travelBug

Texas elvarázsolt kősziklája - Enchanted Rock

2015. december 29. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Itteni barátaink biztatására, néhány hónapja angolul is blogolunk úti élményeinkről. A legutóbbi, amerikai olvasók számára készített beszámoló / úticél-ajánló után döbbentünk rá, hogy a Texasban talán legkedvesebb helyünkről, az Elvarázsolt Szikláról (Enchanted Rock) még nem is írtunk bejegyzést. 

DSC 0375

Kiköltözésünk előtt Miklós járt néhányszor Austinban, már akkor is sokat kirándult és utazott. Minden kiutazáskor felkereste a mágikus rózsaszínű gránittömböt. Vonzereje tagadhatatlan és minden év-, illetve napszakban nagyon más képeket lehet róla lőni.

DSC 0619

A legendák övezte szikla Texas középső részén (az állam geológiai középpontjában) található, Austintól 160 km-re nyugatra. Mint a legtöbb védelmet és fokozott figyelmet kívánó természeti jelenség, képződmény és terület, az Enchanted Rock is nemzeti park - egész pontosan Texas állam védelem alatt álló területe. Ezek a parkok és létesítményeik széles közönség számára elérhetőek és kedveltek, ugyanis a belépő pár dollár, sokféle tevékenységet űzhetünk (nemcsak tiltótáblákkal vannak tele), tiszták, gondozottak és az alap-látványosságon túl is számtalan programmal várják a látogatókat. Az egyik legnépszerűbb ilyen a junior park ranger program: a gyerekek különböző nehézségi fokozatú feladatok teljesítésével ifjú park rangerré válhatnak, jelvényt kaphatnak és saját füzetben gyűjthetik a már meglátogatott parkok pecsétjét. 

DSC 0716

DSC 0463

S akkor itt érdemes kihúznunk a listáról egy újabb klisét az átlag amerikai polgárokról: nem mennek sehova, csak autóval. Mindig sok kirándulóval, túrázóval, kempingezővel, sziklamászóval találkoztunk eddigi útjaink során, valamint a legnépszerűbb texasi parkok közelében ünnepekkor (pontosabban már hetekkel előttük) lehetetlen szállást foglalni.

DSC 4711

E kitérő után térjünk vissza a varázslatos sziklához. Geológiai története egy billió évre nyúlik vissza, aki szívesen olvasna róla, itt megteheti. Impozáns látvány már messziről, különösen szikrázó napsütésben a rózsaszín sok különféle árnyalatával leírható színekben pompázik. 

DSC 0667

Minden, a területen megfordult népcsoport legendái között fellelhetőek az elvarázsolt szikláról szólók: a tonkawa indiánok imbolygó fényeket és földöntúli hangokat tulajdonítanak neki. Más történetek szerint bátor indián harcosok lelték halálukat a szikla körül és az ő lelkük jár vissza kísérteni, illetve egy indián hercegnő vetette le a tetejéről magát, miután szemtanúja volt törzse lemészárlásának. Szintén meseként értékelik a kutatók azt a történetet, amey szerint egy törzsfőnök a szikla ismételt megmászására ítéltetett büntetésként leánya feláldozása okán. 

DSC 0392

A legromantikusabb sztori a XVIII. századból való, egy fiatal spanyol katona, Don Jesús Navarro és indián szerelme, Rosa csak sok viszontagság után lehettek egymáséi, mivel a lányt a komancsok elrabolták és fel akarták áldozni az Enchanted Rock szellemeinek. Bátor szerelme azonban megmentette őt a máglyahalál elől.

DSC 0511

Az angol telepesek meg voltak győződve arról, hogy arany- és ezüstbányák vannak a környéken, sokan ádázan kutattak a nemesfémek után. Igazából csak nagyon kis mennyiséget találtak, nem volt érdemes bányát alapítani miatta.

DSC 0444

A hangok, árnyak és fényjelenségek magyarázatával geológusok szolgálnak egyébként: a hőmérséklet-ingadozás okozza a csikorgó avagy sóhajtó hangokat; míg a szemünket az eső és a csillámok kápráztathatják el.

DSC 0714

A 130 m magas szikla megmászása ráérős sétaként is felfogható, bár a texasi hőmérsélket bármelyik évszakban meg tudja izzasztani az embert. A park területén piknikezhetünk, kempingezhetünk, sokan sziklamásznak, geocachingelnek, de madármegfigyelők és csillagászok is gyakran veszik be magukat a területre. 

DSC 0665

Szépsége, levegője, a róla nyíló kilátás, s talán valóban mágiája miatt újra és újra érdemes kirándulnunk az elvarázsolt sziklához.

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is! 

DSC 0452

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr158085038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása