travelBug

Ünnepi gondolatfüzér

2020. december 09. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Megszámlálhatatlan alkalommal hallottuk és mondtuk ebben az évben, hogy mennyire más minden, ami körülvesz minket, történik velünk, amihez alkamazkodnunk kell. Nemigen szeretünk sűrűn új dolgokhoz idomulni, pedig van jó oldala: a benne rejlő lehetőség. Az új sokszor jobbat jelent, mint amihez foggal-körömmel ragaszkodunk. Ha vesszük a fáradságot és végiggondolunk életünk jelentős eseményein, a változás legtöbbször végül jót eredményezett, még akkor is, ha a felismeréséig vezető út göröngyös volt. 

DSC08182

Vigyázat! ÖRÖM!

A vírus okozta helyzetben keveseknek sikerült megtalálni a saját egyensúlyukat, az újrapozícionált helyüket a világban. Kevesen tettek erőfeszítést azért, hogy a bezártságot a maguk vagy mások javára fordítsák. Engem őszinte csodálkozással töltöttek el a tavasszal közzétett blogposztok arról, hogy mit lehet otthon csinálni. Tessék? Emberek unatkoznak az otthonukban? A következő döbbenet akkor ért, amikor megláttam hányan nyitották meg a bejegyzéseket. Számomra ez abszolút elképzelhetetlen. Nem azt jelenti, hogy arra buzdítanék bárkit, hogy tizenkettedszer porszívózza át a szőnyegeket, törölgesse le a port, stb. Az otthon maradással nyert időt érdemes jobban kihasználnunk és olyan tevékenységekre fordítanunk, amiket régen hanyagolunk vagy lusták voltunk először belevágni: önvizsgálat, gondolkodás, a dolgok helyretétele önmagunkban, beszélgetés a társunkkal, a gyermekünkkel vagy a rég megsértett rokonnal, új fontossági sorrend felállítása. Annyi minden van!

DSC02578

A külvilágban tett sürgősnek tetsző, halaszthatatlannak mondott útjaink kis felülvizsgálattal lecsökkenthetőek, rövidíthetőek. Ezt abszolút megtanultam a vírusnak köszönhetően. Kell minden héten 3X extra bevásárlókörutat tennem / a kollégáimmal esténként iszogatnom / sorozatokba merülnöm / könyvtárba, edzőterembe menekülnöm? Valóban szükséges kéthetente fodrászhoz / kutyakozmetikushoz / autómosóba / masszőrhöz / szaunába mennem? Természetesen behelyettesíthetőek kinek-kinek a saját pluszkörei. Csak meg kell válogatnunk mi fontos és mi nem az. Lehet, hogy a kutyakozmetikust felválthatná a nagynéni meglátogatása (most telefonon, online), vagy a fodrászt valami önkéntes segítő tevékenység, amivel mások javát szolgálom.

DSC08191

Egy vidám, útmenti karácsonyfa Austinból. A 360-as út mentén régi hagyományként minden évben feldíszítenek sok-sok fát láthatatlan angyalok. Mosolyt és örömöt hozva az arra haladóknak.

Számomra kevéssé érthető miért nem tudnak saját magukkal lenni az emberek. Nem mások tükrében, véleményétől függve, szavaitól félve, ítéletében bízva, dicséretére áhítozva vagyok valaki, hanem csakis akkor, ha a saját belső elvárásaimnak és értékrendemnek megfelelek. Ha kevesebb a lakáson kívül / feleslegesen eltöltött idő, akkor több személyes időm van az otthoni környezetemben

  • fejlődésre, tanulásra
  • magamba nézésre
  • dolgok elgyászolására
  • megbocsátásra
  • odafigyelésre
  • bocsánatkérésre 
  • a másik meghallgatására
  • felejtésre
  • traumák feldolgozására
  • új dolgok felfedezésére
  • új szokás bevezetésére

Ezek nem könnyű tételek, magam is tisztában vagyok vele, nyilván ezért is odázzuk el sokszor. Pedig érdemes arra gondolnunk az első fiók átbogarászása-lomtalanítása mindig a legnehezebb, a második és a harmadik már jelentősen könnyebb. Azért is gyötrelmes dolgok ezek, mert ha magunkkal, magunkban kell lejátszanunk, nincs azonnali külső elismerés, dicséret ("De örülök, hogy levitted a szemetet! Szuper, hogy mennyi mindent elvégeztél egy nap alatt! Sokat segítettél a megbeszélésen felvetett ötleteddel!" stb.) Nem lesz azonnali vállveregetés és visszajelzés, dicséret és bónuszjuttatás. De aki valóban fektet energiát a fentebb felsoroltakba, kicsit később, de bizonyosan észlelhet majd változásokat a párkapcsolatában, a családi asztalnál, a munkahelyén.

DSC08260

Nézz az égre és ne gyűlölj senkit! (Christy Brown mamája)

Ha máshogyan nem működik, talán kipróbálható, hogy a bevett (bevált) körök helyett idén valami egészen mást csinálok. Sorozatbámulás helyett sétálok egy kiadósat a párommal / gyerekemmel / kutyámmal. Nem baj, ha csak a közvetlen környéken, érdemes kipróbálni azt, hogy sokszor felnézünk az égre vagy a fákra, a házak erkélyein túlra! Videójáték helyett társasjátékba vonom be a gyerkőcöket. A ház és a kert külső (igazából másoknak szóló) díszítése helyett ebben az évben belül gyújtunk lámpásokat és fényeket (utakat). A fürdőszobatükörre tett fényfüzér vagy a konyhaszekrényre akasztott díszek, digitális tanulóeszközök mellé ültetett manók és pár örökzöld ág vázában nagyon kellemes hangolódás az ünnepre.

Mindennapi. Apró. Örömforrás.

Mások facebook-posztjainak irigylése, becsmérlése, kommentelése, rajongása helyett hallgassunk meg egy dalt, verset, mesét, bármit amit kedvelünk! Nem kell feltétlenül karácsonyinak lennie! Olvassunk együtt esténként akár folytatólagosan egy hosszabb regényt: sokkal értékesebb időtöltés, minthogy minden családtag a saját telefonján lógva fürkészi a közösségi oldalakat. Én biztos vagyok benne, hogy a kamaszokat is rá lehet venni erre.

IMG 20181203 075748

Szent Család Arizonából

Karácsonyi ajándékvásárlás és tízfogásos menü helyett is érdemes újítani az idén. Például úgy, hogy csak 2-3 féle ételt készítünk, de abból többet és adunk ajándékba egy szomszédnak / karitatív szervezetnek / iskolának / hajléktalanszállónak. Amit szeretettel készítünk és nyújtunk át másoknak, sokkal minőségibb örömet jelent mindkét fél számára. Nevesebbnél gazdagabb, menőbbnél drágább (üres) márkák helyett tegyünk saját kézzel "összeügyetlenkedett" ötletes ajándékot (nem véletlen az egyesszám!) a fa alá! Gyerekrajz, fotók, nyáron eltett lekvár, házifűszer, otthon nevelgetett cserepes növény, öntött gyertya, mézessüti, saját "fejlesztésű" csokibonbon, bor, balzsamecet, egymásnak előadott vers, dal - megannyi nagyszerű, valódi, szívből adott ajándék. (Addig sem unatkozunk, amíg ezeket elkészítjük.) Ajándékozzunk időt, amit együtt töltünk a családtagjainkkal - ha most csak a legközelebbiekkel lehet, akkor sokkal több jut mindenkire! A távolabb élőkkel lépjünk kapcsolatba a XXI. század technikai vívmányait (skype, zoom) kihasználva!

DSC02562

Emlékezetes ajándék 2013-ból

Ne bánkódjunk azon, hogy nem pattanhatunk autóba és száguldozhatunk keresztül-kasul az országon a rokonlátogatásokat letudni! Inkább jelezzük nekik azzal a figyelmünket, hogy gyakrabban felhívjuk, küldünk üzenetet és köszöntjük őket! Adventi naptár nemcsak csokoládéból készülhet, hanem emailben elküldött fotókból, történetekből, szeretet-üzenetekből, gyerekdalokból, kedvenc zenékből - a lehetőségek tárháza végtelen, biztos vagyok benne, hogy rengeteg más szuper ötlet van még sokak tarsolyában. A plázákban tülekedés helyett (én még nem találkoztam olyan emberrel, aki ezt kedvelné) rendeljünk a világhálón ajándékot, ha a fentiekre semmiképp nem tudjuk rávenni magunkat!

DSC02569

Az életünkben felhalmozott külsőségek, megfelelni vágyás és kényszerek, közösségi háló-nyomás egészségkárosító stressze helyett keressünk igazi örömöt az ünnep napjain vagy vegyük észre a minket körülvevő sok-sok (szemnek láthatatlan) ajándékot: jószándékot, reményt, megváltást, gyógyulást, megbocsátást, biztatást, együttérzést, értünk hangzó imákat, köszönetet, adományt, születést, mosolyt, bejgiillatot, békülést, beteljesülést!

Boldog Karácsonyt!

 

Ha a kommentmezőkön túl szeretnél velünk kapcsolatba kerülni (bármi kérdésed van vagy csak szeretnél velünk megosztani egy történetet) akár írhatsz is nekünk a hellotravelbughu@gmail.com email címre!

Ha pedig követnél minket, megtalálsz minket facebookon, instagramon és néha youtube-on is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr5916322930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása