travelBug

Houmas House Plantation - New Orleans befejező része

2013. június 25. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Louisiana talán még Texasnál is valósabb képet mutat a dél fogalmáról az Államokban, kirándulásunk alkalmával tehát semmiképpen sem akartuk elmulasztani, hogy megnézzünk egy szinte fénykorát idéző szépségben fennmaradt nagybirtokosi házat. Köztudott, hogy az Egyesült Államok ezen részén virágzott a gyapot- és cukornádtermesztés, lévén a természeti környezet kiválóan alkalmas erre, kereskedésre és szállításra a Mississippinél jobb utat elképzelni sem nagyon lehet; nem csodálkozunk hát azon, hogy a polgárháborút megelőzően a szép nyereséggel gazdálkodó ültetvénytulajdonosok szebbnél szebb, s persze hivalkodóbbnál hivalkodóbb családi házakat - kúriákat - emeltetnek maguknak.

solkim001: DSC 1862

 

Az általunk kiválasztott Houmas House Plantation első gazdái a bennszülött houmas indiánok voltak, akik jó érzékkel választották ki a helyet egy majdan virágzó cukornádültetvény számára. Megvan még a birtokon emelt első lakóépület, de természetesen az idők során a cserélődő tulajdonosok egyre nagyobbá és fényűzőbbé alakították a házat. Ma egy ötvenes éveiben járó egyedül élő úriember a tulajdonosa a 15 hektáros parkban álló 16 szobás kúriának.

solkim001: DSC 1828

solkim001: DSC 1642

Vezetett túra keretében korhű ruhába öltözött ifjú hölgy volt a mesélőnk, miközben körbejártuk a házat és a kert egy részét. Már kívülről lélegzetelállítóan szép az épület és a környezete - nem rejtik persze véka alá, hogy ez jó néhány ember keze munkáját dicséri. Ma rendezvények helyszíneként is hasznosítják: sok esküvőt és fogadást szerveznek ide, valamint korabeli vacsorákon is részt vehet az ember miután kifizette a borsos beugrót.

solkim001: DSC 1678

Ottjártunkkor minden órában eleredt a trópusi eső, a burjánzó növényzet bódító illata, a gőzölgő járdák, a napsugarak által újra és újra körülragyogott gyönyörű virágok maradandó emléket hagynak számunkra a Louisiana koronaékszereként is emlegetett ültetvényről. A tájékoztató szerint egyébként itt forgatták a Magyarországon is vetített Észak Dél ellen című filmet, tehát abban látható volt a ház és a környezete.

solkim001: DSC 1823

solkim001: DSC 1839

 solkim001: DSC 1858

A szobákat és más helyiségeket végigsétálva beleképzelhettük magunkat a The Sugar Palace (Cukorpalota) egykori lakóinak helyébe, mindezt sok eredeti berendezési tárgy és bútor, fénykép és a tárlókban elhelyezett érdekességek sokasága segíti. A tulajdonosok nemcsak jómódúak voltak a fehér aranynak köszönhetően (cukor), de jó ízléssel is megáldotta őket az ég, a tárgyak többsége mellőzi a giccset, leginkább jó nevű európai mesteremberek műhelyéből kerültek a helyükre a kisbútorok, tükrök, kandallók, játékok, edények, étkészletek, tapéták és szőnyegek. Van például ma már talán felbecsülhetetlen értékű, névvel ellátott, eredeti limoges-i porcelán is a vitrinben.

solkim001: DSC 1710 

solkim001: DSC 1715

solkim001: DSC 1724

solkim001: DSC 1733

solkim001: DSC 1734

Mára persze sokat változott az ültetvény, hiszen gazdája már nem a cukorból él, a Mississippi áradásaitól hatalmas gát védi a területet, s a rabszolgák házai sem maradtak meg az idők folyamán. Ez az egyetlen szempont, amit egy kicsit hiányoltunk az ültetvény történetéből: róluk nagyon kevés szó esik és csak egyetlen fényképet mutatnak be, amelyen a fehér házikóik csinosan sorjáznak a gazda házától távolabb. Pedig valószínűleg sok verejtéküket rejti a ház és a park mai csodás állapota is.

solkim001: DSC 1798

solkim001: DSC 1842

A ház megtekintése után még szabadon bóklászhattunk a kert évszázados tölgyfái, tavacskái, sétányai, szökőkútjai és szobrai között, s persze rábukkantunk a tulajdonos veteményeskertjére is, amely igazán szép zöldségekkel és rengeteg fűszernövénnyel büszkélkedett.

solkim001: DSC 1856

 

A New Orleans-i út előző korábbi megjelenései:

Még több kép:

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr1005376568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása