Figyelem! Közérdekű Közlemény!
A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com
A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.
Gabi és Miklós
A BBQ ugyanakkor került be a családi szóhasználatba, amikor Austin; köszönhetően elsősorban annak, hogy Miklós első számú kedvence ez az étel, persze ha jól van elkészítve. Ennek elengedhetetlen feltételei a következők: texas-i levegő, texas-i marhahús, texas-i fa, texas-i fűszerek, texas-i mentalitás, türelem és idő. Ha mindezekkel rendelkezünk, akkor sem biztos, hogy sikerül a lockharti barbecue-t elkészítenünk, de vigasztalódhatunk azzal, hogy sikerült a sajátunkat kivitelezni - és ez is nagy szó. Következzék tehát egy messzemenően elfogult írás Texas legismertebb fogásáról!
Marhaborda a Salt Lick BBQ-ban. Igazi, férfias texas-i fogás.
Ha beírjuk a Google-keresőbe a Texas barbecue kifejezést, a 2., 3. és a 8. helyen az általunk is próbált majdnem legfinomabb BBQ-t készítők bukkannak fel. Micsoda öröm! Bár Miklós személyes kedvencére a neve alapján a legkönnyebb rátalálni. Ezzel szemben milyen lehangoló, hogy magyar nyelvű kereséssel ezek az éttermek grillétterem címen jelennek meg. Óriási tévedés: a barbecue és a grill - ég és föld. Amit amerikai filmekben látunk vagy magunk is szívesen művelünk hétvégi elfoglaltságként, azaz a többnyire előre pácolt húsfélék laza, iszogatós sütögetése a grillezés. Leginkább hirtelen sütést takar szén, parázs, láng felett, amelynek eredménye viszonylag egészségesnek mondható ezernyi ízű finomság. Természetesen zöldséget és gyümölcsöt is lehet grillezni, de most leginkább a húsról beszélünk, erre külön nem térnénk ki.
Marhaborda a Black's BBQ-ban. Az előzőhöz képest sokkal több húst hagynak a csont körül. Az íz mindenhol páratlan!
A barbecue ezzel szemben egyáltalán nem hirtelen és pillanatok alatt készül el. A személyes kedvenc Black's étterem marhaszegyének asztalra kerülése nem kevesebb, mint 14 órás munkafolyamat eredménye!!! A BBQ ugyanis igazi slow food, mérsékelt mennyiségben fogyasztva egyedülálló kulináris élmény.
Black's BBQ Lockhartban, vasárnap délelőtt - lassan megtelik a templomból jövő emberekkel. Texas-ban vasárnap is nyitva vannak a boltok, az egyetlen megkötés, hogy délig nem lehet alkoholt árulni.
Egy kis történelem: a barbecue (mint húskészítési mód) a Karib-szigetekről származik, spanyol konkvisztádorok közvetítésével került amerikai földre, ahol aztán a telepesek vitték tovább nyugat és valamelyest észak felé. A leginkább számontartott alap-BBQ-típusok Észak-Karolinában, Texas-ban, Kansas-ben és Tennessee-ben készülnek - ma már természetesen úgy, hogy a bevándorló európai nemzetek (Texas-ban németek és csehek) is rajtuk hagyták a kézjegyüket (értsd: fűszereiket, ötleteiket). Az első fotókon valószínűleg földbe vájt lyukat látnánk, amelyen keresztbe fektetett rácson sül, füstölődik, párolódik a hús. Az egyik legnépszerűbb Austin-közeli BBQ-étterem alapja a honlapja szerint ugyanez volt, ma már inkább kemencének mondanánk azt a fatüzelésű sütőalkalmatosságot, amely mellett a legtöbb fénykép készül a barbecue-ról Driftwoodban. Az idők során a tűz beköltözött egy vasból készült, mozgatható eszközbe, a neve azonban még mindig az eredeti: az amerikai angolban a pit (gödör, földbe ásott lyuk) szót használják erre. Természetesen fontos, hogy milyen fával füstölik a húst. A 7,5 Magyarországnyi területen fekvő Texas elég széles választékot tud felmutatni ezen e téren is (tölgy, hikori, pekándió, mesquite).
Különlegesnek számít a driftwoodi Salt Lick BBQ, mivel Texas-ban ma már nem adnak engedélyt ilyen nyitott tűzhelyre.
Texas középső részén, ahol mi élünk, a BBQ pit-ben a tűztől egy vastag csőben elvezetik a füstöt, és több órán át párolják, füstölik, időnként kiveszik és pihentetés után visszateszik a húst először becsomagolva, hogy a saját értékes leve ne vesszen kárba, majd paradicsom-alapú szósszal és fűszerekkel ízesítve. Itt elsősorban marhaszegy és - borda, sertésoldalas, valamint különféle kolbászok készülnek ily módon, de gondolva az érzékenyebb gyomorral megáldott húsimádókra pulykából, bárányból és csirkéből is kóstolhatunk barbecue-t.
A Franklin BBQ legendás Austinban - az emberek már reggel hétkor sorban állnak az étterem előtt, holott csak 11-kor nyitnak. Egy korábbi posztban már mi is írtunk róla. A parkolóban egy ma használatos (ez inkább már használaton kívüli) kemence áll.
A melléjük kínált köreteket csak felsorolnánk, mivel a személyes véleményünk az, hogy kár elvesztegetni az értékes helyet kinek-kinek a gyomrában, a húsok ugyanis önmagukban is teljesen élvezetesek és táplálóak. A teljesség igénye nélkül: édes kukoricasaláta, kenyér, bab, káposztasaláta, ecetes-hagymás krumplisaláta, fokhagymával tört krumpli, savanyú uborka, cornbread, s persze a saját készítésű barbecue-szósz. Mivel Texas-ban nem zérótolerancia párosul az autóvezetéssel, ezekben az éttermekben sört is ihatunk a BBQ-vacsorához, valamint a legtöbb helyen hagyományos desszerttel is kísérhetjük a mennyei étket: a peach cobbler egy rendkívül édes tésztaréteg, rajta cukorral, fahéjjal és dióval ízesített őszibarack sütőben egybesütve és 1 gombóc vaníliafagylalttal tálalva.
Kolbász, oldalas, marhaszegy, krumplisaláta, coleslaw, bab és szósz. Hagyományos menü Driftwoodban.
Lockhart a Black házaspár családi vállalkozása miatt is tekinthető az állam BBQ-fővárosának, s persze, hogy hozzáadódik még a fent felsoroltakon kívül valami, amit egyetlen eredeti családi recept kitalálója sem árul el. Több évtizede működő éttermük nap mint nap várja a húsimádókat, akik el is zarándokolnak és a 40 fokos hőségben sorban állnak, hogy bejussanak a küllemre egyáltalán nem luxus étkezdébe.
Mindig nyitva vannak, a hét mind a nyolc napján!
Sorbanállás 40 fokban, július 4-i díszben.
E várakozás közben szólított meg minket két jól megtermett afroamerikai: áruljuk el milyen nyelven beszélünk, s ha már szóba elegyedtünk, elismerték, hogy milyen jó, hogy itt találkozunk és örültek a nem mindennapi társaságnak; mi pedig csak pislogtunk, amikor megrendelték a sokszorosát annak a mennyiségnek, amit mi csak kétszerre bírtunk megenni marhaszegyből, -bordából, kolbászból s a hozzá illő savanyú és édes köretekből. Persze megérkezett mindkettejük felesége is, tehát az óriási adagokat négyen fogyasztották el. A kis üzletben a falakat családi fotók borítják, s a szokásos BBQ-szósz, -fűszerek, Black's-ezerapróság - kínálatból is vásárolhatunk.
Lockhartban egyébként nemcsak a barbecue miatt érdemes eltölteni egy napot. Hamisítatlan déli kisváros, főutcáján nem nehéz visszapörgetnünk az időt és elképzelni, hogy pick-up truckok helyett lovon robognak be a távolabb lakók a fűszereshez, a postára vagy a bankba. Az itteniek szívesen büszkélkednek számos helyben termelt alapanyagból készült élelmiszerükkel, illetve egyéb termékeikkel, joggal dicsérik eredeti állapotban megőrzött és fenntartott régi lakóházaikat, boltjaikat, műhelyeiket. Elidőzhetünk Gene Galbraight óramúzeumában, körbejárhatjuk a bíróság épületét, graffitiket fotózhatunk, beülhetünk egy hűs kávézóba, betérhetünk egy régiségboltba, megnézhetjük a műemlék patikát vagy egyszerűen csak pihentethetjük a szemünket-lelkünket a végtelen réteken, szántóföldeken, egyszóval gyönyörködhetünk a texas-i vidékben.
A jutalom 5-7 óra várakozás után a Franklin BBQ-ban. Szemünk előtt vágják, mérik a rendelésünket.
Végül engedtessék meg egy teljesen személyes gondolat: egy hosszú munkanap után az irodából kilépve megérezni a levegőben a barbecue pikáns-füstös illatát Austinban nagyon otthonos és Európában szívfájdítóan hiányzó érzés.
A Rudy's BBQ egyik jelmondata.
Források:
http://en.wikipedia.org/wiki/Barbecue_in_Texas
http://content.time.com/time/nation/article/0,8599,1908513,00.html
http://www.smithsonianmag.com/arts-culture/the-evolution-of-american-barbecue-13770775/?no-ist