Amerika leghíresebb kovácsa

2020. február 12. - Árva Gabriella

Alig hinném, hogy sokan vannak, akik nem ismerik John Deere nevét - persze elsősorban a mai cégóriás által gyártott mezőgazdasági gépek révén. Egykori kovácsműhelye és családi háza ma történelmi emlékhely Illinois államban, amelynek reklámtábláját Milwaukee-ból hazafelé autózva láttuk meg az út mentén. Nem bántuk meg a kétórás pihenőt és bóklászást Grand Detour városkában.

DSC09990

Tovább

Az USA legnagyobb régészeti lelőhelye: Cahokia Mounds

Ez az a nevezetesség az Államokban, amelyről egyetlen amerikai vagy magyar ismerősünk sem hallott. Pedig kulturális jelentősége óriási, egyike az USA nyolc világörökségi helyszínének. A Cahokia Mounds ma Collinsville városka része, Illinois államban fekszik St. Louis-tól alig 10 km-re. Ottani kirándulásunkkor ruccantunk át a Mississippi keleti oldalára, hogy megnézzük e híres halmokat.

DSC08031

Tovább

Egy letűnt kor fénylő emlékei a Patee Múzeumban

A Patee Múzeum (Patee House Museum) igazi gyöngyszem a Középnyugaton, de talán még országszerte is. Nemegyszer bukkantunk már eldugott kisvárosban lelkes önkéntesek vagy alapítvány által működtetett kincsesbánya-múzeumokra (Bandera, TX, Salisbury-ház, Des Moines, IA). Gyűjteményeik nagyobbak, értékesebbek, jobban gondozottak, mint számos nevesebb múzeuméi, úgy vélem igazán megérdemelnek egy-egy ilyen írást.

DSC07623

Tovább

Élményeink Colorado Springs-ben

Colorado Springs-ről mindenkinek van sztorija: aki numizmatikai találkozókra jár oda; akinek a fia az akadémiára járt; akik síelni utaznak el minden télen; aki onnan költözött Omahába, stb. Mi azért vettük be a road trip-tervbe, mert már annyi érdekeset hallottunk róla és mert a fent felsoroltak mind úgy beszéltek róla, hogy kihagyhatatlan. Előre szólok: hosszú bejegyzés lesz.

DSC 3015

Tovább

2019

Kiköltözésünk után pár évig még írtam évösszefoglaló posztokat. Ezek augusztusban jelentek meg, többé-kevésbé a megérkezésünk évfordulóján. Aztán abbamaradtak, igazán nem is tudom megmondani miért.

Ma reggel Gabi egyik első mondata az volt: ez az év utolsó vasárnapja. Te jó ég, én teljesen úgy érzem, mintha tegnap lett volna január elseje, amikor az albérletünkben, egy üveg Adelbert's sör társaságában a kedvenc társasjátékunk felett eldöntöttük, belevágunk a házvásárlásba!

20190101_161013.jpg

Tovább

Amerikából jöttem, mesterségem címere ...

Elfeledettnek tűnő mesterségek nyomába eredtünk Nebraskában. Grand Island-ben van egy falumúzeum, ahol lelkes mesteremberek és önkéntesek igyekeznek életben tartani hagyományokat és mesterfogásokat. Egy kis időutazásra invitáljuk a blog olvasóit a földrész szívében, Középnyugaton.

DSC 6590

Tovább

Milyen nyelven imádkoznak a hazájukat elhagyók?

Ez a kérdés ugyanolyan nehezen megválaszolható valószínűleg mint egy sor másik még:

  • milyen nyelven beszéljünk otthon a gyerekekkel egy-egy adott életkorban, ha idegen nyelvű iskolába járnak / környezetben tanulnak?

  • Milyen ünnepeket ünnepeljünk a választott országban? A helyieket? Az otthoniakat?

  • Hogyan hallgassuk meg az ország himnuszát, amely nem a hazánk, de a választott életterünk?

Azt gondolom egyik kérdésre sem adható fekete vagy fehér válasz, sok körülmény árnyalja a családok vagy egyes emberek döntését ezekben a helyzetekben. Magam ismerek olyan családot, ahol mindkét ország ünnepeit a megfelelő módon igyekeznek megünnepelni. Szintén van az ismeretségi körünkben olyan, aki sok lemondás és áldozat árán próbálja életben tartani a gyerekek magyar nyelvtudását – vagy éppen a sajátját – hiszen nem kell sok empátia ahhoz, hogy belássuk mennyire nehéz két vagy akár még több nyelven ugyanolyan szinten kifejezni / megértetni magunkat. Óhatatlanul megkopik az egyik, ha nem használjuk és felerősödik a másik, amin nap mint nap kommunikálunk szóban és írásban.

IMAG1678

Tovább

Papírnehezék

Chicagói kirándulásunkon egy nagyon érdekes gyűjteményre bukkantunk az egyik múzeumban (Art Institut of Chicago). Az alagsorban a mosdó keresése közben láttuk meg és szerintem igazán megérdemelne ez a tárlat egy méltóbb helyet is ritkaságából és nagyságából adódóan is. A címből kiderül miről is szól a kiállítás: a kb. 1400 darabos papírnehezék-kollekció nekem nagyon tetszett, ezért azt gondoltam pár szép képet közzéteszek egy bejegyzésben.

DSC06735

Tovább

55 000 lépés térerő nélkül - szabadon

Két nap denveri városnézés után bevettük magunkat a Rocky Mountain Nemzeti Parkba. Coloradói utunk elsődleges célja a hegyekben túrázás volt. Már Texasban is tervezgettük ezt, hiszen jártunk ebben az államban és nagyon tetszett mind a kettőnknek (plusz bakancslista), csak a fránya vezetés...10 óra alatt még csak a texasi határt érheted el. A nemzeti park pedig még további órák kérdése. Omahából ez lerövidült valamelyest. Colorado székhelye 8 óra alatt elérhető és jóval közelebb van a parkhoz. Persze választhattunk volna más hegyeket, más nemzeti parkot az államban, de voltak célpontok, amiket mindenképp meg szerettünk volna nézni, így maradtunk meg a Rocky Mountain Parknál. 

DSC 2355

Tovább