Karácsonyi élmények Texas-ban

2015. december 21. - Árva Gabriella

Az előző bejegyzések alapján határoztuk el, hogy személyes élményeinkről is írunk az Amerikában töltött 3 karácsonyunk és a megelőző időszak kapcsán. Sok klisé van a fejünkben arról, hogy az óceánnak ezen a partján csak fényárról, giccsről és vásárlási lázról szól az ünnep. Két posztban már megmutattuk milyen az eltúlzott kivilágítás és a ránk ömlő biznisz. Most a másik oldalt szeretnénk pár sorban és néhány képben Önök elé tárni.

 DSC 3146

A 360-as út fenyőfái Austinban

A Hálaadást követően szinte azonnal megjelennek a díszek a meredek domboldalak fáin az út mindkét oldalán. Családok, gyerekcsoportok, intézmények, magányosak, templomi közösségek - igazából bárki elhozhatja ide a díszeit és egy fát felöltöztethet velük csak úgy: mindenki örömére. A nagyvárosi magányban így is kifejezhetjük a valahová tartozásunkat.

DSC 3348

DSC 3244

További képek az albumban:

 

A Texas State Capitol előtti karácsonyfa kivilágítása Austinban

A több méter magas fát égők miriádja világítja meg elsősorban az állam és a karácsony színeivel, szimbólumaival. Minden évben kis ünnepség keretében gyújtják fel először a fényeket, amelynek a legjobb része a Capitol déli lépcsőjénél a közös éneklés. Az este további részében megcsodálhatjuk a belvárosi pedicab-hajtók legjobb ötleteit, forró fűszeres italt kortyolhatunk (hot cider), zenét hallgathatunk és ajándékot vásárolhatunk.

DSC 1576

DSC 1553

További képek az albumban:

 

A nők elismerésének estéje (Women's Appreciation Day) Austinban

Erre a vacsorával és színházi előadással egybekötött estére az egyik kedves angoltanáromtól kaptam meghívást. Minden december elején a férfiak megköszönik a nők egész éves tevékenységét, tiszteletük jeléül ezen a vacsorán ők szolgálják ki a meghívott hölgyeket. 8-10 fős asztalok köré ültünk, a mienk pl. azzal büszkélkedhetett, hogy a legnemzetközibb asztal lett, hiszen az angolórák tanulói kaptak tiszteletjegyet - köztük én is - a tanáraiktól. Többszörösen kitüntetve érezhettük magunkat: meseszép terítékről ettük meg a háromfogásos vacsorát, névreszóló ajándékot kaptunk és a színházi előadás is külön erre az alkalomra készült. Mindkettőnk számára szép és emlékezetes este volt.

DSC 1081

DSC 1145

További képek az albumban:

 

Mézeskalács-házikó készítése a Mesa Verde lakóparkban (Austin)

Első évünkben ebben az Észak-Austinban lévő közösségben laktunk, s az ünnepre való készülődás jegyében egyik este saját mézeskalács-házikót díszítettünk fel sokakkal együtt a kedves Rosa vezetésével, akinek csodás szombati reggelijeit azóta is fájó szívvel emlegetjük. Az alapanyagokat ajándékba kaptuk a menedzsmenttől, s a lázas-ragacsos munkával elkészült házacskánk majdnem 1 teljes évig épen maradt lakásunk díszeként.

DSC 1745

Trail of Lights Austinban (Fények ösvénye)

Ez a rendezvény tavaly ünnepelte az 50. évfordulóját, hagyományosan óriási tömeget vonzva és ellehetetlenítve az austini közlekedést. Eredetileg az év leghosszabb éjszakáján, a napforduló előtt egy Yule tuskó meggyújtásával a Nap újjászületését ünnepelték, azonban az évek során inkább a mókás, gyerekeket elbűvölő mesefigurák és kivilágított változataik, s persze a fényárba öltöztetett fák, járművek, fény-alagutak lettek a legfőbb látványossággá. A Zilker Park egy pontján azért még most is gyújtanak vastag fahasábokat, köröttük üldögélhetünk, élvezhetjük a parázs adta meleget. A messziről is látható, legnagyobb, izzókból "készült" fenyő alatt pedig szokás Austinban szédülésig forogni és kívánni valamit magunknak.

DSC 2791

DSC 2444

További képek az albumban:

 

Fényünnep az egyetem növénymúzeumában (Lady Bird Johnson Wildflower Center)

Texas őshonos növényeit, vadvirágait hívatott bemutatni ez a múzeum, de a december nem a legnépszerűbb hónapjuk - érthetően. Ezért egy ötletes programmal csábítják be a látogatókat: feldíszítik a sétányokat és kivilágítják a fákat, karácsonyfa-szépségversenyt hirdetnek gyerekek számára, kézműves programokkal és kedvezményes árú növényekkel várják a látogatókat decemberben. Nem kell belépőjegyet fizetni, de szívesen vesznek nem romlandó élelmiszereket adományként, amiket aztán rászorulóknak juttatnak el. 

DSC 1569

DSC 1469

További képek az albumban:

 

Mézeskalács-falu a Four Seasons Hotelben

A folyóparton álló belvárosi hotel minden decemberben nyitott kapuk-programot tart: terepasztalon felállított mézeskalácsból készült falucskát nézhetnek meg a betérők. A téma minden évben változik, tavaly, amikor mi voltunk "Cukorkavidék" fantázianévvel épült meg a falu, s még igazi kisvonat is járt a házacskák között.

DSC 0333

További képek az albumban:

 

Karácsonyi felvonulás Fredericksburg-ben

A német hagyományokkal büszkélkedő texas-i kisváros apraja-nagyja képviseltette magát a főutcán végighaladó menetben: iskolások, családok, helyi vállalkozások, farmok, egyházak, tűzoltók, katonák és a Télapó: mind nagy tapsot kaptak és sok dicséretet a szép díszekért, kivilágításokért. Erre az eseményre sok környező településről eljönnek az emberek, s persze lehet sütizni, gesztenyét, pörkölt finomságokat enni, forró vagy jeges italokat inni, kóstolgatni a késő estig nyitva tartó helyi boltokban (lekvárt, mézet, mogyoróvajat, salsa szószt, olajos magvakat, bort, aszalványokat, sajtot, minden földi jót).

DSC 1177

DSC 1216

További képek az albumban:

 

Karácsonyi bolt Fredericksburg-ben

A városka egyik leghíresebb boltja az egész évben üzemelő Christmas Store, megszámlálhatatlan dísszel, ajándéktárggyal, girlanddal, feldíszített fenyővel, sokezer télapó-, angyal-, manó-figurával, koszorúval, zenélő dobozzal. Innen nagyon nehéz vásárlás nélül távozni május 21-én is.

Az Elektromos Művek Karácsonyi Fényözöne Johnson City-ben

Igazi varázsvilágba csöppentünk, amikor ellátogattunk az Austintól 90 km-re fekvő városkába. Több mint egymillió izzóval világítják ki a központban álló épületeket, a városi parkot és a Pedernales Electric Co-op (áramszolgáltató cég) bázisát. Csak szuperlatívuszokban lehet róla nyilatkozni, annyira látványos és lenyűgöző.

DSC 1434

További képek az albumban: 

 

Ha nyitott szemmel és szívvel járunk, megláthatjuk a saját lelkünk épülését szolgáló karácsonyi programokat - a bevásárlóközpontok kirakatain túl is.

DSC 3401 vm

DSC 3425 vm

Boldog Karácsonyt kívánunk Minden Kedves Olvasónknak! 

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr508175776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.