travelBug

Aranyrúd-emelgetés a Kansas City Központi Bankban

2018. július 20. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Már megint a halál unalmas Midwest (Középnyugat) az Államokban?

DSC05792

A kb. 12 kg súlyú tömböt nem volt könnyű megmozdítani. Ez az egyetlen darab, amit a Kansas City Központi Bankban őriznek. Aranyrudak tárolására egyedül a New York-i Központi Bank széfjében van lehetőség. A Fed csak őrzi és kezeli ezt az értéket (nem tulajdonos).

Ja, hogy egyébként egy személyivel beléphetsz a Központi Bankba és egyben megcsodálhatsz negyven millió dollárt! Felemelhetsz (ha bírod!!) egy 500 000 dollár értékű aranyrudat! Megnézheted Harry S. Truman egyedülálló érmegyűjteményét! Az már csak hab a tortán, hogy egy zacskó pénzt kapsz kilépéskor!

DSC05802

Sok csillag együttállása szükségeltetett hozzá, hogy ezt a bankot / múzeumot megnézhessük. A rendkívül szűk szabadságkeretben véletlenül esett egybe mindkettőnk számára egy üres hétköznap, amikor habozás nélkül Kansas City felé vettük az irányt, mivel a Központi Bank csak munkanapokon tekinthető meg 9:30-4:00-ig. Eléggé megilletődve léptük át az épület küszöbét felkészülve hosszadalmas biztonsági ellenőrzésre és átvizsgálásra, de nagy meglepetésünkre egyáltalán nem húzták az időt ilyesmivel. A hatóság emberei persze megnézték a személyinket és valószínűleg egy központi adatbázisból lehívták a legfontosabb adatainkat, de mindez csak addig tartott, amíg átmentünk 2 kapun és a holmink is átcsúszott a biztonsági futószalagon.

DSC05830

A Kansas City-ben lévő az amerikai bankrendszer 12 (egyébként részben magánbankok tulajdonában álló) Központi Bankjának egyike - Federal Reserve Bank, District 10. A Fed döntései fontosak mind a világ globális, mind az egyes ember mikro pénzügyi világában. Nagyon leegyszerűsítve: szabályozza a kamat- és hitelrendszert, biztosítja a pénzvilág működéséhez szükséges tartalékot, meghatározza a banki eljárások irányelveit és bankjegyeket bocsát ki. Héttagú kormányzótanácsát, elnökét és alelnökét az Egyesült Államok elnöke nevezi ki.

DSC05835

DSC05800

Belépés után tartogatni akartuk egy kicsit az élményt, hogy bepillanthatunk a széf ajtajáig és megfoghatunk egy aranyrudat, így a kiállítás többi részében bóklásztunk kicsit kiránduló gyerekcsapatok és magányos látogatók társaságában.

DSC05791

Gombok nyomogatásával követhetjük a pénz (virtuális) útját a Wall Streettől a hitelkártyánkig (érdekes volt elképzelni, hogy én magam irányítom ezt a folyamatot); nagyítóval vizsgálhatjuk a húszdollárost, hogy valódi-e és vastag üvegablakon át bámulhatjuk a  bankjegyek kézi bevizsgálását. E munka dandárját természetesen számítógépek végzik, csak a kiválasztott gyanúsak kerülnek a szakember asztalára.

DSC05799

Kis történeti visszatekintésre is módunk nyílt: mikor tették le az épület alapkövét; ki bábáskodott az intézmény megszületésekor (Jo Zach Miller); ki volt a bank első olyan elnöke, aki a kezdetektől jelen volt és a ranglétra minden fokát megjárva jutott a legfontosabb székig (Thomas M. Hoenig). 

DSC05782

Thomas M. Hoenig Blackberry-je is már történelem...

DSC05788

Az ásó és a zászló az alapkőletétel fontos "szereplői" voltak.

DSC05777

Valószínűleg ma már modernebb eszközökkel védik a bank értékeit, mint 100 évvel korábban - gépfegyver 1928-ból

DSC05779

DSC05780

A Központi Bank csőposta rendszerét 1921-ben állították szolgálatba, s bár ma már az email a kapcsolattartás legáltalánosabb eszköze, a sűrített levegő mozgatta hengerek modern változata a XXI. században is hozza-viszi a papíralapú küldeményeket.

DSC05786

A piros szaggatott vonalon belüli területet szolgálja ki a Kansas City Központi Bank DSC05793

A bejegyzés elején emlegetett aranytömb értéke azon az áprilisi napon

Harry S. Truman érmekollekciója mind szellemi, mind anyagi értelemben jelentékeny része a múzeumi gyűjteménynek. Minden egyes amerikai elnök regnálása idején bocsátottak ki pénzérméket, s ez az egyetlen olyan (nem magántulajdonban lévő) kollekció, amely egy helyen reprezentálja az összes első embert.

DSC05803

Összegyűjtője nem maga Truman volt, hanem pénzügyminisztere és egyben barátja, John W. Snyder. A szenvedélyes érmegyűjtő Snydert munkájában az Államok egyik legismertebb numizmatikával foglalkozó családjából származó Joseph B. Stack segítette. Az akkor ötvenezer dollárra becsült kollekciót a Harry S. Truman Elnöki Könyvtárban helyezték el (Independence, Missouri). 

DSC05810

A Truman-kollekció története azonban itt nem ér véget. A könyvtárból 1962-ben az egész gyűjteményt meglovasították. Snyder és Stack az egész országra kiterjedő kampányt indított, hogy a kollekciót újra összeállítsák. A Stack-család minden kapcsolati tőkéjét bevetve, számos lelkes amatőr és érmegyűjtő klub segítségével Truman 80. születésnapjára, 1964. május 6-án bemutatták az új gyűjteményt.

DSC05804

DSC05808

Valamennyi numizmatikai szaklapban felhívást tettek közé, törekvésüket nagyszabású nemzeti összefogás és siker koronázta. Sokan adományoztak érméket, mások felajánlották megvételre. Mindenki kapott személyre szóló köszönőlevelet azért, hogy hozzájárult a gyűjtőmunkához.

DSC05821

Az egyik kollágám szerint (aki szintén amatőr érmegyűjtő, -kutató és -történész) a Truman-kollekció két dolgot jelképez: a páratlan összefogást egy nemes cél érdekében, valamint egy 100%-ban az Államokban készült  műkincset. Szomorú, hogy mindkettő kiveszőben van a világból.

DSC05819

DSC05818

Az érmegyűjtemény a Truman Elnöki Könyvtár jóvoltából látogatható ma a Kansas City Központi Bankban. Néhány bankjegy-ritkasággal is kiegészítik időnként az érmék sorát. 

DSC 6066

Nem mindennapi élmény volt a 40 millió dolláros fal előtt állni sem. Az átlagember csak álmodozhat arról, hogy ennyi pénzt életében láthat vagy a közelébe léphet, megragadtuk persze mi is a lehetőséget és megnéztük közelebbről. 

DSC05824

A gyerekeket foglalkoztatók is várják, pl. érintőképernyőn megtervezhetik a saját érméjüket vagy zsírkrétával átdörzsölhetik a kevdenc mintájukat egy minta bankjegyre. Ez utóbbi nemcsak a gyerekeket ösztönözte alkotásra. 

DSC05828

A cikk elején említett tasak pénz is valós, tényleg kaptunk ajándékba - csak apró darabokra vágva, forgalomból már kivont bankjegyekből.

IMG 20180719 161117

Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on, instagram-on is! 

 

Felhasznált források:

https://www.kansascityfed.org/moneymuseum

https://www.nytimes.com/1964/05/07/archives/truman-gets-coin-collection-to-replace-stolen-one.html

http://www.coinbooks.org/esylum_v13n49a10.html

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr6014065915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.07.22. 00:16:15

Londonban magát a 12.4 kilos aranyrudat lehet kézbevenni.
És a terem alatt, ami nyitva áll a látogatók előtt őriznek 40.000(!) másikat...

ComLo 2018.07.22. 06:06:29

10 éve, az MNB Szabadság téri épületében, volt egy kiállítás, ahol szintén lehetett aranyródat emelgetni, és azonos méretű fémrúdhoz hoasonlítani a súlyát. Rengeteg érdekes dolog volt annó ott, amire emlékszem, hogy volt egy csomó hamis pénz (pl fénymásolt, és ceruzával kiszinezett), illetve random, a látogatóknak adtak brikettet, azaz megsemisített, és összezúzott pénzekből készült "fűtőelemet", ami álítólag baromi jól ég, és a kis "cafatokban", látod hogy milyen pénz volt erdetileg.

butyko 2018.07.22. 07:38:08

@ComLo: Igen,5 millió forint "értékű" brikett!

Báthory Ödönke 2018.07.22. 08:24:20

@ComLo: EZt tanúsíthatom. Három egyforma méretű fémtömb volt egy átlátszó dobozban, mindegyikre egy nyelet szereltek, amivel meg lehetett emelni a dobozon kívülről. Vasat emeltem már, az nem volt semmi különös. A mellette lévő ólomtömb igen nehéz volt, de valahogy arra is számítottam. Hanem az arany súlya megdöbbentett. Ekkora méretű aranyat nem láttam, el se tudtam képzelni hogy milyen nehéz. Megdöbbentően nehéz volt.

Burgermeister 2018.07.22. 13:34:31

@Báthory Ödönke: @ComLo: @butyko: Általában tavasszal van nyilt nap az MNB-ben és akkor meg lehet emelni azt a bizonyos aranytömböt, kb. mint egy kisméretű tégla. Kb. 12 kg.:) És adnak kb. 4 millio forintnyi darált papírpénzt is. Ezek azok amelyek már annyira elhasználtak hogy kivonják, darálják és futenek vele.
Érdemes elmenni. Sok erdekesseg van, mar az epulet is egy csoda, mármint belulrol.:)

blackhairlady 2018.08.09. 01:12:45

@Árva Gabriella: Erdekes elmeny lehetett :)
Hideg teli esteken meg jatszhattok pusslet, osszerakhatjatok a penz fecniket:DDD
süti beállítások módosítása