travelBug

Vegas, baby! Sztorik, fényképek a kaszinók aranykorából

2016. szeptember 01. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Ennek a posztnak az ötletét egyik kedves önkéntes tanárom, Richard adta. Las Vegas-i utunk előtt kértem a tanácsát, tippjeit, aztán az utazás után beszélgetve elmerengett azon, hogy milyen kár, hogy "a régi, jó dolgokból mára olyan kevés maradt meg" a Bűn Városában is. Az ő véleménye szerint a vegasi kaszinók aranykora leginkább az 1950-60-as évekre tehető, amikor az emberek megadták a módját a szórakozás eme változatának: szmokingban és estélyi ruhában jelentek meg, élvezték a játékot és a szerencse forgandóságát, szivarfüstben tették meg tétjeiket és egészen másfajta beszédstílus volt divatban az asztalok feletti diskuráláskor. Ma sokkal inkább a féktelen "bármit megtehetek", esztelen ötletek megvalósítása, a pénz szenvtelen gépekbe dobálása, a határtalan lerészegedés / élvezethajszolás jellemző. Hűvös elegancia helyett kiüresedett és megkopott csillogás.

Mennyi kincsre bukkanhatunk, ha kicsit mélyebbre ásunk a felszínen káprázatosan ragyogó, ugyanakkor minden ízében talmi város történetében? Erről szól ez a bejegyzés.

Fremont Street, Las Vegas, 1945

Forrás: inoldlasvegas.com

Történelmi érdekességek

  • A völgy, amely ma a városnak otthont ad i.sz. 700-tól a Paiute indiánok nyári szállásheye volt. Nevét az első nem őslakos felfedezőjétől kapta: Rafael Rivera egy Új-Mexikót Kaliforniával összekötő kereskedelmi útvonal lehetőségeit kutató expedíció tagjaként érkezett a forrásokkal szabdalt, harsogó zöld, oázisszerű völgybe. Las Vegas spanyolul réteket jelent. 
  • Az 1800-as évek végéig egy jelentéktelen állomás volt az óceánig vezető úton. Pár évig Utahból érkezett mormon telepesek próbálkoztak megélni az időközben szárazabbá váló területen, végül nem építettek várost.
  • 1864-ben Nevada csatlakozott az Államokhoz.
  • Gyökeres változást csak a vasútépítés hoz Las Vegas történetébe. A hivatalos megalapítás éve 1905. Az első telefoncsörgésé pedig 1907. 
  • Rövidesen sikerül biztosítani a város állandó vízellátását is, így az ország minden részéből egyre többen jönnek kalandvágyból, új üzleti lehetőségek felkutatása céljából. Telepesek, kalandorok, építőmunkások érkeznek, tömegesen a gazdasági válságot követően, amely Nevadában a Hoover-gát építésének időszaka. Ennek is köszönhető, hogy nemcsak Las Vegas, de egész Nevada állam (amely sokáig a vadnyugat megtestesülését jelenti a keleti partról érkezőknek) a szerencsejáték és a prostitúció melegágya lesz.
  • A kaszinóbiznisz érdekes körök összekapcsolódásából virágzik fel: helyi üzletemberek és ranch-tulajdonosok, az időközben többször visszatért mormon tőke és a keleti parton egyre terebélyesedő maffia mind jó lehetőséget lát befektetései megtérülésére a szórakoztatás iparággá fejlesztésében.
  • Nevada állam vezetése 1931-ben legalizálja a szerencsejátékot.  A Hoover-gát által termelt áram első nagy felvásárlója Las Vegas városa lesz, s ezzel jó nagy lökést ad az áramfaló játékgépek és fényreklámok elszaporodásának. A Strip-en és a Fremont Street-en egymás után épülnek meg a nagy alapterületű kaszinók. Bár a gát befejezését követően a munkások elszivárognak, a Mead-tóra érkező turistahad újra megtölti a csilingelő pénznyelőket.
  • 1941-ben épül az első - és sokáig a legnagyobb - hotel/kaszinó a Strip-en: El Rancho Vegas néven. Párja a Fremont Street-en (LV városközpontjában) az El Cortez Hotel lesz.
  • Bugsy Siegel 1946-ban nyitja meg a Flamingo kaszinót, ezzel nyilvánvalóan beteszi a lábát a szervezett bűnözés a városba.
  • 1941-ben tüzérségi támaszpontot, majd '46-ban atombombák tesztelése céljából hoz létre bázist az amerikai hadsereg LV közelében. A Nevada Test Site-on 1951 és 1963 között több, mint száz kísérleti robbantást hajtanak végre. Las Vegas élelmes szállodatulajdonosai turistalátványosságként hirdetik a városból is jól látható gombafelhőket (Sky Room-foglalással és Atomic Cocktails-kínálattal megfejelve!!)
  • A reptér és az egyetemi campus megépülésével  nagyobb léptékű lesz a modernizálódás. A mai kozmopolita városkép kialakulásában jelentős szerepe van a repülőmérnökből excentrikus iparmágnássá lett Howard Hughes-nak, aki 1966-ban bejelentkezett a Desert Inn hotelbe s amikor el kellett volna hagynia a szobáját, inkább úgy döntött megveszi az egész szállodát. Teljes birodalmat épít ki, befolyását a médiára, az ingatlanpiacra és persze a kaszinókra is kiterjeszti.

 

Gombafelhő Las Vegas-ból fényképezve, 1953

Forrás: www.citylab.com

Fremont Street, Las Vegas, 1949

Forrás: inoldlasvegas.com

El Rancho Vegas

A Las Vegas Boulevard-on megépült legelső hotel és kaszinó tervezője vadnyugati motívumokat használt a külső és a belső kialakításához. A szélkerék, a sivatagi növények, lovak, cowboyok, homokdűnék adják az ihletet a többiek felhúzásához is. Ismétlődő elemmé lesz az úszómedence, a színházterem és a saját étterem. A spanyol stílust idéző, alacsony, verandás El Rancho 19 év működés után 1960-ban porrá ég.

Forrás: lasvegas360.com

 El Cortez

Forrás: flickriver.com

Az El Cortezt 1941-ben nyitja meg a Kaliforniából Vegas-ba költöző Marion Hicks és John C. Grayson. 91 szobával és a minden igényt kielégítő kaszinóval óriási profitban reménykednek. Számításaik azonban nem válnak be, így hamar túladnak rajta. Bugsy Siegel 1946-ban 600 000 dollárt ad érte. Az El Cortez a sok tulajdonosváltás, átalakítás és hányattatás ellenére azon kevés Las Vegas-i kaszinók egyike, amely megszakítás nélkül üzemel a megnyitása óta. Ma 363 szobával várja a vendégeket, egészen barátságos árakkal és vintage-vonásokkal.

 

Forrás: elcortezhotelcasino.com

Flamingo

Ez a kaszinó is a gengszter Bugsy Siegel tulajdona volt, bár a terveit még egy ős-Las Vegas-i üzletember készítteti: Billy Wilkerson európai stílusú, modern játéktérről, wellness-szállodáról, luxusétteremről álmodozik és rengeteg pénzt költ az építkezésre. Mind Billy, mind Bugsy sorsa jobbra fordulását várja a közös beruházástól, azonban az élet máshogyan rendezi. A Flamingo elnevezést Bugsy szeretője, Virginia Hill inspirálja, akinek vörös haja, hosszú és karcsú lábai miatt ez volt a beceneve.

Forrás: inoldlasvegas.com

A megnyitásakor Bugsy nem volt épp a legjobb pénzügyi helyzetben, égető szüksége volt a kaszinó bevételeire. Hírhedt barátai, Meyer Lansky és Lucky Luciano sem bíztak teljesen a befektetések megtérülésében. A Flamingo-ban dolgoztak a pincérek először szmokingban. Bár az 1946. december 26-i nyitó showműsor fergetegesre sikerül (hollywoodi művészek és kubai zenészek részvételével), a rossz idő miatt sok vendég nem tud Vegasba repülni, így az első hetet $300 000 veszteséggel zárják.

Forrás: tripadvisor.com

Hotelszobáiban, színpadán és játékasztalainál sok híresség megfordul: Judy Garland, Clark Gable, Joan Crawford, Sammy Davis Jr. vagy a The Mills Brothers. Ez év februárjában Olivia Newton-John volt a sztárvendég. Ma (sok átépítés és tulajváltás után) többezer szobájával a Strip frekventált helyén üzemel.

Mai kép a Flamingo-ból

Forrás: oyster.com

Desert Inn

Ez a kaszinó és szálloda több különlegességgel kecsegtette a vendégeit. Megnyitásakor (1950) a Strip legszebb helyét birtokolta, tervezője New York-ból, főszakácsa a párizsi Ritz hotelből érkezett. Az első szálloda volt LV-ban, amelynek bejáratánál szökőkutat emeltek, s amely saját golfpályával rendelkezett. 1951. szeptember 13-án a Desert Inn színháztermében debütált Las Vegas-ban Frank Sinatra.

Forrás: flickriver.com

A Desert Inn építésébe egy egykori San Diego-i londiner, Wilbur Clark kezdett, de a pénze elfogyott, s amikor befektetőket keresett, hogy hogy nem, ő is egy gengszterbe botlott: a clevelandi (szeszcsempészettel hírnevet szerzett) Moe Dalitz társul Clarkhoz tőkével és tulajdonjoggal.

Ötvenes évekbeli aranykorában olyan visszatérő vendégei voltak, mint Winston Churchill, John F. Kennedy és Harry S. Truman. A '60-as évektől kezdve az FBI már folyamatosan rajta tartotta a szemét a Las Vegas-i üzletmeneten, nem volt ez másképp a Desert Inn esetében sem: vizsgálatok, lehallgatások, engedélybevonások követték egymást.

A Desert Inn Monte Carlo terme (pinterest.com)

Howard Hughes '66-os beköltözése és örökös ottmaradása megváltoztatta a kaszinó sorsát. Színpadán (a sokszor vacsorával egybekötött showműsorokban) megfordult Benny Goodman, Liza Minelli, Elizabeth Taylor és Paul Anka is. Sinatra visszatérő fellépő lett. Filmforgatások helyszíne is volt a kaszinó, többek között az 1960-as Ocean's Eleven-é. Viharos eladások és óriási összegű felújítások után a Desert Inn végleg 2000-ben zárt be. Wilbur Clark sokat idézett mondata szerint Las Vegas ékköve sokak számára annak az aranykornak az örök letéteményese marad, amely sajnos már nem hozható vissza többé: ha csak beugrasz egy italra, valószínűleg összefutsz Sinatrával vagy Elvis-szel.  

Sajnos nem sikerült rábukkannom, hogy ez a kép mikor készült a kaszinóban.

Sahara

1952-ben újabb két ikonikus kaszinó nyitotta meg a kapuit a városban: a Sahara és a Sands. Az előbbiről nem sok információt sikerült felkutatnom, az utóbbi viszont ismét kalandos történettel és texasi szállal egy újabb érdekes fejezet ebben az írásban.

A Sahara 1966-ban. Eredetileg bingóklubként üzemelt. Leghíresebb fellépője Marlene Dietrich volt.

Forrás: vintagelasvegas.com

Modern, átépített Sahara-külső (tumblr.com)

Későbbi Sahara-belső (pinterest.com) 

Sands

A Sands a hetedik volt a Strip-en megnyíló kaszinók sorában. A korábban már említett Billy Wilkerson LaRue nevű éttermét egy texasi olajmágnás vásárolta meg 1951-ben 15 000$-ért. Jake Freedman terve az volt, hogy különleges szórakozóhelyet hoz létre elsősorban VIP-vendégek részére. Több forrás szerint a szervezett bűnözés alakjai: Frank Costello, Meyer Lansky, Joseph "Doc" Stacher és legendás bukmékerek, mint Mike Shapiro és Ed Levinson is beszálltak tőkével a nagyszabású beruházásba.

Forrás: en.wikipedia.org

Egzotikus terrakotta színével, modern elrendezésével, ikonikus logójával, óriási üvegfalaival, olasz márvány felületeivel, félhold alakú medencéjével érdekes színfolt volt a Strip-en. 1952-es megnyitójára óriási reklámkampánnyal készültek: számtalan újságíró, hollywoodi híresség jelent meg, Jake és Carolyn Freedman texasi viseletben (cowboycsizma és kalap). Valamennyi vendég kapott ajándékba egy bőrerszényt ezüstdollárokkal, s bár az első órákban 12000 ember lépte át a kaszinó küszöbét, az estét $200 000 veszteséggel zárták.

A legendás Rat Pack

Forrás: bestonlinecasino.com

Frank Sinatra itt is rendszeresen fellépett és a játékasztaloknál is gyakori vendég volt. Costello és Lansky kedvelték őt, hiszen a műsorai sok vendéget és szép bevételeket hoztak a kaszinóba. Sinatra később részvényeket is vett a Sands-ben és neki köszönhető az is, hogy ez a kaszinó tette meg az első lépést a feketék kirekesztése ellenében. 1955-ben Nat King Cole volt az első fellépő néger művész Las Vegas-ban. Sinatra közbenjárására Cole engedélyt kapott az étterembe és a kaszinóba való belépésre is. Harry Belafonte viszont bárki megkérdezése nélkül sétált be és foglalt helyet egy este a blackjack-asztalnál, így ő lett az első színesbőrű, aki kártyázott Las Vegas-ban.  

(Az élő felvétel kicsit hosszúra nyúlik, de akinek van türelme végignézni, páratlan élményben lesz része: a hetvenéves művész az egész közönséget megmozgatja, senki nem marad ülve a végére!)

A Will Mastin Trio tagjai már a szállodában is aludtak 1958-ban, s a Sands nemsokára állandó munkaerőként is alkalmazott feketéket.

A Sands a 60-as évek végén (en.wikipedia.org)

Sinatra kapcsolata aztán csúnyán ért véget a Sands-szel. Egy este jelentős összeget vesztett a kaszinóban. Hitelt kért, de nem kapott, ezért egy golfkocsival behajtott a szálloda kávézójába az ablakon keresztül. Miután vitája az éppen ott tartózkodó szállodaigazgatóval véres verekedésig fajult, soha többé nem lépett fel a Sands színpadán. Távozása után kevéssel gengszterbarátai is kivették a pénzüket a hotelből.

Az Ocean's 11 másik forgatási legendás helyszíne sem kereshető már fel LV-ban. A Sands utolsó tulajdonosa, Sheldon Adelson új megaresortban gondolkodott, így az utolsó kockadobás után az épület sorsa megpecsételődött és 1996 novemberében lebontották. Utolsó éveiben inkább már csak árnyéka volt régi önmagának. Helyén ma a The Venetian áll.

Forrás: venetian.com

Ál (vagy valódi?) gondolák a sivatag Velencéjében

Forrás: touristbee.com

The Dunes 

Talán a legszomorúbb sorsú kaszinó a városban. Az előzőekhez képest mindenből szerényebbet mondhat magáénak a The Dunes: kisebb építési költség, kevésbé előnyös fekvés, sorozatos bezárások (és újranyitások) veszteségek, pénzhiány okán. Reklámszlogenje a Csoda a sivatagban vagy vörösszőnyeges megnyitója még nem vetítette előre a sok nehézséget.

Forrás: buffpics.com

1957-ben itt láthatta a közönség Nevada első topless-műsorát (Minsky's Follies), a sikert fémjelzi az első heti tizenhatezres nézőszám. Itt lépett fel az első Elvis-imitátor, Johnny Elvis Foster. 1979-es felújítása után kiérdemelte a Las Vegas legfényűzőbb szállodája címet. Logója több filmben is szerepel: Gyémántok az örökkévalóságnak, Charlie angyalai.

Forrás: flickr.com

Utolsó tulajdonosa, Steve Wynn azonban hamar ráébred, hogy új típusú szórakoztatóközpontokra (megaresort) nyílik már igény a városban, s ezekkel a Dunes nem fogja tudni felvenni a versenyt. 1993-ban 200 000 nézőt vonzó ceremónia közepette robbantják fel a Strip ikonikus épületét, ezzel egy korszak lezárultát is kifejezték a műsor kitalálói. Tüzijátékkal kezdtek, majd ágyúlövéseket imitáló tűzvezénylés következett, s a szálloda neonlogója még ekkor is működött hirdetve, hogy nincs kiadó szoba már. 

A Dunes lerombolása sokak szerint a várost uraló maffia jelképes elpusztítása is volt. Helyén ma a város szerintem legimpozánsabb épülete áll: a Bellagio.

The Hacienda 

A Strip legdélebbi végén megépült szálloda és kaszinó szintén büszkélkedik csak rá jellemző, egyedi vonásokkal. Nem véletlenül tervezték a többi kaszinótól távolabb: Kaliforniából autózva ez volt az első vegasi kaszinó, a vendégek ha már megálltak, nem szívesen mentek tovább. Logója ma a Neonmúzeumban látható. 

Forrás: lasvegas360.com

Az 1956-os megnyitását követő évben saját légitársaságot alapított a tulajdonosa. A legtöbb járat kaliforniai ingajáratként működött. Csomagjaik a repülőjegyen túl szobafoglalást és zsetonokat is tartalmaztak.

LA-LV járat (vintagelasvegas.com)

Városszerte híresek voltak bűvészműsorai, a tulajdonos házaspár, Warren és Judith Bayley mindenben igyekeztek egy picit mást nyújtani, mint a többi kaszinó Vegasban. Haláluk után mostohább sorsa lesz a vállalkozásnak, s 40 év működés után 1996-ban zárják be szintén leginkább a már épülőben lévő óriástestvér miatt (Luxor). Bontási ceremóniája, azaz tüzijátékkal kísért felrobbantása élőben közvetítve a Fox tévétársaság újévi műsorának része volt. Helyén ma a Mandalay Bay áll.

Forrás:flickr.com

Aki kiváncsi más kaszinók felobbantására, ezen az oldalon kereskedjen: http://vegastripping.com/implosions/

Tropicana

Két kaszinó nyílt még az ötvenes években, egyikük a Tropicana (1957-ben) leginkább "alvilági kapcsolatairól" ismert. Megálmodója, Ben Jaffe a Fontainebleau Hotel részvényese volt Miami Beach-en (Florida), aki azonban miután pénzéből kifogyott a már ismert módon a szervezett bűnözés köreivel összekapcsolódva igyekszik megvalósítani a karibi - fehérhomokos, pálmafás beach - stílusú szállodát. Megnyitása után alig 1 hónappal országos lapok címlapsztorija lett: a Frank Costello elleni New York-i támadás rendőrségi vizsgálata során előkerült egy cédula, amelyen a Tropicana egynapi bevételének tételes elosztása szerepelt ismert alvilági arcok között. A kaszinó engedélyét azonnal bevonták.

Forrás: onlinenevada.org

Nagy dobásokkal igyekeznek visszaállítani a jó hírnevet, golfpályát építenek, a párizsi Folies Bergere mulatóból hoznak táncosnőket, valamint neves művészeket szerződtetnek a showműsorokba. A Tropicana azonban sosem keveredik ki az alvilág-nyomozások-bezárások-újranyitások spiráljából. Számos ismert film forgatási helyszíne volt: A keresztapa vegasi jelenetei, Charlie angyalai,  Viva Las Vegas. A rock klasszikusai közül sokan fellépnek a Tropicana koncerttermében: The Rolling Stones, The Doors, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, The Eagles, Queen, AC/DC, Deep Purple, Van Halen,  Aerosmith.

Egy kép a szálloda prominens vendégeiről: Jayne Mansfield és magyar származású férje, Mickey Hargitay.

pinterest.com

Az óriáskomlpexumok építésének időszakában a Tropicana végül megússza a robbantást, jelentős összegekből átépítve ma így néz ki:

Forrás: vitalvegas.com

The Stardust 

Az egyetlen kaszinó az aranykorból, amely kimondottan tömegek számára készült. Tony Cornero azzal a szándékkal vág bele, hogy $5/nap szobaárral bárki alhasson a szállodában és játszhasson a kaszinóban - a szobáért kifizetett 5 dollárt  a vendég visszakaphatja a kaszinóban. Bungaló-stílusú hotelt és teljesen egyszerű, praktikus játékteret terveztetett. A logó is "minimalista" volt és ez volt az egyetlen, ami eredetiben készült el az időközben elhunyt Cornero elképzeléseiből: az univerzum a bolygókkal és a csillagokkal, 11000 égővel megvilágítva.

Forrás: ffffound.com

1958-ban végül nem 5 hanem $6 szobaárral nagy felhajtással, celebekkel, Lido de Paris-showműsorral nyitják meg a szállodát és a kaszinót. A Stardust üzemeltette Las Vegas-ban az első autósmozit, ami nagy népszerűségnek örvendett. Az átalakítások során szintén elsőként nyitnak egzotikus (polinéz stílusú) bárt. A hatvanas évek végén új logót kap a kaszinó, ez ma is látható a Neonmúzeumban.


Forrás: gettyimages.com

Még egy különlegesség a Stardust történetéből: 1999-ben Wayne Newton Las Vegas szórakoztatóiparának egyik legnagyobb összegű szerződését írja alá a menedzsmenttel: az év 40 hetében kizárólag csak náluk lép fel a 920 személyes koncertteremben 25 millió dollár fejében.

A Stardust 1992-ben

vintagelasvegas.com

A Stardust végül 48 éven át tartó nonstop üzem után 2006-ban zár be, hangszórói John Lennon Nobody Told Me című dalát játszották egész nap búcsúzóul.

Azt hiszem a képeket nézve sokan sajnáljuk, hogy nem éltünk ebben a korban, nem sétáltunk akkor a Strip-en, nem ültünk le egy kártyaasztalhoz, nem szürcsöltünk koktélt egy bárszéken és vettünk jegyet Sinatra estjére. Vigasztalódhatunk azokkal a filmekkel, amelyek megörökítették ezt a világot számunkra.

 

Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on is!

 

A poszt írásakor a következő oldalakat használtam:

http://www.lvcva.com/stats-and-facts/history-of-las-vegas/

http://www.history.com/

http://www.inoldlasvegas.com/

http://www.vegastodayandtomorrow.com/

http://www.vintagelasvegas.com/

wikipedia

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr428776880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balázs utazik · http://www.balazsutazik.hu 2016.09.26. 13:28:01

Remek cikk, szép összefoglaló! Sokszor jártam már Vegasban és jól ismerem a hoteleket, de sok olyan újdonságot írtál, amiről nem is hallottam. Thanks!

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.09.26. 16:25:53

@Balázs utazik: Koszonom az elismerest! Orulok, hogy tetszett.
süti beállítások módosítása