travelBug

Karácsonyi fényár Austinban

2015. december 16. - solkim001

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Az egész történet egy szimpla csettel indult az orcakönyvön. Egy rég nem látott barátommal beszélgettünk, aki többek között arról kérdezett, milyenek az ünnepi díszek, fények felénk az Egyesült Államokban. 

A nappaliban a kedvenc IKEA-s fotelemben ülve már majdnem leírtam a szabvány választ: igen, itt elég sok ház fényárban úszik, ugyanakkor mi nem követjük ezt a divatot. Aztán meggondoltam magam és ezt a mondatot kitöröltem: úgy érzem az erkélyre kitett 250 égő, valamint a december elején felállított karácsonyfa fénye kicsit beárnyékolta volna a válaszom hitelességét.

Elgondolkoztam azon, hogy a Texas-ban eltöltött 3 év tényleg ennyire megváltoztatott, vagy mi még mindig a ranglétra alján vagyunk a garázsvásárokon 5 dollár költségvetésből kihozott 4 égősorunkkal?

Aki rendszeresen olvassa a blogot, sejtheti mi következik - képes-videós beszámoló a környékünkön fellelhető fényáradatról.

DSC 1613

 Ez a kivilágítás a szerényebbek közé tartozik. A fénykép az első austini karácsonyunk idején készült. Ekkor még minden kivilágított ház különlegesnek tűnt.

DSC 1643

A diótörő legalább annyira része a karácsonynak, mint a betlehem vagy a fenyőfa. A boltok tele vannak a fakatonákkal, a helyi balettársulat pedig folyamatosan ezt játssza decemberben.

DSC 1621

Az első évben ezek voltak számunkra az igazi újdonságok - forgó, mozgó kivilágított figurák és karácsonyi színek a kertekben.

DSC 1700

Az ember társas lény ebből kiindulva pedig szüksége van jószomszédi viszonyra. Karácsonykor egy-egy utcában több egymás mellett álló ház is összetársul és mindenki kivilágítja az otthonát.

A kép a 38. utcán készült, egy a szerényebb installációk közül.

DSC 0184

Jobban tetszenek azok a lakások, ahol csak 1-2 színt használtak a világításhoz.

DSC 0383

Persze a városközpontok is díszbe öltöznek - ez a kép Georgetown-ban, a város főterén készült, amit nem mellékesen Texas legszebbjének tartanak.

DSC 0385

New York-ban nem készülhet el kép sárga taxi nélkül, Texas-ban nem készülhet truck nélkül vidéki városházáról.

DSC 0368

Ilyenkor a boltok is karácsonyi mámorban úsznak. Némelyik boltban a dekoráció része volt egy-egy "let is snow" tábla, ami annak tükrében igazán vicces, hogy Austin környékén annyira gyakori a hó, mint politikusok körében az egyenes beszéd.

DSC 0190

Rudolf? Ugyan már! Texas-ban mi más húzhatná a télapó szánját szekerét, mint egy Longhorn. 

DSC 0457

Szerencsére nem mindenhol esnek túlzásokba. A fényárban úszó házak mellett többségben vannak azok, amiken csak pár égősor, viszonylag kevés, szolíd dekoráció van. Nekünk ezek jobban tetszenek mint a szivárvány minden színébe bújtatott, éneklő és mozgó figurákkal körberakott házak.

DSC 0218

Felfújható csúszdán a télapó, égők tömkelege

DSC 0402

Némelyik környéken autózva az az érzésünk, hogy a lakók egymásra licitálva próbálnak évről évre egyre több fényt és hangot kibocsátó dekorációt felhalmozni. 

DSC 0411

A végére hagytam a csodát. Amerika autós nemzet, írtunk már arról a blogunkon, hogy Texas-ban nincs élet autó nélkül. Ehhez pedig a házak kivilágításával is igazodtak.

Az előbbi kép Georgetown-ban készült egy családi háznál. A ház és a kertje 70000 égővel van kivilágítva, a kép jobb sarkában lévő 89.7 pedig nem egy helyi rádió reklámja, hanem a saját, a dekorációhoz tartozó rádiófrekvenciájuk csak karácsonyi dallamokkal. Az égők pedig ritmusra villannak fel és alszanak ki.

Az emberek pedig jönnek, megállnak és az autójukban ülve meghallgatnak 1-2 számot, közben nézik a fények villogását és mielőtt továbbállnak adakoznak, mivel az általunk látott installációk tulajdonosai a karácsony előtti egy hónapban jó célra gyűjtenek.

Összesen 4 ilyen zenélő-világító házat néztünk meg.

 Két, különböző ház fényei. Ezek voltak a "kevésbé" látványosak

 

 Ez a korábban említett georgetown-i show. 70000 égővel.

 

 Itt ledobta az agyam az ékszíjat. Amikor egy kis utca végén minden szomszéd összefog azért, hogy 175000 égővel várja a látogatókat, azt 3 óra folyamatos karácsonyi fénynézegetés után is nehéz feldolgozni.

 

Ezután hazafelé vettük az irányt. Őszintén mondom, a fények sokkhatása alatt voltam, olyannyira, hogy szabadjelzéskor elfelejtettem jobbra kanyarodni az egyik kereszteződésben.

Jó-e ez vagy sem? Mindenki döntse el magának, viszont az megnyugtatott, hogy a 4 karácsonyfa égősorból készített kivilágításunk sehol sincs ezen a térképen! 

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is!

DSC 0451

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr388175082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Suszt Máté 2015.12.22. 11:26:31

Naggyon jók! Egyszer majd nálunk is, addig is csak az ajtót szoktuk dekorálni, ahhoz meg most innen kaptunk ihletet. Hátha másnak is megtetszik: lakberinfo.hu/dekoracio/lakasdekoracio/2015-12-13-karacsonyi-dekoracios-otletek-teraszok-verandak-bejarati-ajtok-diszitesehez/
süti beállítások módosítása