travelBug

Bolt a semmi földrajzi közepén

2018. október 16. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

DSC 4881

Sokáig gondolkodtam milyen címet adhatnék ennek a posztnak, hiszen egy boltról szól "a semmi földrajzi közepén" (a tulajdonosok saját megfogalmazása szerint). Kit és miért érdekelne egy bolt sztorija a poros országút mellett Dél-Dakotában?

DSC05505

A Wall Drug Store  sok szempontból egy átlagos amerikai kisváros szokványos "bevásárlóközpontja" azaz general store-ja a Közép-Nyugaton. A majd százéves múltra visszatekintő, mára hosszú sétával bejárható boltkomplexum évente több mint két millió látogatót fogad. S hogy miért? Egy korszakalkotónak nem nevezhető egyszerű üzleti fogás következményeként. Tartsanak velünk és ismerjék meg Ted és Dotty Hustead boltjának történetét!

DSC 4907

Meghatározni lehetetlen, csak körülírni lehetséges ezt a kereskedelmi egységet a Dél-Dakotát kelet-nyugati irányban átszelő 90-es út mentén. Ha a térképre pillantunk, közel van a Mount Rushmore-hoz, a Pine Ridge rezervátumhoz, mégis igazából az unalmas mérfölddaráló autópálya mellett valóban a semmi közepén fekszik. Wall városka alig 800 állandó lakost számlál és ez a drogéria tette fel a térképre a nevét.

DSC05511

DSC05545

DSC05540

Amikor Ted Hustead megérkezett Wallba 1931 decemberében feleségével és kisfiával, valamint zsebében a friss gyógyszerészdiplomájával és az apjától örökölt 3000 dollárral egy kihalt, barátságtalan településen találta magát. Wallt akkor alig háromszázan lakták, túlnyomó részt a gazdasági válság következtében elszegényedett és igen szerény körülmények között élő farmerek. Az örökségből vásárolt drogéria ajtaját napjában párszor nyitották rá vevők, pedig új tulajdonosa nagyon reménykedett a kedvező üzletmenetben. Karácsony előtt csak a zord északnyugati szelek és a Sziklás-hegységből érkező hóviharok kopogtattak sűrűn a bolt ablakán. Az úton levőknek nem volt kedve megállni még egy kávéra sem, inkább igyekeztek céljukat elérni. Ted ezt tapasztalva mindössze pár évet adott magának, hogy sikerre vigye a vállalkozást. Azonban hiába váltották egymást az évszakok és köszöntöttek be jobb évek, drogériája csak nem vonzotta az országút vándorait - azt, hogy a családját el tudta tartani, a városkában lakó törzsvevőinek köszönhette. Felesége, Dorothy igyekezett tartani férjében a lelket, erősen hitte, hogy nem véletlenül vezérelte őket az Isten Wallba, itt fogják megtalálni a boldogulásukat. Egy forró júliusi napon az ő fejéből pattant ki az ötlet: mire van leginkább szüksége egy elgyötört utazónak? Egy pohár jéghideg vízre. Ingyen. 

DSC05498

Hogy ezt a kedves gesztust tudassák az úton lévőkkel, mind Rapid City, mind Sioux Falls felé táblákat helyeztek ki "jéghideg ivóvíz" felirattal. S láss csodát! A világ legegyszerűbb ötlete beváltotta a hozzá fűzött reményeket: egyre többen álltak meg Husteadék boltjában, s ha már megálltak bizonyára nem csak egy pohár jeges vizet fogyasztottak.

DSC05549

DSC05550

Kezdetben persze maximum tájékoztatást és egy tölcsér fagylaltot kértek, de visszaúton is megálltak és szívből megköszönték a pohár vizet. Mindez 1936 nyarán történt. A következő évben nyár elején már nyolc alkalmazottak kellett felvennie Tednek, hogy bírják az emberek kiszolgálását. Egész életében hálával emlegette felesége ötletét és a megtanult leckét: bárhol vagy a világon, sikert érhetsz el, ha eléred a célközönséget azzal, amire leginkább szüksége van.

DSC05524

DSC05521

A hidegháború idején az amerikai légierő rakétabázist hozott létre Walltól keletre Dél-Dakotában (Minuteman Missile Field). A Hustead-házaspár az ott szolgálókat kezdettől fogva ingyen fánkkal és kávéval örvendeztette meg, ha betértek hozzájuk. Ezt a hagyományt ma is tartják a tulajdonosok,  a Hustead-család tagjai. 

DSC05515

DSC05510

A 90-es úton autózva tavaly Hálaadáskor végső célunk, a Mount Rushmore felé tartva, mi is nevettünk már a tizedik tábla után és visszaúton persze hogy megálltunk Wallban. A pohár hideg víz ma is ingyen van, de nézelődéssel, polcsorok közötti bóklászással órákat el lehet tölteni a ma már mallként emlegetett nagy kiterjedésű üzletben.

DSC05537

Ebédelhet, kávézhat, fagyizhat, fotózkodhat a betérő vagy csak sétálhat a rengeteg emléktárgy és családi fotó között: az egykori patika ma múzeumként funkcionál. Persze költeni is lehet, tiglinctől elefántig meglehetősen sok dolgot lehet venni a mai boltban.

DSC05555

A Vadnyugat híres mesterlövészével...

 DSC 4903

... vagy a seriffcsillag hős viselőjével fotózkodhatunk

Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on, instagram-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr1414061093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lenörd hofstadter 2018.10.17. 11:10:18

Ha minden nap nyitva, az durván 5000 kopp per nap.

Hihető....

HgGina 2018.10.17. 12:10:45

Gondolom, ott is minden nap kimegy suttyomban a helyi NÉBIH, NAV, fogyasztóvédelem, hogy az üzlet tulajdonosai, vezetői nyugodtan, a vásárlók igényeinek megfelelve dolgozhassanak.
Ott örülnek, ha valaki vállalkozik és adózik. Áhhhh....

zuiko 2018.10.17. 12:21:08

Milyen kedves az a Geronimo-poszter...

lenörd hofstadter 2018.10.17. 17:28:33

@Muad\\\'Dib:

Az óránként durván 500 ember. Rajzold le magadnak, hogy átlásd mekkora tömeg ez, mennyi autó, etc.
Lehet, hogy a webes vásárlásokat is beleszámolták, úgy már hihetőbb, vagy poszter nem jó írt be valamit a gugli fordítóba.

pingvin01 2018.10.17. 20:00:21

@lenörd hofstadter: "attracting 2 million visitors each year to the small town of Wall." A cég honlapjáról. Szóval nincs se félreértés, se félrefordítás. Ez a hely ma már nagyjából egy bevásárlóközpont, ne egy sima boltot képzelj el.

pokolbla 2018.10.17. 23:21:49

@lenörd hofstadter: @Muad\\\'Dib: @pingvin01: Aki az Interstate 90-es fouton megy, meg fog allni itt, mert egyszeruen mire Wall-ba er, beeg a retinajaba a bolt hirdetese. Ha masert nem, a gyerek/kutya/feleseg fog visitani egy pohar hideg vizert. Szerintem nagyon alulbecsult a 2 millio!

blackhairlady 2018.10.18. 17:55:18

Ez nagyon erdekes volt, kar, hogy nem elobb olvastam rola amikor a Mount Rushmorehoz mentunk.

tükörfúró 2018.10.21. 18:03:03

Maga a hely írja a honlapján:

"""Today, more than 2 million visitors a year stop at the popular roadside attraction for a meal or activity, 5 cent coffee, and ice water – which is still free."""

Túloz, nem túloz? Akad aki kiszáll, nyújtózik egyet, megissza az (ingyen) vizet (vagy még azt sem, mert azért általában sorba kell állni) és megy?
Sosem tudjuk meg, de ami a képekről nem teljesen jön le, ez mára egy kvázi bevásárlóközpont, nem egy kis hely, vagy ilyen sarki kisbolt!!
Az USA-ban ahol minden óriási, ez kicsinek számít, de alapvetően mégis egy roadside hely, mást jelent pl. vegasban egy kaszinóban évi 2 millió ember, és mást egy olyan helyen, ahol páran percekre, fél órára, max egy órára pihennek meg,

Budapest a kutyaszar városa 2018.10.21. 19:16:39

@HgGina: Hja, kérem, ott nincs pártállam....
süti beállítások módosítása