travelBug

Nyíregyháza egykor és most

2016. április 22. - solkim001

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Talán éjfél is elmúlt már, a 9 emeletes panel egyre álmosabban nézte a Ferenc körúton néha-néha elhúzó kamionokat. A járdákon egy lélek sem járt, a szemközti társasházban is mindössze két lakásban égett a lámpa. Vajon ők is dolgoznak még hozzám hasonlóan?

A szemem már nagyon apróra járt: fáradt voltam, megviselt az időeltolódás, anya költöztetése és persze mindemellett a napi munka. Hiába vagyok látogatóban évente 5-6 hetet Magyarországon, az éves szabadságom elég kevés és otthonról is dolgozom - mindig a texasi időhöz igazodva. Ez délután fél négyes kezdést jelent és minimum fél egyig fennmaradást. Ha gond van, még tovább is.

Ezen az estén az erőm és a munkaidőm is a végére járt. Ilyenkor már nem szeretek kávét inni, rossz alvó vagyok, próbálom végigcsinálni a napot és mihamarabb ágyba dőlni. 30 percnyi lendületet remélve álltam a konyhában a nyitott ablaknál és bámultam az éjszakába. Azon kezdtem gondolkozni, vajon hogy nézett ki 30-40-50 éve mindaz, amit most látok? Akkor is ennyi sáv volt? Álltak már ezek a házak? Mekkora lehetett a forgalom?

Az álmodozást elég hamar kattintás követte: a fortepan.hu weboldal, régi jó barátom most is segített - 3 perc keresés után ezt a képet találtam:

ferenc krt

Aztán a Ferenc körút-kiváncsiságom nagyon hamar kiterjedt egész Nyíregyházára - gyerekként sokat jártam itt, de a Lada 1200-es hátsó üléséről látott képek igencsak megkoptak már. 

Viszont az egész levegőzés-ablakban állás-álmodozás oda vezetett, hogy másnap lementettem egy halom képet a fortepan-ról a telefonomra és eldöntöttem: ha lesz egy szabad délelőttöm, (az utolsó otthon töltött hetemen összejött) felkeresem ezeket a helyeket és megpróbálom ugyanazokat a képeket elkészíteni, hogyan néz ki mindaz, amit valaki 30-50 éve filmre vett!

Menjünk sorban, legalábbis idő szerint, követve az online képtár évszámait! 

kossuth ter

Kossuth tér, római katolikus székesegyház 1953 (Fotó: FORTEPAN)

DSC 4995

Az előző kép 63 évvel később. A macskakövet már térburkolat váltotta fel, a hirdetőoszlop is eltűnt, viszont a biciklik és lovaskocsik felidéztek néhány történetet: apa mesélt róla, hogy a nagyszülők ekkor még lovasszekérrel jöttek Nyíregyházára és nem egyszer megtörtént, hogy nagyapa a szülőfalumból a 22 km-es utat gyalog tette meg. 

birosag a centrum sarkarol

A székesegyház oldalhomlokzata, háttérben a Bocskai utca és a Megyei Bíróság épülete 1959-ből (Fotó: FORTEPAN)

DSC 5052

Gyerekfejjel ez a kereszteződés jelentette számomra azt, hogy megérkeztünk Nyíregyre. Majd 60 évvel ezelőtt persze nem volt még ennyi sáv, az utat is talán csak por, mintsem macskakő borította. Autók? Ugyan már...

luther haz

Luther ház, 1959 (Fotó: FORTEPAN)

DSC 5035

"Tudja, az az, amit már az átkosban is Luther háznak hívtak!" - így igazítottak útba most márciusban, amikor táskajavítót kerestem. Kellett egy kis idő, amire visszapörögtek az emlékek a fejemben, hogy ez számomra "Gizike néni papírboltját" jelenti. Legalábbis így ivódott belém az a hely (Szent István u. 4.), ahol Gizike néni minden szeptember elején "bagószagú" hangjával elirányított a polcok között, hogy megvehessük a tanévkezdéshez szükséges dolgokat.

kossuth ter otp

Kossuth tér, római katolikus székesegyház 1959-ben (Fotó: FORTEPAN)

DSC 4993

Ez volt az egyik első kép, amit a poszthoz készítettem. Lovaskocsi helyett ma már kisteherautó hozza az árut, a tér pedig teljes egészében sétálóövezet lett.

allomas ter

Állomás tér, vasútállomás 1960-ban (Fotó: FORTEPAN)

DSC 5107

DSC 5112

DSC 5133

Az állomásról több kép is került az albumba - itt már lehetetlen volt visszaadni az 56 évvel ezelőtt készített fotót. Ez már nem az az épület - 2002-ben adták át a mai, modern vonásokat mutató állomást. Hogy mennyi maradt meg a falakban a 60-as évekből? A kommentelők biztosan megmondják majd, nekem amíg Debrecenbe jártam egyetemre már ez vésődött az emlékezetembe. 

szinhaz

Móricz Zsigmond Színház, 1960-ban (Fotó: FORTEPAN)

DSC 5168

Szerencsére ide mind általános iskolásként, mind gimnazistaként elég sokat jöhettem. Anyának, mint régi-új nyíregyházi lakosnak persze több emléke van róla. Ő már lánykorában beköltözhetett vidékről a nagyvárosba - mesélte, mekkora váltás volt az az új élet számára.

benczur ter

Benczúr tér, Vénusz születése (bronzmásolat) Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása, 1962 (Fotó: FORTEPAN)

DSC 5163

Erről a szoborról - szintén anyától - hallottam egy városi legendát. A térnek a színház felőli oldalán Bessenyei György szobra áll (Bessenyei tér),  vele szemben pedig Benczúr Gyuláé (Benczúr tér). Azt tartják, Bessenyei azon gondolkodik, hogyan lehetne kicselezni Benczúrt és átmenni a Vénuszhoz. Ugyanis Benczúr Gyula őrzi őt.

krudy szallo

Sóstó, Krúdy Vigadó 1962 (Fotó: FORTEPAN)

DSC 5223

A vörös csillag lekerült, a virágágyás mellett már nincs korlát, de a Krúdy Vigadó még mindig áll.  

sosto viztorony

Sóstófürdő, Víztorony 1962 (Fotó: FORTEPAN)

DSC 5200

A kép elkészültekor meglepődtem: a fa talán még ma is ugyanaz a víztorony előtt, mint 1962-ben! Remélem nem tévedek!

sosto furdo

Sóstói Strandfürdő, 1967 (Fotó: FORTEPAN)

DSC 5213

Fa már jóval kevesebb van, a kukák is eltűntek, viszont van virágágyás és kólaautomata. Sokáig úgy élt az emlékeimben, hogy ez a gyógyfürdő bejárata (is).

kossuth ter zrinyi ilona utca

Kossuth tér, Zrínyi Ilona utca torkolata 1968 (Fotó: FORTEPAN)

DSC 5010

Ma már teljes egészében sétálóutca. Az üzletek, boltok maradtak - igaz, talán semmi sem az, ami 48 éve volt.

kossuth ter csemege

Kossuth tér, baloldalt a Megyei Bíróság a Bocskai utcában, az áruház előtt a Luther (Felszabadulás) utca van. 1968 (Fotó: FORTEPAN)

DSC 5021

DSC 5025

Az állomás után itt volt a legnagyobb változás. A csemegebolt (egy időben volt itt Julius Meinl bolt is) egy COOP ABC formájában még megvan, viszont az épület teljesen átalakult. A Centrum Áruházból (én már arra emlékszem) pedig az áruház az, ami megmaradt, a Centrum Ázsia lett... 

stadion ut

A városi stadion edzőpályája a Stadion út felé nézve 1970 (Fotó: FORTEPAN)

DSC 5248

Ez szinte változatlan. A panellakásokat már átadták, sőt, azóta szigetelték is őket, a fák most sokkal lombosabbak, több a hirdetőtábla, és nincsenek játékosok a pályán, de... ja, eltelt 46 év! 

korte utca

Kossuth Lajos utca a Körte utca torkolatánál 1970 (Fotó: FORTEPAN)

DSC 4966

2016. A paneltömb és a körülötte lévő lakások, házak még mindig állnak. Mára utca és parkoló létesült a ház mellett, kikerült egy lottózó tábla is, a csatorna is máshogy áll, mégis szinte minden a régi! 

arany janos utca allomas felol

Arany János utca az Állomás tér felől nézve 1975 (Fotó: FORTEPAN)

DSC 5296

Itt sem sok változás történt az elmúlt 40 évben - több az autó és talán már a házakat is felújították. 

konyvtar

Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, 1975 (Fotó: FORTEPAN)

DSC 5058

DSC 5067

Az épület még a régi, de a környezete már nagyon megváltozott! 

muvhaz mozi

Szabadság tér, szemben az épülő művelődési ház, 1979 (Fotó: FORTEPAN)

DSC 5080

Mozi már sehol, az utca bal oldalán álló házak is nagyon megváltoztak és közben a művelődési központ is felépült (sőt, 2014-ben fel is újították).

bethlen utca feluljaro

Bethlen Gábor utcai felüljáró a városközpont felé nézve, 1979 (Fotó: FORTEPAN)

DSC 5276

A szöget sem sikerült pontosan eltalálnom, UAZ helyett Fiat hajt fel a felüljáróra, a vörös csillag is lekerült már, mégis hasonló a kép. 

muvhaz

Szabadság tér, Művelődési Ház (ma Váci Mihály Kulturális Központ), 1983 (Fotó: FORTEPAN)

DSC 5088

Erre volt a legjobb rájönni, honnan is készült a kép. Először arra gondoltam, a Szabadság tér felől készült az eredeti, de ott járva persze sehogyan sem adta. Aztan bevillant - rendőrautó, lámpa, betonszegély... Ez bizony a rendőrség kapujából készült! Meglepetésemre, amikor megkérdeztem a portán ülő rendőrt, nem gond-e ha az ajtóból készítek pár képet a poszthoz, nem volt ellenvetése, sőt,  kifejezetten tetszett neki az ötlet (telefonon végignéztük a régi képeket :) ).

ferenc krt

Ferenc körút, 1983 (Fotó: FORTEPAN)

DSC 5102

A posztindító kép még egyszer - a Ferenc körút most, a XXI. században.

Az egész poszt a fáradtsággal, költözéssel és minden ehhez kapcsolódó bajommal indult. Most, ha két hét elteltével (immár Texasból nézve a fotókat és írva a posztot) visszatekintek arra a hat hétre, kezdenek megszépülni a dolgok. Az a fél nap pedig, amit a fényképezéssel tölthettem a hab volt a tortán: egy csomó emléket, érzést és gondolatot visszaidézett. Segített elfogadni és elengedni is!

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is!   

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr538633566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KissGecihuszár 2016.04.23. 12:30:42

Hm, "Texasból írom a bejegyzést...", ezek szerint "szintén zenész", azaz "disszidens" teccik lenni??? ÚGy tűnik (jómagam is az lennék, de én megálltam a "történelmi" NSZK Baden-Würt. tartományában), napról napra egyre többen leszünk, akik szeretett Hazájuktól távol, többnyire magányosan nézegetik a különböző hazai kép és leírás anyagot, ha már egyszer nem kellettek a Hazájuknak, akkor legalább ezen a módon tartsák készenlétben az emlékeiket! Ami Nyíregyet illeti; először olyan '85 magasságában, 13 évesen jártam arra, akkoriban nem fogott meg a város, de amikor 8-10 éve ismét többször előfordultam ott, egyértelmű és szembetűnő volt a fejlődés, melyet nagyon jól adnak vissza az ilyen volt/ilyen lett fotók is. Lehet persze erre egy jóadag cinizmussal azt mondani, na ja, az előző EU-s pénzügyi ciklusban szinte csak díszkutakra, meg viacolor burkolatra volt pénz, ahelyett, hogy valódi magas hozzáadott értéket előállító munkahelyek 1000-ei jöjjenek létre -egyebek mellett- Szabolcsban, illetve Nyíregyen (is). Azt viszont nem lehet mondani, hogy a "csomagolásra" kapott EUR MRD-k nem lettek hatékonyan elköltve, hiszen az életminőséget nagyban meghatározza -egyebek mellett- az utcakép, a házak, közösségi közlekedési eszközök, egyéb köz és kereskedelmi épületek, parkok, ligetek, "tereptárgyak" léte, nem léte, illetve minősége, állapota. Márpedig ebben a tekintetben Nyíregy letett "valamit" az asztalra, arról pedig sem a város, sem a megye nem tehet, hogy olyan a Hazánk gazdaságpolitikája, amilyen, s ezért nem jönnek qualitativ befektetők sem a térségbe, de lassan az országba sem!
PS: nem is tudtam, hogy anno Nyíregyen is járt villamos?! Feltételezem, a '70-es évek közepén szüntették (illetve "szüneteltették") meg, a "kocka" Ikarus boom idején, hasonlóan számos villinger vonalhoz, melyeket más városainkban ítéltek halálra az akkori közlekedési "szakemberek"...

solkim001 · http://travelbug.blog.hu/ 2016.04.23. 22:33:15

@KissGecihuszár: A disszidens az erős túlzás lenne az esetünkben - 4 éve költöztünk el Magyarországról és azért évente hazalátogatunk. Így elég frissek az emlékek, bár a változás sokszor szembetűnő!
A villamost jól gondolta - én is a '70-es évekre tippeltem volna. Rákerestem és több cikk is az 1969-es dátumot hozta.

hvg.hu/shake/20110805_nyiregyhaza_villamos

Életke2012 2016.04.24. 00:14:05

Ez a "nem kellettek a Hazájuknak" erős kifejezés és nem is állja meg a helyét. A Haza az a föld, a táj, a nyelv és persze a magyar emberek összessége. Nos nem hiszem, hogy bármelyik is kilökte volna önt a Hazájából. Ilyen alapon bárki mondhatná és tehetné azt, amit ön. És azt sem hiszem, hogy Németországban ön nem idegen a németeknek, tehát akkor ott sem kell. A Haza elhagyása, mindenkinek a saját döntése, ne tolja másra a felelősséget.

pokolbla 2016.04.24. 01:01:11

@KissGecihuszár: @Életke2012: Ugyan már, a Haza ott van, ahol meg tudom teremteni a családomnak és a családommal a megélhetéshez szükséges feltételeket.
Föld, táj, nyelv és persze a magyar emberek - mind szép és jó, de ha két fizetés is kevés a megélhetéshez akkor nem sokat érnek!
Nézzen már szét kicsit a hataratkelo.blog.hu/ -n vagy olvasson bele a következő cikkbe: hvg.hu/gazdasag/20160421_a_penz_mellett_a_kilatastalansag_es_a_menekules_motivalja_a_kulfoldre_vandorlokat_euwork_allasborze

Plero · http://plenter.atw.hu/ 2016.04.24. 08:10:52

@pokolbla: @Életke2012:

Ki a bátor aki elmegy vagy aki marad?

Vissza a blog témájához.
Azért jó látni ezeket a régi képeket.

KissGecihuszár 2016.04.24. 17:57:32

@solkim001: PErsze, azért írtam macsek körmökkel, de a lényegét tekintve ti is, mint ahogy az eddig a cangát eltoló kb. 700ezer honfitársunk azért volt kénytelen elmenni kedves@Életke2012, mert ha nem is a szó szoros értelmében, de a Hazájának köszi szépen, de nincs szüksége a tudására, szorgalmára, tapasztalatára, pontosabban, de van, csak ezért egy méretes lófasz fizut óhajtanak neki az ilyen-olyan munkáltatók adni, csak mer és kész!
@Plero: Egy totál új országba, közegbe, eddig nem ismert emberek közé menni és ott életvitelszerűen élni, nos az még akkor is bátorság, ha az emberfia anyanyelvi szinten beszéli az ország nyelvét! Ha nem, akkor meg pláne... Otthon maradni; ahhoz nem bátorság kell, hanem vagy egy "stabil" ,jól csengető meló, amiért egy normális ember nem cseréli fel a bizonytalan kinti létet, vagy egyfajta félelem az újtól, a teljesen mástól, harmadrészben nyilván egy olyan családi kötelék, mely ellehetetlenülne, amennyiben mondjuk a családfő dobbantana. Mivel én úgy alapból opti vagyok, ezért remélem, hogy nekem is temporary lesz a kint létem, ugyanis számtalan tervem, elképzelésem van, melyek közül legalább 1-et szeretnék a Hazám felvirágoztatására, tehát otthon véghez vinni! Ehhez azonban olyan kormány, olyan közállapotok, olyan közgondolkodás szükséges, mely momentán még nyomokban sem lelhető fel, sajnos...

solkim001 · http://travelbug.blog.hu/ 2016.04.26. 05:12:21

@Plero: @pokolbla: @Életke2012: Szerintem mind a kettő nehéz döntés, más-más okok miatt!

@KissGecihuszár: egy idő után már hazamenni is nehéz, hiába vágyik az ember!
süti beállítások módosítása