travelBug

Henry Doorly Zoo

2020. április 28. - solkim001

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

"Melyik az a város, ahol a legjobb állatkert van Amerikában?" - ezzel a kérdéssel kezdtük a trivia játékot barátainkkal, amikor a költözésünkről először beszélgettünk. 

img-0150_1.JPG

Richard (jobb szélen a fenti képen) váltig állítja, hogy a Henry Doorly Zoo a legjobb állatkert az Egyesült Államokban. A véleményére nyugodtan adhatunk, feleségével nagy állatkert-rajongók - eddig több mint 50-et látogattak meg az Egyesült Államokban és ezek közül rendületlenül úgy tartják, hogy az omahai a legigényesebb és kínálja a legtöbb változatosságot.

A tripadvisor erre a véleményre rátesz egy lapáttal - 2014-ben a világ legjobbjának választotta az 1894-ben alapított, akkor még csak Riverview Park-nak nevezett intézményt.

A Henry Doorly Zoo nevet csak 1963-ban vette fel, miután Margaret Hitchcock Doorly 750000 dollárt adományozott az állatkertnek azzal a kikötéssel, hogy ezután a férje nevét viselje.

Henry Doorly a város prominens személyisége volt. 58 évig dolgozott annál a kiadónál, amely elindította a ma is legolvasottabb nebraskai napilapot, az Omaha World-Heraldot. A világlátott, tanult és sokat próbált Henry csúfosan megbukott első cikkeivel, de mivel a kiadótulajdonos lányának csapta a szelet, nem bocsátották el, hanem kerestek neki egy másik pozíciót. Hamarosan rájöttek, hogy mindenki jól járt, ugyanis a marketing volt az ő igazi területe, jócskán megnövelte a lap hirdetésvolumenét, előfizetői és olvasói népszerűségét.

Ezt követően a fejlesztések folyamatosak, az állatkert történetét lapozva alig marad ki olyan év, amikor ne lett volna valami változtatás, bővítés. Ez a folyamat a mai napig tart.

Az omahaiak egyébként mérhetetlenül büszkék a parkra. Ha a város látványosságai kerülnek szóba, nem maradhat ki a beszélgetésből. Ha látogatót várunk, biztos megkapjuk a kérdést a kollégáktól: "Ugye mentek az állatkertbe?!"

Mostanra egyébként hatalmas komplexummá nőtte ki magát mozival, tengeri akváriummal, kisvasúttal, sky safari-val (ez tulajdonképpen egy libegő az afrikai állatokat bemutató rész felett). Talán visszaad valamit a méreteiből, hogy a szombati napon, amikor 2017-ben ott jártunk nyitásra érkeztünk és zárásig (amikor már holtfáradtak voltunk) nem tudtunk végezni a látnivalókkal. 

Következzen egy válogatás a látottakból!

A "desert dome" a világ egyik legnagyobb fedett sivataga (3900 m2) a sivatagi állatokat és környezetüket hivatott bemutatni. 2002 áprilisában készült el, a költsége 31,5 millió dollár volt (ebbe beletartozik a föld alatti része is, ami az éjszakai ragadozók világát eleveníti meg).

Személyes kedvencem  a medúzák akváriuma. Hosszú percekig tudom nézni a lassú táncukat (ez a zene elég jól megy hozzá). 

DSC 2295

Afrikai varázsló

A "skyfari" látványosságai


DSC 2462

Nebraska olyan gazdag természeti javakban, hogy a halak alig férnek el a vízben! (Valójában a látogatók etetik őket a hídról. Ez utóbbi lemaradt a képről.)

Ezek a madarak sokkal nagyobbak, mint gondoltam (mondtam, miután életemben másodszor láttam papagájt mindössze 2-3 méter távolságból). Semmilyen ketrec, védőháló nem volt körülöttük, fogalmam sincs miért nem repültek el!

Flamingó tánc

DSC 2531

Hello!

Gondolkodó, megfontolt...


DSC 2632

Felszállásra készülve!

Macskák

 

Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on, instagram-on is!   

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr5715646106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása