Kedvenceink Austinban: Broken Spoke, a legrégebbi westernkocsma

2017. szeptember 01. - Árva Gabriella

IMG 20160423 231013

Egy emlékezetes este Dale Watsonnal

Egy legendáról írni mindig nagy megtiszteltetés. Különösen, ha ez a legenda még él. Az austini Broken Spoke kocsma esetében azt mondhatjuk: micsoda szerencse, hogy még él, hogy működik. E texasi gyöngyszemről 2016-ban film is készült, így talán bízhatunk benne, hogy megőrződik az örökkévalóságnak. Bár a tulajdonosok lelkesedését, életörömét látva bátran elhihetjük, ha ott állunk a bejáratánál: ez a hely sosem megy ki a divatból!

DSC07147

Country zenét rengeteg helyen lehet Texasban és persze Austinban is hallgatni. Hogy mégis miért van ez a fél évszázados "fapados intézmény" dugig tele egy high tech amerikai nagyvárosban - erre igyekszünk válaszolni ebben a bejegyzésben. Túlélő-sztorijaikban szerepel a lyukas tetőtől kezdve a bárba behajtó turistabuszon át a környékbeli multimilliomos befektetők fojtogató szorításáig sok minden. 

DSC07256

Austin, Texas, South Lamar Boulevard

Az 1964-ben alapított Broken Spoke valóban az utolsó hagyományos és folyamatosan működő texasi westernkocsmák / tánctermek egyike. James és Anetta White joggal lehet büszke, hiszen élőzenés, tánctanítós koncerttermük, kis múzeumuk és remek konyhájuk sok látogatót vonz és nemcsak az Államokból. Hogy mi a titok? Sok munka. Még több munka. Kitartás az eredeti elképzelések és elvek mellett. Családi összefogás. Humor. ... és minden működik! Bizonyára hozzájárul az is, hogy a tulajdonos házaspár az elmúlt 52 évben (ritka kivételekkel) személyesen jelen van, dolgozik a hétvégi teltházas és a heti szerényebb vacsorázós-rendezvényes napokon.

DSC07161

Az érkezőnek jár a mosoly és a kézszorítás!

James White legtöbbször saját maga üdvözli a belépő vendégeket védjegyévé vált hímzett ingében széles mosollyal és kézfogással; az este folyamán pedig többször körbejár és beszélget az asztaltársaságokkal, sokaknak megköszöni, hogy nála töltik az estét (ez mindannyiszor így volt, amikor mi ott jártunk).

Dale Watson rendszeres és népszerű fellépő

A fellépők listája pazar. A történet kezdetén persze még alig ismert zenekarok kalapozták körbe a tánctermet péntek és szombat esténként. Ma inkább versengenek az előadók, hogy időpontott kapjanak egy fellépésre Texas utolsó eredeti honky tonk-jában. Willie Nelson - akiről köztudott. hogy nemcsak fellépni, hanem szórakozni is szívesen jár a Broken Spoke-ba -, Ernest Tubb,  Jerry Jeff Walker, Ray Benson, Alvin Crow, George Strait, Kitty Wells, Kris Kistofferson, Dolly Parton neve sokaknak ismerősen cseng. Dale Watson, a Derailers, a Two Tons of Steel,  Billy Mata, Weldon Henson, Cornell Hurd vagy Bobby Flores visszatérő vendége a sokat megélt színpadnak. Ahová nem ritkán James White is beugrik a mikrofon mögé!

DSC07210

A nem hétköznapi súlyú bejárati ajtón belépve az étteremben találjuk magunkat. A hangulat rögtön magával ragadja az embert: a zene már hallatszik, sültcsirke-illat csábít, cowboycsizmás lányok igyekeznek a táncparkettre, fotómasinák, telefonok kattognak, a kis múzeumrész minden zuga tele van érdeklődőkkel. Sem az étlap, sem az itallap nem több mint 2 oldal, de még senki nem reklamált. Jól elkészített alapételek és megfizethető sör, üdítők. Talán ez is a titok egy része.

Maga Mr. White egyébként így fogalmaz: 

"We ain't fancy, but we're damn sure country." Y'all come see us!

Granny, az utolsó dinoszaurusz

Múlt héten beszélgettem egy barátommal. Munka kapcsán, a céges chaten, és persze előjött az autóvásárlásom. Ő kérdezte: egyszer elvihetné-e az autót kipróbálni egy körre. Kiváncsi rá, mi fogott meg ennyire benne.

Gondolkoztam rajta, mégis mi. Nemrég írtam róla, hogy jutottam a vásárlásig, de mégis, mit mondanék XY-nak, miért vettem ezt az autót?

Az első válasz egy kérdes lenne a kérdésre: Mi az, amitől minden autóbuzi szíve megdobban (tudom, amíg nem volt egy Alfa Romeom, nem vagyok igazi petrolhead)?

  • V8
  • hátsókerék-hajtás

Ezt tudja Granny, viszont ez még kevés. És ez egyáltalán nem egy sportkocsi. Akkor mégis miért szeretek egy olyan autót, amit egyenesben is kormányozni kell, elég lagymatag a gyorsulása, izzadok a bőrülésben (aminek kanyarban 0 oldaltartása van) és... még sorolhatnám a hibákat?! 

DSC 0864

Bluebonnet-túrán. Vidéken. Sokkal jobb itt menni vele, mint a városban!

Tovább

Kedvenceink Austinban: SouthPop, a legérdekesebb kiállítóhely

DSC06565

Austin, Texas - Armadillo

Ez az intézmény messzemenően kiérdemli a különös jelzőt, szerintem az egyik legérdekesebb színfoltja Texas állam és az élő zene fővárosának. Bár igazából csak az én kedvencem (Gabi), remélem a blog Olvasói szívesen bepillantanak a kulisszái mögé ezen bejegyzés alapján. A teljes nevén South Austin Popular Culture Center önmagát nem múzeumként vagy galériaként definiálja, inkább az austini zenei világ azon központjaként, amely az 1960-as évektől kezdve feltárni, összegyűjteni, megőrizni és a közönségnek bemutatni igyekszik események, koncertek, találkozók emlékeit, feledhetetlen pillanatait fotó- és plakátgyűjteményén keresztül.  

Tovább

Kedvenceink Austinban: Mandola's Market, ahol a legfinomabb a fagyi

A Mandola-piac fordítás elég sután hangzik, de a leginkább visszaadja ennek a helynek a hangulatát. A Mandola's egy olasz piactér hang / íz / szín / illatkavalkádját idézi meg Austinban. A Guadalupe, North Lamar Boulevard és 47. utca által határolt háromszögben kialakított lakópark-üzletek-éttermek tömbben (The Triangle) találjuk meg - és szinte biztos, hogy min. 2 kört kell tenni a kocsival, amíg ráakadunk egy üres parkolóhelyre. Mivel mindig fagyizni, kávézni vagy ebédelni megyünk (és mindig tele van) nem készítettünk saját képeket, csak a világhálóról levadászottakkal fogjuk illusztrálni ezt a posztot.

store-front.jpg

Forrás: tripadvisor.com

Tovább

SRV

DSC03769

Ki az a legendás gitáros, aki stílust megújító játékával és tehetségével írta be magát a zenetörténetbe, s aki világhíre, elismertsége mellett arról nevezetes, hogy szűkebb hazájában rengetegen szeretik? A második legnagyobb amerikai államban nehéz olyan embert találni, aki ne ismerné a nevét és ne szeretné a zenéjét. Ez a poszt - egy kiállítás kapcsán - Stevie Ray Vaughan-ról szól.

Tovább

Chicken $#!+ bingo!

Mit csinál egy átlag amerikai vasárnap? Templomba megy majd családdal, barátokkal ebédel, grillezik, sörözik, focimeccset néz (természetesen amerikait), dolgozik... esetleg "chicken shit bingo"-t játszik. 

Mégis, mi is az a "chicken shit bingo"?

DSC 4797

Garantált a szórakozás ha van két "dögös tyúkod"

Tovább

Kedvenceink Austinban: Adelbert's Sörfőzde

Új rovatot indítunk a blogon a kedvenceinkről. Egyre többen fordulnak hozzánk olyan kérdésekkel, hogy hol érdemes kávézni, hová lehet beülni egy jó sörre, hová menjünk vásárolni, ha csak pár szabad óránk van, hol találjuk a legtrendibb koktélokat, melyik múzeum a legérdekesebb, melyik a legjobb BBQ-étterem, nem is említve a leggyakoribbat: mit érdemes megnézni. Hangsúlyozom tehát, hogy az írások szubjektívek lesznek, valóban személyes kedvenceinkről szólnak majd. Az első mindjárt egy kis családias sörfőzdéről.

DSC09116

Tovább

Granny

Aki nem akarja az egész posztot végigolvasni, annak röviden összefoglalom: Gabi február eleje óta dolgozik. Kellett egy második autó. Vettem egy sokat futott, nagy amerikait. 

Akit érdekelnek a részletek, javaslom, főzzön egy kávét vagy nyisson egy üveg bort/sört, szerezzen be némi rágcsálnivalót, mert hosszú írás következik!

IMG 20170222 101247

A történet 2008-ban kezdődött. Alig több mint 6 hónap munka után, friss vízummal a kezemben (akkor még nem lehetett ESTA-val beutazni az Egyesült Államokba) január 12-én a Budapest - Prága - New York - Austin útvonalon találtam magam.

Tovább

Mikor költözünk San Sabába?

Ez a kérdés folytonosan visszatér mióta először áthajtottunk e városka főutcáján, útban hazafelé Új-Mexikóból. Mindkettőnket azonnal magával ragadott a hangulata és hazáig nevettünk azon, hogy a texasiak lustaságának nincs határa: először  láttunk plakátot autóval bejárható karácsonyi díszkivilágításról (drive thru Xmas light trail)!

DSC00260

Honnan tudható, hogy vidéken vagyunk? Nincs kép pickup truck nélkül!

Tovább