travelBug

Helyzetjelentés (2020. április 5.)

2020. április 06. - solkim001

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Március 6-án jelentették be Nebraskában az első beteget a koronavírus kapcsán. A következő héten - főleg a hétvége közeledtével - egymást érték a hírek a bezárásokról, rendezvények törléséről. Hogy állunk azóta?

Ahogy a hírekből halljuk, továbbra sincs elég teszt a lakosság széleskörű tesztelésére. Próbálják folyamatosan szűrni a frontvonalban dolgozókat és akik tényleg betegek. Mivel a betegség tünetei nagyon hasonlóak az influenzáéhoz vagy egy felsőlégúti fertőzéséhez, először ezekre tesztelnek (bár a légúti fertőzések tesztelését a héten már feloldották, mivel növekszik az elérhető tesztek száma), majd ha ezek eredménye negatív, akkor nézik meg a pácienst az új vírusra.

Drive thru teszt? Március 28-án nyílt meg egyetlen helyen a városban. Ők is az előbb leírt folyamatot követik és a betegeket csak előzetes időpontfoglalás után fogadják.

Március 19-ével a nem sürgős műtéteket 90 nappal elhalasztották, hogy ezzel is erőforrást szabadítsanak fel a várhatóan növekvő számú koronavírusos betegek számára.

Kijárási tilalom még nincs, viszont március 20-án bevezették, hogy maximum 10 ember "gyülekezhet". Az éttermek átálltak kiszállításra vagy elvitelre főzésre. Egy fura változás is történt ezzel kapcsolatban - a kormányzó engedélyezte az éttermeknek az alkoholos italok árusítását elvitelre. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az ebéd/vacsora mellé rendelhetek egy margaritát, ami - csakis lezárt pohárban - kiszállítható vagy elhozható az étellel együtt. Természetesen a kocsiban fogyasztás továbbra is tiltott... 

Csökkentették a járatok számát a tömegközlekedésben. A munkanélküliség növekszik - múlt héten 15668-an kérvényezték a támogatást megdöntve ezzel az 1993-as rekordot (az ezt megelőző héten 795-en nyújtottak be igénylést). 

A benzinár is tovább esett, a szokásos csütörtöki bevásárlás során Gabi $1,69-et látott a kutakon.

A rendőrök a kisebb közlekedési balesetekhez (koccanások) március 20-ával már nem mennek ki helyszínelni.

Vasárnap este, a poszt írásakor 364 pozitív eset van Nebraskában.

Szerdán - kicsit megszegve a "maradj otthon" ajánlást - vacsora után autóztunk egyet a városban. Nem szálltunk ki sehol, nem találkoztunk senkivel, vagyis az ajánlott távolságtartás bőven megvolt!

Az egész forgalom olyan volt este 6 óra körül, mintha vasárnap reggel lenne. Sokkal kevesebb autó az utakon, sokkal kevesebb parkoló autó. Jöjjön néhány kép - elnézést a rossz minőség miatt, de tényleg csak autózni akartunk egyet, nem vittem magammal fényképezőgépet!

20200401_192617.jpg

Ez volt az első hely, ahol kép készült. Mellbevágó volt látni a szupermarket üres parkolóját. Nem, a bolt nem volt bezárva, az autóba a bejárat közelében épp pakolt valaki!

A Whole Foods parkolójában is kevesebben voltak a szokásosnál. Gabi szerint ez egy átlagos hétköznap reggel szintje. Estére többen vannak általában.

20200401_193936.jpg

Itt tömött sorokban szoktak állni az autók, most egy képre is alig jutott idő mielőtt kifordultam. Nem kellett várni a forgalomra.


20200401_194136.jpg

Nem, ez sem egy szokásos esti sűrűség a barkácsáruháznál. Egy éve elég sokat jártam itt (is) a házfelújítás kapcsán, van összehasonlítási alapom. 

Ezeket a képeket a munkahelyem környékén lőttem. Ennyi szabad helyet nem hiszem hogy valaha is láttam ott. Igaz, már bőven irodai munkaidőn túl voltunk. Egy étteremből láttam csak valakit kijönni - "elvitelre" csomag volt nála.


20200401_195141.jpg

Nem tudtam, hogy ez a tábla 4 számjegy megjelenítésére is képes. Úgy emlékszem négyszázvalamennyi volt a legnagyobb szám, amit itt láttam!

Midwesti naplemente és egy másik szupermarket. Itt is kevesebb az autó

20200401_200847.jpg

Útburkolat javítás útban a belváros felé

Megálltunk a kedvenc szivarboltom előtt az Old Market-en. Az idő még nem nyári (bár szerdán 20 fok felé kúszott a hőmérő higanyszála), de itt (is) nagyobb élet szokott lenni.

20200402_122320.jpg

Csütörtökön megismételtem a két héttel ezelőtti utam a pékségbe. Az első változás az árukiadó ablak (a rendelést és a fizetést továbbra is telefonon intéztem).

A második a forgalom - két héttel ezelőtt pontosan 55 percig tartott az út, most 10 perccel rövidebb volt. Még mindig vannak az utakon, de a forgalom jelentősen csökkent!

Az elején a híreket, számadatokat helyi forrásokból merítettem, továbbra is folyamatosan követjük a helyi médiát az omaha.com illetve a wowt.com weboldalakon.

Mi továbbra is - ha csak lehet - maradunk itthon!

stay_home.jpg

 Forrás: https://twitter.com/supermantweets

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr5015592700
süti beállítások módosítása