travelBug

Akarsz bepillantani a nappalimba? Múltidéző múzeumi barangolás

2016. szeptember 16. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

DSC00208

Melyikünk ne szeretne néha akár titokban belesni mások privát szférájába, nappalijába, lakásába?

DSC00196

Az austini Blanton Museum ilyen lehetőséget kínált: mexikói, venezuelai és brazil otthonokban érezhettük magunkat a kiállítótermekben sétálva. A múlt század közepe (1940-1978) jellegzetes nappali bútorait, kiegészítőit, elrendezési ötleteit nézegetve sokszor támadt ismerős érzésem: jé, ez pont olyan, mint ... S valóban, hiába az óceán, mint elválasztó elem, a tervezők gondolatai sokszor nagyon is azonos forrásból táplálkoznak.

DSC00212

DSC00202

DSC00187

Egykori egyetemi városomban tett hosszú esti séták is felmerültek emlékeimben, melyek során oly szívesen lestünk be el nem húzott függönyök mögé, nyitva hagyott ablakokon. Sokszor játszottuk, hogy történeteket képzeltünk egy-egy falon látott képhez, órához, lámpához.

DSC00189

DSC00201

Vajon miért került a szekrény tetjére egymás mellé egy baba, egy írógép és egy távcső? Mindez csak véletlen? Az ember igazán messzire engedheti ilyenkor a fantáziáját és mindig nagyon jól lehet szórakozni ezeken a történeteken!

DSC00195

DSC00176

DSC00193

Amikor én a Blantonban jártam, épp egy középiskolás diákcsoport is végignézte a kiállítást. Egy idő után "követtem őket", ugyanis a tanáruktól azt kapták feladatul, hogy akinek kedve volt kitalálhatott és elmesélhetett élethelyzeteket az adott bútorokhoz, tárgyakhoz, nappali-részletekhez. Legtöbbjüket lázba hozta az ötlet és nagyon szórakoztató sztorikat adtak elő. Senki nem nyomkodta a telefonját közben, a tanár pedig végig dicsérte a szinte forgatókönyves ötleteiket: esküvőt, űrbeli szülinapi bulit, rockkoncertet, gyilkosságot és a nagymama temetési szertartását is el tudták képzelni a látott elemek közé!

DSC00199

DSC00178

DSC00210

Válogattam tehát én is néhány érdekesebb tárgyat, kisbútort, elrendezést, hogy akinek kedve van lapozgasson közöttük! Jó néhány fekete-fehér fotót is megnézhettünk kivetítve, amik talán a legintimebb atmoszférát mutatták meg a kiállításon. 

DSC00185

A bútorok egy részét ki is lehetett próbálni, azaz megérinteni, beleülni, végigsimítani. Ezt kivétel nélkül minden látogató kihasználta.

DSC00211

Bármelyik képre kattintva album nyílik további fotókkal.

 

Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr488518582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása