travelBug

Hölgyeim és Uraim! A Beatles!

2015. december 08. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

A mai szomorú évforduló kapcsán engedtessék meg egy inkább tisztelegve emlékező, mintsem a nap "hősét" felemlegető bejegyzés megidézve egy nagyszerű kiállítást.

DSC 3382

Ringo Starr dobfelszerelése az első amerikai fellépésen

A fenti szavakkal üdvözölte és hívta a színpadra Ed Sullivan 1964. február 9-én vasárnap esti showműsorában a Beatles tagjait. A dátum és az esemény történelmi, hiszen ekkor debütált az együttes Amerikában, s ezzel egy új korszak vette kezdetét általuk a zenében, amely aztán kihatott a művészet különböző ágaira, a médiára, a divatra, a showbusiness-re és a reklámiparra is.

DSC 3419

Ezt a címet kapta egy vándorkiállítás is, amely Austinban 2015. június 13. és 2016. január 10. között látogatható egy impozáns helyszínen, a Lyndon B. Johnson Elnöki Könyvtárban.

DSC 3472

 Austin látképe a Lyndon B. Johnson Könyvtárból. Jobbra az egyetemi futballstadion Texas színeiben.

DSC 3583

DSC 3359

Izgalmas kép a könyvtár óriási gyűjteményével a háttérben

Apropója természetesen a Beatlemania 50. évfordulója, kurátorai pedig a Los Angeles-i Grammy Museum és a Fab Four Exhibits - 4 elkötelezett Beatles-rajongó és -gyűjtő közös üzleti vállalkozása. Több millió dollárt érő gyűjteményükből egy 400 eredeti darabot számláló részt tárnak így a nagyközönség elé New York, Miami és Tulsa után Texas állam fővárosában: hangszereket, felvételeket, fotókat, leveleket, kézzel írott dallistákat, lemezborítókat, fellépőruhákat, belépőjegyeket és megannyi, a zenekarhoz köthető emlék- és ajándéktárgyat, játékszert és kütyüt.

DSC 3510

Turnéhelyszínek

A számomra legemlékezetesebb darabok a következők voltak: Ringo dobfelszerelése, amelyen az Ed Sullivan Show-ban játszott, egy A Hard Day's Night mozijegy és a fiúknak a JFK reptéren érkezéskor átadott Pepsi tranzisztoros rádió. Ez utóbbit promotálás végett kapták, bárhová magukkal vihették és közvetlen élő kapcsolatban álltak a rádióállomással, pl. bármikor szólhattak a hallgatókhoz.

DSC 3412

A Pepsi rádió

Mondanom sem kell, hogy sokan másokkal együtt bóklásztuk végig a termeket és a tárlókat, néha hosszú percekig várva egy-egy darab közelebbi szemrevételezésére. A John Lennon halála óta eltelt 35 év során generációk sora nőtt fel, de a Beatles időtlensége mit sem változott.

DSC 3464

Nem szeretnék számok és adatok felsorolásába bocsátkozni, ezt megteszik majd nálam avatottabb és elismertebb ismerői az együttesnek, jöjjenek inkább a képek a kiállításról!

DSC 3393

 Helyet kaptak a kiállításon azon zenészek, akikre hatott a Beatles és viszont.

DSC 3430

 A kamaszkori rajongás tárgya: belépőjegy a filmre.

DSC 3456

 Egy rajongó képzeletbeli szobája 

DSC 3386

 Buddy Holly gyönyörű gitárja

DSC 3423

 

DSC 3507

 

DSC 3388

 Elvis Presley gitárja, amelyet az 1954-55-ös lemezfelvételek során pengetett a Sun Stúdióban, Memphis, Tennessee-ben

dsc09265.JPG

Kézzel írott lejátszási listák 

December 8-án a CNN is önálló műsorral emlékezik John Lennonra. Érdemes - rajongóknak kötelező - ide kattintani és végiglapozni Lennon rajzait.

December 5-én a Madison Square Garden adott helyet egy sztárokkal tűzdelt születésnapi koncertnek, a fellépők között volt Sheryl Crow, Willie Nelson, Eric Church, Steven Tyler, a The Roots és Kris Kristofferson. Yoko Ono személyesen szólt a rajongókhoz, Ringo Starr és Paul McCartney pedig videóüzenetben emlékezett.

A szüleimnek ajánlom ezt a bejegyzést, akik a Beatles örök és örökifjú rajongói - s szerencsére az érzést tovább örökítették belém is.  

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr738147340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása