travelBug

LBJ

2014. december 24. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Árva Gabriella: DSC06096 - indafoto.hu

Hogyan is készülne bármelyikünk egy találkozóra az amerikai elnökkel? Sok izgalommal, százszor elpróbált mondatokkal, protokoll-leckékkel, itthoni ajándékkal s persze fotómasinával, hogy megörökítse a nagy pillanatot. Aztán meglepődünk a fordulatokon, amiket a nap hoz. A sokszoros biztonsági ellenőrzések helyett először egy kis farmon sétálunk körbe, ahol a földjén dolgozgató gazda és a házat csinosító felesége köszön ránk széles mosollyal.

Árva Gabriella: DSC06105 - indafoto.hu

Árva Gabriella: DSC06122 - indafoto.hu

Amikor a tűzhelyen rotyogó ebéd illatát megérezzük, rögtön tudjuk, ez csak Texas lehet, semmi más! Mindjárt jobb kedvvel és megbolydult ízlelőbimbókkal kukucskálunk be a kukoricamorzsolóba, a háziasszony öltözőszobájába és a gyógynövény-szárítóba.

Árva Gabriella: DSC06136 - indafoto.hu

Hiába kémlelünk egyenruhások, fegyveres-öltönyös biztonsági őrök után, így aztán bátran nekivágunk autóval és gyalog a ranch felfedezésének. Bódító illatokban és meseszép színekben tobzódó virágosréteken át vezet az út a ház felé. Csodáljuk a First Lady ízlését és sok-sok munkáját. 

Árva Gabriella: DSC06152 - indafoto.hu

Árva Gabriella: DSC06165 - indafoto.hu

Nem csodálkozunk azon, hogy az elnöki házaspár miért választotta ezt a farmot lakhelyül. A kilátás, a tiszta levegő, a legelésző jószágok, csendesen hömpölygő folyó irigylendő élettér valamennyiünk számára.

Árva Gabriella: DSC06157 - indafoto.hu

Útba ejtjük az iskolát, hiszen az elnöknek szívügye az oktatás és az, hogy minden amerikai kisiskolás egyenlő esélyekkel indulhasson az életnek.

Árva Gabriella: DSC06171 - indafoto.hu

Árva Gabriella: DSC06168 - indafoto.hu

A házhoz közeledve egyszercsak kifutópálya mellé érünk és feltűnik az elnök különgépe (Air Force One Half) valamint a kis golfautó, amelyen legtöbbször maga vezetve viszi be vendégeit a bejárathoz. Mielőtt bemennénk sok képet készítünk a házaspár és lányaik autóiról, a saját benzinkútról, egészen egyedi vendégkönyvükről - csinosan kiöntött betonkockák a vendég nevével és a látogatás időpontjával - persze a telefonvonalak tucatjait és az FBI ügynökök biztonsági berendezéseit, eszközeit rejtő kis épületekbe nem léphetünk be.

Árva Gabriella: DSC06246 - indafoto.hu

Árva Gabriella: DSC06237 - indafoto.hu

A házba is csak kísérővel, ezen nem is csodálkozunk, ámulva sétáljuk körbe a helyiségeket: dolgozószoba, ebédlő, gardrób, hálószoba, fürdőszoba - természetesen mind bekötve a világ számos fontos pontját pillanatok alatt elérő telefonhálózatba. Megilletődöttségünket csak fokozza amikor megtudjuk, hogy a karosszékekben sok jelentős személyiség beszélgetett, a falak nehéz döntések tanúi s a családiasnak tűnő fényképek inkább történelmi események mementói. Bizton állíthatjuk, hogy nem akármilyen érzés egy ilyen nap után az amerikai lobogóra felnézni.

Árva Gabriella: DSC06264 - indafoto.hu

Végezetül lesétáltunk a folyópartra - mint az elnöki házaspár is oly sokszor - és beleültünk a First Lady és lányai által szívesen használt hintába.

Árva Gabriella: DSC06279 - indafoto.hu

A lehetőségek hazájában az elnök vendégének lenni egyáltalán nem kivitelezhetetlen. Ebben a szerencsében már sok honfitársunk részesülhetett az Államokban. Mi Texas-ban Lyndon B. Johnson és Lady Bird Johnson ranchén tettünk látogatást, Stonewallban. LBJ, az Egyesült Államok 36. Demokrata Párti elnöke, Texas-ban született, rátermett politikus, sikeres gazdálkodó, nagyszerű vendéglátó, rendkívüli humorral és jókedvvel megáldott életvidám, társasági ember volt.

Árva Gabriella: DSC06286 - indafoto.hu

Árva Gabriella: DSC06290 - indafoto.hu

Nevét természetesen rengeteg minden viseli; köztük is az egyik legérdekesebb a Lyndon Baines Johnson Elnöki Könyvtár. Az egyetemi campus területén található tízemeletes ikonikus épület számomra leglenyűgözőbb része a négy emeletnyi, üvegfallal láthatóvá tett hatalmas archívum.

Árva Gabriella: DSC02804 - indafoto.hu

Árva Gabriella: DSC02811 - indafoto.hu

Az elnöki könyvtárak a közkönyvtáraktól eltérő státusszal, költségvetéssel, funkciókkal bíró egyedi intézmények az Egyesült Államokban. Összesen 13 van belőlük. Az LBJ Könyvtár és Múzeum rendkívül népszerű az austini látványosságok listáján óriási gyűjteményével és kiállításaival. 

Árva Gabriella: DSC02772 - indafoto.hu

A könyvtár egyik legkülönlegesebb tulajdona az egykori elnök több mint 600 órányi telefonbeszélgetését rögzítő anyag. A múzeum állandó és időszakos kiállításokat is kínál. Mindig megtekinthető az elnöki Ovális Iroda mása, Johnson elnök szolgálati Limousine-ja, sok-sok történelmi pillanatot megörökítő fénykép és az elnöki házaspár által a múzeumra hagyományozott tömérdek tárgyi emlék, köztük a Lady Bird Johnson által tervezett étkészlet. Jó szívvel ajánlom bárkinek, ha lehetősége van: jó néhány tartalmas és szórakoztató órát eltölthet itt és nagyon sok érdekességet megtudhat Texas-ról, valamint az innen származó demokrata elnökről.

Árva Gabriella: DSC02779 - indafoto.hu

Árva Gabriella: DSC02788 - indafoto.hu

További képek az albumra kattintva böngészhetőek:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr626653023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása