travelBug

Austin Lotería: Fess kártyalapokat, alkoss saját játékot!

2016. április 29. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

DSC09910

Ebben a posztban azt szeretném megmutatni, milyen az, ha egy hagyományos (mexikói) kártyajátékot alámerítünk egy amerikai nagyváros (Austin) művészeti életébe: a végeredmény egy érdekes kiállítás. Azonban mindaz, ami megelőzte talán még izgalmasabb: alkotóműhely a múzeumban bármely korosztály számára; hangulatos játékasztalok szórakozó emberekkel; bemutató és vásár (a kiállított “kártyalapok” közül több ára 100 USD fölé kúszott); buli és állófogadás.

DSC09923

A Mexic-Arte Museum tavaly decemberben adta a hívó szót – miután a kiállítás alapdarabjait a felkért művészek elkészítették – egy délután bárki csatlakozhatott a műhelymunkához és megfesthette, rajzolhatta, ragaszthatta a saját Lotería-kártyalapját.

 DSC09911

A Lotería vagy más néven mexikói bingó egy népszerű táblás szerencsejáték Mexikóban, amely egyébként Spanyolországból érkezett az újvilágba a XVIII. században. A játékosok 4x4-es táblán helyezik el a tippjeiket (kártyáikat), s a játékvezető laphúzásait követően babszemekkel jelölik meg a találataikat. Az nyer, akinek legelőször kijön a négyes sor átlósan, vízszintesen vagy függőlegesen.

 DSC09926

Sok játékhoz hasonlóan az örök alaplapokon túl sokféle újabb változatban játsszák már, ez adta az ötletet a múzeumnak: miért ne lehetne egy Austin, Texas témájú bingót készíteni!

 DSC09902

DSC09933

DSC09863

DSC09909

A játék (szerintem) legjobb része az, amikor a játékmester kihúzás után bekiabálja a lap nevét: La Calavera! El Catrín! La Muerte! El Alacrán! s vagy ő vagy a játékosok valamelyike rigmust, rímelő vagy vicces mondatot fűz hozzá.

 DSC09921

DSC09906

A nyelvtanárok ezt a módszert átvették, ugyanis a szemléletes lapok és a vicces bekiabálások a legjobb eszközt nyújtják a szótanuláshoz, a Lotería tehát már spanyol nyelvórákon is népszerű.

 DSC09925

DSC09934

DSC09915

DSC09918

További érdekes kártyalapok láthatóak az albumban, amey bármelyik képre kattintva megnyitható!

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr948411366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása