travelBug

Egy letűnt kor fénylő emlékei a Patee Múzeumban

2020. január 15. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

A Patee Múzeum (Patee House Museum) igazi gyöngyszem a Középnyugaton, de talán még országszerte is. Nemegyszer bukkantunk már eldugott kisvárosban lelkes önkéntesek vagy alapítvány által működtetett kincsesbánya-múzeumokra (Bandera, TX, Salisbury-ház, Des Moines, IA). Gyűjteményeik nagyobbak, értékesebbek, jobban gondozottak, mint számos nevesebb múzeuméi, úgy vélem igazán megérdemelnek egy-egy ilyen írást.

DSC07623

Névadója, John Patee 1858-ban azért épített szállodát St. Joseph városkában, hogy a vadnyugatra tartók utolsó "menedékhelye" legyen szinte luxuskörülményekkel. A vadnyugati legendák iránt érdeklődők előtt talán nem ismeretlen e Missouri államban fekvő kisváros neve, részben mert itt lőtték le Jesse Jamest, részben mert St. Joseph volt a nyugati partra tartó lovas futárszolgálat, a Pony Express kiinduló állomása. Mindkét név kapcsolódik a Patee Hotelhez is.

DSC05719

Recepció 

DSC05720

A szálloda a maga idejében valóban csodaszámba ment modern szellőzőrendszerével, hideg-melegvizes csapokkal ellátott fürdőszobáival és a szolgáltatások magas színvonalával. Az épület kívülről emlékeztet a fénykorára, pedig funkciója és környezete jócskán megváltozott az idők folyamán.

DSC07651

Rögtön 1860-ban a hotel földszintjén alakították ki a Pony Express indítóközpontját. A futárszolgálatot William Russell, Alexander Majors és William Waddell indította be, felismerve az igényt egy olyan küldeménytovábbítási módra, amely 10 napra rövidítette az utat St. Joseph és Sacramento (California) között. Működése 18 hónapja alatt számos rekordot döntöttek meg a lovasai és  levelek / táviratok / iratok küldésén túl nagyon hamar kommunikációs  és áruközvetítő  csatornává vált.

DSC05729

Diszpécserközpont

A polgárháború éveiben a katonai rendőrség irodájának adott helyet, báltermében ítélőszék működött. 1865 és 1880 között női hallgatók számára fenntartott magániskolaként használták. Tulajdonosa többször megpróbálta eladni, végül 1881-ben ütötték nyélbe az üzletet Dr. Samuel A. Richmonddal, aki World's Hotel néven újranyitotta és rengeteg pénzt invesztált a felújításába. Sajnos azonban nem sokáig virágzott az üzlete, 1882 decemberében bezárta kapuit. Utolsó lakóinak leghíresebbje Oscar Wilde volt, illetve a Jesse James meggyilkolását követő napokban James családja is a hotelben lakott a hatósági kivizsgálás idején.

DSC05767

A bálterem ma

Ezek után mintegy 80 éven át ruhagyárként működött. 1965-ben nyilvánították történelmi emlékhellyé, azóta múzeumként funkcionál. Több forrás szerint tulajdonképpen közlekedési és távközlési múzeum és végigjárva a termeit valóban a legtöbb tárgy vagy eszköz ezt a területet fedi le. 

DSC05718

Mi már kétszer jártunk St. Joseph-ben a Patee Múzeumban, de bárkinek bátran ajánljuk, ha egy kis vadnyugati nosztalgiára vágyik, keresse fel az intézményt. Következzen egy szubjektív válogatás a múzeum kincseiből!

DSC05722

Bár nagyon dekoratív nem hinném, hogy szívesen vállalnánk egy tíznapos utat az Államokon keresztül ebben a postakocsiban...

DSC05694

Zenegép

DSC05739

Helyi bank által kibocsátott St. Joseph-i ötdolláros

DSC05713

Ha már a lovakat lóerőre cseréljük

DSC07644

Nem modern technika: egyszemű szörnyeteg a hőskorból

DSC05731

Az Amerikai Köztársaság nemzeti térképe

DSC05758

18 év alatti vékony testalkatú kitartó lovasokat keresünk, akik bátran szembenéznek a halállal akár naponta! Árvák előnyben! Bérezés: $25 / hét. Jelentkezz a Pony Express-hez!

DSC05753

Általános Bevásárlási Cikkek

DSC07636

Szép 

DSC07640

Vajon egy mai gyerek mit tippelne: mire való ez a készülék?

DSC07695

Van aki e nevet nem ismeri?

DSC07696

Ebbe a piros truckba azonnal beleszerettem.

DSC07698

Amikor még a babáknak nemcsak arca, de kifejező tekintete is volt.

DSC07625

Pofonegyszerű, nem?

DSC07692

Bálint-napi üdvözlőkártya

DSC07707

Mennyivel mívesebb mint a modern változat. "Tulajdoni lap" ahogy Miklós viccesen hívná.

DSC07614

36 csillagos lobogó a polgárháborúból

 Köszönjük, hogy velünk tartottak az időutazáson!

 Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on, instagram-on is!  

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr5315368586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása