travelBug

Tudja, mennyi időt veszít a becsekkolásnál?

2015. október 08. - solkim001

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Az elmúlt egy hónapban családi okok miatt nem született új poszt. Közbejött egy váratlan utazás (semmi köze a TV-sorozathoz) - 1 hónapra régi falumban, a magyarországi vidéken találtam magam irodából irodába rohanva hagyatéki ügyek intézése közepette.

Ha már utazunk, akkor repülünk és a visszaút előtt egy nappal eszembe jutott pár trükk, amit a reptereken a gyorsabb ügyintézés és haladás miatt szoktunk bevetni. Merő véletlen, hogy tegnap ebédidőben a 9gag-et böngészve találtam egy angol nyelvű illusztrációt, ami többé-kevésbé egybevág a tapasztalataimmal. Jöjjön most egy leírás - a kép mellett haladva, részben angolul, részben magyarul!

online.JPG

Check in online! Maga a check in az utas bejelentkezése az adott járatra: a jegykezelést és poggyászfeladást jelenti. Bejelentkezni lehet a reptéren (ezért is ajánlott indulás előtt 2 órával megérkezni) vagy otthonról. Mi az előnye az otthoninak? Egyrészt időt takarítunk meg vele, mivel kevesebbet kell sorban állnunk a reptéren. 

Másrészt ha előre bejelentkezünk, valószínűleg jobb helyet foglalhatunk a repülőgépen. A légitársaságok indulás előtt 24 órával nyitják meg a lehetőséget a bejelentkezésre. Magam részéről ilyenkor mindig a számítógép előtt ülök, mert szinte biztosan felszabadul 1-2 jobb hely és be tudom biztosítani a folyosó (London - Austin kb. 9 óra, elég sokat szoktam sétálni, nyújtani a gépen) vagy ablak melletti helyet (rövidebb, 2-4 órás utakra). 

Customize your luggage, vagyis tedd egyedivé a csomagod! Ez nem a XXI. század egyendivatja, ahol azzal lesz valakiből egyéniség, hogy pont úgy néz ki, mint a menő barátai. A lényeg, hogy valami egyedi, messzebbről is látható azonosítót kapjon a csomag (mi a cipzárra szoktunk szalagot kötni), ami megkülönbözteti a többitől. Általában mindenki fekete/barna/kék bőrönddel utazik, így a leszállás után a csomagfelvételnél jól jön majd, ha meg lehet különböztetni a bőröndöt a többiekétől! 

Stay close to business! Hiába csekkoltunk be meg otthonról, a csomagunkat le kell adni. Viszont ha nem Business Class-on utazunk, lehet, hogy elég hosszú sorban találjuk magunkat. Általános igazság, hogy érdemes a "Business Class" sora mellé állni, ugyanis ha feltorlódnak az utasok az általános sorokban, néha kiszolgálnak egy-egy turistát is a gyorsabb ügyintézés érdekében.

Egy másik trükk: ha sokat utazunk egy légitársasággal, érdemes igénybe venni a hitelkártyájukat. Egyrészt a pontgyűjtés miatt (utaztunk már Budapest - Austin között 350 dollár és 18000 pont felhasználásával), másrészt a hitelkártya státuszt is jelent a légitársaságnál, így igénybe vehetjük a gyorsabb, Business Class-nak fenntartott sorokat. 

thirsty.JPG

Know the Rules, avagy ismerjük a szabályokat! A repülőgépre ne próbáljunk meg semmilyen éles vágó/szúró szerszámot felvinni. Hiába: egy 15. századi kard épp annyira tilos, mint a körömolló vagy a nagyi ezüstkése! A második helyen a tiltott elemek listáján a folyadékok állnak. Az utastérbe csupán 100 ml-es vagy ennél kisebb tartályban vihetünk fel folyadékot. Több tartályt vihetünk, de az össztérfogatuk nem lehet több mint 1 liter. Ezeket pedig egy átlátszó, visszazárható zacskóban kell tárolni. 

Don't be that guy, avagy ne te legyél a problémás utas! A kézipoggyászunkat mindenképpen átvilágítják. Az átvilágítás során ki kell venni a laptopunkat és a folyadékokat tartalmazó zacskót. Jobb, ha úgy pakoljuk a személyi poggyászunkat, hogy ezt könnyen ki tudjuk venni a táskából az ellenőrzések során.

Thirsty? Szomjas? A biztonsági ellenőrzésen csak 100 ml-es csomagolásban vihető át bármilyen folyadék, de egy üres pillepalack senkit nem érdekel. Érdemes 1-2 félliteres ÜRES palackot magunkkal vinni és a biztonsági ellenőrzések után megtölteni.

empty.JPG

Empty your pockets! Ürítse ki a zsebeit! Nem csak a csomagot, minket is átvilágítanak és a fémdetektorok leggyakrabban a zsebünkben felejtett apró miatt csippannak be. Saját tapasztalat: állítottak már meg 1 darab egycentes miatt...

Queue left, avagy tarts balra! Az emberek nagy része jobbkezes, ennek kapcsán a jobb oldali sort választja vagyis érdemes balra tartani, mivel várhatóan rövidebb lesz a várakozás. Ugyanakkor ennek kapcsán egyre több reptéren szembesülök azzal, hogy a személyzet irányít, szóval ez a trükk annyira nem valós...

offline.JPG

Bring a power splitter! Főleg az Egyesült Államokban láttam, hogy több töltésre váró notebook, tablet és telefon van, mint amennyi konnektor. Érdemes beszerezni egy elosztót - így szinte biztos, hogy tudunk áramot vételezni átszállás során. 

Offline survival. Egyre több mindenben a telefonunkra támaszkodunk, azonban egy külföldi utazás során az oly természetes készülék hirtelen használhatatlanná válik ha épp nincs internetkapcsolatunk. Érdemes minden fontos információt (beszállókártya, repülőtér térképe, biztosítási kötvény, etc.) letölteni, hogy internetkapcsolat nélkül is elérhető legyen.

headphones.JPG

Use headphones! Használjunk fülhallgatót! Persze nem zenehallgatásra, hanem zajszűrésre. Ez esetben nem maradunk le a hangosbemondó fontosabb közléseiről.

Where is the fire? Biztos, hogy érdemes rohanni, és elsőként felszállni a gépre? Ha csak A-ból B-be megyünk, érdemes várni egy kicsit, elkerülni a tolongást, hiszen akár 1 órát is ülhetünk majd a gépen, mire mindenki felszáll. Ugyanakkor ha B csak egy átszállópont, ahol ráadásul kevés időnk van, érdemes rohanni: ez esetben biztosan lesz hely a csomagunknak a fejünk felett (leszálláskor nem közömbös, hogy egy mozdulattal levehetjük a holminkat vagy esetleg 8 üléssorral hátrébbról kell ugyanezt megtennünk) és hamarabb, nem utolsóként kell leszállni a gépről. 

unexpected.JPG

Expect the unexpected, azaz készüljünk fel a váratlan helyzetekre! Egyik ilyen, hogy késhet vagy elveszhet a csomagunk. Az értékesebb dolgokat érdemes magunkkal és nem a feladott csomagban vinni. S persze nem árt, ha van nálunk 2-3 váltás ruha is.

free_upgrade.JPG

Board last for a free upgrade! Szálljunk fel utolsóként egy ingyenes upgrade reményében! Ezt ugyan még soha nem tapasztaltuk személyesen, de állítólag van rá remény, hogy ha nincs tele a gép és utolsónak érkezünk választhatunk a szabad helyek között és akár az első osztályon is ülhetünk...

A leírás a Life & Time Management Blog-ról származik, valamint személyes tapasztalatokon alapul.

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr757949738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokáv 2015.10.09. 11:58:04

Király képek, de az utolsón a robotpilóta mindent visz. :D

sélli_ 2015.10.09. 12:13:02

Ez nagyon vices es jopofa! :) Egyetertek mindennel kiveve az utolso pontot sajnos. Pont mult heten utaztunk es az elso ket sor haromnegyede tok ures volt - megsem engedtek oda ulni senkit mert hogy az extra fizetos hely.
Probalkozni nyilvan lehet, de keves eselyt latok.

Esetleg meg egy: igaz ez inkabb fapadosnal allja meg a helyet: pl easyjetnel lehet most par font extra rafizetessel speedy boardingot kapni, ami nem csak azt jeletni hogy nem kell sorban allnod, de elsokent tudsz felszallni (rovid uton hasznos), elso elso sorok egyikere ulnod, ergo elsok kozott tudsz leszallni, es KET kezipoggyaszt tudsz felvinni magaddal. Szerintem megeri az arat!

Cormorant 2015.10.09. 12:14:52

"Érdemes beszerezni egy elosztót"
Nem beszerezni kell, hanem rendszeresíteni egy könnyű, földelt típust sok csatlakozóval az utazásaidhoz és mindig magaddal vinned!!! A végére pedig egy univerzális átalakító kell, ami a világ összes országában jó.

Ez nem csak a repülőtéren, hanem a szállodai szobában is jó a laptopok, telefonok, de még a hajszárító használatához is, ha szükséges!

altimus 2015.10.09. 12:23:23

A szemelyzet _minden alkalommal, minden legitarsasag eseten_ nyomtatott listarol ellenorzi azt, hogy nem ult-e at valaki a business osztalyra az economy-rol. az elso osztalyrol nem is szolva, ami csak a jobb legitarsasagok gepein van es eleve elkulonitett a beszallas es az ulesek helye. (10x annyiba kerul egy ilyen jegy mint az economy, de meg a business is 3-4x dragabb annal)

a tobbi dolog meg trivialis. (online checkin, megkulonbozteto szalag, matrica ... a csomagra ...)

Dr.Korász 2015.10.09. 12:28:40

Mi a franc a "klassz dolog a repülésben"?! Biztosan Klassz, ha 160cm-s vagy egy egész életedben műanyag kajákon éltél. Mindenki másnak kényelmetlen.

2015.10.09. 12:57:03

a csomagot egyedileg megjelölni nagyon nem jó ötlet, mert az terrorgyanús, a biztonságiak azonnal lekapcsolják, minimum fél napig vizsgálgatják, te meg jó, ha egy hét múlva viszontlátod soksok ügyintézés után :)

Rittyentett Hőzönbőzön 2015.10.09. 13:06:37

nekem csak olyan volt, hogy nem csekkoltam be online, majdnem lekéstem a gépet, a check-in pult nem működött rendesen így csomagfeladásnál kaptam meg a jegyemet. Szerintem az utolsó pillanatos érkezésnek köszönhetően a nagyobb lábtérrel rendelkező középső vészkijárathoz kaptam helyet, de nem érte meg a stresszt.

VT Man 2015.10.09. 13:15:52

Csomagot megjelölni igenis jó ötlet, sokat könnyít a sok hasonló egyen-bőröndök esetén.

Üres vizes flakont valóban át lehet vinni, bár sajnos én hülye voltam, és ott ittam meg a security előtt a maradék vizet, ekkor már üresen se engedték át az üveget. (De ha előtte berakom a táskába, akkor átmegy).

Érdemes lehet bepróbálkozni akár teli flakon vízzel is a hátizsákban, elég sokszor átmegy. Ha meg nem, akkor buktál kb. 90 Forintot, mert "kint az abc-ben otthon" ennyi a víz. Esetleg sima vízzel megtölteni előre.

Kozmetikumok: jó felkészülni egy literes üres zacskóval, de általában ez is simán átmegy a radaron, nem kell kivenni, csak ha szaroznak. Általában csak rákérdeznek, mondod, hogy nincs, és kész. Ha mégis van, akkor "ja bocs".

solkim001 · http://travelbug.blog.hu/ 2015.10.09. 13:18:38

@sélli_: Igen, ezzel egyetértek, viszont volt már olyanban részünk, hogy a légitársaság hibájából lekéstük a csatlakozást, és pl. egy Houston-London közötti utat magasabb osztályon ülve utazhattuk végig!

solkim001 · http://travelbug.blog.hu/ 2015.10.09. 13:20:12

@Dr.Korász: New York - Austin autóval 26 óra. Repülővel 6-8 (ajtótól ajtóig). Vagyis csak annyi, hogy 180 cm-es magassággal nem kell 26 órát egy utóban ülni.

solkim001 · http://travelbug.blog.hu/ 2015.10.09. 13:20:51

@croc: 8 éve egy kék szalagot kötök a bőröndöm cipzárjára és főleg Magyarország - Egyesült Államok között repülök. A megjelöléssel még soha nem volt baja az amerikai hatóságoknak.

Dr. Fotos 2015.10.09. 13:22:59

Az utolson a robotpilota tenyleg ut. :)

Amugy jart ugy egy ismerosom, hogy nem volt mar tobb hely a business class-on, pedig oda foglalt es a pilotafulkeben tolhatta le az utat! Piszkosul irigy vagyok ra. :P

Serivor 2015.10.09. 13:44:56

A robotpilóta az Airplane című klasszikus egyik főszereplője volt. :)

mismásológép 2015.10.09. 14:08:15

Saját kútfőből nem megy semmi, csak lopással?

solkim001 · http://travelbug.blog.hu/ 2015.10.09. 14:16:31

@mismásológép: ajánlom szives figyelmébe az utolsó előtti mondatot: "A leírás a Life & Time Management Blog-ról származik, valamint személyes tapasztalatokon alapul." illetve az eddig megjelent közel 100 posztunkat.

funfun 2015.10.09. 14:19:29

@sélli_: az easyjet-nél is helyfoglalós rendszer van. Automatikusan dob egyet a gép, amit pénzért módosíthatsz. Tehát mindenképpen helyre szól a jegyed. Ugyanez nemrég óta a wizzair-nél is. Ilyen módon a speedy boardingnak semmi értelme.
@croc: ezt csak gondolod, vagy így volt? Soha nem tapasztaltam. Az ellenőrzés pedig rendkívül gyors. Egyetlen egyszer hívtak vissza poggyászként feladott bőröndöm miatt kontrollra, hogy nyissam ki, de akkor is 5 perc alatt megvolt.
Úgy vettem észre, ha valaki a gépen másik helyre (drágábbra akar átülni) csak a felár megfizetésével teheti meg.
Szerintem tele palackot a gépre felvihető csomagban azonnal észreveszik. Egyetlen módon lehet felvinni: ha a hónod alá teszed ÉS a kapu valami más miatt nem jelez be, vagyis nincs motozás.
@VT Man: ezt a 90 Ft kint az ABC-ben dolgot nem értem. Amíg vársz a gépre, hol tudsz 90 Ft-ért vizet venni? Ferihegyen 600 Ft fél liter.

Faus to 2015.10.09. 15:06:41

@Dr. Fotos: én is jártam hasonlóan: 747-es transzatlanti, kapitány háta mögött.

2015.10.09. 15:24:27

@funfun: kint az ABC-ben = a reptéren kívül

Ferihegyen amúgy a legyolcsóbb az autómatából vizet venni, ott "csak" valami 300Ft.

sélli_ 2015.10.09. 15:28:01

@funfun: Speedy boarding `araban` benne van a helyjegy is.
Vagy ha nem kersz speedy boardingot akkor valamennyi felar elleneben foglalhatsz magadnak helyet - egyebkent automata ez igaz. De en nem szeretek kozepen ulni... ugyhogy mindig veszek hely jegyet :)

báró Csekonics 2015.10.09. 15:59:33

@Faus to: gondolom ez még bőven szept. 11. előtt volt :-(
Ma már valószínűleg simán hátraküldenének economy-ra, max. megkapod a business kaját, esetleg valami visszatérítést.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.10.09. 16:13:45

Tele palackot 95% eséllyel kiszúrják, max ha leszarja a figyelőbácsi a képernyőt. Vagy valami harmadik világbeli ország.
Átsétálni bizniszre lehetetlen, de néha kis mázlival upgradelnek. Utolsónak érkezel. Túlbookolták a gépet, és megkérdeznek, akarsz-e biniszen hazarepülni, vagy kérsz 500 jurót meg szállodát és még 2 napig itt vesztelgelsz.
Múltkor szupercuki kutyussal utaztunk, úgyhogy a főgáré mondta, menjük csak előre, jó lesz az nekünk. És jó lett.
Amit az Up in the air c filmből tanultunk, www.imdb.com/title/tt1193138/
A security checken menj japók mögött, ha teheted. Ők felkészültek, nem szarakodnak.
Kibújós cipő, ne most vedd fel a spártai térdig pántos szandálodat. És ne viselj övet.
Travel light. Tanulj meg egy egy hetes görög nyaralásra egy nem túl tömött hátizsákkal utazni. Ugyan mi kéne? Fürdőruha, hitelkártya, telefontöltő. Törcsi van a szállodában, nem? Fél órát spórolsz, ha nincs feladott pogyód.

ZX 2015.10.09. 16:32:06

Az utolsó pont nem teljesen igaz. Business-re annyi catering megy amennyi jegyet kiállítottak (2 órával előtte feltöltik), és ott economy kaját nem szolgálhatnak fel, vagyis esélytelen átkerülni. Ellenben ha marad üres hely át lehet ülni és úgy kényelmesebb.

2015.10.09. 16:45:30

@Dr.Korász: Alternatív javaslat?
Autó, busz mivel kényelmesebb? Vonat mennyivel gyorsabb?
Sétálj el szépen Guamra...

mucmunkas 2015.10.09. 17:03:54

Az upgrade:
Időnként megesik, hogy a turista osztály túlkönyvelt, az üzletin pedig van még hely, s ilyenkor az ültetnek át néhány utast az alacsonybbról a magasabb osztályra. Gyakorlatból látom, hogy hiába upgradelnek utast, nem fog business menüt kapni, mert csak annyit tesz fel a légitársaság a gépre, ahány business utas van. Ilyenkor a beszállítás során tájékoztatják az upgradelt utast, hogy ugyan a business classon fog ülni, de turista menüt fog kapni.

Faus to 2015.10.09. 17:19:56

@báró Csekonics: 2005-ben, transzatlanti belföldi járat (EU). A kapitány marha jó fej volt, érdeklődő, stb. Lehet csak azért engedett be, mert unta a kollégáit.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2015.10.09. 17:22:01

Gyerekkel utazva esélyes, hogy átengedik a bontatlan félliteres ásványvizet. Idén nyáron oda-vissza így volt (mondjuk Schengenen belül).

Faus to 2015.10.09. 17:22:12

@mucmunkas: hááát.... Azért van ott még néhány garnitura business menu. Egyszer mogottem egy reszeg manus vagy harmat bezabalt.

mucmunkas 2015.10.09. 17:27:14

@Faus to: Amit én írtam csak az Európán belüli járatokra vonatkozik, a hosszútávúakat nem ismerem...

Faus to 2015.10.09. 17:36:31

@mucmunkas: kulonosebben en sem, csak eppen tanuja voltam.

BluE 2015.10.09. 18:36:41

Mi is mindig előre felkészülünk a repülésre, online check-in, kinyomtatott infók+térképek, lista a bőröndök, táskák tartalmáról (könnyebb megtalálni a dolgokat és ha valamelyik poggyász elkeveredik a reptér rögtön listát kér a tartalmáról), nem viszünk folyadékot, vagy veszélyes holmit, szóval igazán alapos, rutinos és felkészült utazók vagyunk. Így fordulhatott elő, hogy az édesanyámnak az indulás előtti utolsó percben eszébe jutott, hogy bizony sót nem csomagolt be és mivel más nem volt kéznél, gondolkodás nélkül bevágott egy nagyobb sótartót a kézipoggyászába... hát nyugdíjast így agyonmotozni és átvilágítani nem láttam még, mint őt. Olasz reptér volt, nem értették miért viszünk sót, elemezgették... :)

bobsys 2015.10.10. 02:56:15

Ha sokat utazol USAn belul akkor erdemes egy TSA Pre papirt beadni meg elmenni az interjura. $85 es 5 evre adjak, utanna minden alkalommal mehetsz a TSA Pre sorba. Nincs cipo/ov levetel, kezimotyobol sem kell kivenni a laptopot/folyadekot. Boarding elott 20 percel odaersz a repterre, 5 perc alatt atmesz a securityn es meg mindig van 15 perced odaerni a beszallas kezdesere.

2015.10.10. 09:36:18

@BluE: Mondjuk, azt én sem értem, hogy a mama miért pakolt be sót :D
Én személy szerint nem szeretem a tülekedést a helyekért (mintha a 7-esre szállna az ember), így nálam a nagyon fapadosok alapból kilőve. No meg azért is, mert 2 órát szteppelni a reptéren nem egy leányálom.
Persze, fapadossal utazom én is, de olyannal, ahol a helyfoglalás még a basic árban is benne van, illetve elég 30 perccel hamarabb kint lenni a reptéren a check in-hez. Ja, és nem drágább (kb. ugyanolyan árban van), mint a vonetjegy ugyanarra a távra.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.10.10. 09:57:24

"Másrészt ha előre bejelentkezünk, valószínűleg jobb helyet foglalhatunk a repülőgépen."

Vagy pont ellenkezőleg, a drága helyek maradnak szabadon az utolsóknak és akkor ingyen kapsz jó helyet.

@Faus to: @Dr. Fotos: A pilóta mögött ülni kényelmesebb, mint a business?

@solkim001: @croc: Nekünk egy pánt van keresztbe a bőröndön, rajta név, cím és telefonszám. Van belőle piros, kék és fekete is, sose volt vele gond.

2015.10.10. 10:37:58

@Online Távmunkás: Gondolom, érdekesebb ;). Már a pilótafülkében utazni.

2015.10.10. 10:40:29

Ja, viszont a bőrönd(ök). Jobb elfelejteni a puhafedelüeket, és keményfedelűvel utazni. persze, nehezebb (kevesebbet lehet pakolni a súlyhatárig), viszont tényleg dobálják, érthető módon, és egy puhafedelűvel érhetik meglepetések az utazót, miután kinyitja otthon, vagy ott ahol.
süti beállítások módosítása