travelBug

Város 3 lakóval ELADÓ!

2015. június 10. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Hogy a városka mottója "Luckenbachban mindenki valaki" (eredetiben Everybody is Somebody in Luckenbach), honnan ered, igazából senki nem tudja, viszont szinte mindenki ismeri, ha Luckenbachról van szó Texasban.

DSC 8468

Luckenbach valós ellenpéldája a Texasban minen nagyobb! mondásnak. A településhatárt jelző táblán a népesség számát a 3-as jelzi, mégsem kell szellemvárosra gondolnunk. A fordulatos történelmi múlttal rendelkező apró település ma turisták, motorosok, kirándulók és zeneszeretők találkahelye.

DSC 8499

DSC 8483

A hivatalosan nem is létező városka - hiszen ha nincs irányítószáma, akkor "nem létezik" - 111 km-re fekszik Austintól nyugatra. Egyedülálló hangulata sokakat vonz, egy motorostalálkozó alkalmával mi is elautóztunk  és szívesen megosztjuk amit tapasztaltunk.  

DSC 8654

Az 1840-es évek közepén német telepesek által alapított Luckenbach lakói farmerek és kereskedők voltak.(Az alapító Engel családnak állított emléktábla a patak partján található.) Soha nem ásták ki a csatabárdot a komancsokkal, hanem békében éltek és árut cseréltek velük. A századfordulót követően virágzó városkává nőtte ki magát: a Grape partján gyapottisztító üzem épült, iskolája, postamestere, kovácsműhelye, vegyesboltja és az egész környéket odacsalogató táncterme volt a közösségnek.

DSC 8504

DSC 8531

DSC 8607

Természeti (a gyapotmagtalanítót elmosta egy tavaszi áradás) és történelmi (az 1930-as évek gazdasági válsága) csapások következtében hanyatlásnak indult, lakói sorra elvándoroltak, a vállalkozások tönkrementek. 1971-ben a városka irányítószámát eltörölték, s ezzel a térképről is leradírozták. Egykori postamestere hirdetést tett közzé lapokban: Város 3 lakóval eladó címmel. Nem mindenki vélte ezt viccnek, egy elég különc életvitelű texasi ranchtulajdonos kifizette érte a 30000 dollárt. Hondo Crouch-nak sajátos elképzelései voltak a közösséget illetően, valójában egy látszat-települést hozott létre, bár igyekezett fantasztikus befektetési ajánlatokkal bombázni üzletembereket. Prosperáló, népes várost nem sikerült építenie, azonban Luckenbach mai arculata mégis sok tekintetben az ő tevékénységének az eredménye.

DSC 8602

A patak partját szegélyező többszáz éves tölgyek alatt szívesen üldögélt barátaival pár üveg sör mellett, énekét saját gitárjátékkal kísérve, soha ki nem fogyó történeteit mesélve, dominózva. Lenyűgöző személyisége, pajkosan hunyorító-kacsintó tekintete egyre több embert vonzott a környékről, valóságos happeningekké bővítve az eleinte 5-6 szereplős összejöveteleket. 

DSC 8463

DSC 8621

DSC 8625

A véletlen vagy szándékos vezérlés vetette-e a country-zenész Jerry Jeff Walkert Luckenbachba, erről sem szól pontos feljegyzés, de talán ma már nem is fontos. A régi, fából épült "dance hall" annyira elbűvölte, hogy az egész napot ott töltve éjszakára összeállította és élő koncerten rögzítette egy új lemez anyagát.  

DSC 8446-2

DSC 8620

Ezek után a zenészek zarándokhelyévé vált  és rendszeres koncerteket kínált Luckenbach. Waylon Jennings és Willie Nelson dala, a  Back to the Basics of Love pedig valóságos világhírt hozott a településnek.

 

Valamirevaló turistabusz nem hagyja ki Fredericksburg - LBJ-ranch - Enchanted Rock túra során a városka hagyományos vegyesboltját, melynek tulajdonosa kicsit már saját szája ízére formálta Luckenbach mottóját: 

Senki nem több, mint bárki más. (Nobody is more somebody than anyone else!)

DSC 8615

Ottjártunkkor motorostalálkozó volt Austinban és sok résztvevő eljött Luckenbachba, így mi is megcsodáltuk a járgányokat (és tulajdonosaikat), sétáltunk a tölgyfák alatt, fényképeztünk a táncteremben, nézelődtünk a boltban és az ivóban, s végignéztük a falakat borító fotókat (egyikük a híres seriffet, Marge-ot is megörökíti). A bolt mellett (ahol sok időt és meglehetős összegeket el lehet költeni) nekünk a saloon és a dance hall tetszett a legjobban.

DSC 8526

Persze ma már a koncerteken kívül esküvői partiknak és más rendezvényeknek is otthont ad a fapadlós táncterem és kempingben pihenhetünk, ha több napot tervezünk errefelé tölteni. Július 4-e körül mindenképp érdemes (ha megtehetjük), mert Willie Nelson minden évben beiktatja Luckenbachot ünnepi turnéjába.

  

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr967516232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása