC 5199

Évszakonként változó színekben pompázó virágágyásokkal és évelőkkel szegélyezett sétautakon jutunk el a Viktória-korabeli, a fűszer-, a gyerek-, a szikla-, a rózsa- vagy a japán kerthez. Ki-ki kedvére választhat a hosszabb-rövidebb, könnyebb-nehezebb, árnyékosabb-napsütötte, kerekesszékkel is bejárható ösvények és utak közül. Csobogók, növényalagutak, rétek, eldugott zugok és padok szélesítik tovább a pihenés, feltöltődés lehetőségeit: sokan olvasni, fotózni, baba-mama- (altató) sétákra járnak rendszeresen a Lauritzenbe.

A fűszernövénykertben nem tilos az ujjaink között elmorzsolni egy-egy levélkét és megjegyezni a levendula, menta, bazsalikom, kakukkfű, boróka, rozmaring illatát. Mellesleg mi itt láttunk először komlót közelről, élőben.

A rózsakertben nem lehet ellenállni a bódító illatoknak és a padoknak, hogy az ember kis ideig részévé válhasson a rózsarengetegnek.

A japán kertnek része a Fuji egy kicsinyített mása is. A viktoriánus rész az egyik legnépszerűbb esküvői fotó-helyszín a városban örökzöldekkel befuttatott filagóriájával, szerény szobraival és szökőkútjával.

A gyerekkertben megannyi átbújós, megmászható, kipróbálható bokorbunker, vesszőépítmény, rejtett ösvények, mini labirintus, ezerszínű virágágyak várják a felfedező apróságokat.

 

Ha a kommentmezőkön túl szeretnél velünk kapcsolatba kerülni (bármi kérdésed van vagy csak szeretnél velünk megosztani egy történetet) akár írhatsz is nekünk a hellotravelbughu@gmail.com email címre!

Ha pedig követnél minket, megtalálsz minket facebookon, instagramon és néha youtube-on is!

A sziklakertben pedig Omahához hűen vonatok zakatolnak több szinten. Nem véletlen, hogy ez a Lauritzen talán legnépszerűbb része, ahonnan nehéz elrángatni a gyerekeket, de sokszor a felnőtteket is. Az állatkert után a könyvtár második legkedveltebb külső meseolvasó helyszíne a lurkók által vonatoskertnek nevezett rész.

Négy nagyméretű melegházban sétálhatunk egzotikus fák, bokrok, liánok, húsevők és virágok között - s ez nemcsak banánfában és orchideákban merül ki. Minden decemberben karácsonyi díszkivilágítást kapnak ezek az épületek és a dolgozók egy mini postaládát is felszerelnek, ahol bárki bedobhatja a Mikulásnak saját kezűleg megírt levelét. 

DSC 5074

A főépületben pedig ilyenkor szintén a kisvasutakra támaszkodó különleges dekorációt is megnézhetünk: az omahai épületek másai, természetes anyagokkal díszített fák és sokezer cserépből álló mikulásvirág-karácsonyfa között zakatolnak a szerelvények a fejünk felett és körülöttünk - igazi mesevárost teremtve a látogatók számára.

DSC05588

DSC05574

A parkolókban pedig valóban végigsimíthatjuk a préri jellemző füveit - legalábbis én nem hagyom ki a lehetőséget, hogy a szélben hullámzó növények közé dugjam a kezem! A botanikus kertekkel átellenben is érdemes tovább nézelődnünk a Kenefick-parkban. Részben azért, mert szép kilátás nyílik a Lauritzenre, a Missourira, az ártéri erdőkre (Fontenelle Forest), valamint a folyó másik oldalán elterülő Council Bluffs házaira, kaszinóira. Másrészt a Kenefick megintcsak sokakat vonzó látványossága, két Union Pacific mozdony. A kanyonszerű úton felsétálva végigkövethetjük a vasúttörténet omahai fejezeteit fotók és tárlók segítségével. A domb tetején pedig eltörpülhetünk a világ legnagyobb gőzmozdonya, a Union Pacific Big Boy 4023 és a vasúttársaság legerősebb dízel-elektromos mozdonya, a Centennial No. 6900 mellett.

A következő filmben sok érdekesség hallgatható a két óriásról, valamint a park névadójáról, John Kenefickről.

Annak, hogy a különféle kertrészekről nincs sok fényképünk az az oka, hogy mindig sokan voltak, amikor ott jártunk és a legtöbben kifejezetten nem szeretik, ha idegenek fotózzák őket vagy a gyerekeiket (és ennek hangot is adnak). 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr5816413952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása