travelBug

Az Emlékezés Napja Amerikában

2016. május 27. - Árva Gabriella

Május utolsó hétfője az emlékezésé az óceán innenső oldalán. A Memorial Day bír az itt megszokott kettősséggel: pirosbetűs, emelkedett beszédes, tisztelgő ünnep, s egyben vidám, vásárlási lázas, parádézós, kirándulós hétvége az emberek számára. Annál is inkább így van ez, mivel az USA-ban minden évben ez az első olyan alkalom, amikor picit hosszabb a szabadság (bár van MLK-nap, Elnökök Napja, Húsvét, de egyik sem 3-4 napos ünnep, sőt az első kettő nem is mindenki számára szabadnap!). Teljesen érthető, hogy 5 keményen végigdolgozott hónap után sokan megnyújtják ezt a hétvégét pár nap szabadsággal és rokonlátogatóba, túrázni, nemzeti parkokba, luxus nyaralóhelyekre utaznak pihenni, kiengedni.

DSC05319

Santa Fe National Cemetery, Új-Mexikó, 2014 májusa 

Az Emlékezés Napja mindenekelőtt tisztelgés mindazok előtt akik a legdrágábbat áldozták fel a hazájukért: az életüket. Főhajtás jár minden háborúban vagy szolgálatteljesítés közben elhunyt amerikai katonának.  Az ünnep eredete egészen az amerikai történelem legvéresebb, mindeddig legtöbb áldozattal járó eseményéig, a polgárháborúig nyúlik vissza. Hivatalosan először 1868. május 30-án hajtottak főt a temetőkben a háború áldozatainak virágokkal, koszorúkkal díszített sírjai mellett. Az ünnep elnevezése is erre utalt, kezdetben Decoration Day volt a titulusa. Már a háború első évében megemlékeztek az elhunytakról, így számos kutató az 1861-es warrentoni (Virginia) Memorial Day-t tartja számon legelsőként. 1862-ben a Georgia állambeli Savannah-ban, majd '63-ban Gettysburg temetőiben is virágokkal borították a sírokat.

(Forrás: suvcw.org)

Az első ünnepi beszédet az Arlington Nemzeti Temetőben (Virginia) az Egyesült Államok hadseregének tábornoka, James Garfield mondta többezres emlékező tömeg előtt. Ebben a sírkertben húszezer, a polgárháborúban elesett északi és déli katona nyugszik. 

(Forrás: reddit.com)

 

Az Ismeretlen katona emlékműve az Arlington Nemzeti Temetőben

(Forrás: gwtoday.gwu.edu) 

Pirosbetűs, szövetségi ünneppé 1871-ben nyilvánították május utolsó hétfőjét, az északi államok ehhez sorra csatlakoztak és iktatták be saját szokásrendszerükbe. Nem így a déliek. Ők fontosnak tartották, hogy a megnevezésben szerepeljen a Konföderáció (Confederate Memorial Day), illetve, hogy ez egy hagyományosan női kezdeményezés: elsőként katonafeleségek és anyák szerveztek megemlékező ceremóniát elhunyt szeretteiknek Savannah-ban és Charlestonban (Dél-Karolina). Délen sokáig pátosztól, nagyívű politikai beszédektől mentes, családi körben történő megemlékezés volt az ünnep legfontosabb része. Széleskörű elterjedésében kiemelkedő szerepet játszottak nők által létrehozott jótékonysági szervezetek: Ladies' Memorial Association, United Daughters of Confederacy. A szövetségi Memorial Day elfogadása csak az első világháború után lesz teljes a déli államokban, bár mindegyikük saját emlékező napot is tart: Texasban ez január 19.

Konföderációs emlékmű az Alabama State Capitol-nál

(Forrás: en.wikipedia.org)

Egy 1915-ben íródott vers hatására (John McCrae: In Flanders Fields) a temetőkben virágzó piros pipacsok az emlékezés jelképévé váltak, miután Moina Michael a YWCA, női érdekvédelmi szervezet munkatársa egy európai konferencián kitűzőként viselte, illetve ajándékba adta az emlékezés virágaként.

 

A posta által 1948-ban, Moina Michael munkájának elismeréseként kibocsátott emlékbélyeg

(Forrás: georgiainfo.galileo.usg.edu)

S hogy mi jellemzi a XXI. századi ünnepet? 

Ahogy a bevezetőben írtam megemlékeznek, elhelyezik a zászlóikat és virágaikat a temetőkben, s aztán sokféleképpen ünnepelnek: kis helyi közösségekben felvonulnak, még többen kiteszik a nemzeti lobogót a házukra.

DSC 1322

Memorial Day New Orleans-ban, 2013

Kerti partikon és családi összejöveteleken barbecue-t készítenek; sportolni, túrázni, kempingezni mennek, hiszen ez a nap a "hivatalos nyárkezdet" és persze sokan belevetik magukat a nagy Memorial Day-leárazásokba. Ekkor érdemes új autót, bútort, háztartási gépeket, kempingfelszerelést, kerti bútort venni, mert valóban jelentős összeget spórolhatunk. 

IMG 20160526 121914

A postaládánkba bedobott katalógusok egy része

Hetekkel előbb elfogynak a foglalható szállások a tengerpartok és a nemzeti parkok közelében, s a repterek is a Hálaadás-napi, illetve karácsonyi tumultusra készülnek. Három éve New Orleans-ban magunk is tanúi voltunk a féktelen bulihangulatnak, ami a Memorial Day weekend madness-t jellemezte. 

DSC 9888

New Orleans, 2013 májusa 

DSC 9885

Utcai jam session New Orleans-ban, 2013 májusában

DSC05320

Santa Fe National Cemetery, Új-Mexikó, 2014 májusa

Előző, amerikai ünnepekről szóló posztjainkhoz hasonlóan, most sem célunk az, hogy bárkit a Memorial Day ünneplésére hívjunk fel. Csupán megmutatni szeretnénk hogyan, milyen hagyományok mentén ünnepelnek a tengerentúlon. 

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is!   

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr248749296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stonefree 2016.05.29. 11:26:57

Ahh, megint nem lesz Trónok harca..

val 2016.05.29. 16:13:55

Az nálunk minimum nácifasizmus lenne, ha magyar zászlóval díszítenénk a sírkerteket, horribile dictu a házainkat is.
süti beállítások módosítása