travelBug

SRV

2017. április 28. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

DSC03769

Ki az a legendás gitáros, aki stílust megújító játékával és tehetségével írta be magát a zenetörténetbe, s aki világhíre, elismertsége mellett arról nevezetes, hogy szűkebb hazájában rengetegen szeretik? A második legnagyobb amerikai államban nehéz olyan embert találni, aki ne ismerné a nevét és ne szeretné a zenéjét. Ez a poszt - egy kiállítás kapcsán - Stevie Ray Vaughan-ról szól.

DSC03711

Dallas és Texas szülöttéről hiánypótló kiállítás nyílt az austini Bob Bullock Múzeumban. Ahogyan az egyik ismerősöm megfogalmazta: tragikusan rövid pályafutása ellenére, őt mindenki ismeri, mindenki hallgatja, mindenki volt és / vagy ismer olyat, aki volt a koncertjén; mégis most egy helyen látni a hangszereit, fellépőruháit, kézzel írott dalszövegeit, fotóit, plakátjait és hallgatni a zenét, ez szívig hatoló dolog. Azt mondja nem tud olyanról, aki ne nézné meg ezt a tárlatot. Mi április első vasárnapján látogattunk a múzeumba sokan másokkal együtt.

DSC03758

Sokan kifogásolják általában, hogy nincsenek emberek a képeinken, íme az ellenpélda: tömeg a SRV-kiállításon

SRV Dallasban született és nevelkedett, gitározni a bátyja révén gyerekként kezdett. Kottát olvasni sohasem tanult, játékát és stílusát maga fejlesztette, elsősorban számtalan formációba beszállva, mindig új társak által inspirálva, új utakat keresve.

DSC03717

Stevie és bátyja, Jimmie Vaughan

A garázszenekarok, amatőr bandák, lokálok és változatos közönséget vonzó dallasi klubok jó iskolát jelentettek. 17 évesen a sulival is felhagy, hogy a zenére összpontosíthasson. Első, kifejezetten bluest játszó bandája a Blackbird lesz 1971-ben, velük költözik Austinba, ahol jó ideig még folytatja a zenekarról zenekarra vándorlást és ki-beugrásokat. 1979 hozza meg az élete végéig megmaradó saját bandát, a Double Trouble-t Jack Newhouse basszusgitárossal és Chris Layton dobossal.

DSC03751

Tommy Shannon (a kép jobb oldalán) 1981-ben került a zenekarba

A korai 80-as években sok helyen lépnek fel és rendkívüli népszerűségre tesznek szert Texas-szerte. 1982-ben a Montreux-i Jazz Fesztiválon keltik fel David Bowie érdeklődését, aki meghívja Stevie-t a következő albuma felvételeire.

DSC03745

A fesztiválon egy Zorróra emlékeztető figura a semmiből tűnt elő a déli folyami hajók szerencsejátékosainak jellegzetes kalapját viselve, egy Stratocasterrel és két társával az oldalán. Nem volt se neve, se albuma, se lemezszerződése.

A színpadot azonban porrá zúzta gitárjátékával, s ezután mindenki tudni akarta a nevét.

(Szabad fordításban James McBride cikkének első bekezdése a Montreux-i Fesztiválról.)

Bowie azóta is legnagyobb példányszámban elkelt Let's Dance című albumán a nyolcból hat számban Stevie penget. Innen már egyenes út vezet John Hammond Los Angeles-i stúdiójába.

DSC03735

Három arc, három látogató

Az 1983-ban kiadott Texas Flood című albumuk mérföldkő nemcsak Vaughan számára, de a zenében is. Pozitív és lenyűgöző kritikákat kapott mind blues, mind rock szakíróktól. Egy csapásra országos hírre tettek szert a rengeteg rádiós lejátszásnak és egy nagyszabású turnénak köszönhetően. 84-ben és 85-ben is új albummal jelentkeznek, amelyek mind azonnal átütő sikert aratnak, és egyre előkelőbb helyeken landolnak a különböző listákon. A Couldn’t Stand the Weather  (1984) lett az első aranylemezük.

DSC03719

A Little Wing Grammy-díja

A felfelé ívelő karrier mellett magánéleti problémákkal küzd, ezeket többek között alkohollal és droggal igyekszik orvosolni. 1986-ban európai turnéjuk egy német állomásán a szervezete "jelez": összeesik a színpadon, így az összes hátralevő koncertet törölniük kell. Hosszabb kezelés és kihagyás után tér vissza a stúdióba és a fellépésekhez. Negyedik lemezével (In Step, 1989) nyeri az első Grammy-díját a legjobb kortárs blues kategóriában, s az album 6 hónap alatt aranylemez lesz.

DSC03749

Arany In Step

DSC03734

A kiállítás egyik aktív nézője

DSC03721

Egy  Stevie Stratocaster-gyűjteményéből

Egyedülálló, blues-, jazz- és rockzenét ötvöző játékstílusa a kor legnagyobb hatású gitárosainak sorába emeli őt: Albert King, Buddy Guy és Albert Collins (blues); Jimi Hendrix és Lonnie Mack (rock); Kenny Burrell és Wes Montgomery (jazz).

DSC03755

S amiért a legnagyobb tisztelet illeti Stevie-t: fentebb is említett kedves ismerősöm szerint ő egy srác a szomszédból, egy közülünk való; az, hogy világsztár lett sosem változtatta meg a jellemét.

DSC03714

Füzetlapra írt vallomás

A 80-as évek végét sok elismerés és zenei termékenység jellemzi: az In Step szakmai és anyagi sikere közepette újabb hosszú európai turnéra mennek, Vaughan Robert Plant koncertsorozatán is vendégeskedik, a New Orleans-i Jazz & Heritage Fesztiválon világsztárként ünneplik őket. 1990 tavaszán a bátyjával kezd új lemez tervezésébe, ezt végül az év végére halasztják (többek között) egy sok államot érintő amerikai turné okán.

DSC03739

SRV-emlékek

DSC03741

Fellépőruha és egy újabb hangszer

DSC03725

Stevie kézírása

Augusztus 26-án az East Troy-i fellépést követően - amelyen az improvizatív örömzenélésbe Eric Clapton, Buddy Guy, Jimmie Vaughan és Robert Cray is beszáll - Stevie társaival helikopterrel indul Chicagóba , amely azonban a célját sosem éri el: röviddel a felszállást követően emberi hiba és a rossz időjárási körülmények miatt lezuhannak és a balesetet senki nem éli túl.

DSC03736Number One 

Sokan vallják, hogy ha nincs ez a tragikus este, akkor is hamarosan végzett volna vele a mérhetetlen mennyiségben fogyasztott whiskey-heroin páros. Lehetséges. Ez azonban semmit sem kisebbít a tehetségén és az alázatán amellyel a legnagyobb szenvedélye, a blues iránt viseltetett. 

DSC03720

A Vaughan-testvérek ezen albuma posztumusz jelent meg 1990 szeptemberében

A kiállításon folyamatosan mentek az Austin City Limits felvételei, a látogató teljesen belefeledkezhetett SRV világába. Belépéskor egyébként nem is Stevie, hanem örökségének egyik legnagyobb austini letéteményese, Gary Clark Jr. életnagyságú fotója fogadott minket.

DSC03772

Gary Clark Jr.

Gary hathatós tevékenységének köszönhetően Austinban újra működik a legendás blues-klub, az Antone's, ahol Stevie maga is fellépett, jammelt Albert Kinggel, s amely klub zsarátnok volt a blues, jazz és rock legnagyobb hatású zenészei számára, s nem mellesleg mennyország a rajongóknak!

DSC03763

Plakát az Antone's-ból

DSC03764

Austin's Home of the Blues

Austin mindenképpen sajátjának tekinti Stevie Ray Vaughan életművét és muzsikáját. 1982 és 2000 között 14 rangos zenei díjat nyert (Stevie maga, albumai és dalai) az élő zene fővárosában. Ann Richards texasi kormányzó 1991-ben SRV-emléknappá nyilvánította Stevie születésnapját, október 3-át. Két év múlva pedig szobrot emeltek a Lady Bird Lake mentén, a mai Austin egyik legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínén. 

DSC 8148

Stevie szobra Austinban a Colorado menten

DSC03753

Koncertplakátok a világ minden részéből

DSC03760

Gitárbűvölők I.

DSC03761

Gitárbűvölők II.

DSC03748

Üzenet a múltból

SRV és a Double Trouble 2014-ben az ACL, 2015-ben a Rock and Roll Hallhatatlanok Csarnokába is bekerült. A Pride & Joy: The Texas Blues of Stevie Ray Vaughan című kiállítás július 23-ig megtekinthető az austini Bob Bullock Múzeumban.

Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on is!  

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr6512415957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asszonypajti 2017.04.28. 15:13:29

Ismét okosabb lettem. Köszi!

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2017.04.28. 15:51:14

@Asszonypajti: Orulok :) Egyebkent magam is sok ujat olvastam a kiallitason es a poszt irasa kozben is!

Zizi6785 2017.04.29. 12:16:08

Nagy volt, hiányzik!
De van utánpótlás: Gary Clark Jr

mpl 2017.04.29. 16:50:46

Az" és még egy Fender", egy neki készített Hamiltone gitár.

hamiltone.com/guitars/

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2017.04.29. 17:25:24

@mpl: Köszönöm a figyelmes olvasást, elismerem a tévedést.

mpl 2017.04.30. 09:27:01

@Árva Gabriella: valahogy nem jött ide, amit irtam..

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2017.04.30. 14:40:30

@mpl: Ezt én sem értem, mivel üzenetként megkaptam és olvastam

mpl 2017.04.30. 14:41:21

@Árva Gabriella: a virtuális világ csodái

gyurma6 2017.04.30. 20:30:33

Hosszu idő után végre egy jó zenészről is lehet itt olvasni. Volt itt egy blog a rockmamák lemezeiről, hát SRV kenterbe veri az összes felsoroltat.
Ja, és egy nőcinek köszönhető, gratula.
süti beállítások módosítása