travelBug

Nebraska? Honestly, not for everyone!

2019. február 13. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Texasból való ideköltözésünk előtt unalomig cukkoltak már ismerősök és barátok azzal, hogy ahová készülünk, a Középnyugaton az égvilágon semmi nincs csak kukoricaföldek. Sok előző posztban bizonyítottuk már az ellenkezőjét (és elárulom: még több meg nem írt élmény, fel nem dolgozott fotó van a tarsolyunkban). Persze amikor visszakérdeztünk, hogy

  • ugye szereted a tortillacsipszet?
  • ma is ettél mexikóit?
  • tankoltál az autódba?
  • használtad / bevetted az allergia gyógyszereidet?

... akkor biztosan ettél / használtál kukoricát valamilyen formában. Mit gondolsz az honnan van?

DSC 0732 vm

Ilyenkor azért eltűnt a gúnyos mosoly a szájuk széléről. Ezen elgondolkodva én pedig úgy gondoltam, körülnézek kicsit mire is használják a növényt, hogyan képezheti a gazdaság alapját és miért olyan büszkék a nebraskaiak a Cornhusker State névre.

20171123 105930

Pillantsunk rá a következő ábrára! Nem kell tökéletesen érteni az angolt ahhoz, hogy értelmezzük az adatokat.

Forrás: www.farmflavor.com

Az 1,7 milliárd véka betakarított kukoricával Nebraska 3. az amerikai államok sorában (1 véka = 25,4 kg). Az államban működő 25 etanolüzem 2 billió gallon üzemanyagot állít elő évente. 1 véka kukoricából 2,8 gallon bioetanol nyerhető (1 gallon = 3,78 l). S hogy miben van kukorica A-tól Z-ig? Aszpirin, pelenka, gyufa, jégkrém, ragasztó, allergiaspray, sütőpapír, testápoló, gyümölcslevek, joghurtok, etc.

cornfieldcornhuskerstate

Forrás: statesymbolsusa.org

A nem túl nagy igényű növény sok-sok nebraskai farmernek ad megélhetést és közvetlenül vagy közvetve szinte az állam minden lakója hasznot húz belőle. Ha autózunk Nebraskában, az út mentén szabályos és szabálytalan alakú földeket láthatunk szójával váltakozva: minden métert kihasználnak. Akármerre jártunk eddig, nem emlékszem, hogy láttunk volna parlagon heverő szántókat.

DSC 0737 vm

Ami nincs bevetve, az biztosan legelő, az állam első számú mezőgazdasági terméke ugyanis nem a kukorica, hanem a hús (csirke, sertés és marha). A szélben hullámzó kukoricaszárak elképzelhetetlenül sűrűn sorakoznak egymás mellett. Ami még időnként megszakítja ezt harsogó zöld "egyhangúságot" az a szinte minden farmhoz tartozó siló. Rengeteg van belőlük. Jellegzetes formájuk vidáman himbálózva a nebraskai karácsonyfákon is visszaköszön. 

DSC 4086

Miért is csodálkozunk tehát, hogy egy olyan kis államnak, amely az ország szívében található és nincs sem tengerpartja, sem sípályás hegyei, csak dimbes-dombos síkságai és ezeket átszelő, sokszor elárasztó, széles folyóvizei valamint tavai; nem túl sok más lehetősége van, mint ezeket az adottságokat kihasználni és növénytermesztéssel / állattartással foglalkozni? Az időjárása nagyjából egyezik a magyarországival; a különbség annyi, hogy itt nincs védelmező Kárpátok: az északról és nyugatról érkező szeleket, esőket, viharokat, hófellegeket semmi nem állítja meg, így ez a kis állam kap is mindezekből az évszaknak megfelelően eleget.

DSC 4076

Nebraskában a legtöbb fajtát március és május között vetik, valamint szeptember és november között takarítják be. A termés 99%-a takarmánykukorica, amit az állatok etetésére, illetve bioüzemanyag előállítására használnak. Csak 1 %-ot tesznek ki az egyéb fajták, pl. az édes, a fehér, a kék, a vörös, a pattogatni való, vagy a díszkukorica. Amit mi emberek leginkább az asztalunkon látunk az édes, fehér, popcorn vagy kék. Ezekből készül tehát a liszt, a pehely, a szirup és a keményítőalapú termékek. Ez az adat azért döbbenetes számomra, mert ha végignézem a hűtőszekrény vagy a kamra polcait, alig találok olyan alapanyagot / terméket, amiben ne lenne kukoricaszirup. Akinek van kedve, ezen a linken böngészhet még a fajták és felhasználásuk témakörében.

DSC 4049

Saját tapasztalatunk az a fogyasztásuk terén, hogy a legfinomabb természetesen a termelői piacon kapható csemege kukorica; nagyon zsenge, extra édes, könnyű elkészíteni és eszméletlenül finom! Egyikünk főzve, másikunk grillezve szereti jobban, így váltogatni szoktuk a készítés módját. Grillezéskor mi a csuhéjában tartjuk, csak a "haját" vágjuk le. Van aki arra esküszik, hogy vajjal meglocsolva, befűszerezve és alufóliában grillezve a legfinomabb. Sózni nem igazán érdemes, annyira ízletes és édes! A szezon kezdetén 7 dollárba kerül tucatja, nyár végén már csak 5 általában (szupermarketben 6-8 cső 2 dollár). Az ok, amiért csak néhányszor engedünk a csábításának az, hogy a városi piacokon nem árulnak biokukoricát és tudjuk, hogy az USA-ban az éves termény 99,5%-a génmódosított. Sajnos nemcsak kukoricából. 

Az állam egyetemein több kutatás is zajlik nemcsak fajtanemesítés  és génmódosítás, hanem pl. a biotechnológia jobb kiaknázása terén (pl. kevesebb mennyiség is elegendő legyen a bioetanol előállításához). A lincolni egyetem nemrég ígéretes eredményeket mutatott fel a zein (kukoricafehérje) rákellenes gyógyszerekben történő felhasználása folymatában.

DSC 4084

A farmerek persze ugyanazokkal a gondokkal küzdenek, mint a világ bármely táján: egyre extrémebb időjárási körülmények; fokozódó fogyasztói nyomás a magas minőség és a vegyszermentesség terén; a termőföld minél előnyösebb kihasználása a tönkretétele nélkül; egyre szigorúbb környezetvédelmi előírások. Arról nem is beszélve, hogy a családjukat el, a gazdaságot pedig fenn kéne tartaniuk. Mondanom sem kell, hogy ebben az államban nem járnak a farmerek sokezer dolláros luxusautókkal és bizonyára az sem véletlen, hogy Nebraskában már 14 évesen szerezhető jogosítvány (megszorításokkal), ám ha a gyermek farmon él ez a korhatár 13 év!

DSC 4235
S hogy miért is lehetnek büszkék a nebraskaiak államuk becenevére? Ma ez a kis állam néhány másikkal együtt az ország éléstárát alkotja, sok társállam támaszkodik rájuk lakosai élelmezésében. A Vadnyugat hőskorában erről a területről az a hír járta, hogy szélfújta, kietlen és terméketlen legelők borítják, ahol az indiánok is csak vándorló életmódot folytatva, a bölényeket követve / vadászva tudtak fennmaradni. Nebraska létrejöttét különösen kitartó és erős akaratú telepeseinek köszönheti, akik a földeket művelhetővé tették, a folyókat szabályozták és megépítették a vasutat a XIX. század során. A becsületes erős jellem, a céltudatosság és a bátor kiállás ma is az itt élők alap jellemvonásai. Nebraska az egyetlen az amerikai államok között, amelyet pártsemleges, egykamarás parlament kormányoz.
Az állam első "hivatalos" beceneve Faültetők Állama volt, hiszen sok millió facsemete elültetésével igyekeztek megfogni a futóhomokot, megtörni a száguldó szeleket és termőre fordítani a talajt. Kukoricafosztó nevét csak 1945-ben vette fel az egyetemi focicsapattól kölcsönözve.
IMG 20180907 142742
Méltán lehetnek tehát büszkék a nebraskaiak elődeik eltántoríthatatlanságára, keménységére, önálló gondolkodására. A föld szeretete mellett magukba szívják az öntudatos, cselekedni képes, bátor magatartást is. Így tehát amikor az egyetemi futballcsapat (Nebraska Cornhuskers) meccsein 80000 ember ordítja a Husker=Power jelmondatot, akkor kiváltképp érezhető, hogy valamennyien részei annak a megtartó erőnek, amely ezt a kis államot feltette az Egyesült Államok térképére.

 

DSC07804

Etanol-üzemek Nebraskában

1985-ben egyetlen ilyen működött az államban, ma a számuk 25. Gazdasági hatásuk pénzben kifejezhető értékét 5 billió dollárra becsüli tanácsadó és irányító testületük, a Nebraska Ethanol Board. Bár nem a legnagyobb munkaadó az államban ez az ágazat (a vasút vagy a légierő pl. sokkal több embernek nyújt megélhetést), ha nem lenne, azt sok más területen éreznénk, s persze sokan a saját pénztárcánkon is: John Urbanchuck közgazdász (Delaware Valley University, Pennsylvania) szerint ha nem lehetne etanollal kevert üzemanyagot tankolni, az ár azonnal felmenne $1,10-ral gallononként.

DSC07825

Ma aki E10-et tankol legalább 10 centet spórol minden gallonon (saját tapasztalatunk szerint ez inkább 20-30 cent). A név arra utal, hogy 10% a biokomponens a benzinben. Úgy is értelmezhetjük, hogy a bioetanol legnagyobb hozadéka a hagyományos üzemanyagfogyasztás 10%-os csökkentése.

DSC 4045

A silók közelebbről fényképezve

Hogy a sárga szemű kedvencnek még palotája is van?! Nem, nem Nebraskában. Dél-Dakotában.

Corn Palace, Mitchell, Dél-Dakota

DSC 4067 vm

Mitchell városka legvonzóbb látványossága főutcáján emelkedik. Rendezvényeknek, koncerteknek és kosármeccseknek ad otthont. Eredetileg a betakarítást ünneplő őszi fesztiváloknak szánták helyszínül, ezért is lett fő designeleme a kukorica.

DSC 4091 vm

Ahogyan a fotókon is látható, a falait kívülről főként kukoricaszemekből és csövekből készült faliképek borítják. A téma minden évben más, azonban mindig a Középnyugat jellegzetes kukoricafajtáit és egyéb gabonáit használják díszítőelemként. Miklós egyik kollégája ajánlására álltunk meg Mitchellben, mint mondta a Midwest építészeti különlegessége és a dél-dakotai népművészet darabja a Kukoricapalota.

DSC05255

DSC 4082 vm

DSC 0743 vm

Nebraska az amerikai államok listáján a legutolsó turisztikai vonzerő szempontjából. A képeket nézve avagy előző posztjainkra gondolva nem is értem miért. Bár igazából addig jó, amíg így van: kell feltétlenül turistahad? Internet, jacuzzi és Starbucks a nemzeti park legtávolabbi pontján is? Parkoló autók mindenhol a belvárosban? Hosszú sorok a kedvenc éttermünkben? A magunk részéről egyetértünk a nebraskai turisztikai hivatal új szlogenjével: Nebraska? Honestly, not for everyone!

Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on, instagram-on is!

 

A posztban felhasznált források:

https://cornpalace.com/149/Corn-Palace-History

https://www.farmflavor.com/nebraska/surprising-diversity-uses-for-nebraska-corn/

https://cropwatch.unl.edu/bioenergy/corn

http://nebraskacorn.gov/issues-initiatives/your-food/field-corn-vs-food-corn/

http://www.ccur.iastate.edu/education/posters.html?goback=%2Egde_2522481_member_135894609

http://nebraskacorn.gov/issues-initiatives/ethanol/nebraska-ethanol-industry/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr914124071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asszonypajti 2019.02.13. 10:11:23

Nagyon érdekes, hiánypótló írás volt. A magam részéről, laktam már annyi helyen, tanyán, nagyvárosban, házban és önkormányzati panelban, tartományi fővárosban, kis osztrák faluban (jelenleg) akiben helyén van az értékrend, mindenhol megtalálja a hely szépségét és rejtett kincseit! Fedezzetek még többet fel nekünk! (Én mostanában inkább valami sivatagos helyen élnék, 0-1 ember társaságában, de ezt ráfogom a vitaminhiányra :-) )

teglascs 2019.02.13. 13:11:51

Voltam Mitchellben (Iowa-ból mentünk át), a régi indiánokról szóló múzeumot néztem meg: www.mitchellindianvillage.org/.
Ezek a közép-nyugati államok valóban ilyenek: egyhangúnak mondhatók, de éppen a dombos vidék miatt vannak nagyon szép részek. Én egy nagy farmon dolgoztam (több alkalmazott, hatalmas terület, marhák, legelők, szántóföldek), és némelyik legelő olyan szép volt, hogy máig emlékszem: hatalmas fák egy patak mentén/kis tó partján, és mindez egy dimbes-dombos vidéken. Csuda klassz helyek voltak. :-)

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2019.02.13. 15:44:02

@Asszonypajti: A mostani -13 - -26 fokokban mi is abrandozunk Palm Springs-rol :)
Koszi es teljesen egyetertek!

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2019.02.13. 15:46:53

@teglascs: Koszi a kommentet! Sajnos Halaadaskor jartunk arra, semmi nem volt nyitva, igy az indianok muzeuma sem. Igazad van, nagyon szep farmok is vannak a Midwesten.

pokolbla 2019.02.13. 16:55:16

"Az 1,7 billió véka betakarított kukoricával Nebraska 3. az amerikai államok sorában" - kíváncsi lennék, ki az első és a második!

gabiiii 2019.02.13. 17:06:29

Az angol billion magyarul milliárd, nem pedig billió (ezer milliárd)!!! Az 1,7 billió véka termésből nagyjából a Föld minden lakójára jutna öt és fél tonna!

gltanarur 2019.02.13. 17:39:33

@gabiiii: Legalabb nem ehezne senki es maradna etanolra is!

cardiobascuralis 2019.04.25. 01:53:39

Ez a 2 billió gallon üzemanyag kb. 3 nagyságrenddel hibás. 2 milliárd lesz az. Már csak a termésmennyiséget tekintve (1,7 milliárd véka/bushel is).
Az amerikai billion az magyarul milliárd.
A brit billion viszont valóban billió.

Az 1 véka = 25,4 kg sem tudom, hogy jön ki, a véka elméletileg térfogat-mértékegység, nem tömegmértékegység, a szótár szerint az USA-ban 35,2 liter, Angliában 36,35 liter. És egy liter kukorica szerintem simán megvan egy kiló (abból kiindulva, hogy a kukorica lesüllyed a vízben, azaz sűrűbb).

A génmódosítástól meg nem kell félni, minden mai élelmiszernövény génmódosított, csak régebben ez a nemesítőknek évekbe vagy évtizedekbe telt, amíg kiválogatták az egyes alanyokat és utána keresztezték más alanyokkal, és mindig a véletlen kezében voltak, vagy úgy alakult az utód, ahogy szerették volna, vagy kezdhették elölről.
A GMO csak felgyorsítja ezt a folyamatot azzal, hogy tudják, melyik gént hogyan kell módosítani, hogy gyorsan kapják meg a kívánt eredményt.
A GMO ellen ágálni kb. olyan, mint a penicillin ellen. Mert hát régen a fertőzött sebre pókhálót raktak, kb. 100 év óta meg már penicillint, mert felfedezték, hogy a penészgombából azt is lehet készíteni, és hasznos.

cardiobascuralis 2019.04.25. 02:02:12

Ja, még a GMO-hoz: én jobban aggódnék a bioetanolos benzin miatt. Mivel az etanol sokkal rosszabbul ég , jóval hamarabb tönkremegy az autó motorja tőle, pláne ha ekkora mennyiség (15%) van a benzinben, és mivel jóval kisebb az energiatartalma, mint a benziné, a teljesítményt is jelentősen csökkenti. Arról nem is beszélve, hogy acetaldehid meg formaldehid is szerepel az égéstermékei között, ami rákkeltő.
Szóval lehet, hogy olcsóbb, de milyen áron?
süti beállítások módosítása