travelBug

Carlsbad Cavern

2020. szeptember 10. - solkim001

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Ha visszarepülnénk olyan 250-280 millió évet az időben, valószínűleg rá sem ismernénk a mai Új-Mexikó és Texas által határolt vidékre. Szárazföld, hegyek, kaktuszok és jukkák helyett egy hajón állnánk, ami egy korallzátonnyal körülvett (Capitan Reef) belső tengeren (Delaware Sea) ringatózik.

Majd ha lenne türelmünk várni, amíg elszalad pár százezer év, láthatnánk, hogy ez a tenger szép lassan elapad, talán kitört pár gazdasági válság az egysejtű foraminiferák és a puhatestűek között és a tenger medre (Delaware Basin) szép lassan feltöltődött. 

delaware_basin_map.png

Amíg a föld felszíne szép lassan elérte a mostani formáját, a felszín alatt is történtek változások. Beindult a karsztosodás, és pár száz millió év alatt megszületett - ma a Carlsbad Caverns Nemzeti Park területén található - a világ egyik legnagyobb barlangrendszere. Most 120 ismert barlangból áll, ezekből a második legnagyobb (a járatok hossza alapján) a Carlsbad Cavern.

DSC 9003

A látogatók 1932 januárja óta lifttel is le-, illetve feljuthatnak a barlangból. A belépő 16 éves kortól fejenként $15, alatta ingyenes. 2015-ben amikor itt jártunk nem működött a lift, így a belépés ingyenes volt. A látogatóközpontban figyelmeztettek, hogy az 1,6 km hosszú út, ami a 229 méteres mélységbe visz - főleg felfelé - nehéz és megterhelő. 

DSC 9021

Jelenleg 17 különböző denevérfaj él a barlangban, a legnagyobb számban a brazil szelindekdenevér van jelen egy 400000 fős kolóniával. Az 1903-ban kezdett guanóbányászat és persze a látogatók is tizedelték a számukat. Ha látni nem is sokat láttunk, a szaguk kétségtelenül elárulta őket!

DSC 9180-3

1915 és 1918 között Ray V. Davis számos fényképet készített a barlangban. A képek 1923-ban jelentek meg a New York Times-ban. Ez a korai marketing jelentősen hozzájárult a népszerűsítéséhez.

DSC 9232

1930. május 14-én a Kongresszus nemzeti parkká nyilvánítja a Carlsbad Caverns-t. 

DSC 9076

1937. szeptember 28-án vált jegyet az egymilliomodik látogató. Jelenleg 44000000 felett jár a szám. 

DSC 9130

1972. január 6. volt az első nap, amikor önállóan, túravezető nélkül meg lehetett nézni a barlangot. Mi is így jártuk be, fedeztük fel és adtunk neveket a formáknak, képződményeknek. Ez például pont olyan, mint amit télen, szakadó hóesésben reflektorral a szélvédő mögül látok!

DSC 9215

Őshalszáj

DSC 9205

Vének tanácsa

DSC 9188

Korpusz

DSC 9164

A pokol tüze

DSC 9177

Az ismert járatok hossza  48 km fölött van, ebből 5 km nyitott a látogatók számára, melynek a legmélyebb pontja 313 méterrel van a felszín alatt.

DSC 9098

Akár a Meteorák is lehetne Görögországból. Vagy a Zion Utahban. Mármint amit beleláttam a formába.

DSC 9133

A képekre kattintva galéria nyílik, ahol további képek érhetőek el! 

 

Ha a kommentmezőkön túl szeretnél velünk kapcsolatba kerülni (bármi kérdésed van vagy csak szeretnél velünk megosztani egy történetet) akár írhatsz is nekünk a hellotravelbughu@gmail.com email címre!

Ha pedig követnél minket, megtalálsz minket facebookon, instagramon és néha youtube-on is!

 

Források:

https://www.nps.gov/cave/learn/index.htm

https://www.nps.gov/gumo/learn/nature/geologicformations.htm

https://www.britannica.com/place/Carlsbad-Caverns-National-Park

https://en.wikipedia.org/wiki/Delaware_Basin

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr5716031644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása