travelBug

Hogyan is működik a pontgyűjtés?

2016. január 26. - solkim001

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

A cím félrevezető - ebben a posztban nem a Points Guy legújabb bejegyzéséről és top 10-es tanácsairól lesz szó! Új sorozat viszont a blogon, sokak által, sokszor megkérdezett mindennapi, hasznos tudnivalókról.

Jó néhány, hozzám hasonló, Magyarországról Austinba költözött kollégának ecseteltem már a különböző légitársaságok hitelkártyái adta előnyöket. Pofonegyszerű az egész, hiszen mindig szembejön egy aktuális akcióról szóló hirdetés (ha máshol nem, akkor a postaládánkból 2-3 hetente kiesik egy) és "csak" annyit kell tennünk, hogy elfogadjuk az ajánlatot és az első 3 hónapban elköltünk összesen alig 3 havi lakbérnek megfelelő összeget (illetve kifizetjük a hitelkártya 1 éves díját, meg persze időben visszafizetünk mindent, mert akkor nincs kamat sem az elköltött hitelösszegekre). Ennek fejében a választott légitársaságnál kb. 50000 pontot írnak jóvá a számlánkra a 3. hónap végén, ami nagyjából egy fő Austin - Budapest útját fedezi. Jól hangzik nem? Még ha kifizetjük a pontokon túl a kötelező áfá-t és repülőtéri illetéket, akkor is féláron megvan az út...

Pontokat nem csak hitelkártyával lehet gyűjteni, bár tény, hogy sokat segít a számuk növelésében. Légitársaság függő hogy mennyit, de minden egyes utazás után pontokat kapunk. Ez talán a kezdeti lépés, 6-7 évvel ezelőtt én is így kezdtem a Lufthansa-nál. A hitelkártya csak dobja az egyenleget - a kezdeti 50000 pont után minden egyéb vásárlás után pontokat kapunk - minden elköltött dollár után jár egy pont. A vásárlás lehet bárhol: a benzinkúton tankolás éppúgy megfelel, mint egy gyorsbüfében fizetés vagy a lakbér kifizetése.

A hitelkártya birtoklása pedig egyéb juttatásokkal jár: van ahol ezzel nem évülnek el a pontok, birtokában extra csomagot díjmentesen vihetünk vagy beszálláskor igénybe vehetjük az elsőbbségi sorokat.

gc.jpg 

És hogy még tovább bonyolítsuk a képet, mérföldeket venni is lehet.

Persze nem azért fogtam bele ebbe a posztba, mert minden ilyen szép, de haladjunk szépen sorban!

A múlt évben egy családi ok miatt szeptemberben elég sürgősen, kutyafuttában haza kellett utaznunk - akkor kisebb dolgom is nagyobb volt a pontok és optimális utak keresésénél: megvettem a legolcsóbb elérhető jegyet, amit a kedvenc és általam legolcsóbbnak tartott weboldal kínált. 

Az idén februárban - az előbb említett ok miatt - újra utaznom kell, azonban a szeptemberi úttal ellentétben most volt időm tervezni. Ha pedig tervezünk, akkor gondolkodunk és számolunk is. Ez lett a vége!

Texasból a következő módon lehet hazamenni:

  • Austin - Budapest: ez 1 (Austin - London - Budapest) vagy 2 (pl. Austin - Washington - Frankfurt - Budapest) átszállásos járatot jelent. Előnye, hogy autóval csak 15-20 perc a reptér, mindig meg lehet kérni egy barátot, aki kivisz/visszahoz, viszont általában $1000 körül alakul egy jegy.
  • Houston - Budapest: ez 1 átszállásos járatot jelent (Török- vagy Németországban kell járatot váltanunk). Előnye, hogy a repülőjegyek olcsóbbak ($550-790 között), viszont autóval legalább 3 óra az út.

A februári hazautam szervezésekor ezt a két lehetőséget vettem figyelembe. A sokismeretlenes egyenlet megoldásába bekerült még egy változó: június 30-án a Lufthansa-nál korábbi utazásaimmal szerzett 15273 pontom érvényessége lejár, vagyis mindenképpen pontból kell utaznom. 

Abból indultam ki, hogyha a jegyek Houstonból olcsóbbak, akkor a pontokra is kevesebb adót kell majd fizetnem. Azonban a miles and more oldalán a következő ajánlatot kaptam:

lh_hous_bp_points.JPG

$635,65 adó az 50000 pontra? Hátrahőköltem: ennyiből már pontok nélkül is tudnom kéne jegyet venni! Lufthansa kérlek, hol itt az üzlet? 

Kiváncsi voltam, igazam van-e, gyors keresés után ezt az árat kaptam:

bt_lh.JPG

Bingó (bár annyira nem örültem) - $689-ért, pontok nélkül megkapom ugyanazt a járatot! Vagyis az 50000 pontommal összesen $53,35-et spórolnék. Gratulálok magamnak!

Tekintsünk el attól az aprócska ténytől, hogy ugyanez az útvonal Törökországon át mindössze $599-be kerül. Igaz, hogy a Turkish Airline járatain sokkal jobb a kiszolgálás, mint a Lufthansa-nál, de most valahogy nem vágyom Törökországon át menni...

lh_aus_bp_dollars_turkish.JPG

 

 

Houston 3 órányi autóútra van Austintól, ami 3 igen hajtós órát jelent, kényelmes tempóban inkább 3,5 vagy 4, ha egy szokásos houstoni dugóba belefutok. Vagyis ha megkérek valakit, hogy vigyen el és jöjjön értem ha visszaértem az Államokba, az oda-vissza úttal 2 napnyi szívességet kérek tőle. Ez annyira nem buli senki számára, ezért a houstoni olcsó jegyre rárakódik egy bérautó és jó eséllyel egy szállodai éjszaka is. A szálloda azért, mert egy ilyen Budapest - Austin út huszonpár óra, hiába nem tudok repülőgépen aludni, az utazás utolsó részén mindig elnyom az álom, ami most azt jelentené, hogy vagy a 10-es főút darálójában vagy a 290-es nyugalmában kanyarodok az árokba egy hosszabb-rövidebb pihenőre.

maps.JPG

Szóval bérautó kell és szálloda! Ebből az autó kb. 2X53 USD, plusz adó, plusz benzin, szóval nagyvonalúan számolva is legalább $150-ről beszélünk.

car_rental.JPG

A szállodából a legolcsóbb amit találtam $59 volt (erre is rájön az adó):

hotel.JPG

Aki eddig követte a számokat, az  tudja: ha nagyon véknyan fog is a ceruzám $850-nél járok + 50000 pont. Nagyon nem tetszett ez az opció.

Lássuk az austini indulást - itt nem kell szállodába mennem, nincs autóbérlés sem és mivel csak én utazom, a feleségem ki tud vinni a reptérre.

A miles and more weboldalán nem lehet austini indulással foglalni - ezt az utat telefonon kell intézni, de mindenki higgye el nekem a kivonat alapján: 50000 pontért és 625 dollárért (adó, illeték, etc.) kaptam jegyet. Elfogadtam.

lh_aus_bp_ponts.JPG

Előtte ugyan kiváncsiságból megnéztem, mennyi lenne csak dollárért vásárolni jegyet Austinból - $1166 volt a legolcsóbb elfogadható jegy.

lh_aus_bp_dollars.JPG

 

Bónusz - az American Airlines-nál ugyanígy gyűjtöm a pontokat. Ott ugyanez az út a következőképpen alakult volna:

Austin -> Budapest - 20000 pont és $96,60:

aus_bp_aa_points.JPG

Budapest -> Austin - 20000 pont és $152,36:

bud_aus_aa_ponts_three_stops.JPG

Összesen $248,66 és 40000 pont (vagyis csak 36000, hiszen utanként 2000 pontot jóváír az AA). Bónuszként náluk 2 bőröndöm lehet és a hitelkártya adta státuszom miatt elsőbbségi beszállásban van részem. Akkor miért is nem velük utazom? Ahogy már az elején leírtam, nem akartam elveszíteni a Lufthansa-nál megszerzett pontjaimat. Az AA-nál egy év múlva is meglesznek a pontok és ez az ajánlat is. A dátumok azért nem stimmelnek a képeken, mert a jegykereséskor és vásárláskor eszem ágában sem volt még a poszt, és az AA-nál a napokban csak egy héttel későbbi dátummal tudtam ugyanazt az árajánlatot lekérni.

Jöhet a kérdés - megéri-e pontokat gyűjteni és velük utazni?

Van amikor nagyon is - 1,5 éve úgy mentünk Magyarországra, hogy az austini visszaút dátuma még bizonyalan volt, akkor egyszerűbb volt egyirányú jegyet venni - pontokért. Dollárral fizetve ugyanis az egyirányú jegyek duplájába kerülnek a retúrutaknak - fogalmam sincs miért és ha bárki tudja, örömmel veszem a válaszát.

A végeredmény pedig mégis az, hogy olcsóbb a jegy, mintha pontok nélkül utazok. Igaz, másik városból, kis csavarral az induláson hitelkártya nélkül is majdnem ezek a számok jöttek ki.

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is! A sorozat következő részében az austini lakásbérlést taglaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr988316332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xGéza 2016.01.27. 16:31:00

én is hasonlóan jártam a Lufthansával, többet kellett volna ráfizetni a pontokra illeték címén, mint amiért jegyet kaptam (ez Európán belüli viszonylat volt). Írtam is nekik, hogy komoly-e, vagy tévedés. Azt írták, hogy nem tévedés, van ilyen, de plusz pontokkal megválthatom az illetéket is. Na de annyi pontom meg nem volt.

Úgyhogy azóta a pontjaimat beváltom bőröndre, vagy hasonló termékekre, mielőtt lejár, repjegyre nem is hajtok.

solkim001 · http://travelbug.blog.hu/ 2016.01.27. 16:45:58

@xGéza: Én is rákérdeztem, kifizethetném-e az illetéket pontokból. A válaszuk az volt, hogy ez csak EU-n belül működik. LH-nak van még hova fejlődnie customer service terén!

ropile 2016.01.27. 17:05:25

a repjegy igazabol akkor eri meg -szerintem- ha atszallas nelkuli utat talalsz.
Akkor jo tud lenni; illetve: www.meilenschnaeppchen.de/index.php?lang=en

Amugymeg, csak "targynyeremeny" eri meg.

balage28 2016.01.27. 17:10:24

Business jegy eri meg, turistara (foleg targy jutalomra) elpocsekolni "bun" - ha lufi, akkor ott van az elobb is emlitett "mileage bargains" ajanlatok, ahol 50-80k + illetek (100-150k HUF) adnak hosszu business jegyeket, es ez mar tobb, mint jo ajanlat.
KLM-nek is vannak promo awardjai (bar az utobbi idoben eleg szarok...), es gondolom a tobbieknel is vanna akcios idoszakok, jegyek.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2016.01.27. 18:36:50

Aki mezitlabaskent m&m-et gyujtoget, az nem normalis. Egreszt egy orokkevalosag osszesporolni egy utra, masreszt csak sapitozni fog az uzemanyag potdij miatt.

Aki fizetett elso osztalyon utazik, az egy returert (promokkal, bonuszokkal, mindennel) kap 60-70k merfold korul. Plusz az o reagalasa egy elso osztalyu jutalomjegyre fizetendo $600-ert ez: "Csak?"

Egyszeru halandokent tessenek UA-t vagy AA-t hasznalni elsodlegesen. LH (nekem) csak Frankfurtba jo, BA nem rossz, de egyreszt szarul lehet bankolni naluk, masreszt barmikor fel lehet tolteni AMEX pontokkal.

yoce! 2016.01.27. 22:06:16

10-es út? Merre? Én is onnan származok :)))

solkim001 · http://travelbug.blog.hu/ 2016.01.29. 03:47:33

@yoce!: A texasi Interstate 10-re gondoltam. Bevallom, néha nagyon nagyon nagyon szeretnék a jó öreg 10-es úton autózni!

yoce! 2016.01.29. 22:36:53

Jaa :) Az emlékek miatt én is de itt Angliában nyugodtabbak az autóstársak. :)

2016.02.27. 17:07:57

irigylem az amcsikat h minden szarert egy rakat pontot kapnak.

Az alliance-ok frequent flyer programjai egy vicc, en emirates-e vagyok es 1 nagy eco illetve 1 nagy business utan silver vagyok. Amivel dubai lounge, e-gates, stb jar...S kedvezmenyesen vehetek business jegyet , pl barmerre 2-3ezer euro korul networkon belul odo tudok erni. Ja a biznichez jar privat transzfer, stb...
süti beállítások módosítása