travelBug

Ki tud többet Nebraskáról?

2017. november 07. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Micsoda kérdés?! Hol van az a Nebraska? Oda költöztök, amiről még csak nem is hallottam? Ilyen kérdéseket kaptunk legelőször, amikor elmeséltük az áttelepedési szándékunkat. Nem lepődtünk meg, mi magunk sem sokkal többet tudtunk előzőleg erről a kis középnyugati államról. Bár a legelső találkozás Omaha város nevével elég emlékezetes. Tavaly karácsonyra (mint már jó pár éve mindig) társasjátékkal leptük meg magunkat: a Ticket to Ride észak-amerikai változatának játéktábláján tűnt fel és mi csak csodálkozva néztünk egymásra. Ez akkora város, hogy fontos vasúti csomópontként  szerepel olyanok mellett, mint Chicago, Seattle vagy Santa Fe? Volt még egy kakukktojás számunkra: Duluth. Azóta persze már kiderítettük, hogy bizony Omaha igen jelentős állomás az amerikai vasúttörténetben.

Nebraska.png

Forrás: nebraskafacts.facts.co

Alig kétmilliós lakossága, kis területe, alapvetően mezőgazdasági jellege és nem túl ismert látnivalói alapján sokan vélik úgy, hogy Nebraska jelentéktelen és unalmas hely, ahová nem költözik senki és nem látogat senki. Minimum árnyalni érdemes ezeket a sablonokat. Nebraska az egyetlen olyan amerikai állam, amelynek törvényhozása  pártsemleges és egykamarás 1937 óta folyamatosan, 49 képviselőjével egyben a legkisebb is az Államokban. Székhelye Lincoln (amely sok más államhoz hasonlóan nem a legnagyobb vagy legnépesebb város), nevét  Abraham Lincoln után kapta. Az állam nevét otoe indián szóból származtatják: Ñí Brásge jelentése flat water, azaz sima víz, lassú víz. E kifejezés a hajózhatatlanul sekély Platte folyóra illik leginkább, amely az áradásaival állandóan fenyegető,  sáros Missouri, illetve a Mississippi mellékfolyójaként egészen a Mexikói-öbölig csobogtatja a vizét.

Nebraska 1

Egy a jellemző nebraskai viccekből: "Csak menjen tovább! Amikor valami megváltozik, biztos lehet benne, hogy kiért Nebraskából."

Forrás: pinterest.com

Már a letelepedett indiánok is kukoricatermesztéssel foglalkoztak e területen, nem meglepő tehát ha az Amerika éléskamrájaként emlegetett középső államok, köztük Nebraska legfontosabb terménye ma is a Zea mays. A végtelennek tűnő kukoricaföldeket szója- és napraforgótáblák színesítik. A kb. 49000 nebraskai farm 85%-a családi gazdaságként működik és látja el sok más állam lakóit is további alapvető élelmiszerekkel (csirke-, marha- és sertéshús, tojás). 

Nebraska része volt annak a területnek, amelyet az Egyesült Államok Franciaországtól vásárolt meg 1803-ban hosszas tárgyalásokat követően (Louisiana Purchase). Az izmosodó amerikai államszövetségnek szüksége volt újabb területekre és arra, hogy biztosítsa az erőforrások akadálytalan eljutását a Mexikói-öbölig. Az érintett államok mindegyike, így Nebraska is, igyekezett hasznot húzni a megállapodásból. A kormány megbízásából már a következő évben felfedezők indultak a nyugati part felé. Meriwether Lewis és William Clark expedíciója mérföldkő Nebraska (fehér ember által írt) történetében, úti jegyzeteik meghódítható és megművelhető új földekről, valamint szabadon kószáló óriási bölénycsordákról szóltak. Az első New Orleans-ból érkezett szőrmekereskedő, Manuel Lisa az 1810-es évek elején megnyitotta üzletét a mai Omaha egykori területén; az amerikai hadsereg pedig hamarosan erődöt emelt a rend fenntartása érdekében. Ez utóbbi jelentette a legrégebbi nebraskai város, Bellevue (ma Omaha része) megszületését 1823-ban. A rend fenntartása persze egyet jelentett az őslakosok egyre kisebb területre szorításával, illetve elűzésével, valamint az érkező európai telepesek földhöz juttatásával. Amikor az első fehér ember nebraskai területre lépett, kb. 40000 indián élt és vadászott szabadon itt.

Nebraska 5

Omaha 1908-ban. Forrás: dataomaha.com

Omaha rohamléptekben fejlődött a Missouri átkelőjénél fekvő porfészekből a Nyugat Kapujává ( Gateway to  the West, ahogyan ma is emlegetik). Ehhez persze nagy mértékben hozzájárult az 1849-ben Kaliforniában és Coloradóban kitört aranyláz, a mormon telepesek útrakelése nyugat felé és a Német- és Csehországból érkező bevándorlók földéhsége. Sokan csak megálltak készleteiket feltölteni, azonban sokan végleg letelepdtek és házépítéshez, földműveléshez, iparűzéshez fogtak. A Kasselből érkezett Frederick Krug 1859-ben nyitotta meg első sörfőzdéjét a Farnam Street-en, napi másfél hordóval indulva. A polgárháború éveiben mivel harcok nem folytak Nebraska területén tulajdonképpen csak utánpótlást biztosítottak. Alvin Saunders kormányzó leginkább az államhatárok véglegesítésén és Nebraska Egyesült Államokhoz való csatlakozásán munkálkodott. Ez utóbbi 1867-ben történt meg, Nebraska tehát épp ebben az évben ünnepli csatlakozásának 150. évfordulóját. Omaha  várossá nyilvánítása (hivatalosan) egyébként 1854-ben történt meg.

Nebraska 2

Az évfordulón lecserélt ünnepi rendszámtáblák egyike. Forrás: bloximages.chicago2.vip.townnews.com

A háborút követő nehéz évek újabb lökést adtak az emberek nyugatra áramlásának. Az 1870-80-as évek sorozatos természeti csapásai ellenére ezrével özönlöttek új élet reményében a Középnyugatra európai bevándorlók, leszerelt katonák, cowboyok és szerencsevadászok. Elengedhetetlenné vált a közlekedés könnyítése, így nem túl meglepő, hogy egy következő prosperitást elősegítő tényező bukkan fel Omaha történetében: a vasút. 1860-ban ugyan már működött a legendás Pony Express, de csak postai küldeményeket szállított St. Joseph, Missouri és Sacramento, Kalifornia között. A postakocsik (stagecoach) jelentették a szekérkaravánokon kívül az egyetlen "tömegközlekedési lehetőséget" a nyugati part felé. 1862-ben megalakul a Union Pacific Társaság, amely a Burlington and Missouri River Railroaddal karöltve Iowa és Nebraska összes vasútvonalát megépíti néhány év alatt. Nebraskában, North Platte városban működik a világ legnagyobb rendezőpályaudvara a Union Pacific Bailey Yard, 17 fogadó és 16 indító vágánnyal. Napi 14000 vagont rendeznek össze vonatokká, amelyek aztán az ország minden részébe szállítanak árut.

Bailey Yard

Bailey Yard, North Platte, Nebraska

Forrás: goldenspiketower.com

Mind a Union Pacific, mind a Burlington erőteljes kampányokat folytatott Európában, újabb és újabb hullámokat gerjesztve a bevándorlásban. Sokan érkeznek ekkor Skandináviából és Olaszországból. 

Nebraska 4

Burlington-plakát 1872-ből.  Forrás: en.wikipedia.org

A város ma is tükrözi a nemzeti sokszínűséget, külön negyedben laknak az olaszok, csehek, görögök, litvánok, oroszok, írek, valamint a zsidók is. Omahában nem tudunk 2 utcát sétálni, hogy ne jönne szembe templom, legyen az bármely felekezethez tartozó. (Az újabbkori bevándorlóhullámok után itt működik egyházi közössége az indiai, dél-kelet-ázsiai, mexikói, arab, görög ortodox csoportoknak is.) A templomokhoz kevés kivétellel iskola is kapcsolódott (ik).  Engedtessék meg itt egy kis kitérő. Számomra már megérkezésünkkor feltűnt és a munkakereséskor is igazolódott, hogy másra helyeződik ebben az államban a hangsúly az oktatás terén, mint Texasban. Sok kislétszámú, családi napközi létezik és sok magán-, illetve egyházi iskola. Észrevehetően magasabb arányban oktatnak idegen nyelvet és rengeteg speciális tantervvel dolgozó intézmény van a nem átlagos gyerekek számára. Joggal merül fel a kérdés: gyerek is van ebben a sok intézményben? Nos igen, rengeteg gyerek van és ennek is vannak történelmi okai - itt kanyarodunk vissza az állam történetéhez. A nebraskai farmok kezdettől fogva családi vállalkozásként működtek és működnek ma is: a telepesek nagyon hamar megértették, hogy egyedülálló férfiként kevesebb esélyük van a fennmaradásra és a gazdaság felvirágoztatására. Ezért már az 1800-as évek közepétől szerepelt két erős asszonyi kéz és sok gyermek a leírásokban. Ma is hagyomány Nebraskában a nagycsalád, nem ritka az 5-6 gyermek sem, legyen szó bármelyik bevándorló nemzet leszármazottairól. Ha ma keresünk véleményező oldalakon Omaháról, 100% hogy olvashatunk arról mennyire jó itt gyermeket nevelni: jó és változatos iskolák, működnek, fontos az összetartás, közösséggé kovácsolás, rengeteg különféle ifjúsági sportegyesület van. A kalákában végzett munka, kukoricafosztás, ágytakarókészítés (quilting bee), jótékonysági rendezvények mind a nők összetartást elősegítő szervezőmunkájának gyümölcsei voltak a XIX. században. 

300 quilting bee

Quilting bee   (sajnos nem tudom a kép Nebraskában készült-e)

Forrás: modernretrowoman.com

Az új század is bővelkedett eseményekben és nemcsak pozitívakban. Az 1913. Húsvét vasárnap támadó tornádó óriási pusztítást végzett Omahában és Kelet-Nebraskában. Máig a legnagyobb természeti katasztrófaként tartják számon. Az 1929-es válság komoly változásokat eredményezett az államban mind gazdasági, mind politikai színtéren. A mezőgazdasági termények árának zuhanása 1932 decemberére szinte az egész államot nyomorba döntötte, a jelentős szövetségi (federal) segítség az utolsó pillanatban mentette meg a farmok többségét. A New Deal és Robert L. Cochran demokrata kormányzó kitartó munkájának következményeként Nebraskában fogadták el az első szociális törvénycsomagot az egész Egyesült Államokban. A texasiak rendkívül rátarti és elutasító magatartása után több, mint meglepetés számomra, hogy itt léteznek komoly állami segélyprogramok (state) és szociális háló. A hideg beálltával már láttunk ételosztást a rászorulóknak Omahában.

Nebraska 3

1913. március 23-án tornádó söpört végig Nebraska keleti és Iowa nyugati részén. Ez a kép Omaha belvárosában készült.

Forrás: dataomaha.com

A II. világháború nem igazán dicsőséges momentumok miatt emlékezetes Nebraskában. Grand Island városban lőszergyárat építettek, ahol a munkások nagy része nő volt. Bellevue-ben működött az a repülőgépgyár, ahol a B-29-es Szupererőd nehézbombázókat (köztük a japán városokra  atombombát dobó Enola Gay-t és a Bockscart) készítették (Martin Bomber Plant). 23 hadifogolytábort hoztak létre e kis államban szétszórva. Ezekről a tényekről annyira nem szeretnek beszélni, mint ahogyan a feketék vagy más csoportok ellen irányuló erőszakos megmozdulásokról sem. Ilyenkor jönnek a megszemélyesítés nélküli mondatok sok szenvedő szerkezettel. A dicső múltról persze mindenki szívesebben beszél. Nebraska történetében ez egyértelműen a Nyugat meghódítása. A belvárosban egész szoborparkot szentelnek e témának, ez lesz a következő poszt tárgya.

DSC 1380-vm

Omaha 2017-ben

Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on is!  

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr4013146806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ágidenver 2017.11.25. 21:36:18

Most találtam rá a blogotokra és nagyon tetszik! Még csak pár bejegyzést olvastam, de rendkívül érdekesek :) Csak gondoltam megosztom ezt Veletek.
Egy olvasó Coloradóból

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2017.11.26. 04:26:09

@Ágidenver: Koszonjuk az elismerest es hogy megosztottad velunk! Örulunk ha tetszik es erdeklodessel olvasod.
süti beállítások módosítása