travelBug

Texas, a BBQ Mekkája

2015. május 01. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

A BBQ ugyanakkor került be a családi szóhasználatba, amikor Austin; köszönhetően elsősorban annak, hogy Miklós első számú kedvence ez az étel, persze ha jól van elkészítve. Ennek elengedhetetlen feltételei a következők: texas-i levegő, texas-i marhahús, texas-i fa, texas-i fűszerek, texas-i mentalitás, türelem és idő. Ha mindezekkel rendelkezünk, akkor sem biztos, hogy sikerül a lockharti barbecue-t elkészítenünk, de vigasztalódhatunk azzal, hogy sikerült a sajátunkat kivitelezni - és ez is nagy szó. Következzék tehát egy messzemenően elfogult írás Texas legismertebb fogásáról!

DSC 8171

Marhaborda a Salt Lick BBQ-ban. Igazi, férfias texas-i fogás.

Ha beírjuk a Google-keresőbe a Texas barbecue kifejezést, a 2., 3. és a 8. helyen az általunk is próbált majdnem legfinomabb BBQ-t készítők bukkannak fel. Micsoda öröm! Bár Miklós személyes kedvencére a neve alapján a legkönnyebb rátalálni. Ezzel szemben milyen lehangoló, hogy magyar nyelvű kereséssel ezek az éttermek grillétterem címen jelennek meg. Óriási tévedés: a barbecue és a grill -  ég és föld. Amit amerikai filmekben látunk vagy magunk is szívesen művelünk hétvégi elfoglaltságként, azaz a többnyire előre pácolt húsfélék laza, iszogatós sütögetése a grillezés. Leginkább hirtelen sütést takar szén, parázs, láng felett, amelynek eredménye viszonylag egészségesnek mondható ezernyi ízű finomság. Természetesen zöldséget és gyümölcsöt is lehet grillezni, de most leginkább a húsról beszélünk, erre külön nem térnénk ki.

IMG 20141228 124137 1

Marhaborda a Black's BBQ-ban. Az előzőhöz képest sokkal több húst hagynak a csont körül. Az íz mindenhol páratlan!

A barbecue ezzel szemben egyáltalán nem hirtelen és pillanatok alatt készül el. A személyes kedvenc Black's étterem marhaszegyének asztalra kerülése nem kevesebb, mint 14 órás munkafolyamat eredménye!!! A BBQ ugyanis igazi slow food, mérsékelt mennyiségben fogyasztva egyedülálló kulináris élmény. 

DSC 2008

Black's BBQ Lockhartban, vasárnap délelőtt - lassan megtelik a templomból jövő emberekkel. Texas-ban vasárnap is nyitva vannak a boltok, az egyetlen megkötés, hogy délig nem lehet alkoholt árulni.

Egy kis történelem: a barbecue (mint húskészítési mód) a Karib-szigetekről származik, spanyol konkvisztádorok közvetítésével került amerikai földre, ahol aztán a telepesek vitték tovább nyugat  és valamelyest észak felé. A leginkább számontartott alap-BBQ-típusok Észak-Karolinában, Texas-ban, Kansas-ben és Tennessee-ben készülnek - ma már természetesen úgy, hogy a bevándorló európai nemzetek (Texas-ban németek és csehek) is rajtuk hagyták a kézjegyüket (értsd: fűszereiket, ötleteiket). Az első fotókon valószínűleg földbe vájt lyukat látnánk, amelyen keresztbe fektetett rácson sül, füstölődik, párolódik a hús. Az egyik legnépszerűbb Austin-közeli BBQ-étterem alapja a honlapja szerint ugyanez volt, ma már inkább kemencének mondanánk azt a fatüzelésű sütőalkalmatosságot, amely mellett a legtöbb fénykép készül a barbecue-ról Driftwoodban. Az idők során a tűz beköltözött egy vasból készült, mozgatható eszközbe, a neve azonban még mindig az eredeti: az amerikai angolban a pit (gödör, földbe ásott lyuk) szót használják erre. Természetesen fontos, hogy milyen fával füstölik a húst. A 7,5 Magyarországnyi területen fekvő Texas elég széles választékot tud felmutatni ezen e téren is (tölgy, hikori, pekándió, mesquite).

DSC 8173

Különlegesnek számít a driftwoodi Salt Lick BBQ, mivel Texas-ban ma már nem adnak engedélyt ilyen nyitott tűzhelyre.

Texas középső részén, ahol mi élünk, a BBQ pit-ben a tűztől egy vastag csőben elvezetik a füstöt, és több órán át párolják, füstölik, időnként kiveszik és pihentetés után visszateszik a húst először becsomagolva, hogy a saját értékes leve ne vesszen kárba, majd paradicsom-alapú szósszal és fűszerekkel ízesítve. Itt elsősorban marhaszegy és - borda, sertésoldalas, valamint különféle kolbászok készülnek ily módon, de gondolva az érzékenyebb gyomorral megáldott húsimádókra pulykából, bárányból és csirkéből is kóstolhatunk barbecue-t.

DSC 3679

A Franklin BBQ legendás Austinban - az emberek már reggel hétkor sorban állnak az étterem előtt, holott csak 11-kor nyitnak. Egy korábbi posztban már mi is írtunk róla. A parkolóban egy ma használatos (ez inkább már használaton kívüli) kemence áll.

A melléjük kínált köreteket csak felsorolnánk, mivel a személyes véleményünk az, hogy kár elvesztegetni az értékes helyet kinek-kinek a gyomrában, a húsok ugyanis önmagukban is teljesen élvezetesek és táplálóak. A teljesség igénye nélkül: édes kukoricasaláta, kenyér, bab, káposztasaláta, ecetes-hagymás krumplisaláta, fokhagymával tört krumpli, savanyú uborka, cornbread, s persze a saját készítésű barbecue-szósz. Mivel Texas-ban nem zérótolerancia párosul az autóvezetéssel, ezekben az éttermekben sört is ihatunk a BBQ-vacsorához, valamint a legtöbb helyen hagyományos desszerttel is kísérhetjük a mennyei étket: a peach cobbler egy rendkívül édes tésztaréteg, rajta cukorral, fahéjjal és dióval ízesített őszibarack sütőben egybesütve és 1 gombóc vaníliafagylalttal tálalva.

DSC 8166

Kolbász, oldalas, marhaszegy, krumplisaláta, coleslaw, bab és szósz. Hagyományos menü Driftwoodban.

Lockhart a Black házaspár családi vállalkozása miatt is tekinthető az állam BBQ-fővárosának, s persze, hogy hozzáadódik még a fent felsoroltakon kívül valami, amit egyetlen eredeti családi recept kitalálója sem árul el. Több évtizede működő éttermük  nap mint nap várja a húsimádókat, akik el is zarándokolnak és a 40 fokos hőségben sorban állnak, hogy bejussanak a küllemre egyáltalán nem luxus étkezdébe.

DSC 1990

Mindig nyitva vannak, a hét mind a nyolc napján!

DSC 2020

Sorbanállás 40 fokban, július 4-i díszben.

E várakozás közben szólított meg minket két jól megtermett afroamerikai: áruljuk el milyen nyelven beszélünk, s ha már szóba elegyedtünk, elismerték, hogy milyen jó, hogy itt találkozunk és örültek a nem mindennapi társaságnak; mi pedig csak pislogtunk, amikor megrendelték a sokszorosát annak a mennyiségnek, amit mi csak kétszerre bírtunk megenni marhaszegyből, -bordából, kolbászból s a hozzá illő savanyú és édes köretekből. Persze megérkezett mindkettejük felesége is, tehát az óriási adagokat négyen fogyasztották el. A kis üzletben a falakat családi fotók borítják, s a szokásos BBQ-szósz, -fűszerek, Black's-ezerapróság - kínálatból is vásárolhatunk.

DSC 2007

Lockhartban egyébként nemcsak a barbecue miatt érdemes eltölteni egy napot. Hamisítatlan déli kisváros, főutcáján nem nehéz visszapörgetnünk az időt és elképzelni, hogy pick-up truckok helyett lovon robognak be a távolabb lakók a fűszereshez, a postára vagy a bankba.  Az itteniek szívesen büszkélkednek számos helyben termelt alapanyagból készült élelmiszerükkel, illetve egyéb termékeikkel, joggal dicsérik eredeti állapotban megőrzött és fenntartott régi lakóházaikat, boltjaikat, műhelyeiket. Elidőzhetünk Gene Galbraight óramúzeumában, körbejárhatjuk a bíróság épületét, graffitiket fotózhatunk, beülhetünk egy hűs kávézóba, betérhetünk egy régiségboltba, megnézhetjük a műemlék patikát vagy egyszerűen csak pihentethetjük a szemünket-lelkünket a végtelen réteken, szántóföldeken, egyszóval gyönyörködhetünk a texas-i vidékben.

DSC 3729

A jutalom 5-7 óra várakozás után a Franklin BBQ-ban. Szemünk előtt vágják, mérik a rendelésünket.

Végül engedtessék meg egy teljesen személyes gondolat: egy hosszú munkanap után az irodából kilépve megérezni a levegőben a barbecue pikáns-füstös illatát Austinban nagyon otthonos és Európában szívfájdítóan hiányzó érzés.

 DSC 8380

A Rudy's BBQ egyik jelmondata.

Források:

https://franklinbarbecue.com/

https://www.saltlickbbq.com/

http://blacksbbq.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Barbecue_in_Texas

http://content.time.com/time/nation/article/0,8599,1908513,00.html

http://www.smithsonianmag.com/arts-culture/the-evolution-of-american-barbecue-13770775/?no-ist

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr537024343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.05.01. 20:56:34

Tetszeni tetszik de tuti nem állnék annyi órát sorba, még talán 1-et sem, kajáért.

kellys 2015.05.01. 20:56:39

jo cikk, gratulalok.

hidegsegg 2015.05.01. 22:33:27

Már egy ideje Magyarországon is terjed a BBQ. Lehet kapni bullet smokereket, kamado grilleket, vannak akik offset smokert építenek saját maguk, lehet vendéglátó cég szolgáltatását igénybe venni akik kivonulnak előző este és a megbeszélt időre felszolgálják a "low&slow" húsokat. Tény, hogy létezik a grillezés és a BBQ keverése, de repedezik a jég.
Nyilván nem olyan mint lenn délen az eredeti, de itt most ezen a téren egy kisebb robbanás van folyamatban...

hidegsegg 2015.05.01. 22:33:30

Az 5-7 óra várakozás meg nyilván nem azt jelenti, hogy a vendég vár 5-7 órát, de egy-egy adag elkészítése ennyi, vagy még több időt vesz igénybe. Az viszont már az étterem dolga, hogyan szervezi meg a működését.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.01. 22:33:35

Jó a cikk! Én magam is álltam már órákat sorban egy jó BBQ-ért, igaz az a Twin Cities-ben volt. Texasban bejutottunk a pit mellé. Azt a hús csak a Kobe marha űbereli, de ők nem így készítik el.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2015.05.01. 22:41:52

Köszönöm a hozzászólásokat és a tapasztalatok megosztását.
süti beállítások módosítása