Város 3 lakóval ELADÓ!

2015. június 10. - Árva Gabriella

Hogy a városka mottója "Luckenbach-ban mindenki valaki" (eredetiben Everybody is Somebody in Luckenbach), honnan ered, igazából senki nem tudja, viszont szinte mindenki ismeri, ha Luckenbach-ról van szó Texas-ban.

DSC 8468

Luckenbach valós ellenpéldája a Texas-ban minen nagyobb! mondásnak. A településhatárt jelző táblán a népesség számát a 3-as jelzi, mégsem kell szellemvárosra gondolnunk. A fordulatos történelmi múlttal rendelkező apró település ma turisták, motorosok, kirándulók és zeneszeretők találkahelye.

DSC 8499

DSC 8483

A hivatalosan nem is létező városka - hiszen ha nincs irányítószáma, akkor "nem létezik" - 111 km-re fekszik Austintól nyugatra. Egyedülálló hangulata sokakat vonz, egy motorostalálkozó alkalmával mi is elautóztunk  és szívesen megosztjuk amit tapasztaltunk.  

DSC 8654

Az 1840-es évek közepén német telepesek által alapított Luckenbach lakói farmerek és kereskedők voltak.(Az alapító Engel családnak állított emléktábla a patak partján található.) Soha nem ásták ki a csatabárdot a komancsokkal, hanem békében éltek és árut cseréltek velük. A századfordulót követően virágzó városkává nőtte ki magát: a Grape partján gyapottisztító üzem épült, iskolája, postamestere, kovácsműhelye, vegyesboltja és az egész környéket odacsalogató táncterme volt a közösségnek.

DSC 8504

DSC 8531

DSC 8607

Természeti (a gyapotmagtalanítót elmosta egy tavaszi áradás) és történelmi (az 1930-as évek gazdasági válsága) csapások következtében hanyatlásnak indult, lakói sorra elvándoroltak, a vállalkozások tönkrementek. 1971-ben a városka irányítószámát eltörölték, s ezzel a térképről is leradírozták. Egykori postamestere hirdetést tett közzé lapokban: Város 3 lakóval eladó címmel. Nem mindenki vélte ezt viccnek, egy elég különc életvitelű texas-i ranchtulajdonos kifizette érte a 30000 dollárt. Hondo Crouch-nak sajátos elképzelései voltak a közösséget illetően, valójában egy látszat-települést hozott létre, bár igyekezett fantasztikus befektetési ajánlatokkal bombázni üzletembereket. Prosperáló, népes várost nem sikerült építenie, azonban Luckenbach mai arculata mégis sok tekintetben az ő tevékénységének az eredménye.

DSC 8602

A patak partját szegélyező többszáz éves tölgyek alatt szívesen üldögélt barátaival pár üveg sör mellett, énekét saját gitárjátékkal kísérve, soha ki nem fogyó történeteit mesélve, dominózva. Lenyűgöző személyisége, pajkosan hunyorító-kacsintó tekintete egyre több embert vonzott a környékről, valóságos happeningekké bővítve az eleinte 5-6 szereplős összejöveteleket. 

DSC 8463

DSC 8621

DSC 8625

A véletlen vagy szándékos vezérlés vetette-e a country-zenész Jerry Jeff Walkert Luckenbach-ba, erről sem szól pontos feljegyzés, de talán ma már nem is fontos. A régi, fából épült "dance hall" annyira elbűvölte, hogy az egész napot ott töltve éjszakára összeállította és élő koncerten rögzítette egy új lemez anyagát.  

DSC 8446-2

DSC 8620

Ezek után a zenészek zarándokhelyévé vált  és rendszeres koncerteket kínált Luckenbach. Waylon Jennings és Willie Nelson dala, a  Back to the Basics of Love pedig valóságos világhírt hozott a településnek.

 

Valamirevaló turistabusz nem hagyja ki Fredericksburg - LBJ-ranch - Enchanted Rock túra során a városka hagyományos vegyesboltját, melynek tulajdonosa kicsit már saját szája ízére formálta Luckenbach mottóját: 

Senki nem több, mint bárki más. (Nobody is more somebody than anyone else!)

DSC 8615

Ottjártunkkor motorostalálkozó volt Austinban és sok résztvevő eljött Luckenbach-ba, így mi is megcsodáltuk a járgányokat (és tulajdonosaikat), sétáltunk a tölgyfák alatt, fényképeztünk a táncteremben, nézelődtünk a boltban és az ivóban, s végignéztük a falakat borító fotókat (egyikük a híres seriffet, Marge-ot is megörökíti). A bolt mellett (ahol sok időt és meglehetős összegeket el lehet költeni) nekünk a saloon és a dance hall tetszett a legjobban.

DSC 8526

Persze ma már a koncerteken kívül esküvői partiknak és más rendezvényeknek is otthont ad a fapadlós táncterem és kempingben pihenhetünk, ha több napot tervezünk errefelé tölteni. Július 4-e körül mindenképp érdemes (ha megtehetjük), mert Willie Nelson minden évben beiktatja Luckenbach-ot ünnepi turnéjába.

  

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr727516232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.