travelBug

Varázskert Lincolnban

2021. február 09. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Mi lehet érdekes egy városi kertben? Titkos kert? Tündérkert? Téli / nyárikert? Függőkert? Varázskert? Egyik sem? A neve alapján elsüllyedt kert(ek). Lincoln város legnevezetesebb közparkja a Sunken Gardens azonban mégsem csak egy a sok közül. Először is mert a terület (átalakítása előtt) hulladéklerakó volt. Talán ezt is érzékeltetni akarták a névadáskor. A városközponttól  és az állatkerttől egyaránt pár lépésre található közparkban ma körülpillantva nehéz elképzelnünk, hogy nem is olyan régen még szeméthalmok magasodtak itt. 

DSC 1947

A kert kialakítása avagy a terület újrahasznosítása 1930 telén kezdődött. Ez a második meghökkentő pont a történetében. Télen kertet építeni? A munkálatok megkezdésének elsődleges célja a világválság idején az volt, hogy a városvezetés megélhetést biztosítson a munka nélkül maradt férfiaknak és családjuknak. Kb. egy év alatt készült el az első változat, egy sziklakert. A nagy síkság kellős közepén igazából valami különlegesebbet szerettek volna - vagy csak a terület egyenetlenségét próbálták a lehető legkevesebb ráfordítással mássá varázsolni. Teraszos megoldásokkal és valóban sok kő, kavics és szikladarabok lerakásával igyekeztek hegyvidékivé tenni a parkot. Tervben volt, hogy himalájai, sziklás-hegységi és alpesi részt is kialakítanak. Első körben 400 fát és cserjét ültettek el. Bár minden forrásban az áll, hogy ezek a következő év tavaszán virágba borultak, ezt azért kétkedéssel fogadhatjuk, ismerve a nebraskai jeges szeles teleket.

DSC 1925

 

Ha a kommentmezőkön túl szeretnél velünk kapcsolatba kerülni (bármi kérdésed van vagy csak szeretnél velünk megosztani egy történetet) akár írhatsz is nekünk a hellotravelbughu@gmail.com email címre!

Ha pedig követnél minket, megtalálsz minket facebookon, instagramon és néha youtube-on is!

 

DSC 1929

DSC 1927

Az eredeti tervekben fő helyen szerepelt a víz is tavacska, vízesés, szökőkút formájában. Végül két kisebb medencét alakítottak ki és a teraszokon a leomló "vízesést". Ehhez a designhoz több mint 70 évig aztán nem is nyúltak. 2004-ben jött el a renoválás ideje, ekkor indították útjára két, azóta is prosperáló támogató-programjukat. Meghatározott összegért lehet emléktéglát vagy virágtövet vásárolni, előbbit a kért szöveggel helyezik el a kerti sétányok valamelyikén, utóbbi pedig azt jelenti, minden új ültetéskor kap az a személy egy friss virágtövet a vásárlástól számítva "örökre". A felújítás persze új elemeket is hozott, a bejárathoz pavilont emeltek, az összes sétányt elérhetővé tették kerekesszékesek számára is, szobrokat helyztek el és az egyik medencét kifejezetten vízililiomoknak különítették el. Ezen kívül teljesen kicserélték a vizesblokkokat és a földalatti öntözőrendszert, megnövelték a parkolókapacitást és újra fákat, bokrokat, örökzöldeket ültettek.

DSC 1938

A kertben rendezendő események iránti megnövekedett igényeket kielégítendő egy kellemes, árnyékos, gyeppel borított kisebb teret is létrehoztak esküvők, búcsúztatók, végzőspartik lebonyolításához. Hogy a helyiek mennyire megkedvelték és magukénak érzik mi sem bizonyítja jobban, minthogy számos önkéntes dolgozik minden évszakban a kulturált környezet fenntartásáért. Mindmáig ez az egyetlen nebraskai közösségi kert, amely bekerült az észak-amerikai földrész 300 legszebb kertjét bemutató National Geographic-kiadványba . 

DSC 1951

A Sunken Gardens minden évszakban naponta látogatható belépőjegy nélkül. A folyton megújuló virágágyások, a rengeteg tobzódó szín és a pillangók miriádjai biztosan odavonzzák a látogatót, és nem is engedik el egy lazító séta és néhány szép fotó nélkül. 

DSC 1962

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr7616227232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása