travelBug

Palacsinta recept? Amerikai? Kedvenc? Magyar?

2020. október 09. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

A hagyományos palacsinta receptje szerintem mindenkinek megvan: nagymamától, édesanyától vagy barátoktól megöröklött titkokkal. Nem ördöngösség egyáltalán és azon ételek közé tartozik, amelyek kevés gyakorlással is jól megtanulhatóak és elkészíthetőek. Megvallom nekem a kedvenceim közé tartozik az előbb említett ok miatt és persze finom is.

Többek kérésére osztjuk meg most az amerikai palacsinta-receptünket. Mi ketten vagyunk a családban, általában kis mennyiségeket főzök-sütök, ha valaki többet szeretne, arányosan növelni kell a hozzávalókat. Otthon többféle lekvárral, kakaóval és túróval töltöttem be őket, amióta kiköltöztünk, inkább a juharszirupot részesítjük előnyben és én nagyon szeretem friss áfonyával is. Austinban a kedvencünk volt egy kávézó, ahol bacont, körtét és mogyoróhagymát sütöttek a sósabb tésztába. Ma is összefut a nyál a számban, ahogyan írok róla, isteni volt!

A hagyományos amerikai reggeli részeként a palacsinta köretként szolgál a bacon és tojásrántotta mellett. Tálaláskor a forró palacsintahalomra rádobnak egy kocka vajat. Nem tekerik fel, hiszen sokkal vastagabb és kisebb, mint pl. a magyar palacsinta. Juharszirup biztosan van mellette az asztalon, de más szirupokkal (csoki, karamell, menta, eper) is megöntözik. Szokásos éttermi változata a silver dollar pancake, amely 3 inch, azaz kb. 7,5 cm átmérőjű korongokat jelent.

img_20140622_090331.jpg 

Hozzávalók (4 db):

  • 1 bögre liszt (2,5 dl)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só (ha sósabban kedveled, több sót kell tenni)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 bögre tej (2,5 dl)
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olvasztott, langyosra hűtött vaj
  • fél dl növényi olaj

 

Elkészítés:

Magasfalú keverőtálban összeadom a felsorolt száraz hozzávalókat (első 4 elem a listán). A tojást kettéválasztom és a sárgáját is a tálba teszem, majd a vaj következik. Alacsony fokozaton kezdem keverni kézimixerrel miközben a tejet fokozatosan, kisebb adagokban adom hozzá. Rövidebb megállókkal viszonylag simára keverem a tésztát. Nem sajnálom rá az időt, én nem szeretem 2 perc alatt összekavarni (a mixerrel szétverni) a dolgokat. Az egyik rövid szünetben felverem a tojásfehérjét egy külön edényben. Nem túl keményre, de természetesen ne maradjon folyós! Utoljára ezt adom a tésztához és beleforgatom, vigyázva, hogy ne törjem össze a habot teljesen.

Van aki úgy készíti - szerinte ez a titok - , hogy két különböző edényben keveri össze a száraz és a folyékony hozzávalókat. Ebben az esetben a tojást felverjük és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd a tejet. Miután mindkét tálban egyneműsítettük a dolgokat,  összeöntjük és -kavarjuk őket. Másik (nem kifejezett konyhatündér) ismerősöm szerint attól jó, hogy nem keveri tökéletesre. Ez azt jelenti, hogy kézzel keverve nem lesz teljesen sima a tészta - lumpy, ahogyan ő mondja.

A tészta szerintem akkor jó, ha apró buborékok bukkannak fel benne lassan a keverés végén. Tapasztalatom szerint a tészta titka az odafigyelés és az idő, nem "szemre" adagolom a hozzávalókat és lassan kavarom egyneművé. Szinte mindig úgy készülök a palacsintához, hogy tudjam hűtőben tartani pár órán át, tehát vagy reggel kavarom és este sütöm, vagy este kavarom és reggelire sütöm meg. A kész tésztát lefedve hűtőbe teszem.

img_20140622_090535.jpg

Saját kedvencünk receptje (kb. 7-9 darab):

  • 1 bögre liszt (2,5 dl)
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 1 tasak vaníliáscukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • 1 bögre tej (2,5 dl)
  • 1/2 dl növényi olaj
  • szódavíz (esetleg ásványvíz)

 Az elkészítése egyezik az előzővel a másnapi sütésig.

Sütés előtt mindkét változatot újra össze kell kavarni, hiszen (főként az első, amerikai változat) majdnem kenyértészta-sűrűségűre áll össze egy éjszaka alatt. Ekkor már csak lukas fakanállal szoktam kavarni, nem használok mixert. Ha a kedvencünket sütöm, ekkor löttyintek hozzá  kevés szódavizet vagy semleges ízű ásványvizet. Omahában nincs szódavíz, bár az a legjobb a tésztához, ezért használok szénsavas ásványvizet. Utolsóként használom fel a hozzávalóknál említett fél deci olajat, ezt is lassan kavarom a tésztához. Ezzel megelőzöm azt, hogy a serpenyőt állandóan kenni kelljen és a palacsinta így nem lesz olajtól tocsogós.

20200816_094305.jpg

Sütés:

A tűzhelyet előmelegítem közepes lángon, kis idő múlva a serpenyőt is ráteszem, hogy az első merőkanál tészta már forró edénybe kerüljön. Az amerikai palacsinta kisebb, mint a magyar, én egy 15 cm-es serpenyőt használok és mivel nem szeretjük extra vastagon, átlagos méretű merőkanállal mérem a tésztát. Persze ez egyéni ízlés kérdése, ha valaki vastag palacsintákat szeret, akkor többet is lehet merni. Közepes lángon jó tempósan, kb. 15-20 perc alatt kisütöm a 4 vagy a 7-9 palacsintát. A szám azért különbözik a hozzávalók azonossága mellett, mert az első változat a sütőportól sokkal levegősebb, vastagabb palacsintákat ad. Szép aranybarnára sütöm mindkét oldalát. Megfordítani akkor kell, amikor  buborékokat termel a serpenyőben.

 

Ha a kommentmezőkön túl szeretnél velünk kapcsolatba kerülni (bármi kérdésed van vagy csak szeretnél velünk megosztani egy történetet) akár írhatsz is nekünk a hellotravelbughu@gmail.com email címre!

Ha pedig követnél minket, megtalálsz minket facebookon, instagramon és néha youtube-on is!

  

A magyar palacsinta az én konyhámban annyiban különbözik a kedvencünknél leírtaktól, hogy a hozzávalókat evőkanállal adagolom: 10 púpozott kanál liszt és fél liter tej kerül az edénybe; a 3 tojást pedig egészben teszem a tésztába, nem verem habbá a fehérjét. Kb. 24 cm-es serpenyőben sütöm.

A titok szerintem bármelyik változat esetében a hűtésben, valamint a tésztába kavart szódavízben és olajban rejlik. Sok sikert, jó palacsintázást kívánunk mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr5316166194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása