travelBug

Töltsd az estét Triviával!

2015. május 23. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Ez a poszt nem kizárólag felnőtteknek szóló karikás tartalmat ígér. Aki erre gondolt, máshol nézzen szét inkább!

Hogy ki vagy inkább mi is a trivia? Az Egyesült Államokban igen népszerű, 2-3 órás, egyéni vagy csapatjáték kvízkérdésekkel. Mi kell egy jó triviához?

IMG 20150520 205546

1. Jó helyszín: sok asztallal-székkel bíró étterem, söröző, pub, közösségi tér.

2. Érdekes téma: sokszor csak általános kérdésekből áll, de sokszor egy meghatározott ismeretkört tekint át (pl. 80-as évek filmjei, zenéi, TV-sorozatok, képregények). Annál jobb persze minél több embert tud megszólítani.

3. Hatékony reklám: bejöjjenek a játékosok az asztalokhoz,  az általunk ismert helyeken heti rendszerességgel tartanak Trivia Night-okat, sokaknak ez ugyanúgy benne van a naptárában, mint a heti meetingek.

4. Szabályok: érdemes előre egyeztetni a szabályokat, a ma pillanatok alatt rendelkezésünkre álló világháló nem használható; a csapatlétszámot; a nyereményt; a játék menetét.

5. Jó kérdések: ha sikerül lényegretörő, rövid, mégis cseles, elgondolkodtató kérdéseket összegyűjteni, az a trivia sikerének egyik legfontosabb eleme. Érdemes támaszkodni az emberek ismereteinek sokféleségére (könyvek, TV, internet, újságok, közösségi oldalak), ha csapatjátékról van szó az a legjobb, ha mindenki úgy érzi ő valami egyedit adott hozzá a győzelemhez!

6. Ceremóniamester: nos valóban, a játék vezetőjének fontos szerep jut, érdemes tehát alkalmas embert keresni. Sokat javíthat vagy sokat ronthat a játék színvonalán egy tehetséges / unalmas személyiség.

7. Hab a tortán, ha sikerül egészen egyedivé és emlékezetessé tenni a Trivia Night-ot, pl. egy évforduló, egy jeles ünnep, egyedi téma kapcsán.

IMG 20150520 184206

Minket Miklós egy amerikai kollégája hívott először a csapatába, amely többé-kevésbé állandó tagokkal ugyanabban az étteremben versenyez négy-hat hetente (bár ők minden szerdán rendeznek vetélkedőt). Az első benyomások a következők voltak: rengeteg résztvevő, óriási játékzaj, sok nevetés, sok high five, jó kérdések, tehát teljes kikapcsolódás 3 órára.

flyer

Ezen a héten ünnepelte a Plucker's fennállásának 20. évfordulóját, ezért ünnepi triviával és rekord nyereménnyel ($1000 értékű ajándékkártya) csábították a csapatokat. Voltak is nagyon sokan, vadászni kellett szabad parkolóhelyre. Még angolul nem perfektül tudóknak is érdemes egy pillantást vetni az étterem menüjére hányféle szósszal kínálják az alap specialitást, a fűszeres csirkeszárnyat. Sportrajongók körében különösen népszerű ez a hely. Számtalan TV készülékkel minden fontos eseményt közvetítenek és itt Texas-ban gyakran töltik a baseball / kosárlabda / amerikai futball meccsek rajongói házon kívül klubtársakkal, barátokkal a mérkőzések estéit. S nem mellékes az sem, hogy hatalmas mennyiség elfogy a csirkeszárnyból és a sörből ezeken az alkalmakon. Az étterem egyébként is sokat tesz azért, hogy a vendégek visszatérjenek, már több alkalommal kapott a mi csapatunk is ajándék-édességet, jégkrémet és többször tanúi voltunk annak, hogy köszöntenek valakit a szülinapján meglepetés-tortával, közös énekléssel, vállon körbehordozással.

IMG 20150520 212815

A kérdések témájául pedig a 90-es éveket választották, az étteremlánc alapításának idejét.  A verseny most nyolckörös volt a szokásos kategóriákon kívül (sport, zeneszámok felismerése pár akkordból, filmek, celebek, sorozatok) ez alkalommal egy Plucker's-körrel megfejelve. 

IMG 20150520 210529

Az egész este nagyon vidám, happening hangulatúra kerekedett, már a csapatok nevének megválasztásakor jókora hahotákat hallottunk - az utolsó előtti körnél megosztják valamennyi csapat nevét a közönséggel és a legviccesebbet díjazni is szokták. Aztán a válaszlapok és a ceruzák kiosztása után gyorsan belevágott a ceremóniamester: természetesen a hangzavart leküzdendő mikrofonba közölve a kérdéseket, s a 10. megválaszolása után a pincérek összegyűjtik az adott kör lapjait. Közben folyamatosan megy a rendelés, eszegetés, iszogatás, beszélgetés, lehet kérni egyes kérdések egyszeri megismétlését.

IMG 20150521 210847

Számunkra az egyik legérdekesebb kör a "Melyik amerikai film kapta más országban a következő címet?", amelyben visszafordítják szó szerint angolra a máshol kitalált fantáziacímeket. Szemléletes példa a Robert De Niro - Al Pacino párossal fémjelzett magyarul "Szemtől szemben" cím, amelynek eredetije Heat volt vagy Bill Murray Idétlen időkig c. filmje (Groundhog Day).

A trivia kérdései akkor jók szerintem, ha úgy érzed: ó, ez milyen könnyű, itt is van már a nyelvemen és mégsem ... Sokszor olyan cselesen teszik fel a kérdést az egyébként ezerszer látott / hallott dologról, hogy mégis nehéz a megválaszolása: Milyen színű a fal Monica lakásában a Jóbarátok c. sorozatban?

Számunkra (aki nem Amerikában szocializálódott és sosem néz TV-t) persze rengeteg kérdés ismeretlen, de mindig sokat tanulunk ezeken az estéken, azt nem is említve, hogy ez milyen nagyszerű nyelvgyakorlás (ha akarom ingyen nyelvóra).

Ezen az estén nem a mi csapatunk nyert, legalábbis nem a fődíjat. Ellenben jó szórakozást, tanulságos kérdéseket, infókat a Plucker's-ről és egy jó vacsorát mindenképpen nyertünk.

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr477480328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása