travelBug

Kedvenceink Austinban: Broken Spoke, a legrégebbi westernkocsma

2017. szeptember 01. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

IMG 20160423 231013

Egy emlékezetes este Dale Watsonnal

Egy legendáról írni mindig nagy megtiszteltetés. Különösen, ha ez a legenda még él. Az austini Broken Spoke kocsma esetében azt mondhatjuk: micsoda szerencse, hogy még él, hogy működik. E texasi gyöngyszemről 2016-ban film is készült, így talán bízhatunk benne, hogy megőrződik az örökkévalóságnak. Bár a tulajdonosok lelkesedését, életörömét látva bátran elhihetjük, ha ott állunk a bejáratánál: ez a hely sosem megy ki a divatból!

DSC07147

Country zenét rengeteg helyen lehet Texasban és persze Austinban is hallgatni. Hogy mégis miért van ez a fél évszázados "fapados intézmény" dugig tele egy high tech amerikai nagyvárosban - erre igyekszünk válaszolni ebben a bejegyzésben. Túlélő-sztorijaikban szerepel a lyukas tetőtől kezdve a bárba behajtó turistabuszon át a környékbeli multimilliomos befektetők fojtogató szorításáig sok minden. 

DSC07256

Austin, Texas, South Lamar Boulevard

Az 1964-ben alapított Broken Spoke valóban az utolsó hagyományos és folyamatosan működő texasi westernkocsmák / tánctermek egyike. James és Anetta White joggal lehet büszke, hiszen élőzenés, tánctanítós koncerttermük, kis múzeumuk és remek konyhájuk sok látogatót vonz és nemcsak az Államokból. Hogy mi a titok? Sok munka. Még több munka. Kitartás az eredeti elképzelések és elvek mellett. Családi összefogás. Humor. ... és minden működik! Bizonyára hozzájárul az is, hogy a tulajdonos házaspár az elmúlt 52 évben (ritka kivételekkel) személyesen jelen van, dolgozik a hétvégi teltházas és a heti szerényebb vacsorázós-rendezvényes napokon.

DSC07161

Az érkezőnek jár a mosoly és a kézszorítás!

James White legtöbbször saját maga üdvözli a belépő vendégeket védjegyévé vált hímzett ingében széles mosollyal és kézfogással; az este folyamán pedig többször körbejár és beszélget az asztaltársaságokkal, sokaknak megköszöni, hogy nála töltik az estét (ez mindannyiszor így volt, amikor mi ott jártunk).

Dale Watson rendszeres és népszerű fellépő

A fellépők listája pazar. A történet kezdetén persze még alig ismert zenekarok kalapozták körbe a tánctermet péntek és szombat esténként. Ma inkább versengenek az előadók, hogy időpontott kapjanak egy fellépésre Texas utolsó eredeti honky tonk-jában. Willie Nelson - akiről köztudott. hogy nemcsak fellépni, hanem szórakozni is szívesen jár a Broken Spoke-ba -, Ernest Tubb,  Jerry Jeff Walker, Ray Benson, Alvin Crow, George Strait, Kitty Wells, Kris Kistofferson, Dolly Parton neve sokaknak ismerősen cseng. Dale Watson, a Derailers, a Two Tons of Steel,  Billy Mata, Weldon Henson, Cornell Hurd vagy Bobby Flores visszatérő vendége a sokat megélt színpadnak. Ahová nem ritkán James White is beugrik a mikrofon mögé!

DSC07210

A nem hétköznapi súlyú bejárati ajtón belépve az étteremben találjuk magunkat. A hangulat rögtön magával ragadja az embert: a zene már hallatszik, sültcsirke-illat csábít, cowboycsizmás lányok igyekeznek a táncparkettre, fotómasinák, telefonok kattognak, a kis múzeumrész minden zuga tele van érdeklődőkkel. Sem az étlap, sem az itallap nem több mint 2 oldal, de még senki nem reklamált. Jól elkészített alapételek és megfizethető sör, üdítők. Talán ez is a titok egy része.

Maga Mr. White egyébként így fogalmaz: 

"We ain't fancy, but we're damn sure country." Y'all come see us!

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr9112308731

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A máj nem örök 2017.09.05. 14:55:04

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: A máj el van gyötörve, de azok a gyönyörű vesék! A Heti sajtó méregtelenít. Hétszentség'17/35 2017. 08. 28. Hableány az a lány, aki ginre van hangolva: nem habozik megmutatni azt a kultúrát,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása