travelBug

Nők és indiánok a nebraskai Hírességek Csarnokában

2020. március 26. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Te mit tudsz Nebraskáról? Ez a kis állam az USA közepén jó néhány egyedi vonással dicsekedhet. Ha érdekel és tovább olvasol, ebből a bejegyzésből kiderül, hogy

  • milyen a nemek megoszlása Nebraska egykamarás parlamentjében
  • kik kapnak helyet a Hírességek Csarnokában 
  • miért érdemes meglátogatni a törvényhozás helyszínét Lincolnban
  • hogyan működik a diákparlament
  • mire használható a személyin lévő szám (azonosításon túl)

DSC05238

Nem volt mindig egykamarás a nebraskai parlament. Miután csatlakozott az Egyesült Államokhoz 1867-ben, 68 éven át a hagyományos alsó- és felsőházzal működött a törvényhozás. Csak 1934-ben szavazták meg a parlament egykamarássá változtatását. Persze a folyamat sokkal korábban kezdődött és bőven szükségeltetett hozzá a híres nebraskai szívósság és céltudatosság.  Nem volt híján e két tulajdonságnak John N. Norton az ötlet kezdeményezője, sem George Norris, McCook szenátora, akit tulajdonképpen az egykamarás parlament atyjának tekintenek. Jól érzékelteti a küzdelmet és a sok befektetett munkaórát utóbbi egyik kedvenc mondása:

Két teljes autógumi-készletet elhasználtam, míg az államot keresztül-kasul jártam, hogy meggyőzzem a választókat.

DSC 3843

DSC 3851

Norris végső érvei között szerepelt a hatékonyabb működés, a nagyarányú költségcsökkentés, valamint a tény, hogy szerinte a brit parlament (amely az amerikai államok többségében mintául szolgált) Alsó- és Felsőházával nem testesíti meg az egyenlőség demokratikus ideálját. 1934-ben tehát 286086 igen szavazattal 193152 ellenében a nebraskai választók az egykamarás, pártsemleges parlament mellett döntöttek. Norris állhatatosan dolgozott azon, hogy kivonja a pártérdekeket a törvényalkotásból, s ez meg is valósult. Ebben is egyedülálló Nebraska. A hároméves átmeneti időszak múltán a képviselők száma 133-ról 43-ra csökkent, a bizottságoké 61-ről 18-ra. 1937-ben a működési költségek 103445 dollárt tettek ki, szemben az előző évi 202593-mal. Ma Nebraska törvényeit 49 szenátornak köszönhetjük, közöttük 14 nőnek. 

DSC 3987

DSC05125

DSC 3878

Munkahelyük, a Nebraska State Capitol az állam székhelyén, Lincolnban található és látogatható bejelentkezés nélkül tulajdonképpen bárki által. Átvilágítás vagy különösebb biztonsági ellenőrzés sem történik, ha a látogató bemerészkedik az épületbe. Ha héköznap nézzük meg biztosan össze is futunk a képviselőkkel és egyéb állami alkalmazottakkal. Mint sok más helyen, itt is önkéntesek adnak útbaigazítást vagy tanácsot, hová érdemes bekukkantani.

DSC 3856

Mindenképp megéri csatlakozni egy vezetett túrához, hiszen sokkal több információ jut a birtokunkba magáról az épületről, illetve a falak között folyó munkáról. Az üléstermekbe is beléphetnek az érdeklődők (hacsak nem zárt az ülés) és a karzatról figyelhetik a bizottsági vitákat, nyilvános meghallgatásokat, sőt nem lehetetlen, hogy a saját képviselőnkkel is találkozzunk.

DSC 3908

Érdekesség, hogy a jogalkotó munkafolyamatokban asszisztensként rendszeresen részt vesznek, besegítenek főiskolások és egyetemisták. Nebraskában ehhez követelmény, hogy napi 4, heti 20 órában dolgozzanak januártól áprilisig, s persze nem lehet akármilyen a tanulmányi átlaguk sem. Adminisztratív, technikai és "mindenmás" feladatot látnak el, s ezért fizetést és kreditet is kapnak. Kiválasztásuk pályázat útján történik.

DSC 3910

Az egykamarás diákparlament a felnőtt mintájára működik minden júniusban egy négynapos táborozás keretében. A törvényalkotó munka minden szakaszába bepillantást nyerhetnek a vállalkozó középiskolások, aktívan bekapcsolódva a vitákba, előterjesztésekbe, meghallgatásokba. A tábor a Capitol épületében zajlik, a legelső szenátori gyűlés helyszínét is használják a diákok (Warner Chamber). Nemcsak találkoznak, hanem együtt dolgoznak a szenátorokkal, ombudsmannal, auditorral, közjegyzőkkel.

DSC 3917

Nebraska hivatalos referencia kézikönyve, a Nebraska Blue Book megvehető,  közkönyvtárból kikölcsönözhető vagy online olvasható (az archívum is). Amit tudni akarsz az államról, minden egy helyen fellelhető temérdek hasznos infóval. Csak egy kis mellékzönge: ebben a kis államban rengeteg hivatalos (nem nyilvános) adatbázis elérhető a NebraskAccess-en keresztül a személyin levő számmal: kormányzati, levéltári, könyvtári, múzeumi források, ún. elsődleges forrás- és kutatási dokumentumok.

 DSC 3894

A Capitolt Bertram Goodhue tervei alaján építették 1922-32 között. Az építész kilenc másik pályázóval vívott csatát a lehetőségért. Ez azért érdemel említést, mert az ő neve mellett már nagyon komoly projekteket jegyeztek (Los Angeles Közkönyvtára, San Diego-ban a Panama-California Világkiállítás a Balboa Parkban). A parlamenti munka folyamatosan működött az építkezés folyamán, minden idegenvezető úgy meséli, hogy a dolgozók köré húzták fel az épületet.

DSC05108

Goodhue a Capitol művészeti megvalósításába bevonta a kor egyik legnevesebb art deco mozaikkészítőjét, Hildreth Meiere-t, aki mindig élete egyik főművének nevezte a nebraskai parlament óriási faliképeit és padlódíszeit. A szobrász Lee Lawrie-vel hármasban országosan elismert alkotóműhelyt hoztak létre és számos egyéb projektben kamatoztatták a gyümölcsöző közös munkát. Utóbbi készítette a Capitol tetején álló majd 6 m magas acélos izmú és elszánt arcú magvető szobrát.

DSC05239

Talán már a képek alapján is kiderült, hogy számunkra a belső szebb és érdekesebb volt, mint az épület külseje vagy környezete. Az idegenvezetőkkel körbejártuk már többször is a folyosókat, bementünk az ülésterembe, amely - minő meglepetés - pont olyan, mint a filmekben: inkább praktikus mintsem fényűző. A látogatónak az az érzése a szenátorok épp csak elhagyták a termet.

DSC 3927

A belső design teljesen arra hívatott, hogy reprezentálja a nebraskaiak etnikai sokféleségét: kezdve az őslakos indiánokkal, az érkező európai telepeseken át, a keleti partról a nyugati felé induló kalandvágyó amerikaiakkal bezárólag. Ezt szolgálja a sok mozaik, a felhasznált színek és anyagok sokfélesége. Európai szemmel nézve mondhatnánk, hogy csak giccses zagyvalék az egész, de érdekes módon, nem: összeáll egységgé és letisztult, felépített stílusúvá válik. Még az állam szimbóluma, a kukorica is megtalálja maga szerves helyét az épületben.

DSC05122

DSC05133

DSC05214

Természetesen kiemelten kezelik a már említett Warner Chamber-t az első történelmi ülés helyszínét.  Bár nem látogatható szabadon, tagállami rendezvények, beikatatási ünnepségek helyszíneként gyakran hasznlják.

DSC 3922

A Warner Chamber bejárati ajtaja

Beengednek viszont a Legfelsőbb Bíróság üléstermébe, ami nagyon szépen megmunkált kazettás mennyezettel és két régi textil faliképpel büszkélkedhet. Itt kifejezetten gazdagon tobzódik a kukoricacső, a címer és a napraforgó virága lámpákon, fafaragványokon, díszeken.

DSC 3865

DSC 3939

Hétköznap látogatható a jogi könyvtár (erről már régebben írtam, a linkre kattintva megtalálható). Nem szokványos közkönyvtár és a legviccesebb része a polcvégeken lévő, ma is használatos kézilámpák sora, hiszen velük sokkal könnyebb keresni a kis folyosókon, pl. a legalsó polcokon.

DSC 3947

DSC 3948

DSC 3970

A folyosókon sétálva is változatos arcokkal, a nebraskai történelem és közélet szereplőivel találkozhatunk. Mindig elgondolkodtat az ige, amit angolul használnak az ő munkásságukra: szolgálták a nemzetüket (serve). A földszinti és emeleit hall falairól többek között

  • George Norris, az egykamarás parlament atyja, McCook szenátora
  • Mari Sandoz, írónő és történész
  • Willa Cather, írónő
  • Buffalo Bill Cody, katona, bölényvadász és showman 
  • Flanagan atya, katolikus pap, a Boys Town nevelőintézet megalapítója
  • Álló Medve, ponca törzsfőnök
  • Grace Abbott, szociális munkás
  • Bess Streeter Aldirch, írónő, Nebraska narrátora
  • John J. Pershing, tábornok, az amerikai haderő európai főparancsnoka az I. világháborúban
  • Edward Creighton, üzletember, a Creighton Egyetem névadója
  • Suzette LaFlesche Tibbles, omaha indián szónok, Álló Medve tolmácsa az omahai per során és az indián jogok élharcosa
  • Vörös Felhő, oglala sziú törzsfőnök
  • Charles E. Bessey, a Nebraskai Egyetem növénytan-professzora
  • Alvin Saunders Johnson, közgazdász, kutató, a modern felnőttoktatás prókátora 
  • Arthur Weimar Thompson, árverező, több mint 7500 marhavásár levezetője

tekint le ránk és ad példát. Azt hiszem nem kell túl sok mindennel magyarázni a sokszínűség előnyeit.

DSC05166

DSC05170

DSC05167

DSC05124

DSC05173

 DSC05163

A Capitol 76 m magas tornyába lifttel juthatunk fel és nem is szabad kihagynunk e lehetőséget részben az ott található festmények, részben a Lincolnra nyíló kilátás okán. A kiállítóteremben nyolc nagyméretű falfestmény kapott helyet, melyek központi témája a hétköznapi ember hősiessége. Érzékletesek a címek: A szabadság ideálja (Ki mást is ábrázolhatna Nebraskában, mint Álló Medvét?), A világbéke idálja, Az éhség korbácsa, A tűz veszélyei. Idealisztikusak, modernek, néhol naivak, megmosolyogtatóak. Nebraskaiak. Középnyugatiak.

DSC05221

DSC05222

A külső kilátóról körültekinthetünk a város és az állam felett: az egyetemi campus, termőföldek, vasúti rendezőpályaudvar, vagyis a mindig-szorgos-dolgos-serénykedő nebraskaiak és az állandóan fújó szél biztosan társul szegődik hozzánk a nézelődés során.

DSC 3985

DSC 3976

Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on, instagram-on is!  

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr9315491962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2020.03.27. 21:24:07

Ritka szép épület.
süti beállítások módosítása