Az első indián, akit embernek neveztek az Államokban: Álló Medve története

2018. január 10. - Árva Gabriella

Álló Medve törzsfőnök története nemcsak a Ponca indiánok és Nebraska, de az Egyesült Államok vonatkozásában is precedens értékű. 1879. május 12-én először ejtette ki amerikai bíróság képviselője a száján a következő szavakat: az Amerikai Egyesült Államok földjén született őslakos indiánok a törvény szerint természetes személyek - nem jogi nyelven: emberek - és a fehér emberhez hasonlóan megilleti őket a jog, hogy vitás ügyükkel bírósághoz forduljanak. Egy nem független nemzet tagjaként ez elidegeníthetetlen joguk, mint ahogyan az is, hogy az Egyesült Államok lakosságának részét képezik. A Poncák és Standing Bear (Álló Medve) abban reménykedett, hogy elhangzik a szó: amerikai állampolgárnak tekinthetőek az őslakosok, de ez nem történt meg; a Kongresszus csak 1924-ben foglalta ezt törvénybe.Standing Bear 1

Álló Medve Ponca törzsfőnök 

Forrás: indianaffairs.state.ne.us

Tovább

A második fejezet

Aki eddig a texasi posztok miatt követett minket, attól most elnézést kell kérnem: egy darabig nem tervezünk kirándulást a magányos csillag államába.

Korábban már írtam az eltűnésünkről. Sokan találgattak és sok variáció volt a hallgatásunkra: 

  • utazunk
  • hazaköltöztünk Magyarországra
  • elköltöztünk Kaliforniába, St. Louis-ba (bármi tetszőlegesen behelyettesíthető)

Az az igazság, hogy egyszerűen el akartam tűnni, visszatalálni önmagamhoz és távol tartani magam mindentől, de legfőképp a volt kollégáim hasonló üzeneteitől:

Tovább

Az úttörő merész, kitartó és újító szellemiségű

Szoborpark Omaha, Nebraska belvárosában

Kiváncsi vagyok hányan kattintanak rá a cím alapján az írásra és állnak tovább "csalódottan": nem lehet egy jót trollkodni az úttörőkön?! Valóban ebben a posztban némileg más értelemben beszélünk az észak-amerikai úttörőkről, vagyis azokról a bátor emberekről, akik különféle indíttatásból hátrahagyták az addig otthonuknak mondott helyet azért, hogy elinduljanak az ismeretlenbe és új körülmények között teremtsenek életlehetőséget maguknak. Aki túlélte az időjárás, az ismeretlen vidék kihívásait, ma többnyire hősként, példaképként él az utókor képzeletében.

DSC 1957

Tovább

Álláskeresés az USA-ban, tippek, tapasztalatok, ötletek

Sok előző blogbejegyzésünkhöz hasonlóan ez a poszt is barátok, ismerősök, rendszeres olvasók felvetése, illetve kérdései nyomán született. Nem hisszük, hogy nálunk van a bölcsek köve. A célunk egyszerűen az, hogy segítsünk azoknak, akik hasonló cipőben járnak, munkát vagy álláslehetőséget keresnek az Államokban, esetleg a későbbi terveikben szerepel ez és csak tájékozódnak. Rengeteg bejegyzést lehet olvasni tanácsadóktól, szakértőktől, mi nem kívánunk senkivel "versenyezni", azt valljuk, hogy annál jobb minél több információ elérhető, minél több forrásból. Mindenki tapasztalata hasznos lehet valaki más számára.

Elöljáróban fontos leszögezni néhány dolgot:

  • nem a zöld kártya vagy munkavállalói vízum megszerzéséről írunk
  • nem az engedély nélküli munkalehetőségeket taglaljuk
  • személyes élményeinkről beszélünk
  • nem az önkéntes munkáról beszélünk
  • az egyes államok, cégek között jelentős különbségek vannak (adózás, juttatások, biztosítás)

????????????????????????????????????????????????????????????????Forrás: dreamstime.com 

Tovább

Ki tud többet Nebraskáról?

Micsoda kérdés?! Hol van az a Nebraska? Oda költöztök, amiről még csak nem is hallottam? Ilyen kérdéseket kaptunk legelőször, amikor elmeséltük az áttelepedési szándékunkat. Nem lepődtünk meg, mi magunk sem sokkal többet tudtunk előzőleg erről a kis középnyugati államról. Bár a legelső találkozás Omaha város nevével elég emlékezetes. Tavaly karácsonyra (mint már jó pár éve mindig) társasjátékkal leptük meg magunkat: a Ticket to Ride észak-amerikai változatának játéktábláján tűnt fel és mi csak csodálkozva néztünk egymásra. Ez akkora város, hogy fontos vasúti csomópontként  szerepel olyanok mellett, mint Chicago, Seattle vagy Santa Fe? Volt még egy kakukktojás számunkra: Duluth. Azóta persze már kiderítettük, hogy bizony Omaha igen jelentős állomás az amerikai vasúttörténetben.

Nebraska.png

Forrás: nebraskafacts.facts.co

Tovább

Miért éppen Nebraska?

Közeli és távolabbi ismerősök, blogolvasók, Travelbug-követők gyakran kérdezték az elmúlt hónapokban, hogy hová tűntünk, mi történt velünk, hazaköltöztünk Magyarországra, miért nem frissül a blog. Ez a bejegyzés, remélem választ ad a kérdéseitekre. Megtisztelő volt a figyelmetek, a hűségetek és a kitartó érdeklődésetek. Köszönjük az aggódást és a sokféle módon kifejezett szeretetet. Így vagy úgy sokaknak megválaszoltunk már kérdéseket, most egy lazább szerkesztésű gondolatfüzért adnánk át.

20170724 111914

Tovább

Kedvenceink Austinban: Broken Spoke, a legrégebbi westernkocsma

IMG 20160423 231013

Egy emlékezetes este Dale Watsonnal

Egy legendáról írni mindig nagy megtiszteltetés. Különösen, ha ez a legenda még él. Az austini Broken Spoke kocsma esetében azt mondhatjuk: micsoda szerencse, hogy még él, hogy működik. E texasi gyöngyszemről 2016-ban film is készült, így talán bízhatunk benne, hogy megőrződik az örökkévalóságnak. Bár a tulajdonosok lelkesedését, életörömét látva bátran elhihetjük, ha ott állunk a bejáratánál: ez a hely sosem megy ki a divatból!

Tovább

Granny, az utolsó dinoszaurusz

Múlt héten beszélgettem egy barátommal. Munka kapcsán, a céges chaten, és persze előjött az autóvásárlásom. Ő kérdezte: egyszer elvihetné-e az autót kipróbálni egy körre. Kiváncsi rá, mi fogott meg ennyire benne.

Gondolkoztam rajta, mégis mi. Nemrég írtam róla, hogy jutottam a vásárlásig, de mégis, mit mondanék XY-nak, miért vettem ezt az autót?

Az első válasz egy kérdes lenne a kérdésre: Mi az, amitől minden autóbuzi szíve megdobban (tudom, amíg nem volt egy Alfa Romeom, nem vagyok igazi petrolhead)?

  • V8
  • hátsókerék-hajtás

Ezt tudja Granny, viszont ez még kevés. És ez egyáltalán nem egy sportkocsi. Akkor mégis miért szeretek egy olyan autót, amit egyenesben is kormányozni kell, elég lagymatag a gyorsulása, izzadok a bőrülésben (aminek kanyarban 0 oldaltartása van) és... még sorolhatnám a hibákat?! 

DSC 0864

Bluebonnet-túrán. Vidéken. Sokkal jobb itt menni vele, mint a városban!

Tovább

Kedvenceink Austinban: SouthPop, a legérdekesebb kiállítóhely

DSC06565

Austin, Texas - Armadillo

Ez az intézmény messzemenően kiérdemli a különös jelzőt, szerintem az egyik legérdekesebb színfoltja Texas állam és az élő zene fővárosának. Bár igazából csak az én kedvencem (Gabi), remélem a blog Olvasói szívesen bepillantanak a kulisszái mögé ezen bejegyzés alapján. A teljes nevén South Austin Popular Culture Center önmagát nem múzeumként vagy galériaként definiálja, inkább az austini zenei világ azon központjaként, amely az 1960-as évektől kezdve feltárni, összegyűjteni, megőrizni és a közönségnek bemutatni igyekszik események, koncertek, találkozók emlékeit, feledhetetlen pillanatait fotó- és plakátgyűjteményén keresztül.  

Tovább