travelBug

Kedvenceink Austinban: SouthPop, a legérdekesebb kiállítóhely

2017. augusztus 11. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

DSC06565

Austin, Texas - Armadillo

Ez az intézmény messzemenően kiérdemli a különös jelzőt, szerintem az egyik legérdekesebb színfoltja Texas állam és az élő zene fővárosának. Bár igazából csak az én kedvencem (Gabi), remélem a blog Olvasói szívesen bepillantanak a kulisszái mögé ezen bejegyzés alapján. A teljes nevén South Austin Popular Culture Center önmagát nem múzeumként vagy galériaként definiálja, inkább az austini zenei világ azon központjaként, amely az 1960-as évektől kezdve feltárni, összegyűjteni, megőrizni és a közönségnek bemutatni igyekszik események, koncertek, találkozók emlékeit, feledhetetlen pillanatait fotó- és plakátgyűjteményén keresztül.  

DSC09982

Dél-Austinban találjuk meg a South Lamar Boulevard-on, az ős-austiniak szerint a város egyik legcoolabb részében, ahol mindig történik valami izgalmas. Mi nagyon szeretjük ezt a negyedet, csak egy séta vagy autózás is kedvcsináló, hangulatjavító, ötletadó az év bármely részében. Sosem tudunk úgy hazamenni északra, hogy ne találnánk új színfoltot, jó éttermet. A SouthPopra is így bukkantunk graffiti-túránk során, s aztán én többször visszatértem kiállításnézőbe. A városi rendezvényeken mindig lehet találkozni a lelkes munkatársakkal (aukciók, karácsonyi vásár, fesztiválok) és a kiállításokon kívül sokféle egyéb programot is szerveznek; ezekre is érdemes ellátogatni - nemcsak zenerajongóknak. 

DSC09980

A galéria bejárata

A kiállítások általában ingyenesen látogathatók, de szívesen fogadnak adományokat és a hozzáállásukat, rengeteg munkájukat látva az embernek nincs is szíve pár dollár bedobása nélkül eljönni. Aki bőkezűbben szeretné támogtani a kezdeményezéseiket, lehet szponzor vagy pártoló tag, ennek lehetőségeiről, előnyeiről a honlapjukon tájékoztatnak. Rendszeresen csütörtöktől vasárnapig vannak nyitva délutánonként, de előzetes egyeztetés alapján vagy csak odavetődve is bemehetünk, még ha először csukott ajtó is fogad - érdeklődni a szomszédos Planet K-boltban érdemes!

DSC06545

Az épület hátsó fala

DSC06567

A South Lamarról lehajtva parkolás után mindenki az épület körüljárásával kezdi a felfedező túrát. Az udvaron és az azt övező kerítésen, falakon már belemerülhetünk a Keep Austin Weird jelmondat világába!

DSC06540

A bejárattal szemben lévő oldalon emlékfalat emeltek az élő zene fővárosához kötődő zenészek, előadóművészek, írók tiszteletére. Újabb képek és emlékek minden év novemberében  Día de los Muertos (azaz Halottak napi) szertartás során kerülnek a falra. Bár én személyes kedvenceimet válogattam ide, a legtöbb név és arc nem sokat mond egy közép-európai polgárnak, még ha az átlagosnál vájtfülűbb is ... A kezdeményezés mindenesetre figyelemre méltó.

DSC06554

A látogatók / emlékezők sok virágot, személyes apróságot helyeznek el, valamint nem egyszer rendhagyó módját választják a tisztelet lerovásának; ottjártamkor egy fiatalember épp halkan gitározott és énekelt SRV képe előtt.

DSC06561

DSC06556

DSC06558

Az eddigieken túl amivel igazán belopta a szívembe magát ez az intézmény, az a laza, szabad szellem és stílus, amely megnyilvánul a kiállításokon, a programokon, abban, hogy magamra hagynak a képek, plakátok megtekintése során - ha kérem persze, "idegenvezetnek" - bárhova benézhetek, fotózhatok.

DSC09969

Sokunk kedvence - bűvölője ez a tekintet.

DSC09975

Designelem a női mosdóban: washboard

Az egyik legnépszerűbb hagyományos rendezvényük a Hálaadást követő ünnepi időszakban a sütivásár: szponzorok, pártoló tagok, látogatók, zenebarátok, rajongók, gyerekek saját kezűleg készített süteményeit bocsátják áruba és a befolyt összeget természetesen a gyűjtemény javára fordítják.

DSC09979

Az iroda egy része

DSC09968

Kiállítótér-kuckó

Ajánlom figyelmükbe a SouthPop egyik kiállításáról régebben írt posztunkat is.

DSC09942

Mishka Westell-plakát

A SouthPopot mindenkinek bátran ajánlom, aki Austinba látogat és keres 'valami mást' avagy szívesen elhagyja a járt utat a járatlanért! Kellemes böngészést, izgalmas felfedezést az Olvasóknak!

Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr6612308733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása