travelBug

Miért adnak hálát Amerikában november 4. csütörtökén?

2016. november 23. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

A november negyedik csütörtök estéjére eső Hálaadás az Egyesült Államokban a legnagyobb hagyományokkal bíró, legfontosabb családi ünnep. Sok tekintetben a legek ünnepe, hiszen az amerikaiak többsége a megelőző 3 napot is szabadságként veszi ki; milliók indulnak útnak, hogy meglátogassák távolabb élő családtagjaikat (a Hálaadást megelőző szerda a belföldi repterek legzsúfoltabb napja minden évben); sok millió pulykát levágnak, hogy a megfelelő fogások kerüljenek az ünnepi asztalra; rengetegen végeznek ezekben a napokban önkéntes munkát; sok millió dollárt elköltenek a rákövetkező "fekete pénteken"; s talán valamennyien elmondanak egy rövid hálaadó fohászt.

  • Miért is?
  • Mióta és mit ünnepelnek pontosan ezen a jeles napon?
  • Milyen hagyományok teremtődtek az elmúlt századok során?
  • Kik tartanak nemzeti gyásznapot a negyedik csütörtökön?
  • Mit esznek és mivel töltik az időt a családok?
  • Mi történik az "elnöki kegyelmet kapott" pulykával?

Ezekre a kérdésekre igyekszem választ adni ebben a bejegyzésben.

Forrás: wallpapersforu.com

Mint ezen a földrészen oly sok mindenben, ebben a kérdésben sem létezik teljes hitelesség. A történészek többsége ma elfogadja a Hálaadás első dátumaként 1621-et, de számosan vannak olyanok is, akik jóval korábban történt eseményre tekintenek hagyományteremtőként.

Egy kis történelem

1620 szeptemberében a  Mayflower nevű hajó 102 utassal a fedélzetén elhagyta az angliai Plymouth kikötőjét. A közösség azzal a céllal vágott neki az útnak, hogy  az Újvilágban olyan lakóhelyet keressenek maguknak, ahol szabadon gyakorolhatják vallásukat. 66 nap elcsigázó tengeri utazás után a mai Massachusetts államban értek partot. A hamar beköszöntő tél sok viszontagságot tartogatott számukra: betegségeket, éh- és fagyhalált, keservesen nehéz munkával töltött napokat. Az első új-angliai tavaszt a telepesek mintegy fele érte meg. Miután többségük a telet a hajón töltötte, ekkor kezdtek házépítésbe, illetve ténylegesen emberi életkörülmények kialakításába.

A telepesek jellegzetes viselete (Forrás: pinterest.com) 

A part mentén szétszóródva őslakosokkal találkoztak: hagyományosan az Abenaki, a Patuxet és a Wampanoag törzs osztozott a területen. Az egyik Patuxet - a telepesek nem kis meglepetésére - angolul köszöntötte őket. Squanto gyerekkorában emberrablás áldozata lett, egy angol hajóskapitány hurcolta magával az Óvilágba s adta el rabszolgának. Mire visszajutott a törzséhez kiválóan beszélte az angolt. Alakját nagy tisztelet övezi, hiszen nemcsak közvetített az érkezők és az indiánok között, hanem életbevágó dolgokra tanította meg a telepeseket: hogyan kell kukoricát termeszteni, melyek a mérgező és az ehető növények, hogyan csapolható meg a juharfa, mely halakat érdemes kifogni a folyóból, hogyan ejthető el a vadpulyka, stb.

Az első Hálaadás Plymouth-ban Jennie A. Brownscombe képén

Forrás: venturebeat.com

1621 novemberében az első sikeres aratás után a telepesek kormányzója, William Bradford hívta vendégségbe az indiánokat, hogy közösen adjanak hálát a betakarított javakért és a békés, sikeres együttműködésükért. A Massasoit vezette Wampanoag törzs 5 szarvas húsával járult hozzá az első hálaadó étkezéshez, amelynek többi részét a ma is fogyasztott kukorica, tök és áfonya képezte. A kutatások szerint mivel ekkorra a telepesek összes cukra elfogyott, semmilyen desszertet nem tudtak az asztalra tenni. Sokan ma is tartják ezt a hagyományt.

Az iskolákban is oktatott és a legtöbb amerikai által ismert történeten túl, jó néhány tudós korábbra teszi az idővonalon az első hálaadó, ételmegosztó vacsorát. 1565-ben Pedro Menéndez de Avilé spanyol felfedező látta vendégül a Timucua törzs tagjait a mai Saint Augustine (Florida) városka helyén, miután hálaadó istentiszteletet tartottak a szerencsés partot érésükért.

DSC01889

A floridai városka őrzi a spanyol hódítás nyomait

1619. december 4-ét is ilyen jeles dátumként tartják számon. Ekkor a mai Virginia állam területén Berkeley Hundred településen költötte el közös vacsoráját 38 brit telepes, szintén a szerencsés megérkezésnek örülve.

Massasoit törzsfőnök szobra Cole's Hill-en (Plymouth, MA), ahol az emlékező indiánok 1970 óta összegyűlnek minden Hálaadáskor.

Forrás: c8.alamy.com

A Wampanoag indiánok leszármazottai nemzeti gyásznapot tartanak minden évben Hálaadáskor, mivel szerintük nemcsak a tiszavirág-életű békés együttműködésről kell megemlékezni ilyenkor, hanem az érkező telepesek és a földeket addig birtokló indián törzsek közötti évtizedes véres harcokról, amelyek több millió halálos áldozatot követeltek.

A legtöbb amerikai iskolában fontos teret kap novemberben az események megidézése és az ünnepi hagyományok felevenítése: a gyerekek projektmunka keretében eljátsszák / lerajzolják / átélik a történteket vagy hálaadó vacsorát rendeznek. Egyházak, lakóközösségek, szomszédok, munkahelyi, baráti társaságok szinte kivétel nélkül tartanak ételmegosztó összejövetelt, illetve gyűjtést, ételosztást szerveznek rászorulók részére. 

Forrás: abagond.files.wordpress.com

Bár már az alapító atyák is említést tesznek a Hálaadásról az Alkotmányban, hivatalos (pirosbetűs, fizetett) ünneppé csak Abraham Lincoln elnöksége során lesz a Thanksgiving. Az 1700-as évek végéig sokkal inkább az őszi betakarításokhoz kapcsolódó, a puritánok hagyományaihoz híven imával, böjttel, hálaadással töltött alkalom volt. S hogy miért éppen november negyedik csütörtökére esik a jeles nap? Ekkorra az Államok jelentős részén már befejeződik a termés betakarítása és az embereknek van ideje hosszabban ünnepelni. 

Miből áll a hagyományos Hálaadás-napi vacsora?

Szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtető bőség (ember legyen a talpán, aki ezeket végigkóstolja!)

Forrás: therecordlive.com

Az alapfogásokat a legtöbb családban elkészítik, valóban a megosztás elve mentén - vagyis az egybegyűlő családtagok mind hozzájárulnak a lakomává növő menühöz:

  • egyben megsütött pulyka, amit rengeteg féle keverékkel töltenek, alkotóelemek lehetnek: gomba, hagyma, zöldpaprika, zeller, petrezselyemzöld, kakukkfű,  zsálya, tojás, dió, kenyérkockák, stb.
  • húshoz készült szaft (gravy)
  • fokhagymás burgonyapüré
  • édesburgonyapüré
  • rakott zöldbab (készülhet sajttal, gombával, kakukkfűvel, rozmaringgal, borssal, tejszínnel)
  • friss péksütemény (zsömle, kifli, buci, kalács) vagy kukoricakenyér (cornbread)
  • vörösáfonya-szósz (zselé) friss áfonyából 
  • fűszeres sütőtök-pite (szerecsendióval, gyömbérrel, fahéjjal, tejszínnel készítve), diós- és almáspite

Sütő-főző weboldalakat megnyitva persze az eredeti receptek maivá formált változatait tízezres nagyságrendben böngészhetjük és próbálgathatjuk! Olyan rendhagyó összetevők szerepelnek már akár családi, akár éttermi listákon, mint az édeskömény, kelkáposzta, Calvados, feta sajt, szőlő, birsalma, kelbimbó, paszternák, narancs, olajbogyó vagy osztriga.

Egy modernebb menüből sem hiányzik a színek és ízek kavalkádja

Forrás: foodnetwork.com

Az italok tekintetében kisebb a speciálisan erre az alkalomra szóló választék: leginkább fűszeres borokat fogyasztanak almából, szőlőből, körtéből, jeges vagy forró változatban (cider), illetve vörös-, fehér- és rozébort. A fantáziának és az amerikaiak mindenből egy kicsit-ízlésének persze nincs határa: lehet ünnepi ital egy mézzel-dióval- fahéjjal vagy vaníliafagyival-tejjel-dióssütidarabokkal "tálalt" whiskey avagy a hagyományos alapokat merészen párosító koktélok, sangriák  bármelyike!

Forró karamellás almabor

Forrás: livelaughrowe.com

Ha már a bőségszarut kiürítettük...

A vacsora után továbbra is a közös családi élmények maradnak az ünnep legfontosabb részei: egy hosszú séta; családi emlékek felelevenítése, régimódi történetmesélés; társasjátékozás; amerikai futball-meccs közös végigszurkolása (mivel rengeteg magányos ember van, a sportbárok ünnepi menüvel és a társaság érzetével csábítják a vendégeket); az 1924 óta megrendezett Macy's Hálaadás-napi karneváljának megnézése avagy tévén követése. Kedves és a legtöbb családi asztalnál el nem hagyható szokás a pulyka villáscsontjának rituális széttörése - pontosan úgy, mint Magyarországon - akinek a hosszabb része jut, az szerencsés, mert teljesül a kívánsága!

Forrás: 4.bp.blogspot.com

S igen, a másnapi fekete péntek-akciók már nagyon sok boltban előrehozódtak: a legvonzóbb ajánlatokkal a fenti tevékenységeknek állítanak csapdát a boltok a csütörtök este 7-kor történő nyitással. Mi még egyszer sem voltunk tanúi az egymáson átgázoló, verekedős tömegjeleneteknek, de annak már igen, hogy 7:15-kor csak üres polcokat találunk pl. az elektronikai részlegen. A nagy üzletláncok mindenképpen igyekeznek meglovagolni a vásárlók hullámait, szerencsére a kis családi üzletek, éttermek, műhelyek zárva maradnak - tiszteletben tartva az alkalmazottak jogát a zavartalan családi ünnepléshez.

Forrás: whslionspride.com

Az elnöki kegyelmet kapó pulykák története

Az első ebben is Abraham Lincoln volt (1863), a Fehér Ház mítosza mégis inkább Harry S. Trumant tartja számon, a mulatságos kezdeményezés elindítójaként. 1870 és 1913 között egy Rhode Island-i baromfikereskedő volt az első család ünnepi madarának felelőse. Horace Vose fejéből pattant ki az ötlet: ajándékba ad minden Hálaadáskor egy jóltartott pulykát az elnök asztalára. Ezek a példányok legalább 40 fontot nyomtak! Vose halála után a hagyomány folytatódott: magánemberek, cserkészcsapatok, nőszervezetek, veteránklubok egyaránt küldtek ajándékmadarat a Fehér Házba. 1947 szeptemberében végigsöpört az országon a Pulykamentes ünnepi vacsorát! szlogen, amely a hírek szerint a Fehér Házból röppent az újságok címoldalára. Országos felhördülést, tiltakozásokat eredményezett, csirketenyésztők ládaszám küldtek élő állatokat  Trumannak (Hens for Harry), aki ekkor nem is fogadta el a felajánlott pulykát. A következő évben érkező madarakat azonban elfogadta és nem is kegyelmezett meg nekik: az ünnepi tálakon végezték.

Meglepetés!!! (Forrás: d3i6fh83elv35t.cloudfront.net)

1989-ben George H. W. Bush állatvédő aktivisták körében gyakorolta a kegyet egy, azóta minden évben lármás sajtóvisszhangot kapó, rendszeressé vált ceremónia keretében. A "megmenekült" madarak visszakerülnek egy farmra, ahol biztosítják, hogy életük ne kés és villa alatt érjen véget.

 

Turkey Trot, azaz a Hálaadást megelőző, kalóriaégető vicces futóverseny

Forrás: cmga360fitness.files.wordpress.com

A pulyka egy, az ünnepet megelőző szokás névadója is: a Pulyka-futás (kocogás) azzal a céllal létrehozott kezdeményezés. hogy a napokat a konyhában készülődéssel töltő családanyákat, háziasszonyokat kimozdítsák és mozgásra ösztönözzék. Mára színesedett a hagyomány,  különböző távokon lehet futni, kocogni, sétálni kicsiknek és nagyoknak egyaránt (a lényeg a közös mozgás és kalóriaégetés öröme!) és legtöbbször valamilyen jótékony céllal is összekapcsolják a rendezvényt: egy iskolának, cserkészcsapatnak, sérült embereknek vagy épp hajléktalanoknak gyűjtenek adományokat. S hogy a hangulat is jó legyen, nem ritka, hogy jelmezben futnak!

 

Boldog Hálaadást annak, aki ünnepli! Aki pedig nem, az remélem jól szórakozott!

Forrás: s-media-cache-ak0.pinimg.com

Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on is!

A poszt megírásához az alábbi oldalakat használtam forrásként:

history.com

biography.com

whitehousehistory.org 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr5011978226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása