travelBug

Az USA legnagyobb régészeti lelőhelye: Cahokia Mounds

2020. január 28. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Ez az a nevezetesség az Államokban, amelyről egyetlen amerikai vagy magyar ismerősünk sem hallott. Pedig kulturális jelentősége óriási, egyike az USA nyolc világörökségi helyszínének. A Cahokia Mounds ma Collinsville városka része, Illinois államban fekszik St. Louis-tól alig 10 km-re. Ottani kirándulásunkkor ruccantunk át a Mississippi keleti oldalára, hogy megnézzük e híres halmokat.

DSC08031

A látogatóközpontba belépve önkéntesek karjaiba futottunk, akik tájékoztattak, hogy nem kell belépőt fizetni, de jelképes adománnyal hozzájárulhatunk a lelőhely további feltárásaihoz, a kutatások folytatásához.

DSC08030

Szokásunkhoz híven önállóan (idegenvezetés nélkül) vágtunk bele a felfedezésbe, s nemsokára meglehetősen elveszettnek éreztük magunkat. Valahogy olyan összedobáltnak tűnt az egész kiállítás, nem tudtunk időben vagy helyszínekben egy vonalat követve haladni. Sok félinformáció, megkezdett, de be nem fejezett leírás, hiányosságok, jó nagy fehér foltok a térképen - ez volt a benyomásunk. Ha próbáltunk is fonalat felvenni, visszamenni a tárlók között, egy idő után ugyanúgy a semmibe jutottunk. Kb. egy óra elteltével nekem az jutott eszembe, ez az egész olyan, mint egy hollywoodi TV-stúdió: szépen felépített díszletek között tűvel a szénakazalban fellelhető információmorzsák tömkelege a tárlat. 

DSC08050

Szemléletességből nem volt hiány.

Cahokia az Államok első igazi nagyvárosa volt, virágkorát a XII-XIII. században élte. Az egyetlen olyan lelőhely az észak-amerikai kontinensen, amely képet adhatna az őslakosok valódi kultúrájáról jóval az európai felfedezők megérkezése előtti időkből. Azonban a feltárás, a kutatás meglehetősen döcögve halad, hol nagyobb lendületet véve, hol évekre abbamaradva.

DSC08022

Első felfedezése, majd többszöri leírása, pl. újságcikkben való bemutatása már a XIX. század elején megtörtént, de igazából visszhangtalan maradt. Henry Brackenridge amatőr történész nagy szívfájdalma volt, hogy törekvéseit, hogy megismerjék, kutassák és a látogatók elé tárják ezt a fontos felfedezést semmilyen siker nem koronázta. Igazi feltárása csak a XX. században kezdődött meg, amikorra az eredeti helyszínek már szinte jóvátehetetlenül megváltoztak. 

DSC08056

DSC08058

DSC08052

Ezt a hússzárító eszközt a déli államokban sok helyen ma is megtaláltuk az indiánok lakheyén.

A kemény munkával megépített halmok egy részét felszántották és termőfölddé alakították, más részére ipari létesítményt emeltek vagy autópályát fektettek. A Mississippi áradásai is tevékenyen alakították az egykor virágzó városhalmaz területét.

DSC08068

A ma már védetté nyilvánított Cahokia kultikus dombjáról (Monks Mound) körülnézve igen nehéz elképzelni a századokkal előbbi városképet. A Mississippi levágott kanyarulatai, az autóutak és a szinte karnyújtásnyira emelkedő metropolisz, St. Louis, határolják ma a horizontot.

DSC08070

DSC08072

A kiállítás legnagyobb pozitívuma az, hogy látványosan igyekszik bemutatni az egykori városlakók életét. Életnagyságú szereplőkkel megjelenített pillanatképek, makettek, térképek, régészeti leletek segítségével teremtik meg a fentebb leírt miliőt.

DSC08035

DSC08042

Amerikai látogató számára elegendő, mert sok legnagyobb, legrégebbi, leghosszabb, stb. van benne vizuálisan megjelenített sztorikkal. Európai szemmel nézve gyér felhozatal kevés hitelesnek mondható vagy tudományos okfejtéssel, magyarázattal alátámasztva.

DSC08039

Őskukorica

DSC08047

DSC08043

DSC08032

Vajon eredeti ez a kőeszköz vagy 25 éve készült?

Kicsit csalódottan távoztunk eme világörökségi helyszínről a fentebb részletezett okok miatt. Az volt az érzésünk, mint oly sok mindennel kapcsolatban itt, hogy egy végtelenül felszínes valamit láttunk avagy a modern Amerika képét: egy kicsit ebből is, egy kicsit abból is egymás mellé helyezve, s hogy mindebből mi sül ki, azt leginkább a látogatóra bízzák.

DSC08065

Ennél bővebb magyarázatot nem találtunk arra, hogyan, milyen szerzetesek kerültek kis hazánkból az óceán túlpartjára.

DSC08024

Sematikus ábra az őslakos középnyugati (Mississippian) indiánok világképéről

DSC08024

Aki szívesen olvasna többet Cahokiáról, megteheti itt vagy itt.

Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on, instagram-on is!   

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr8115366980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása