travelBug

Tudtad, hogy ő is texasi? 20 érdekes személyiség az USA egyik legkülönösebb államából

2016. május 20. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Texasinak lenni egy sajátos állapot a texasiak szerint. Egy Magyarországon született ember számára talán nem annyira fontos ez, megelégszünk azzal, hogy amerikai. Pedig ha kicsit belegondolunk mi is mindnyájan büszkék vagyunk a származásunkra - és nemcsak úgy meghatározva, hogy európai. Mióta Austinban élünk és igyekszünk beilleszkedni, van alkalmunk megfigyelni milyenek az itt születettek.

A napokban a könyvtárból hazafelé gurulva az előttem haladó autó lökhárítóján a következő feliratot láttam: Kétféle ember létezik a világon: aki texasi és aki texasi szeretne lenni! Akár egyetértünk ezzel akár nem, elég jól kifejezi a nemzeti öntudatukat. Ennek a mondatnak a kapcsán gondolkoztam el egy kicsit azon: vajon a színészek, zenészek, üzletemberek és celebek között hány büszkélkedhet ilyen gyökerekkel? A következő válogatásban magam is többekre rácsodálkoztam: jé, tényleg ő is texasi?!

(Aki még olvasna további érdekességeket az államról, ebben a posztunkban kereskedjen!)

Tommy Lee Jones

A számtalan díjjal elismert színész San Saba városkában született, ahol ma is van marhafarmja. Talán nem sokan tudjuk, hogy nem túl könnyű gyermekkorát követően a Harvard legendás diákja volt. Itt ismerkedett meg és szőtt barátságot Al Gore későbbi alelnökkel. Kitűnő lovaspóló-játékos, folyékonyan beszél spanyolul és óriási San Antonio Spurs-szurkoló, gyakran látható a kosármeccseken. Ma San Antonio egyik külvárosában él.        

(Forrás: collider.com) 

Buddy Holly    

(Forrás: biography.com)

A rock halhatatlan legendájának igen rövid élet adatott. Gyakran emlegette szülőföldjét, Nyugat-Texast, mint boldog gyerekkora, kiolthatatlan életöröme és végtelen szabadsága forrását. Csillaga még emelkedőben volt, amikor a végzetes repülőgép-szerencsétlenség bekövetkezett. Hatása, újító ötletei, vitalitása máig legendás zenésztársai körében. Aki szülővárosában, Lubbockban jár, ne hagyja ki a Buddy Holly Múzeumot!    

Etta Place

(Forrás: wikipedia.org)

A vadnyugat legtitokzatosabb asszonya címet tőle még senki nem vette el eddig. Azon kívül, hogy Butch Cassidy és a Sundance Kölyök társa volt, kevés biztos információ lelhető fel a hölgyről. Azt mondják, hogy Texasban született, de hogy mikor azt homály fedi. Azt mondják, hogy bordélyban dolgozott, a fényképe alapján mégis inkább képzelnénk szerény tanítónőnek. Állítólag jól bánt a fegyverrel, mégsem tudjuk biztosan, hogy valóban részt vett-e a vonat- és bankrablásokban. Az 1969-ben készült, Magyarországon is bemutatott filmben Katharine Ross alakította Ettát.

Paul Newman, Katharine Ross és Robert Redford a Butch Cassidy and the Sundance Kid című filmben

(A kép forrása: mentalfloss.com)

Larry Hagman 

(Forrás: larryhagman.com)

Van-e aki e nevet és arcot nem ismeri? Kis segítség: olajüzlet, Dallas és a Southfork Ranch. A Fort Worth-ben született Larry színészi ambíciókat édesanyja nyomdokába lépve dédelgetett. Első fellépése texasi színpadon volt, később aztán sokfelé sodorta az élet: angliai katonai szolgálat, New York-i Broadway-évek, hollywoodi stúdiók. J.R. Ewing, a kíméletlen, korrupt, kőgazdag texasi olajmilliomos szerepe a világ sok országában ismertté tette a nevét. Népszerűségét dohányzásellenes kampányokban, jótékonysági akciókban kamatoztatta. Nagy Harley-Davidson-rajongó volt és szenvedélyesen gyűjtötte a kalapokat és a zászlókat.

(Forrás: dallasobserver.com)

Chuck Norris

Texas "legfilmesebb" Ranger-e többszörös karatebajnok és feketeöves taekwondo-mester; öt évtizede az egészséges életmód képviselője és három sikerkönyv szerzője; az Amerikai Légierő veteránja és a fegyverviselési jogok szószólója. Immár húszéves, egészséges életmódra nevelést célzó, nonprofit iskolai programja Texas-szerte nagy népszerűségnek örvend. Ma Houston közelében fekvő birtokán él a családjával.

(Forrás: realtimepolitics.com)

 Janis Joplin   

Mivel jellemezhetjük a rock Halhatatlanjainak egyik legnagyobbikát, hogy ne közhelyeket mondjunk? Elsöprő erejű koncertjeivel? Mágikus vonzerejével? Utánozhatatlan hangjával? Öntörvényű, mégis leginkább egy tengeren hányódó hajóhoz hasonlítható életvitelével? A mindenhonnan kilógó szép texasi lány (szülővárosa Port Arthur) fájdalmasan korán távozott az élők sorából felejthetetlen dalokat hagyva maga után. A benne égő tüzet rajongói, követői, tisztelői nem hagyják kialudni. Csak hogy ne feledjük: Freedom is just another word for nothing left to lose.

 

(Forrás: flashingonthesixties.com)

Willie Nelson             

(Forrás: npr.org)

Austin ikonikus zenészéről otthon sokszor csak a marihuána kapcsán olvashatunk, pedig életműve ennél sokkal többet érdemel. A cherokee ősökkel büszkélkedő feketeöves taekwondo-mester épp e poszt írásakor ünnepli 83. születésnapját (április 29-én). Az élő zene fővárosában már életében szobrot állítottak neki, Austinban természetesen rendszeresen fellép a ma már Hawaii egyik szigetén élő legendás művész.

Willie Nelson szobra a belvárosban

Életrajza szerteágazó zenészi pályáról, fájdalmas és örömteli élettapasztalatokról tanúskodik. Az egyik legjobb történet az It's a Long Story című könyvből az, amikor az adóhivatal ellene indított perének tárgyalására érkezett Austinba, saját turnébuszával. A bíróság parkolójába és a környező utcákba percek alatt tömeg gyűlt, happeninggé változtatva az eseményt. Órákig osztogatott autogramot - a sorokba kiszivárogtak a bírósági dolgozók is. Az ügyét tárgyaló bíró pedig megköszönte neki, hogy találkozhatott vele.

Forest Whitaker

Szellemkutya, Charlie Parker és Skócia utolsó királya (Idi Amin Dada) csak három a texasi Longview-ban született színész nagy alakításai közül. Nem készült színésznek, a középiskolai és egyetemi futballcsapat sztárját egy csúnya sérülés térítette más pályára. Számos filmes díj tulajdonosa, ezen kívül tévés és színpadi karriert is maga mögött tudhat. Rendez és producerkedik, vegetáriánus és állatvédő aktivista, valamint az UNESCO jószolgálati nagykövete. A keleti harcművészetek kiváló művelője. Barack Obama 2008-as kampányának aktív résztvevője volt.

(Forrás: hitfix.com)

Melinda Gates 

Melinda Gates a világ leggazdagabb emberének, a Microsoft alapítójának felesége Dallasban született 1964-ben. Számítástechnikából és közgazdaságtanból diplomázott. 1987-ben kezdett a Microsoftnál dolgozni, olyan termékek fűződnek a nevéhez, mint az Expedia vagy a Cinemania. Hat évig járt jegyben Bill Gates-szel mielőtt összeházasodtak. Ma jótékonysági munkájáról ismert (nemcsak "híres ember felesége"). A három kisebb alapítvány fúziójával létrejövő Bill & Melinda Gates Foundation legelső célkitűzése az volt, hogy juttassanak számítógépet minden egyes Államok-beli könyvtárba.

(Forrás: quotesgram.com)

Gary Clark Jr.

Austin blues- és rockzenei palettájának legragyogóbb csillaga egy a harmincas évei elején járó fiatal gitáros. Virtuóz elődeihez  (Jimi Hendrix és Stevie Ray Vaughan) hasonlóan Gary Clark Jr. többféle stílust ötvöz beskatulyázhatatlan játékában. Tinédzserként gitárjával a hóna alatt egyszerűen beállított klubokba, kocsmákba, koncertekre és előbb csak hallgatta a fellépőket, majd csatlakozott hozzájuk. Elmondása szerint rengeteget tanult az élet eme iskolájában és nemcsak a zenét illetően. Első állandó helyét Clifford Antone barátságának köszönhette, az Antone's a város első számú bluesklubja volt, ahol az ország minden híres és kevésbé ismert blues zenésze megfordult. Karrierje fontos állomásának tartja 2010-et, amikor Eric Clapton hívta meg a Crossroads Guitar Festivalra, ahol B.B. King, Steve Winwood, Buddy Guy, Sheryl Crow és a ZZ Top is fellépett. Azóta már több lemezt, fesztivált és turnét tud maga mögött a remek élő koncerteket adó, improvizatív, a közönséget magával ragadó, szenvedélyes és könnyed játékú gitáros.

(Forrás: smokeyfontaine.com)

Mark David Chapman

Texas szülötte az az ember is, akinek élete semmiben sem különbözne a bolygó sokmillió más lakójáétól egyetlen momentumot leszámítva. 1980. december 8-án meghúzta a ravaszt és kioltotta John Lennon életét. Úgy vélem sokan vagyunk, akik azt gondolják bárcsak maradt volna észrevétlen egy a milliók között! Sokfelé megfordult egyébként mielőtt az Attica börtön küszöbét átlépte volna: járt világkörüli úton, dolgozott gyerektáborban, kórházban, végzett pár szemesztert főiskolán. Tettének indítéka(i) talán sosem kerül(nek) nyilvánosságra. S a hőn áhított figyelmet is megkapta utóbb (köztudottan elhanyagolt és magányos gyermek volt): 1992-ben Larry King készített vele interjút, 2007-ben és 2008-ban pedig egy-egy film is megörökítette soha feledésbe nem merülő tettét. 

(Forrás: nydailynews.com)

Beyoncé Knowles  

(Forrás: thefamouspeople.com)

Beyoncé Giselle Knowles Houstonban látja meg a napvilágot, s talán ő az akiről a legkevesebb újat lehet elmondani. Tehetségkutató versenyek, lányzenekar, művészetek, sikerlisták, rekordok, díjak, címlapfotók, celebhírek kövezik az útját. Négyoktávos hangterjedelme, számtalan Forbes-listás helye, édesanyjával közösen alapított divatcége, jótékonysági akciói nem hétköznapi személyiségről tanúskodnak. Azt sem akárki mondhatja el magáról, hogy dalában új szót alkotott (amely a wikipedia szerint 2006-ban az Oxford English Dictionary-be is bekerült: bootylicious / attraktív, szexi). Férjével együtt barátságot ápolnak az Obama-házaspárral, 2010-ben a Forbes legbefolyásosabb női közszereplők-listáján 9. helyre sorolta Beyoncét ( a lista élén Michelle Obama állt).

Lance Armstrong   

Lance Edward Gunderson néven tette őt le a gólya Plano városkában, Texas északi részén (ahol norvég származású dédnagyapja telepedett le). Az Armstrong nevet mostohaapja után kapta. Twitter-oldala szerint Austinban (és Aspenben) él, de nemrég röppent fel a városban a hír, miszerint piacra dobta a házát. Sportkarrierje úszóként kezdődött és triatlonistaként folytatódott, 13 évesen már Iron Kid-bajnok volt. Az élet a doppinggal kapcsolatban meghozott döntései után nem kímélte őt: döbbenetes mélypontok után állt fel újra és újra. Régebbi és új fényképeit nézve mindez tükröződik az arcán. Egykori népszerűségét jól szemlélteti az általa létrehozott alapítvány (Lance Armstrong Foundation) - a nevével fémjelzett egyszerű sárga szilikon karkötők eladása révén - számlájára befolyt 300 millió dollár feletti összeg . 

(Forrás: abcnews.go.com)

Ethan Hawke   

Számomra ő valahol mindig a félénk mosolyú Todd Anderson marad (Holt Költők Társasága), nem kisebbítve ezzel számos ezutáni nagyszerű alakítását. Austinban született, ám nagyon fiatalon házasodott szülei válása után hamar elkerül a városból az édesanyjával együtt. Eredetileg írónak készült, de a filmezés mindig elvonta őt a megkezdett tanulmányoktól. Egymást követik a jobbnál jobb filmes felkérések, ám egyszercsak mégis búcsút vesz a vászontól és írni kezd. Persze hamar visszatér és kiteljesedik, rendez, forgatókönyvet ír, színpadon játszik. Az írást sem hagyja abba többé, rendszeresen jár Austinba író-olvasó találkozókra, felolvasóestekre. Ma New Yorkban él és társelnöke egy 35 év alatti írókat támogató szervezetnek (Young Lions Committee).

(Forrás: imdb.com)             

Bessie Coleman

Az első afroamerikai származású nő Amerikában, aki jogosítványt és engedélyt szerzett a repüléshez Texas északi részén született Atlanta városkában és korai huszas éveiig az államban is maradt. A repüléssel először Chicagóban került kapcsolatba, ahol manikűrösként dolgozott (Texasból a bátyjához költözve). Persze semmi sem lehetetlenebb az 1920-as évek Amerikájában, mint egy fiatal fekete nőnek pilótaiskolába iratkozni, ezért Bessie franciaórákat vesz és elmegy Franciaországba megtanulni repülőgépet vezetni. Nem mellesleg kiemelkedően tehetséges műrepülő pilóta lesz belőle. Számos bemutatón és versenyen vesz részt, ejtőernyős ugrásokat hajt végre, hamar nagy népszerűségre tesz szert a hazájában, az újságok Queen Bess néven emlegetik. Korai halála egy be nem kapcsolt biztonsági öv miatt következik be: egy bemutatóra készülve gyakorlás és egy váratlan manőver közben (nem ő vezetett egyébként) kiesett a gépből és azonnal meghalt.

(Forrás: acelebrationofwomen.org)

George Strait 

(Forrás: axs.com)

Nem hiszem, hogy él Texasban olyan ember, aki a  Poteetben született King of Country Music nevét nem ismeri. Minden idők egyik legtöbb lemezt eladó country-énekese, sokszoros platina- és aranyalbum-készítő, mind az országban, mind az államban rendkívül népszerű. Gyerekkorát az édesapja többszáz hektáros farmján végzett munka, középiskolás éveit a Beatles és saját garázszenekara határozta meg. Tulajdonképpen a zenehallgatást és a zenélést ettől kezdve soha nem hagyja abba, persze közben katona, majd egyetemre jár, saját marhafarmját üzemelteti, családot alapít. Hosszú és rögös az út a houstoni Astrodome-ig, ahol teltházas koncerteket ad az idén 64 éves énekes: ez közel 69 ezer koncertlátogatót jelent. The Cowboy Rides Away-turnéjának befejező koncertjére 2014-ben 104 793 ember váltott jegyet. Ma családi farmján él San Antonio közelében.

Bonnie Parker

A texasi Rowenában született Bonnie nevét jobban ismerjük hírhedt társáéval együtt: Clyde Barrow. A kis Bonnie kitűnő tanuló volt, szerette az irodalmat és színésznőnek készült. Ám 16 évesen férjhez megy gyerekkori szerelméhez, aki hamarosan börtönbe kerül és ezzel az ő élete is gyökeres fordulatokat vesz. 1930-ban találkozik Clyde-dal és hamar viszonyt kezdenek, ám a fiút letartóztatják. A húszéves Bonnie becsempész egy fegyvert  szerelmének, aki meg is szökik, de hamar újra elkapják. Bonnie végzetesen beleszeret és az Államok ma is sokat emlegetett rablópárosának ámokfutása 1932-ben veszi kezdetét (Clyde szabadon engedése után). Másfél évig igen sok borsot törnek jó néhány állam bűnüldözőinek orra alá, a kezdeti kisebb benzinkút- és bankrablások azonban hamarosan elfajulnak: a Texas Ranger Frank Hamer mellett az FBI is a nyomukba ered. Sorsuk Louisianában teljesedik be 1934. május 23-án: a rendőrök szitává lövik az autójukat.

(Forrás: kpbs.org)

Stevie Ray Vaughan 

(Forrás:  allmusic.com)

SRV Dallasban született, gitározni kissrácként bátyja, Jimmie révén kezdett. A középiskolás garázszenekaroktól nem hosszú út vezet kirobbanó népszerűségéig. Első munkáját 70 centes órabérért egy hamburgeresnél végzi. A 70-es évek közepén Austinba költözik és számos formációban zenél, hamarosan Clifford Antone klubjának színpadán penget. Double Trouble nevű bandájával fellép 1982-ben a Montreux Jazz Fesztiválon, itt figyel fel rá David Bowie, s rögtön meg is hívja következő albumának felvételeire. A következő évben megjelent Let's Dance Bowie legtöbb példányban eladott lemeze lett. SRV első saját albuma is 1983-ban jelenik meg és azonnal aranyalbum lesz, csakúgy mint az összes többi haláláig kiadott anyag. Csak rá jellemző, eklektikus gitárjátéka olyan megújulást hoz a 70-80-as évek blues- és rockzenéjébe, valamint olyan egyedülálló hidat képez a két stílus közé, amiért máig emlegetik zenésztársai. Tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála egy csillagokig ívelő karriert tört ketté. 1991-ben Ann Richards, Texas akkori kormányzója születésnapját, október 3-át SRV-emléknappá nyilvánította, '93-ban a város szobrot állított a tiszteletére Austin egyik legnépszerűbb koncerthelyszínén.

Matthew McConaughey  

Azt hiszem nem csodálkozunk azon, hogy Matthew McConaughey színészkarrierje előtt leginkább a külsejével és sporteredményeivel hódított. A texasi Uvalde a szülővárosa, s míg (kétszer elvált és háromszor újraházasodott) szülei többfelé költöznek az államban, ő cserediákként Angliában és Ausztráliában tanul, majd az austini egyetemre iratkozik be. Mintegy 10 évet játszik különféle romantikus filmekben (a tengerparton félmeztelen felsőtesttel hódító helyi menő arcként), de sikerül más filmkockákon is megmutatni a tehetségét. Eddigi legnagyobb sikere kétségkívül a Dallas Buyers Club (Mielőtt meghaltam) című filmben nyújtott alakítása 2013-ban, mellyel az Oscart is besöpörte. Ma családjával (részben) Austinban él, mivel a gyerekek itt járnak suliba.

(Forrás: popsugar.com)

Carly Fiorina         

Carly Fiorina neve Magyarországon talán az idei elnökválasztásban játszott szerepe nyomán lehet ismerős a legtöbbeknek. Április végén Ted Cruz texasi szenátor bejelentette, hogy az elnöki pozícióért vívott harcban társa és alelnökjelöltje lesz az Austinban született üzletasszony. Azonban - mint azóta már ismert tény - Cruz felfüggesztette kampányát, így Fiorina mindössze 6 napig mondhatta magáénak a lehetőséget. A család folytonos költözése miatt állandóan iskolát váltó Cara Carleton Sneed (ez a születési neve) az austini egyetem jogi karára jelentkezik. Amikor apja elé áll azzal a döntésével, hogy a tanulmányait abbahagyja, nem sok jót jósolnak neki a szülei. Ehhez képest néhány év múlva, 1999-ben a Hewlett-Packard vezérigazgatójává nevezik ki, ezzel ő az első nő a történelemben, aki az amerikai Fortune Top 20 rangsorban szereplő (30 000 munkavállalót foglalkoztató) cég vezetője lesz.  Vezetői döntéseinek támogatói, de kritikusai is vannak. 2005-ben távozik a HP éléről, s azóta leginkább a politikában keresi a saját útját. Minden bizonnyal nem utoljára hallottunk róla az amerikai politikai élet színpadán.  

(Forrás: time.com)            

Mivel a  legtöbb szubjektív toplista (mint ez is) sok érdekes egyéniség kihagyására "kényszerül" (egy kezdeti 40-es névsorból maradtak ők), mindenkit  arra biztatok, hogy bátran kommentelje ki az ő kedvence / példaképe, akinél fontos a texasi indíttatás!

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is!

A posztban szereplőkről leginkább saját oldalaikon (ezeket be is linkeltem), illetve wikipedián olvastam.

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr18547726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2016.05.21. 23:56:15

Chris Kyle kimaradt, de így is örvendetes írás!

Roppongi 2016.05.22. 04:03:40

Jó írás... bár a helyiek szerint Austin nem Texas... :) Mondom én innen College Station-ből.

vuvuvu2 2016.05.22. 09:46:56

Richard Linklater filmrendező? Már csak azért is mert előszeretettel forgat Texasban és texasiakkal (pl. Börni az eszelős temetős tipikus texasi film, de a Sráckor is ott játszódik ha jól emlékszem, Hawke, McConaughey).

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2016.05.22. 10:10:04

úristen de nagyon jól írsz :D. jó kis összeállítás volt!

A nép fia 2016.05.22. 11:53:18

Ééééén is texasi akarok lenni! :D
Sajnos csak Pennsylvania-ig jutottam, ott éltem egy rövid ideig, de nagy álmom Texas. A Dallas c. sorozaton nőttem fel és sírtam, amikor Larry meghalt. Épp Pittsburgh-be tartottunk.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.05.22. 13:57:39

@vuvuvu2: Igazad van, Linklater vegul kimaradt, pedig valoban o Austinban is el, nem koltozik Hollywoodba. Amint irtam is a lista sokkal hosszabb volt, valogatnom kellett.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.05.22. 14:01:40

@A nép fia: Nagyon gyakran halljuk am az elso mondatodat :-)

Asszonypajti 2016.09.28. 10:44:54

Meat Loaf és Renée Zellweger, de Tommy Lee Jones az abszolút kedvenc, úgyhogy a lista nagyon tetszett, volt benne jópár újdonság számomra. Nagyon olvasmányos volt!

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.09.28. 16:35:12

@Asszonypajti: Koszi az elismerest es a kiegeszitest :) Az eredeti listamon ok is szerepeltek, de az 2,5X ilyen hosszu volt. Pl. kimaradt az osszes blueszenesz, akik a szemelyes kedvenceim, Lead Belly, Blind Lemon Jefferson, Lightnin' Hopkins, ZZ Top, Melvin Jackson, Eric Johnson. Talan majd egy ujabb osszeallitasban egyszer :)
süti beállítások módosítása