travelBug

A Szervezett Bűnözés Múzeuma Las Vegas-ban

2017. január 27. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

IMG 20160706 165002-01

Hángérien Bonnie és Clyde

A Szervezett Bűnözés és Bűnüldözés Országos Múzeuma Las Vegas belvárosában található és ajánló-, illetve véleményező weboldalak szerint az egyik legtutibb látványosság a városban. Ezt mi csak megerősíthetjük: részben ugyan a rekkenő hőség elől menekülve, de több mint 3 órát eltöltöttünk az intézményben, amely egyébként magán- vagy céges rendezvények, partik helyszíneként is kibérelhető, s amelynek neoklasszicista stílusú épülete korábban postaként, bíróságként és irodatömbként is funkcionált.

DSC00993

Az 50-es évek elején a szervezett bűnözés felgöngyölítése céljából országszerte tartott, tévéközvetítéssel kísért bizottsági meghallgatások (Kefauver Committee) voltak a legnevezetesebb események e falakon belül. Múzeumként csak 2012. február 14. óta működik. Létrehozásában fontos szerepe volt a város akkori polgármesterének, az FBI igazgatójának és a washingtoni Kémmúzeumnak is. Megnyitóját szándékosan időzítették az 1929-es Saint Valentine napi chicagói vérengzés évfordulójára: a gyűjtemény "legbecsesebb" darabja az onnan származó vér- és golyónyomos téglafal. 

A rendőrségi helyszínelés jelei, valamint vér- és golyónyomok a falon

(Forrás: themobmuseum.org)

DSC03049

Frank Costello a bizottság előtt

A 2. emeleten berendezett tárgyalóteremben ki is próbálhattuk milyen volt a meghallgatások légköre: az érzés, amikor az ajtók ránk záródtak eléggé félelmetes volt

A múzeum minden bizonnyal legtöbbet fotózott és borzongással kipróbált tárgya egy eredeti kivégzőszék a nevadai állami börtönből.

(Forrás: themobmuseum.org)

A hátom emeleten rengeteg dokumentum, fotó, hangfelvétel, ábra és térkép segítségével merülhetünk el az alvilágban, kezdve az első maffiacsaládok kialakulásától egészen a mai mexikói drogkartellek bemutatásáig.

DSC02996

DSC02992

Érdemes a felfedező túrát a legfelső emeleten kezdeni, ahol azonnal belecsöppenhetünk egy rendőrségi fotó készítésébe mégpedig ugyanúgy, ahogyan a filmekben látjuk: az esetleges elkövetőket (itt a látogatókat) felsorakoztatják egy üvegfal mögé, amely takarásából az áldozat azonosíthatja a bűnözőt.

DSC03020

Micsoda lehengerlő, ártatlan tekintet! (Benjamin "Bugsy" Siegel)

A szervezett bűnözés szorosan kapcsolódik az európai bevándorlóhullámokhoz: nem mindenki akart hosszú éveken át keményen dolgozni a megélhetésért. A legismertebb nevek: Lucky Luciano, Arnold Rothstein, Meyer Lansky, Frank Costello, Bugsy Siegel, Salvatore Maranzano, Vito Genovese, Al Capone, Albert Anastasia pályafutását követhetjük végig a termekben sétálva.

DSC03037

Az élet minden területét behálózó kapcsolódások szemléletes ábrázolása

Átfogó képet kapunk a szervezetek működéséről, az egyes tevékenységi területekről: szesz- és drogcsempészet, prostitúció, kaszinók, szerencsejáték, adócsalás, védelmi pénzek, pénzmosás, fegyverkereskedelem. Külön részt szentelnek Las Vegas, a Bűn Városa történetének.

DSC02999

DSC03002

DSC 9456 vm

DSC03006

DSC03008

DSC03011

Erősebbek vagyunk, mint az amerikai acél. (Meyer Lansky)

Az asztalnál persze nem mindenki kapott helyett. A rivális családok, illetve bandák, kartellek összecsapásai, kivégzések éppúgy kísérték ezen emberek mindennapjait, mint a családi összejövetelek. Megrázó képeket láthatunk az áldozatok családjáról vagy ártatlan emberekről, akik rosszkor voltak rossz helyen.

DSC03014

DSC03030

A félkarú rablók csillogó kiállított tárgyként

Las Vegas fejezeténél érdemes elidőznünk és elgondolkodnunk: kik és milyen szálakkal kapcsolódtak ezekhez a körökhöz. A fotók beszédesek.

DSC03013

Frank Sinatra és a Sands kapcsolódásáról már bővebben is írtam

 DSC03027

A Sands egyik vezetője Marilyn Monroe társaságában

DSC03023

"Angyalok gyülekezete" 

A másik oldal, azaz a bűnüldözők bemutatásának is jelentős teret szentel a múzeum: módszereiket, eszközeiket, J. Edgar Hoover szerepét és karrierjét, sikereiket és melléfogásaikat szintén végigböngészhetjük az épületben.

DSC03050

Akták

DSC03033

A pénz útja

DSC03052

Lehallgatás egykor

DSC03054

Kódok

DSC03055

Virágnyelv

Az Al Caponét rács mögé juttató Mike Malone FBI-ügynök kézifegyvere

(Forrás: themobmuseum.org)

DSC 9461 vm

Meglepő és érdekes része a kiállításnak az a szoba, amelyet az alvilági alakok családi ereklyéivel, fotóival díszítettek. Példás családapák, boldog menyasszonyok, békés vacsorák, családi kirándulások idilli képei láthatóak körben a falakon.

DSC03062

DSC03058

Moe Dalitz családja a Grand Canyonnál

DSC03061

Meyer Lansky családja 

Számomra a legnagyobb hiányérzetet a személyes tárgyak részlege jelentette: alig pár tárgyat őriznek az igen jelentős hatalommal és befolyással bíró "keresztapáktól", illetve egyéb szereplőktől.

DSC03042

Sinatra öngyújtója

DSC03047

Bugsy Siegel napszemüvege

A legutolsó teremben igen hatásos teljes falat beborító fényképsorozatot láthatunk a szervezett bűnözés több mint 100 éves történetének legfontosabb képviselőiről, köztük nők, a japán, az ukrán és az olasz maffia meghatározó alakjai.

DSC03064

Természetesen nem hagyták ki a Hollywooddal való kapcsolatot sem, erről sokunknak sokféle élménye van az otthon is vetített filmeken keresztül.

DSC03066

A Corleone-család (egy része) Coppola klasszikusából

Számunkra élvezetes volt ez a múzeum, bár kijövetelkor megfogalmazódott bennünk ugyanaz a gondolathalmaz, ami a dallasi JFK-gyilkosságot bemutató / körüljáró múzeum megtekintése után is: mennyi érdekes és izgalmas dolog lehet még a tarsolyukban, amikről talán sohasem szerzünk tudomást?!

DSC03067

"Apám sok dologra megtanított itt, ebben a szobában. Például erre is: tartsd a barátaidat magadhoz közel, de az ellenségeidet még közelebb."

Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on is!  

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr9611738911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása