travelBug

Dallas - városnézés

2013. április 04. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Az előző bejegyzéshez kapcsolódva a következő ok, amiért ellátogattunk Dallas-ba az volt, hogy megnézzük a John F. Kennedy-gyilkosság helyszínét és az eseményeket megelevenítő múzeumot (The Sixth Floor Museum at Dealey Plaza). Korabeli fényképek, dokumentumok, jegyzőkönyvek és hangfelvételek segítségével rekonstruálták az általunk is ismert tényeket, illetve tanúvallomásokból, rendőrségi meghallgatásokból, vizsgálatokból is kaptunk részleteket – ezek után mindenki felállíthatta a saját teóriáját az 1963-ban meggyilkolt elnök életének utolsó óráiról. A kiállítást annak az egykor könyvraktárként használt épületnek a hatodik és hetedik emeletén rendezték be, ahonnan a hivatalos változat szerinti lövések eldördültek.

solkim001: DSC 2801

solkim001: DSC 2802

Két óriási méretű képet is őriznek a ma is rendkívül nagy tiszteletnek és népszerűségnek örvendő elnökről és feleségéről. Egy New York-i művész készítette el mindkettejük arcképét egyenként 50,000 apró mozaikképből álló fényképként: az elnök képe felesége, Jackie Kennedy-é pedig férje miniatűr fotóiból áll össze.

solkim001: DSC 2811

solkim001: DSC 2812

Természetesen megnéztük az elhunyt elnök emlékművét is.

solkim001: DSC 2827

További indok egy szép dallas-i kiránduláshoz maga a város, amelynek képeit a magasból sokan ismerjük a népszerű TV-sorozatnak köszönhetően.

solkim001: DSC 2845

solkim001: DSC 2846

Ha Austinban szédítőnek érezzük a felhőkarcolókat, akkor itt a lélegzetünk is elállt a magasságtól, a mienktől jóval nagyobb város lüktető forgalmától, az egymást sok emeletben keresztező autópályagyűrűktől.

solkim001: DSC 2561

solkim001: DSC 2573

Megállapítottam, hogy szerencsések vagyunk, hogy Austinban lakhatunk – rendkívül elveszettnek éreztem magam a városban.

S ha már megemlítettük a Dallas című sorozatot, persze hogy a farmot is megneztük a városon kívül!

solkim001: DSC 2744

Ma a Southfork Ranch látogatható nevezetességként és rendezvények helyszíneként működik. Amint az idegenvezetőtől megtudtuk a házban soha nem forgatott a stáb, csak a külső helyszínek voltak láthatóak a filmben (az összes benti jelenetet stúdióban vették fel), mivel a farm gazdája ezt megtiltotta. Lévén eredeti tuladonosa egy építési vállakozó, maga a ház rendkívül ötletes és eredeti megoldásokat vonultat fel és biztosan nagyon kényelmes vidéki otthonaként szolgált az említett férfi családjának, amíg arra nem kényszerült, hogy eladja a filmvállalatnak, hiszen magánszféráját hívatlan látogatók ezrei zavarták meg állandóan a sorozat sikerének köszönhetően. Azóta már persze többször is tulajdonost váltott a ranch, s ma üzleti vállakozásként hasznosítja egy arizonai ingatlanmágnás.

solkim001: DSC 2607

solkim001: DSC 2591

A filmet megelevenítő részletek bőven adnak témát a fotósnak: a forgatás jelentősebb állomásai, a Ewing-családfa, számtalan fénykép és újsághír a színészekről, az első nagyobb méretű grillező, amely népszerűségét a sorozatnak köszönhette, valamint a teraszon álló reggeliző-asztal, a valóságban nagyon kisméretű úszómedence, a Jock Ewing által használt valódi (és csodaszép) Lincoln Continental és Lucy esküvői ruhája például a film relikviái közé sorolható.

solkim001: DSC 2647

solkim001: DSC 2785

És ha már Dallas, egy kis nosztalgia... :)

A kirándulás képekben:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr325188154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása