travelBug

Kansas City Jazz Múzeuma

2018. január 31. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

DSC04495

Az utazóbogár csápjai ezúttal elég különleges helyet tapogattak ki. Kansas City-ben tett látogatásunk egyik célja volt a város múzeumainak felfedezése. Miután az ismerősöknek feltett szokásos kérdés (Mit érdemes megnézni KC-ben?) után megkaptuk a sablonválaszokat: stadion, állatkert, belváros, jobbnak láttam ismét a neten kutakodni látnivalók után. Az első kettő minket sosem igazán érdekel, a belváros persze mindig: most a városi piaccal kezdtük a bejárást. Illatok és színek tobzódását követően egy kincsvadász-expedícióba csöppentünk, majd egy nagyon finom kansasi barbecue bekebelezése után már délután értünk a múzeumba. Az épületben 2 kiállítóhely is kínálta magát, mondanom sem kell, hogy nekünk csak az egyik fért bele az időbe. A baseball-múzeum így legközelebbre marad.

DSC04504

A múzeum bejárata

DSC04508

A jazz-negyed kapuja KC-ben: 18. utca és Vine sarok

Kansas City jazz-negyedébe érve megszaporodtak a lehúzott ablakkal lassan gördülő ütött-kopott autók, sötét arcokból fürkészőn mosolygó szempárok, furán öltözött figurák és ismerős-ismeretlen dallamok. Míg parkolóhelyet vadásztunk kiderült, hogy rendezvény lesz a múzeumban és a környező utcákban. Akinek a zene a vérében van, 2 pillanat elég, hogy táncra perdüljön vagy együtt énekeljen a zenészekkel. Egy ilyen happeningbe keveredtünk és a rendezvénynek köszönhetően jóval tovább nézelődhettünk a termekben - még a hivatalos zárást is túllépve.

DSC04501

Az utcai happening egyik résztvevője

DSC04510

Érkeznek a zenészek

DSC04512

Érkeznek a vendégek

Hogyan is lehet egy zenéről szóló múzeumot írásban bemutatni? Talán leginkább a képek segítségével. Nem az American Jazz Museum az első ilyen hely, ahol volt szerencsénk nézelődni. A blues és a jazz kedvelője kettőnk közül elsősorban én vagyok és nagyon örülök, hogy sikerült már több amerikai városban rejtett gyöngyszemekre bukkannunk: House of Blues, Tipitina's, Preservation Hall, House of the Rising Sun, New Orleans; Hard Rock Hotel & Casino, Las Vegas; Antone's Nightclub, South Austin Popular Culture Center, Austin, s persze hosszú még a lista a kipipálatlan helyekkel.

DSC04475

Múzeumbelső

DSC04416

DSC04440

Mitől leszel legenda?

DSC04441

Lemezborítók

Kansas City Jazz Múzeuma (sok más amerikai intézményhez hasonlóan) nem arról a legnevezetesebb, hogy megszámlálhatatlan ritkaságot gyűjtött össze és ezeket poros vitrinekben tárja  a látogatók elé, hanem sokkal inkább arról, hogy lüktető, élettel teli centruma a nagybetűs zenei életnek, találkozóhely és koncerthelyszín; tanulás és tanítás, művészi debütálás és kibontakozás színtere. Ahogy beléptünk szólt a jazz élőben. Több talán nem is kell...

DSC04433

DSC04479

Fényképek, hangszerek, dokumentumok, lemezborítók, újságcikkek vezetnek be ebbe a különleges világba egy önmagában is inspiráló helyszínen. Kapunk történelmi áttekintést, lapozgathatunk levelezést, böngészhetünk kottát, hallgathatjuk kedvenceink nyilatkozatait, beszélgetéseit és ami a legfőbb: rengeteg zenét, két méterenként feltehetünk egy fülhallgatót vagy állhatunk az esernyőszerűen kialakított "soundbox" alatt élvezve a muzsikát. 

Ella Fitzgerald

DSC04430

DSC04436

DSC04437

Ella Fitzgerald-sarok: talán a legtöbbet fotózott rész a múzeumban

DSC04487DSC04439

Persze rajongóként elmondhatatlan élmény majdnem megérinteni a zenészek hangszereit, kézírását, személyes tárgyait.

Louis Armstrong

DSC04422

DSC04476

DSC04477

Charlie Parker

DSC04418

DSC04481

DSC04480

DSC04492

Duke Ellington

DSC04426

DSC04491

DSC04488

Ottjártunkkor egy érdekes időszaki fotó- és plakátkiállítás is volt (ahol sajnos tilos volt fotózni) a múzeum létrejöttéről, szellemi hátteréről és a minden évben megünnepelt Martin Luther King-emléknapról, valamint a Kwanzaa-ról. A nemrég kialakított Blue Room Nightclub a negyed egykoron híres klubjának állít emléket, s persze Kansas City legismertebb jazzklubja. Hetente négyszer van élőzenés buli, hétfőnként rendszeres jam sessionnel, amelyhez bárki csatlakozhat, ha elhozza a hangszerét.

DSC04457

DSC04464

DSC04459

A fotókkal, emlékekkel teli helyiségben másokkal együtt sokáig elidőztünk, a zene és a helyiség hangulata időutazásra késztetett: milyen hosszú út vezetett a debreceni egyetemi klub Simonyi úti pincehelyiségétől idáig; megannyi felejthetetlen koncertélményen át a legjobb barátnőmmel.

DSC04471

DSC04461

DSC04466

Pink Rooster, Calandra, Palermo Boogie Gang, Hobo Blues Band, After Crying, Ölveti Blues Band, Ripoff Raskolnikov, B.B. King, Gál Csaba Boogie, Dr. Valter, Benkó Dixiland Band, Ágoston Béla, Dresch Mihály, Pege Aladár, Horgas Eszter, Vukán György, Kőszegi Imre - mind társamul szegődtek itt a Kék Szobában. 

DSC04449

Remélem, hogy St. Louis bluesmúzeumába is elvet még a sors! Aki erre jár és teheti, ne hagyja ki a Kansas City-i Jazz Múzeumot!

DSC04313

Graffiti a belvárosban

 Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr9313530693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása