travelBug

Éljenek a könyvtárak!

2019. január 24. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Nem tudnám megmondani mikor olvastam utoljára könyvtárról bejegyzést, cikket, bármit - ez volt az első lökés ahhoz, hogy megírjam ezt a posztot. A következő persze az, hogy Nebraskába költözésünk után nem sokkal elnyertem egy állást az omahai közkönyvtár egyik fiókjában.DSC07410

Egy ideje van szerencsém közelebbről látni a működését a tengerentúlon. Világéletemben könyvtárlátogató (értsd: olvasójeggyel kölcsönző) voltam - vagyok - leszek. Könyvtár mindenütt van és Amerikában a közkönyvtárak használata ingyenes abban az esetben ha a város / állam lakója (adófizetője) vagy. Természetesen nem kérdeztem végig mind az 50 állam közkönyvtárait, de jónéhányat megnéztem a világhálón. Omahában vagy pl. New York-ban is mindazok számára is ingyenes a használat, akik a városban dolgoznak, vállalkozást működtetnek, ott fizetnek ingatlanadót vagy iskolába járnak. 
DSC05207

Amikor megpályáztam az állást, megvallom sokkal több tévképzetem volt, mint ma. Az elmúlt egy év során beláttam mennyire nem ismerem a könyvtári rendszereket, a könyvtárosok gondolkodását, hogy az itteni közkönyvtárak szolgáltatáskörét ne is említsem. Örülök és hálás vagyok a sorsnak, hogy bepillanthatok ebbe a világba, ahová most az Olvasót is magammal hívom. Akinek van kedve és türelme végigböngészni ezt a posztot, megismerheti Nebraska állam legrégebbi közkönyvtárát, Kansas City Központi Könyvtárát és Iowa Állami Jogi Könyvtárát.

Nebraska

DSC05209

Bár a Nebraska State Library hivatalos alapítási éve 1871, az állami törvénykezők 1855-ben hoztak döntést és különítettek el pénzt először könyvtári gyűjtemény létrehozása céljából. Kezdetben csak két részre osztották a könyveket: jogi gyűjtemény és "minden más". Első kinevezett könyvtárosa a Legfelsőbb Bíróság egyik tisztviselője volt. Fenntartója és felelős kezelője egészen 1968-ig a Bíróság volt, ekkor a két részleget végleg elkülönítették: a jogi rész mai otthonába, a Capitoliumba került; míg a közgyűjteményt alakuló vagy már működő intézmények között osztották szét.

DSC05099

Nebraska Capitoliuma tetején a Magvetővel

A ma mintegy 130 000 kötetet számláló könyvtár legfőbb használói a jogászok, bírósági ás állami tisztviselők. Alapvetően kutatókönyvtári funkciót tölt be, de átlag állampolgárok is fordulhatnak kéréssel a dolgozókhoz, bár nem klasszikus kölcsönkönyvtár.

DSC05201

 

DSC05197

Dokumentumaihoz helyben olvasóként vagy online katalógusához szinte bárki hozzáférhet. Nyitvatartási időben a turistákat is szívesen látják és gyakorlatilag nincs olyan nebraskai, aki ne járt volna itt "kötelezően ajánlott" tanulmányi kiránduláson.

DSC05180

Köteles könyvtár. Az általam megkérdezett könyvtárosok szerint az Államokban igazából csak a Kongresszusi Könyvtár bír ezzel a funkcióval.

DSC05179

Az intézmény honlapján naprakész információ olvasható kölcsönzésről, könyvtárközi kérésekről és minden egyéb szolgáltatásról. Köteles könyvtári funkciót is ellát: az amerikai (és persze az állami) kormány valamennyi nyomtatásban megjelent kiadványából őriznek itt példányt. Mi először tavaly novemberben jártunk a könyvtárban, szerencsénkre hétköznap, hiszen csak ekkor látogatható.

DSC05186

Meglepetésemre papíralapú katalógust találtam, igaz figyelmeztetéssel: ez nem, már csak az online változat teljeskörű.

DSC05188

Még régebbi katalógus-szekrényke.

DSC05190 

Találomra épp az egyik legérdekesebb címszókat tartalmazó fiókot húztam ki elsőként.

DSC05184

A fülkés elrendezés kellő magánszférát biztosít a kutatáshoz.

DSC05206

A polcok végén lévő olvasólámpa nagyszerű ötlet: magammal vihetem és könnyebben böngészhetőek az adatok a könyvek gerincén.

DSC05204

Összességében hangulatos, kellemes kereső- és munkakörnyezet.

Missouri

DSC05980

Kansas City Központi Könyvtárának parkolóháza

Ebbe a könyvtárba tulajdonképpen a fenti fotó okán mentünk el, parkolóháza könyvespolcot mintáz és a lépcsők is mintha könyvkupacok lennének. Aztán persze nem bántuk meg, sőt az egyik legérdekesebb látnivaló a sokak által lesajnált amerikai Középnyugaton.

DSC05984

Kansas City Központi Könyvtára egy egykori banképületben kapott helyet és több volt funkciót ötletesen használnak ki ma a könyvtárosok. Például a föld alatti széf ma vetítőterem. Nem mindennapi élmény egy 28 férőhelyes majdnem házimoziban 35 tonnás acélajtó mögött filmeket nézni.

DSC05951

Mint Amerikában szinte minden, a Stanley H. Durwood Film Vault is kibérelhető bármilyen családi / munkahelyi / magánrendezvény céljára, de naponta is vannak vetítések, olvasójeggyel bárki kikérhet DVD-t, szervezhet filmklubot.

DSC05952

Kansas City Közkönyvtárának jogelődje egy egyszerű iskolai könyvtár volt. A kezdeti időkben találkozóhelyként, rendezvényteremként működött, tágabb értelemben "kultúrház"-funkciókat is ellátott. Az egyetlen, enciklopédiákkal teli tölgyfa könyvespolctól rögös út vezetett 1889-ig: ekkor költözött az immár Kansas City Könyvtára nevet viselő intézmény teljesen önálló épületbe. Kb. tíz év múltán folyamatos bővítésnek és fejlesztésnek köszönhetően a város egyik legnívósabb intézményévé vált. 
DSC05955

Kényelmes fotelek mindenhol, ha kedved van lerogyni és csendben olvasni...

DSC05962

DSC05966

A polcokat a könnyebb kereshetőség / kezelhetőség okán max. 75%-ig szokták feltölteni.

DSC05949

A médiarészlegen megtartották az egykori rácsos banki ügyintéző ablakot. Valószínűleg okkal nem szabadpolcosak a DVDk és a CDk.

1898-ban közkönyvtárrá minősítették és mindenki számára ingyenessé tették a használatát. A gyűjtemény növekedésével több költözés után 1999-ben lelt végleges otthonra a First National Bank egykori négyemeletes, márványoszlopos épületében. A teljes felújításhoz szükséges 50 millió dollárt szövetségi, állami, városi alapokból és magánadományokból gyűjtötték össze. A már említett vetítőtermen kívül klassz gyerekrészleggel, több előadó- és kiállítóteremmel, kávézóval várja a látogatókat.

DSC05961

A gyerekkönyvtár bejárata, 

DSC05960

... olvasóterme ...

DSC05959

... és kölcsönző része.

Mint valamennyi KÖZkönyvtárban, itt is találkozhatunk megpihenő hajléktalanokkal. Ezt a kérdést már Salt Lake City-ben tett látogatásunk alkalmával írt posztban is felvetettem. Nem problémaként, inkább adott jelenségként kezelik ezt a dolgot. Alapvető szabályok betartásával BÁRKI bemehet és csak azzal az indokkal, hogy egy újsággal a kezében szunyókál, az intézmények személyzete senkit nem távolíthat el. Kizárólag akkor, ha a felállított szabályokat megszegi.

A könyvtárnak van egy helytörténeti és genealógiai részlege is, saját olvasóteremmel és referencia-könyvtárosokkal. (Missouri Valley Special Collections)

DSC05972

DSC05974

DSC05978

Épp nem a Missouri részt örökítettem meg.

Iowa

DSC07393

State Capitol, Des Moines, IA

Iowa Állami Jogi Könyvtára a nebraskaihoz hasonlóan az állam székhelyén található Capitoliumban kapott helyet. Minden számunkra új államban, ha tehetjük megnézzük a törvényhozás helyszínét. Így történt ez a közelmúltban Des Moines-i kirándulásunkon is.

DSC07413

A Capitolium belülről

Ez a könyvtár minimum két vonatkozásban meghökkentő volt: lenyűgöző a belseje (többször leírtam már, ha leesett az állam a csodálkozástól, mert a praktikus amerikaiak áldoznak a szépségre és igényességre), valamint egyáltalán nem egy poros, idejétmúlt nyomtatott anyagokkal telezsúfolt múzeum, hanem a legmodernebb technikával felszerelt naprakész szolgáltató központ.

DSC07436

Maximális hangsúlyt fektetnek az olvasók (de inkább az állampolgárok) kiszolgálására és a helytörténeti és genealógiai gyűjtemény fejlesztésére. Jogelődje egy kis regionális könyvtár volt, melynek története 1838-ig nyúlik vissza: abban az évben a kongresszus határozata alapján 5000 dollárt (!) különítettek el könyvvásárlásra. Amikor Iowa az Egyesült Államokhoz társult, 1846-ban az Iowa State Library feladata a törvényhozás és az állam kormányzásának elősegítése volt. Az idők folyamán ez a küldetés egyre szélesedett és az egész állam lakosságát elérő, magas szintű szolgáltatáshalmazzá nőtt.  Ma az iowai Oktatásügyi Minisztérium égisze alatt működik, levéltári, statisztikai hivatali, helytörténeti, oktatási, közösségteremtő, jogi segítségnyújtási szerepeket ötvözve.

DSC07435

1838-tól kezdve van állami főkönyvtárosa, akinek feladata ezen szolgáltatások összefogása és valamennyi iowai polgár részére elérhetővé tétele, valamint példamutatás az állam többi (köz-, iskolai, egyetemi, orvosi, stb. ) könyvtára számára. 2001 óta ezt a pozíciót Mary Wegner tölti be. A legelső iowai főkönyvtáros pedig Theodore S. Parvin volt.

DSC07438

Öt emelet magasságban

Azt ugye említenem sem kell, hogy a szolgáltatások túlnyomó része olvasójeggyel vehető igénybe, ami teljesen ingyenes ha Iowában laksz?! A könyvtár nem titkolt célja, hogy valamennyi iowai egyenlő feltételekkel jusson információhoz, azt felnőtt módra, felelősséggel és biztonságosan kezelje, tárolja, használja a saját boldogulására. Ehhez nyújt alapot a 105 000 kötetes jogi és jogtörténeti gyűjtemény és a magasan képzett könyvtárostársadalom.

DSC07443

Azért a hagyomány is jelen van.

DSC07446

DSC07449

Sajnos a könyvtár látogatása során az utolsó turnusba fértünk csak be és szombat lévén épp esküvői fotózáshoz készülődtek már, így csak a földszinten nézhettünk körül. Ám a látványtól nehezen tudtunk elszakadni... s persze az illat, ami mindkettőnknek olyan szívet melengetően ismerős szintén fogva tartott.

DSC07451

Aki teheti, ne hagyja ki ezeket a látogatási lehetőségeket ha a Midwesten jár. További gyöngyszemre is bukkantunk Des Moines-ben: a Salisbury-ház (magán)könyvtára. Ez azonban már csak egy következő bejegyzés tárgyát képezi majd. 

Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on, instagram-on is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr2014031480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása