travelBug

Ahol a töltényt kilóra árulják ...

Fegyvervásár Texasban

2015. május 29. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

A fegyvershow eddig kimaradt az életünkből - bár aki rendszeres Olvasónk, tudja, hogy sokféle rendezvényre elcsábultunk már (Füles-fesztivál, rodeó, balkáni táncház, trivia, MLK-nap, stadionbejárás, sörfőzde, állami vásár) - , mert ugyan az év során többször is megrendezik, mi mindig elmentünk valahová éppen akkor. Ezen a hétvégén is mást terveztünk, de aztán a nagy viharok és a tornádóriasztás miatt lemondtunk a város elhagyásáról.

IMG 20150523 130504

Memorial Day hétvégéjén nem meglepő, hogy Texasban egy fegyverkiállítást és - vásárt is szerveznek a megemlékezések részeként. Az első meglepetés a bejáratnál ért minket: a biztonsági ellenőrzés részeként ugyanis közölték, hogy fotózni tilos, tehát az egész fotósfelszerelés a csomagtartóban landolt. Így ez a poszt kevés képet tartalmaz, csak telefonnal és az eladók engedélyével fotóztunk, valamint névjegykártyákat és prospektusokat gyűjtöttünk. Természetesen fegyverek szempontjából vizsgáltak át mindenkit elsősorban, illetve aki magával hozta kedvenc darabját, azt egy rendőr is megnézte, hiszen csak töltetlen fegyverrel lehetett belépni a vásár területére.

IMG 20150523 103131

Mindezek és a tavalyi lövöldözés hírei ellenére kiváncsian láttunk a standok feltérképezéséhez. Nemcsak az asztalokat, hanem a mögöttük ülő-álló eladókat is érdemes volt figyelni - és elmerülve a tömegben egyre inkább sajnáltuk a fényképezés kihagyását, ugyanis nagyon érdekes arcokat lehetett volna megörökíteni.

IMG 20150523 103150

Texasban egyébként is rendkívül hangsúlyos része az eladásnak a vevővel való kapcsolatteremtés. Az élet minden területén fontosnak tartják a kötelező How is it going? kérdésen túl a személyre szóló kiszolgálást. Errefelé nem terhes a szupermarketben, étteremben, fotósboltban, orvosi rendelőben, bármilyen üzletben, autókereskedésben az alkalmazottak számára a kedvesség, az udvariasság és az odafigyelés. S ha azt gondoljuk, hogy persze jócskán meg vannak ezért fizetve, akkor meg kell mondanom, hogy óriásit tévedünk! Ez itt az üzleti kultúra része és hatékony marketingfogás, hiszen egy mosolygó, érdeklődő és előzékeny eladóhoz / pincérhez / kereskedőhöz / fogorvosi asszisztenshez szívesebben megy vissza bármelyikünk. Nagy kár, hogy ezt a mi hazánkban nem tudják (tanulják, gyakorolják) az emberek!

IMG 20150523 114400

A standokon fellelhető volt számtalan (és számunkra rengeteg ismeretlen) fegyvertípus, tartozék, lőszer, kés, tartók és tokok, kiegészítők, önvédelmi eszközök, éjjellátók és távcsövek, órák, lámpák, vadászfelszerelések. Voltak persze történelmi fegyverek is súlyosabb összegekért, töltényből készült ékszerek, iparművészeti remekek, festmények, könyvek, gépszobrok, bőrtáskák, valamint kóstolnivalók: füstölt húsok, sajtok, kolbászok. Szolgáltatásokat is kínáltak: egyedi fülvédőket, szemüvegkészítést, fegyverhasználati kurzusokat és tanácsadást, lelkisegély-szolgálatot, lőtérbérlést, lézergravírozást. Egyszóval mi szem-szájnak ingere. 

IMG 20150523 115801

Az első rosszalló tekintet után rájöttem, hogy hiba volt a tulaj megkérdezése nélkül felemelnem egy csinos kis női revolvert. Csak a súlyára voltam kiváncsi.  Ámulatunkra lőszert ömlesztve is lehetett venni - hiszen így olcsóbb. Ha akartunk volna, lőfegyvert is vehettünk volna, szabályosan egy érvényes Texas ID kell hozzá, ha magánembertől vesszük, meg persze pénz. A boltban történő vásárlásnál végeznek egy átvilágítást (NICS background check) a kötelezően kitöltendő (4473 form) formanyomtatvány alapján és bizonyos korhatár-szabályok is vannak, de ha a texasiakat megkérdezzük, azt mondják a fegyverek birtoklása nem engedélyköteles, csak a viselésük.

IMG 20150523 114944

Ebben az államban magánál tarthatja az ember a kézifegyverét rejtve - még az autóban is -, a puskák és vadászfegyverek esetében pedig még ez a megkötés sem szerepel. Texas-ban nagyon sok nő is rendelkezik fegyverrel és engedéllyel, ami az állam természeti adottságait és történelmi múltját tekintve nem akkora meglepetés. Sokszor mondják is itt, hogy egy igaz texasi feleség biztos ismertetőjele, hogy nem habozik meghúzni a ravaszt és többnyire nem véti el a célt. Régóta napirenden van, hogy eltöröljék törvényben rögzítve a viselés rejtett módját, azaz, hogy szabadon lehessen töltött fegyvert viselni a mindennapokban. Már hallom is a sok pro és kontra érvet az Olvasóktól, ez természetes, ezek a kérdések itt is megosztóak. Szintén viták kereszttüzében áll a tanárok fegyverviselésének lehetősége. Utahban és Dél-Dakotában tarthatnak maguknál rejtve az oktatók  fegyvert az iskolákban. Nem csak a fejünkben megragadt klisékre (aktív vagy veterán katonákra, vadászokra, bankrablókra, maffiózókra, stb.) kell gondolni, pl. Miklós kollégái között többen vannak, akik tartanak fegyvert önvédelmi céllal. Nehéz és elgondolkodtató kérdések ezek.

DSC 1496

Nem ez lesz az az esemény, ahová még biztosan visszatérünk, de mindenképpen érdemes volt ott eltöltenünk 3 órát. Közelebb jutottunk az itteni gondolkodásmód megértéséhez. Azt nem is említve, hogy itt is találkoztunk egy eladóval, akinek van magyar barátja és ismeri a pálinka jó és rossz oldalait egyaránt, s csillogó szemmel említette a finom ételeket, amiket általa megkóstolt.

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr147497042

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fegyverkezelés mesterfokon 2015.05.30. 09:11:39

A fegyverek használatával kapcsolatban eleve megoszlanak a vélemények, hiszen az nem csupán biztonságunkat de egyúttal fenyegetettségünket is fokozza. A hatósági személyek is alaposan megfontolják használatát.  A vagyonőröket pedig gyakorlatilag semmil...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2015.05.29. 20:59:39

Van ahol az állam nagykorúnak nézi a polgárait - sajna ez itt europában nem divat...

BigPi 2015.05.29. 21:20:54

"Ez itt az üzleti kultúra része..... Nagy kár, hogy ezt a mi hazánkban nem tudják (tanulják, gyakorolják) az emberek!"

Személy szerint örülök annak, hogy nálunk nem vált általánossá ez a viselkedés. Ki nem állhatom az ilyen eladókat.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2015.05.29. 21:37:55

@BigPi: Köszönöm a kommentet. Elismerem, hogy lehet zavaró, ha tapintatlan vagy tudálékos az alkalmazott (de nem az, soha nem lép át bizonyos határokat). Számomra egyértelműen pozitívabb a kép itt, sok személyes tapasztalat alapján.

Alick 2015.05.29. 21:39:09

@Kelly és a szexi dög: "nagykorú" cigók karabéllyal - na ez biztosan nem kéne. Talán Texas azért lazább hely, mert viszonylag kevésbé fertőzött a fekabűnözéssel...

tükörfúró 2015.05.29. 22:46:00

Nem kell ezért olyan messzire menni.
Csehek, szlovákok, szinte ugyanez van, kvázi alanyi jog a lőfegyverviselés minden nagykorú állampolgár számára aki ennek szükségét érzi.

De hosszúlőfegyverre ("puska") még osztrákok, sőtakár németek is enyhébbek mint a hazai agyrém, ahol ez státusz, kiváltság, benfentesség, stbstb.

lutria 2015.05.29. 23:22:54

Nálunk meg a TEK legutóbbi hatalmas fogása egy fél marék vaktöltény + ugyanennyi .22-es lőszer és egy puska...

swfla 2015.05.30. 04:29:56

@BigPi: Aki csinalja, olyan jol csinalja, hogy garantaltan ra fogsz harapni. Nem erezni rajtuk mesterkeltseget. De ez a fajta figyelmesseg van Ausztriaban is, vagy barhol, ahol fontosnak tartjak a vevot, es megtisztelik az erdeklodeset.

@lutria: egy rakas szerencsetlen hulye gyulekezete. Legjobb huzasuk a World War Z forgatasarol beszedett vasak voltak. Istenem azok a zord fejek a "zsakmany" korul!

protézisesh 2015.05.30. 15:50:23

@Alick: Nem lenne. Tejasban epp azert van beke, mert mindenkinek ott a kicsi agyaban a gondolat: akit epp meg akarok tamadni, annal jonesellyel lofegyver van es tudja+meri is hasznalni. Egy vadaszpuska meg szamtalan videken ugyanilyan kelleke a csaladi haznak, mint nalunk a fejsze, a kasza meg a sarlo. Ezektol felsz? Na ugye ...

protézisesh 2015.05.30. 15:51:57

@BigPi: Ha azt mondod neki: kosz, csak nezelodom, maris beken hagy! Viszont amint kerdon/segitsegkeron nezel fele (akar messzirol is), maris jon es SEGIT. Hidd el, mukodik.

Tblog 2016.04.17. 05:57:37

Vettem már néhány lőfegyvert, de fegyvervásáron még sose jártam. Igaz, nem is szeretem a tömeget, jobban csípem ha nyugodtan kitölthetem a nyomtatványt és nincs körülöttem 1000 ember közben. :)
süti beállítások módosítása