WFH

2020. március 30. - solkim001

Aki nem szeretné az egészet végigolvasni, röviden összefoglalom a posztot: a koronavírus megfékezése érdekében elég sok korlátozást vezettek be Omahában. Az egyik ilyen két hete volt: bezárták a könyvtárakat a városban. Gabi emiatt (is) két hete nem dolgozik. Nálam jobb a helyzet, az irodát home office-ra cseréltem, a tárgyalókat pedig WebEx-re és az élet megy tovább. A többi a részletekről szól, ha úgy tetszik napló az első hét hétről.

Március 16. Későn indult a napom. Nem vagyok egy korán kelő típus, reggel 7 órakor nekem még szenvedés kimászni az ágyból. Sokszor úgy érzem, reggel 9-kor ébredek, amikor már túlvagyok a reggelin, kávén, sőt beautóztam az irodába. Bár még nincs meg a jóváhagyás, itthonról fogok dolgozni, így megengedem magamnak az alvást 8 óráig.

Munka előtt még telefonról átfutom a céges leveleket - a főnököm szólt, hogy otthonról dolgozik, mert nem érzi jól magát. Az egyik kollégám családot látogat Floridában, a másik múlt héten már csütörtökön szólt, hogy maradnia kell pár napra a gyerekekkel a tavaszi szünet miatt. Elvileg két ember lenne a csapatból, aki bemegy az idodába - ebből az egyik én magam lennék. A reggeli meetingek után érem csak utol a főnökömet - vázolom neki mi a helyzet. "Semmi gond, maradjak nyugodtan csak ahogy eddig is, erről szóljak neki!" - kapom a szokásos választ. Miután tisztázzuk, hogy ez most nem egy napra szól az alapján amit a belső honlapon találtam, változik a hangnem és érzem, ő is hasonló  okok miatt nem érezte jól magát. Délutánra meglesz a hivatalos "áldás", nem csak én, hanem innentől az egész csapat "home office"-ra vált. 

Tovább

Nők és indiánok a nebraskai Hírességek Csarnokában

Te mit tudsz Nebraskáról? Ez a kis állam az USA közepén jó néhány egyedi vonással dicsekedhet. Ha érdekel és tovább olvasol, ebből a bejegyzésből kiderül, hogy

  • milyen a nemek megoszlása Nebraska egykamarás parlamentjében
  • kik kapnak helyet a Hírességek Csarnokában 
  • miért érdemes meglátogatni a törvényhozás helyszínét Lincolnban
  • hogyan működik a diákparlament
  • mire használható a személyin lévő szám (azonosításon túl)

DSC05238

Tovább

Önkéntes karantén

Nincs olyan hírforrás, média ahonnan ne ömlenének ránk a hírek a koronavírusról. Legyen az hazai vagy külföldi hírportál, családi vagy munkahelyi beszélgetés, szinte biztos, hogy nem marad érintetlenül a téma. 

Több helyről elhangzott már: a vírus meg fogja változtatni az életünket. Ezt jobb, ha bevesszük a fejünkbe, jobb ha elfogadjuk.

Ez történik velünk is, de kezdetnek talán pörgessük vissza az idő kerekét január végére! Épp Magyarországon voltunk, három hétre, családlátogatásra. Szigorúan csak a családdal - az idő rövid volt, senkinek nem akartunk róla szólni hogy hazai földön vagyunk. Most is csak azért írom le, hogy teljes legyen a kép.

Akkor hallottam először a vírusról majd kezdtem el bújni a híreket. Hol rémülten, hol bizakodva figyeltem a görbéket a koronavírus terjedéséről. Megjelent egy vírus, amiről szinte semmit nem tudunk és ellenszer nincs. Felgyógyulhatunk belőle? Reménykedni lehet. Naivan azt mondtam jó anyámnak egy beszélgetés során, ha most, 2 hónapra minden utasszállító gépet leállítanának, ha mindenki felfüggesztené az utazást, talán megoldódna a dolog. 

untitled.png

A poszt írása kezdetén (március 21.) néztem rá a flightaware.com-ra. Az oldal szerint most is elég sok repülőgép van épp úton.

Tovább

Amerika leghíresebb kovácsa

Alig hinném, hogy sokan vannak, akik nem ismerik John Deere nevét - persze elsősorban a mai cégóriás által gyártott mezőgazdasági gépek révén. Egykori kovácsműhelye és családi háza ma történelmi emlékhely Illinois államban, amelynek reklámtábláját Milwaukee-ból hazafelé autózva láttuk meg az út mentén. Nem bántuk meg a kétórás pihenőt és bóklászást Grand Detour városkában.

DSC09990

Tovább

Az USA legnagyobb régészeti lelőhelye: Cahokia Mounds

Ez az a nevezetesség az Államokban, amelyről egyetlen amerikai vagy magyar ismerősünk sem hallott. Pedig kulturális jelentősége óriási, egyike az USA nyolc világörökségi helyszínének. A Cahokia Mounds ma Collinsville városka része, Illinois államban fekszik St. Louis-tól alig 10 km-re. Ottani kirándulásunkkor ruccantunk át a Mississippi keleti oldalára, hogy megnézzük e híres halmokat.

DSC08031

Tovább

Egy letűnt kor fénylő emlékei a Patee Múzeumban

A Patee Múzeum (Patee House Museum) igazi gyöngyszem a Középnyugaton, de talán még országszerte is. Nemegyszer bukkantunk már eldugott kisvárosban lelkes önkéntesek vagy alapítvány által működtetett kincsesbánya-múzeumokra (Bandera, TX, Salisbury-ház, Des Moines, IA). Gyűjteményeik nagyobbak, értékesebbek, jobban gondozottak, mint számos nevesebb múzeuméi, úgy vélem igazán megérdemelnek egy-egy ilyen írást.

DSC07623

Tovább

Élményeink Colorado Springs-ben

Colorado Springs-ről mindenkinek van sztorija: aki numizmatikai találkozókra jár oda; akinek a fia az akadémiára járt; akik síelni utaznak el minden télen; aki onnan költözött Omahába, stb. Mi azért vettük be a road trip-tervbe, mert már annyi érdekeset hallottunk róla és mert a fent felsoroltak mind úgy beszéltek róla, hogy kihagyhatatlan. Előre szólok: hosszú bejegyzés lesz.

DSC 3015

Tovább

2019

Kiköltözésünk után pár évig még írtam évösszefoglaló posztokat. Ezek augusztusban jelentek meg, többé-kevésbé a megérkezésünk évfordulóján. Aztán abbamaradtak, igazán nem is tudom megmondani miért.

Ma reggel Gabi egyik első mondata az volt: ez az év utolsó vasárnapja. Te jó ég, én teljesen úgy érzem, mintha tegnap lett volna január elseje, amikor az albérletünkben, egy üveg Adelbert's sör társaságában a kedvenc társasjátékunk felett eldöntöttük, belevágunk a házvásárlásba!

20190101_161013.jpg

Tovább

Amerikából jöttem, mesterségem címere ...

Elfeledettnek tűnő mesterségek nyomába eredtünk Nebraskában. Grand Island-ben van egy falumúzeum, ahol lelkes mesteremberek és önkéntesek igyekeznek életben tartani hagyományokat és mesterfogásokat. Egy kis időutazásra invitáljuk a blog olvasóit a földrész szívében, Középnyugaton.

DSC 6590

Tovább

Milyen nyelven imádkoznak a hazájukat elhagyók?

Ez a kérdés ugyanolyan nehezen megválaszolható valószínűleg mint egy sor másik még:

  • milyen nyelven beszéljünk otthon a gyerekekkel egy-egy adott életkorban, ha idegen nyelvű iskolába járnak / környezetben tanulnak?

  • Milyen ünnepeket ünnepeljünk a választott országban? A helyieket? Az otthoniakat?

  • Hogyan hallgassuk meg az ország himnuszát, amely nem a hazánk, de a választott életterünk?

Azt gondolom egyik kérdésre sem adható fekete vagy fehér válasz, sok körülmény árnyalja a családok vagy egyes emberek döntését ezekben a helyzetekben. Magam ismerek olyan családot, ahol mindkét ország ünnepeit a megfelelő módon igyekeznek megünnepelni. Szintén van az ismeretségi körünkben olyan, aki sok lemondás és áldozat árán próbálja életben tartani a gyerekek magyar nyelvtudását – vagy éppen a sajátját – hiszen nem kell sok empátia ahhoz, hogy belássuk mennyire nehéz két vagy akár még több nyelven ugyanolyan szinten kifejezni / megértetni magunkat. Óhatatlanul megkopik az egyik, ha nem használjuk és felerősödik a másik, amin nap mint nap kommunikálunk szóban és írásban.

IMAG1678

Tovább