travelBug

Southwest Museum of Clocks & Watches

Gene Galbraight Óramúzeuma Lockhartban

2015. február 15. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

solkim001: DSC 1773 - indafoto.hu

Austin az Államok egyik legfontosabb high-tech központja, a világot ma előrevivő cégek nagy részének működik itt részlege (Oracle, Google, Dell, IBM, Apple). Ez azt is jelenti, hogy a technológiai újítások megálmodói, tervezőasztalai és szerverei a szokásosnál jóval nagyobb mennyiségben vannak jelen a városban. Megállhat az idő mégis e várostól alig 30 mérföldnyire?

solkim001: DSC 1789 - indafoto.hu

solkim001: DSC 1769 - indafoto.hu

solkim001: DSC 1794 - indafoto.hu

Ha betérünk Lockhartban az óramúzeumba, akkor biztosra vehetjük, hogy igen. Nekünk több órára sikerült megfeledkezni az időről a kiállított közel 200 szerkezetet csodálva.

solkim001: DSC 1723 - indafoto.hu

A szerencse mellénk szegődött, mert éppen a múzeumban volt a tulajdonos, Gene Galbraight, így elsőkézből kaptunk tájékoztatást a gyűjteményről, a múzeum legfontosabb céljait illetően, sőt egy éppen akkor behozott óra szemügyrevételét is megkezdte a kifogástalan megjelenésű, nyugodt és szelíd mosolyú idős úr. Olyan volt, mint egy varázsló, akinek pillantására vagy intésére reagálnak az órák. Több szerkezetet készséggel hozott működésbe a kiváncsi látogatók (és objektívek) szeme láttára. 

solkim001: DSC06907 - indafoto.hu

solkim001: DSC06891 - indafoto.hu

Az egyik legérdekesebb tárgy egy óra-orgona volt, amelyet Németországban készítettek a XIX. században.

solkim001: DSC 1808 - indafoto.hu

Egy másik figyelemre méltó szerkezet, a Thwaites & Reed toronyóra, amelynek restaurálásáért és megőrzéséért a múzeum kitüntetésben részesült.

solkim001: DSC 1747 - indafoto.hu

solkim001: DSC 1734 - indafoto.hu

A ritkaságokon kívül számos díszes és látványos szerkezettel büszkélkedhet a múzeum, valamint egy egészen kivételes könyv-, folyóirat- és médiatárral is, amelyet az ország minden területéről érkező kutatók, órajavítók, -gyűjtők és -készítők bármikor használhatnak.

solkim001: DSC06860 - indafoto.hu

solkim001: DSC06872 - indafoto.hu

Az órák életben tartása, azaz karbantartása, javítása, restaurálása az egyik legfontosabb célja a működtető kuratóriumnak, részben mert ezek nagyon érdekes szerkentyűk, részben mert szeretnék, ha az eljövendő generációk is tanulmányozhatnák, megcsodálhatnák azokat. Workshopokat és bemutató órákat is szívesen tartanak gyerekek számára.

solkim001: DSC 1814 - indafoto.hu

A múzeum honlapján jónéhány videófelvételt nézhetünk meg egy-egy időmérőről - akinek kedve van, bátran hallgathatja nyelvtanulási céllal is ezeket!

solkim001: DSC 1792 - indafoto.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr637024403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása