travelBug

Még egyszer SXSW: Mishka Westell plakátjai

2016. március 21. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Ha március, akkor South By Southwest fesztivál Austinban! Ez az a rendezvény a városban, aminek nem hivatalos szlogenje: A következő sarkon befordulva bármi történhet, bárki szembejöhet! 

DSC09950

Az austiniak már előtte sokat emlegetik a March Madness-t, hiszen a belváros rendre bedugul, a bő egy hét alatt felduzzad a lakók száma pár tízezerrel, hajnalig hangosan dübörög a zene, az utcára lógnak a kávéra, szendvicsre vágyók sorai, minden sarkon olyanokkal futsz össze, akik nyakában ott röpdös a fesztivál-belépő és minden 10. ember megkérdezi hol eheti a legjobb taco-t, barbecue-t a városban.

DSC09942

A SXSW film, interaktív és zenei fesztiválnak persze sokkal több a jó oldala, mint a kellemetlen vagy bosszantó: többszáz élő koncert, rengeteg fiatal szakember, startup-cégek, újítások, ötletek, filmes műhelyek, számtalan fontos beszélgetés, konferencia és találkozás, kiállítások, panelbeszélgetések, hajnalig tartó bulizás - s persze sokmillió dollár bevétel a városnak (szállodák, éttermek, szórakozóhelyek, etc.)

DSC09964

DSC09947

Az idei fesztivál nyitását Barack Obama személyes jelenléte fényesítette és Louis Jay Meyers halálhíre árnyékolta. Ő volt a SXSW egyik kitalálója, mozgatórugója, mindenese, lelke 1987-ben, majd sokáig zenei igazgatója. Nem rajta múlt, hogy a 29. fesztiválon már nem tud részt venni.

DSC09959

Akinek van alkalma belemerülni a SXSW különös, barátságos, hagyományosat és újítót, szabályosat és rendhagyót ötvöző vibráló hangulatába, az megtapasztalhat valamit ennek a városnak az igazi lényegéből.

DSC09961

Én - mint az előző évben is - leginkább az ingyenes programokat látogattam meg, ezekből is bőven akad, tehát válogathatunk. A Flatsock 53 elnevezésű plakátkiállítás a fesztivál utolsó napjainak egyik legjobb része. Nem csak megnézhetőek, fotózhatóak, megvásárolhatóak az elsősorban zenei eseményekre hívó régi és új plakátok, de számos workshop, beszélgetés is kíséri a rendezvényt. Idén a kb. 80 kiállító grafikus 17 amerikai államból és 5 külföldi országból érkezett Austinba. Életkorban, látásmódban és stílusban egyaránt széles spektrumot képviselnek.

DSC09938

DSC09948

DSC09966

Nemcsak itt találkozhatunk egyébként akár többszáz dollárt érő plakátritkaságokkal: Austinban szinte minden zene-, régiség- és lemezbolt kínál plakátokat és egyedi fotókat. A rajongók pedig itt  biztosan áldoznak kedvenceikre, Kurt Cobain, Willie Nelson, Johnny Cash, B.B. King, Janis Joplin vagy Stevie Ray Vaughan koncertplakátjai, fotói Austinban (az élő zene fővárosában) gazdára és otthonra lelnek mindig.

 DSC09971

DSC09969

Hogy megmutassam az érdeklődőknek az itt dolgozó grafikusok látásmódját és stílusát, egy austini művész alkotásaiból válogattam néhányat a teljesség igénye nélkül.

DSC09936

DSC09951

Mishka Westell nem csak plakátokat rajzol, hanem fest, arculattervezéssel foglalkozik, lemezborítókat, rézkarcokat készít, pólókat tervez. Munkái figyelemfelkeltőek, érdekesek, inspirálóak. Austin különlegessége nemcsak a szembeszökő szimbólumok (Capitolium, tatu) miatt érezhető a plakátjain. Sokak szerint azon kevés művészek közé tartozik, akiknek leginkább sikerül a zene lényegét, élményét vizuálisan megragadni.

DSC09944

DSC09954

Ezeket a képeket nem a fesztiválon készítettem, hanem Mishka Westell saját kiállításán Austinban, a South Austin Popular Culture Center-ben.

DSC09974

Bármelyik képre kattintva album nyitható meg további fotókkal.

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is!  

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr298505564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symantec 2016.04.18. 20:49:31

Hat ez az SXSW eleg nagy csalodas volt abban az ertelemben, hogy szinte majdnem minden ertelmesebb eloadas, latvanyossag megtekintese komoly penzekbe kerult.
Raadasul szanaszet volt minden, parkolni szinte lehetetlen volt, vagy csak aranyarban, a kozlekedi kaosz pedig olyan szinten volt, hogy voltak munkahelyek, akik a korabbi evek tapasztalatan okulva megengedtek a dolgozoiknak, hogy egy-ket-harom napig otthonrol dolgozzanak, mintsem 2-3 orat uljenek a kocsibna reggel majd este.

Tul nott mar ez a rendezveny ezen a varoson sajna - a kevesebb jelen esetben tobb volna. Nem kell ennyi mindent belezsufolni, s talan a kevesebe tehetosek szamara is elerhetove kellene tenni.

(Film badge circa 700 USD, a music badge 900, egy mindenre jo 1750 dolcsi korul volt. Egy-egy ertelmes, alkalmi esemenyre 250 dolcsiert mertek a belepot. Ez szerintem mar az ittenieknek is tul sok volt, ahogy kivettem a szavaikbol...)

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.04.19. 01:21:00

@symantec: Köszönöm, hogy megosztotta a véleményét! Az austiniak szeretnek kicsit panaszkodni a fesztivállal kapcsolatban (pl. a közlekedés ellehetetlenülése miatt), de alapvetően büszkék erre az eseményre (egyébként az én tudomásom szerint a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény Észak-Amerikában). Az "őslakosok" azonban kifejezetten kedvelik és azt vallják, ha túl tudunk lépni a kellemetlenségeken és igazán belemerülni, akkor megismerhetjük Austin lelkét / lényegét.
Igen, a belépők nem olcsók, viszont ár-érték arányban nézve elfogadhatóak. Sokan egyébként önkéntes munkával szerzik meg a badge-eket.
Austin az utóbbi pár évben hihetetlenül megdrágult minden tekintetben, ezalól a fesztiválbelépők sem képeznek kivételt.
Remélem a plakátok tetszettek azért :)
süti beállítások módosítása