travelBug

Babák, zászlók, hadihajó - mozaikképek az Iowai Parlamentből

2020. július 30. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

23 karátos arannyal borított kupola, 106 szoba, hadihajó, zászló- és babagyűjtemény, 350 lépcsőfok földszinttől tetőig. Ha azt gondoljuk ez egy ötcsillagos szálloda jellemzése vagy egy nemzeti múzeumé, elég nagyot tévedünk. A felsoroltakat az Iowai Parlament épülete tárja elénk, ha kiváncsiak vagyunk. Tartsanak velünk és fedezzék fel e titkokat rejtő nevezetességet!

DSC 0869

Több államban volt már szerencsénk megnézni a törvényhozás épületét. A texasi a legnagyobb az Államokban (igen, nagyobb, mint a washingtoni). A nebraskai meglehetősen rendhagyó, az egykamarás parlament székháza. Mindegyik egyedülálló valamely tekintetben, ebben biztosak lehetünk. Az iowai igen részletesen dokumentált történetével, csodaszép könyvtárával, múzeuminak beillő műtárgyaival bizonyosan egyedi a Középnyugaton.

DSC 0853

Úttörők keletről érkezve -  szoborcsoport a lépcsősoron

DSC07388

A lépcsőpihenőben Iowa teljes megyetérképét bejárhatjuk: Kossuth megye egy a 99 közül (Kossuth Lajos tiszteletére elnevezve)

Önálló államiságát és az Egyesült Államokhoz való csatlakozását megelőzően már volt Iowának "törvényhozó háza" Burlingtonban. Ez leginkább egy magtárra hasonlított, amelynek leégése után egy templom épületén osztozott a testület a kongregációval.

DSC 0882

DSC 0872

Des Moines látképe a bejárati ajtóból visszanézve

DSC 0906

DSC 0887

Az állandó székhely hosszas bürokratikus küzdelem végén került Iowa City-be. A Wisconsin Területi Törvényhozás számos akadályt támasztott. Az első kőépület, a kétemeletes Butler Hotel maradt aztán az Iowa Egyesült Államokhoz való csatlakozását (1846) követő teljes évtizedben az irányítás központja. Az 1800-as évek közepétől egyre nagyobb létszámban telepdtek le az Európából és a keleti partról érkezők, s a honatyák Iowa City helyett egy központibb fekvésű székhelyet szorgalmaztak.

DSC 0953

DSC 0929

DSC 0965

Az 1857-es Alkotmányban már Des Moines szerepel székesfővárosként. Tehetős polgárai által adományozott területen az első hivatalos alapkőletételre 1871-ben került sor a város szívében. Azonban abban az évben a kemény tél tönkretette az alapzatot, így másodikra is sort kellett keríteniük 1873-ban. Az épület végül 1886-ra készült el számos akadályoztatás miatt. Hivatalos felavatása két évvel korábban volt, s már abban az évben benne ülésezett a nemzetgyűlés (Iowa General Assembly).

DSC07413

1884-től kezdve sorra váltak beköltözhetővé az üléstermek, a Kincstár, a Legfelsőbb Bíróság terme és a jogi könyvtár. Gonddal és sokan dolgoztak rajta, hogy a freskók, kárpitok, mozaikok, kristálycsillárok, ólomüvegablakok és berendezési tárgyak helyükre kerüljenek. Egy 1904-ben gondatlanságból bekövetkezett tűz nagy károkat okozott ugyan, de a helyreállítási munkákkal párhuzamosan az épület bővítése is megkezdődött. Jelentősebb összegeket még a világháborúkat megelőzően tudtak felújításra, állagmegóvásra költeni. Múlt századi története már főként források biztosításáról, részleges munkálatokról, hosszas építkezésekről szól.

DSC 0936

Szenátusi ülésterem

DSC 0979

Önállóan vagy idegenvezetővel is körbejárható, mi csatlakoztunk egy vezetett túrához, mert bennfentessel mindig többet tudhatunk meg és láthatunk, mintha csak magunk bóklászunk. Persze arra is sor került később. Mind az Alsó-, mind a Felsőház üléstermébe bementünk és kaptunk számtalan számadattal ékesített bemutatót. A széksorok közé úgy emlékszem csak Austinban mehettünk le, de a karzatról is elég nagy élmény látni ezeket a termeket.

DSC 0936

Képviselőház

DSC 0944

Hallgatni az amerikaiak ovációját minden egyes leg-rekordért 8 itt töltött év után is megmosolyogtat engem. Egyébként hihetetlennek tűnt, hogy a csillárokat egyenként 5600 darab kristály díszíti. 

DSC 0987

A kupolába vezető csigalépcső 130 foka a csoport nagyobb része számára eltántorító tényezőnek bizonyult, ami nekünk csak jól jött: sokkal kevesebb embert kellett kerülgetni letekintéskor az egyébként meglepően magas és szűk helyről.

DSC 0903

A kupola lentről...

DSC 0995

... és közelebbről

Sajnos nem tartozik a látogatható részek közé a kormányzói hivatal. Ma már leginkább csak ünnepélyes aláírások színhelyeként működik, azonban alapdarabjai (íróasztal, falióra, bársonyfüggönyök, a plafon freskói) majd 100 évesek.

DSC07395

DSC07404

A kormányzó múltja képekben, kitüntetésekben elmesélve

A bejáratával szemközt egy különleges gyűjtemény - egyben szerintem az egyik legviccesebb rész a méltóságteljes helyszínen - kapott helyet: valamennyi iowai First Lady "mása" ki van állítva porcelánbaba formájában. A 41 baba a hölgyek által a beiktatási bálon viselt ruhát kapta öltözékül. Teljes divattörténeti kislexikon a Középnyugatról.

DSC07400

DSC07396

DSC07397

DSC07398

A jogi könyvtár egy egészen különlegesen szép része a parlamentnek. Eredeti gázlámpái, kovácsoltvas felépítménye lenyűgöző, nemhiába tartják számon a földrész legszebb könyvtárai között. Öt emelet magasan, kb. 105 000 kötetet őriznek, de emellett óriási digitalizált gyűjteményhez tudnak elérést biztosítani valamennyi iowai polgár számára ingyenesen. 1886 óta folyamatosan ezen a helyen működik és nem tett benne kárt az 1904-es tűzvész.

DSC 1020

DSC 1001

DSC 1010

Nagyon érdekes része a Capitolnak a zászlógyűjtemény. 138 darab a polgárháborúból való, de van a spanyol-amerikai háborúból és az I. világháborúból is. Talán a megóvásuk érdekében eléggé sötét tárlókban és feltekerve vannak kiállítva, így viszont nem túl látványosak. A parlament földszintjén kapott helyet a USS Iowa hadihajó modellje. Eredetije 2012-ben történt nyugdíjazása óta Los Angeles kikötőjében szolgál múzeumként.

DSC 1012

A modern digitális gyűjteménnyel jól megfér a hagyományos kézi ceruzahegyező

S hogy miben egyedülálló az Iowai Parlament? Ez ez egyetlen ötkupolás Capitol az Államokban. Mindenképpen megér egy rövidebb sétát a körülötte levő park. Érdekesebbnél érdekesebb szobrokat találhat a felfedező. Abraham Lincoln és Tad becenevű (legkisebb, fiatalon elhunyt) fia kapott szobrot, valamint Kolumbusz Kristóf, de szerepel a köztársaság allegorikus ábrázolása, a New York-i Szabadság-szobor egy változata, harangok, több háborús emlékmű. A legelgondolkodtatóbb egy Japánból érkezett harang és a "háza". 1959-ben (!) Jamanasi-prefektúra nagy károkat szenvedett el egy tájfun következtében. Iowa segítőkész polgárai sertéseket és kukoricát küldtek ajándékba a földönfutóvá lett lakosok számára. A japánok egy templomi haranggal viszonozták az amerikaiak nagylelkűségét, s a testvérvárosihoz hasonló kapcsolat máig megmaradt közöttük.

DSC 1011

A főváros nevét meghallva egyébként tipikusan a demokrata kaukuszokra és a biztosítóbizniszre asszociálnak az emberek.

DSC 1037

Des Moines sok szempontból felszálló ágban lévő székesfőváros a Középnyugaton: egyre több a fehérgalléros munkavállaló, újabb és újabb high tech cégek építenek bázist a már meglévő számos biztosítótársasági központ mellé - mindez sok pozitív változást eredményez a városképben, élhetőségben, sokszínűségben. 

DSC 1032

DSC 1066

DSC 1065

Utcaképek a sokszínű Des Moines-ből

Ugyanakkor az iowaiak büszkék a történelmükre, sosem feledik a nehéz, válságos időket. Ha egy helyi kalauzolja a látogatót, bizonyosan nem marad ki a parlament épületében a Nyugat felé c. monumentális falfestmény bemutatása és magyarázata.

DSC 1022

Westward (Edwin H. Blashfield festménye)

  

Ha a kommentmezőkön túl szeretnél velünk kapcsolatba kerülni (bármi kérdésed van vagy csak szeretnél velünk megosztani egy történetet) akár írhatsz is nekünk a hellotravelbughu@gmail.com email címre!

Ha pedig követnél minket, megtalálsz minket facebookon, instagramon és néha youtube-on is!

 

Felhasznált források:

https://www.iowaheritage.org/exhibits/show/iacaploc/iawisterr

https://web.archive.org/web/20050314044511/http://www2.legis.state.ia.us/Pubinfo/BattleFlag/flagb8.htm

http://publications.iowa.gov/135/1/profile/8-3.html

https://www.statelibraryofiowa.org/services/collections/law-library

http://www.legis.state.ia.us

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr10015617806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása